pieczeń z szynki - 3974 przepisów (strona:206/265)

Chleb paleo śródziemnomorski 148

Chleb ten jest mięciutki i trochę przypomina ciasto ucierane, a słodki smak nadany przez suszone pomidory dodatkowo podbija to wrażenie. Nie mniej jednak bardzo dobrze smakuje tak z szynką jak i serem.   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style(...)potem bardzo dokładnie odciśniętą cukinię (inaczej może powstać zakalec) Na końcu do masy wlewamy łyżkę octu jabłkowego i wsypujemy pestki dyni. Masę przelewamy do foremki 10x20 cm i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka) w 180° C Pesto z oliwek i suszonych pomidorów jest dość słone, więc nie trzeba chleba solić

Bon appetit mon amie
526. Monte Cristo Sandwich 148

Monte Cristo Sandwich* z domowego chleba(mutanta) tostowego** z keczupem, sałata *ser, szynka, musztarda, majonez, obtoczone w jajku z odrobiną mleka i smażone na maśle **pszenno-pełnoziarnisty (1/1) Dobra znów się będę chwalić, alee trudno. Ten chleb wyszedł genialny, serio. To nic, że należy raczej do tych mnie "zgrabnych", ale to dlatego, że wsadziłam go do zbyt małej blaszki(...)lodówki*. Rano wyjmuje, ponownie zagniatam i zostawiam pod przykryciem. na jakieś 30min. Przekładam do blaszki wyłożonej papierem** i zostawiam przykryte na jakieś 2-3 godz.w ciepłym miejscu. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30min. *ciasto może tam spędzić maksymalnie 3-4 dni. **nie polecam keksówki, chyba, że podzielicie ciasto na dwie części, blaszka natomiast musi być dość spora

More food, love and dreams
Calzone z kurczakiem BBQ 149

Calzone, potrawa pochodząca z Neapolu, jest niczym innym, jak pierogiem z ciasta pizzowego wypełnionym po brzegi farszem. Tradycyjnie calzone wypełnia się salami, szynką lub warzywami, mozzarellą, ricottą, parmezanem lub serem pecorino i jajkiem. W zależności od regionu są różne wariacje odnośnie wypełnienia, ale zazwyczaj kojarzą się one ze składnikami do pizzy. We Włoszech calzone jest uważane za najlepszą formę pizzy(...)połowie ułożyć kawałki kurczaka, posypać dużą ilością sera, polać sosem. Ciasto złożyć na pół, zlebić brzegi jak pierogi. Jajko rozbić i posmarować pierogi. Delikatnie oprószyć z wierzchu startym serem. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 792,9 kcal Tłuszcz: 23,5g Białko: 43g Węglowodany: 99,5g Smacznego

Zielona Kuchnia
Cannelloni z mięsem mielonym, cukinią i cyklanterą 193

groszku i papryki.  Nawet warstwowy sos jest biało-czerwony :) Całość zgrała się niesamowicie. Danie warte wypróbowania! #MyVictorinox  Składniki: 25 dag makaronu cannelloni ½ kg mielonego mięsa z szynki 1 biała papryka 1 młoda cukinia 4 sztuki cyklantery 10 dag sera emmentaler lub gruyere 1 jajko 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Sól i pieprz(...)rurki równomiernie się upieką i będą mięciutkie.  Ułożyć plasterki cukinii oraz cyklantery, posypać starym serem, zapiekać około 35 minut w temp 180*c. Podawać gorące po wyjęciu z pieca. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Bruschetta z pieczarkami i serem ricotta 200

jednak cała masa innych nadzień, które fajnie komponują się z zapiekanym chlebem. Nadzieniem na bruschettę mogą być grillowane warzywa (krem z takich warzyw bądź całe), sery, mięsa (szynka parmeńska, szynka prosciutto). Opcji jest kilka. Ja postanowiłam pozostać w klimacie Italii i przygotowałam bruschetty z włoskim serem ricotta, czosnkiem i pieczarkami. Okazały się totalnym strzałem w dziesiątkę i zniknęły z talerza(...)Chleb zastąpić możemy bagietką i użyć więcej kromek niż cztery. Jeśli kromki bagietki są małe to kanapeczek uzyskamy więcej. Lubisz grzyby? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczone podudzia kurczaka . The post Bruschetta z pieczarkami i serem ricotta appeared first on MeCooks

mecooks
Mini pizza w 4 smakach 196

Dodatkowo: 370 g sera żółtego I. Peperoni 70 g kiełbasy 70 g papryki ½ cebuli II. Hawajska: 60 g szynki 2 plastry ananasa 2 łyżki kukurydzy III. Margarita: 60 g szynki 60 g pieczarek IV. Wegetariańska: 125 g mozzarelli (1 kulka) 10 szt. czarnych oliwek Farsz szpinakowy: 120 g mrożonego szpinaku 150 g sera feta ½ cebuli 1 ząbek czosnku(...)części i uformować małe spody. Na każde 4 spody, wykładamy 3 sosy pomidorowe i farsz szpinakowy, starty ser żółty oraz odpowiednie dodatki. Piec 15 minut w 220 stopniach. Krok po kroku: 1. Rozpuścić drożdże 2. Wlać drożdże do reszty składników 3. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia 4. Podsmażyć cebulkę

KuchniaWeDwoje.pl
Pomysły na przekąski na piknik 127

zwracacie uwagę na skład kupowanych produktów, a wędlin w szczególności. Sałatka z szynką i serem Przygotowanie : 15 minut Ilość porcji:  2-3 Składniki: – 150-200 g polędwicy lub szynki z kurczaka Cedrob – 150 g sera gouda w kawałku – 3-4 łyżki marynowanego selera w zalewie – 2 łyżki kukurydzy z puszki – 1 łyżka majonezu – 1 łyżka jogurtu(...)przygotowane rulony posmaruj od góry resztą jajka które zostało, a następnie posyp sezamem lub czarnuszką, a następnie krój nożem na małe paszteciki. Paszteciki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 st C przez 20-25 minut do zrumienienia.  Koreczki z wędliną i dodatkami Składniki: – kiełbasa drobiowa Cedrob – krakowska z kurnej półki Cedrob

nietylkopasta.pl
Ekologiczne płatki śniadaniowe Symbio 158

rano czasu na zjedzenie tego najważniejszego posiłku. W końcu gotowanie owsianki troche czasu zajmuje. To samo tyczy się zrobienia pożywnych kanapek (i nie mówię tu o standardzie "ser-szynka", tylko o zdrowych kanapkach wypełnionych warzywami i dobrej jakości wedlinami lub serami), czy smażenia śniadaniowych placuszków . A gdyby tak przygotowanie śniadania trwało mniej niż 5 minut? Gdyby było tak pyszne(...)szczypty cynamonu Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i bardzo dokładnie mieszamy. Przesypujemy na blachę (najlepiej tę z wyposażenia piekarnika) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 10-12 minut bardzo często mieszajac, aż płatki ładnie się przyrumienią. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i gdy wystygną zupełnie-przesypujemy do szczelnie zamykanego słoika. Możemy jesć

Zawsze głodna!
Delikatne i kruche zrazy z karkówki 199

Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Poniedziałek: Panzanella, sałatka z chleba i pomidoròw 144

pewne. Jedni dowodzą, że jest to klasyczna, wiejska, chłopska potrawa, robiona na bazie suchego chleba. W dawnych czasach, we włoskich wsiach wypiekano chleb raz na tydzień w dużych chlebowych piecach, należących do całej wspólnoty. Kilkudniowy chleb trafiał albo do zupy ribolitta, albo do panzanelli. Chleb wcześniej był moczono w wodzie, żeby nie połamać sobie na nim zębów. Inni dowodzą(...)kawałek bułki francuskiej Mała czerwona cebula Dwie garści sałaty: rzymska, mieszanka sałat 2 garście pomidorków koktajlowych lub miks różnych, dojrzałych pomidorów – 4-6 sztuk Kilka plastrów wędzonej/suszonej szynki Pół pęczka pietruszki Pół pęczka bazylii 3 łyżki octu balsamicznego albo soli z cytryny 3 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie; Krok 1 Rozgrzej patelnię bez tłuszczu

Niedzielny kucharz
Chleb cebulowy pszenny – bez wyrabiania 227

Szybki, prosty i niesamowicie aromatyczny chleb. Dodatek wysmażonej na chrupko szalotki dodaje mu delikatnego cebulowego aromatu i lekkiej słodyczy. Niezastąpiony do wędlin, np. domowej szynki, pasuje świetnie także to żółtych i białych serów. Cebulki obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na małym ogniu na klarowanym maśle do czasu, aż szalotki zmiękną, zrobią się przeźroczyste i widocznie przyrumienione. Mieszamy cebulę przy(...)wyglądał. Odpowiednio uformowany urośnie wysoki i równy. Jeszcze raz polecam ten film na Youtube- formowanie bochenka.   Chleb odłóżcie łączeniem do spodu na naszykowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia (wysypcie go lekko mąką) lub łączeniem do góry, jeśli wkładacie go do koszyka rozrostowego. Po uformowaniu chleb ponownie musi odpocząć, ponownie podrosnąć i zwiększyć objętość – posypałam go mocno mąką

Karo in the Kitchen
Trattoria Boccone 147

pasażu i obserwować ludzi biegnących z jednego do drugiego sklepu :) Choć chyba nie z tego powodu tam się wybieramy… Zaraz po wejściu w oczy ukazuje nam się piec do wypieku pizzy, wokół którego jest blat, na którym jest przygotowywana pizza. Do dyspozycji mamy wygodne kanapy i duże stoły. Każdy z nich udekorowany jest świeżą bazylią. Na półkach znajdziemy puszki(...)główne, to musiałem spróbować pizzy i nie martwcie się, ale pizza ze zdjęcia nie była przypalona. Chyba tylko tam zjecie czarną pizzę. Skusiłem się na Prosciutto Parma (pizzę z szynką parmeńską, rukolą, parmazanem). Pizza była bogata w składniki, jednak ciemne ciasto to już nie moja bajka – znacznie bardziej wolę to tradycyjne :) Ale warto było spróbować. A teraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułki z serem 200

podróż, oczywiście, przygotowałam nam bułeczki. Długo się zastanawiałam, jakie upiec, aż w końcu pomyślałam o bułkach z serem. Można je przekroić, posmarować masłem, włożyć plasterek szynki lub sera, pomidora, ogórka rzodkiewki; ale takie same, bez niczego, też smakują wspaniale - chrupiący ser na wierzchu, a pod nim mięciutkie, puszyste wnętrze... Pyszności. Przepis znalazłam na Moich wypiekach ; zaciekawił mnie water roux(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Jajko roztrzepać z mlekiem. Posmarować bułeczki, posypać startym serem.  Piec w 190 st. C. przez 15 minut, aż ser się zrumieni. Ostudzić na kratce. Smacznego! W aktualne upały, muszę się przyznać, nie mam chęci na pieczenie chleba ani bułek. Wyrabianie ciasta, długie wyrastanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada z mielonego mięsa 245

farszem zdecydowanie bardziej warzywnym. Doskonała właśnie na zimno, pokrojona w plastry. Nie dość, że smaczna, to i efektowna! Składniki na 1 roladę o długości ok 30cm 1kg mielonej szynki wp lub łopatki 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka lubczyku Sól, pieprz do smaku Ok 15 cienkich plastrów wędzonego boczku Nadzienie: 1 mała marchewka 1 mała(...)farsz jest na równi z mięsem. Staramy się mocno ściskać, ale nie na tyle, by cała zawartość chciała uciec. Gotową roladę owijamy plastrami boczku, przekładamy delikatnie na brytfannę i pieczemy w 170⁰C przez ok 1 godzinę i 15 minut. Studzimy całkowicie i dopiero wtedy kroimy w plastry

Kuchnia w czekoladzie
PANCAKES Z KASZY JAGLANEJ 209

mamę, że świeże mięso i świeże dobre wędliny to podstawa. Nauczył też je samemu je przygotowywać i wędzić. Mieliśmy w tamtych czasach własną domowej roboty wędzarnię. Pamiętam zapach szynki w przedsionku po wędzeniu, dziś takiej nigdzie nie kupisz choćbyś stanął na głowie. Ale do brzegu! Babcia nauczyła Nas tzw. gospodarności, teraz nazywanej kuchnią zero waste. Nic w domu się(...)przygotowywanie z "resztek" posiłku?  SKŁADNIKI NA PANCAKES Z KASZY JAGLANEJ - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej  - 2 jajka - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki wody gazowanej - łyżeczka proszku do pieczenia - jeśli lubisz słodkie pankejki dodaj cukier/ erytrol/ syrop z agawy/lub 1/2 banana - ja nic nie dodaje bo jem je z owocami lub syropem klonowym - 2 łyżki mielonej babki płesznik

SMYKWKUCHNI