pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:190/377)

Stek z warzywami 186

też będzie ok. Rozgrzewamy mocno patelnię i otwieramy okno, będzie się dymiło. Stek smarujemy odrobiną oliwy i nacieramy pieprzem grubo mielonym, nie solimy. Kładziemy na rozgrzaną patelnię. Nie dźgamy nożem, widelcem i ogólnie nie szarpiemy mięsa. Mięso trzymamy 3 -4 minuty na każdej ze stron. Ja lubię medium, a jeśli lubicie bardziej wysmażone, potrzymajcie dłużej o minutę bądź dwie(...)stopni pieca na 15 min. Jeśli nie lubicie różowych soków z mięsa, to na 25 minut. Stopień wysmażenia mięsa możecie sprawdzić „na paluszki”, czyli złączając poszczególne palce razem i macając obszar pod kciukiem. Kciuk i palec wskazujący – stek krwisty, kciuk i palec środkowy – stek średni, kciuk i palec serdeczny – wysmażony. Palce stykamy lekko, nie dociskamy do siebie. Po pieczeniu

ladykitchen
Kabuli Palaw - narodowe danie Afganistanu 533

każdym domu i nie może odbyć się bez niego żadna większa uroczystość. Danie swój smak zawdzięcza odpowiednio przygotowanemu ryżowi, gotowanemu w bulionie, a następnie powoli pieczonemu i podawanemu razem z marchewką, rodzynkami, orzechami oraz mięsem - zwykle jest to jagnięcina, lecz świetnie  również  się  sprawdzi kurczak, a w wersji wegańskiej seitan lub soczewica. Jako że najważniejszym składnikiem potrawy(...)kurczaka 2 duże cebule 1 szklanka bulionu 3 marchewki 1/2 szklanki migdałów 1 szklanka rodzynek 80 g mielonych pistacji 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki świeżo mielonego kuminu 1 łyżeczka świeżo mielonego kardamonu 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu sól oliwa z oliwek Przygotowanie : Nagrzej piekarnik do 260 ° C. Z udek pozbądź się

Food Square
Klopsiki ziołowe z indyka w sosie z piwa APA, z młodą glazurowaną marchewką 145

umieszczamy w malakserze. Mielimy wszystko ze sobą na drobno. Dodajemy masę bułkową do mięsa, wbijamy jajko, dokładamy łyżkę ostrej musztardy, wlewamy 2 łyżki zimnej wody i ręcznie wyrabiamy masę na klopsiki. Dłonie lekko skrapiamy olejem, z masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdego klopsika obtaczamy w mące i odkładamy na deskę. Z tej ilości mięsa i dodatków wyszło(...)krótko podgotujcie pod przykryciem, ok. 8-10 minut. Dopiero potem odcedźcie i przełóżcie ją na patelnię. Będzie wymagała odrobinę dłuższego duszenia na maśle. SKŁADNIKI KLOPSIKÓW 500g ciemnego mięsa mielonego z indyka 150g czerstwej, lekko suchej pszennej bułki 30g wędzonego bekonu 2 szalotki, 60g 1 ząbek czosnku 1 łyżka dobrej, ostrej musztardy 1 jajko M 1 łyżeczka suszonego

Karo in the Kitchen
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 191

razem podstawą farszu jest mięso, kasza jaglana i pomidory. Zioła nadają mu fajnego zapachu i smaku. Podstawową nutę smakowo - zapachową  daje oregano i czosnek. Tak przygotowana cukinia stanowi dla mnie pełne danie obiadowe. Jest to również doskonała ciepła przekąska na imprezki. Składniki (obiad dla 4 dorosłych osób): 2 kg małych cukinii 500 g mielonej łopatki(...)pomocą łyżeczki. Cukinie rozkładamy w dwóch naczyniach żaroodpornych (w jednym taka ilość się nie zmieści).  Na dno naczynia wlewamy 6-8 łyżek wody lub dno wykładamy papierem do pieczenia. Dzięki temu, sos, który wypłynie z cukinii nie przypiecze się w naczyniu i będzie je łatwiej umyć. Sama cukinia nie przykleja się do naczynia. Cukinie posypujemy lekko solą

Smak mojego domu
Pasztet domowy 525

powinna być mocno stężała. Odkładamy na blat by leciutko się ociepliło (łatwiej będzie się wyjmowało). Wątróbkę moczymy ok 30 minut w mleku, a następnie obsmażamy krótko na smalcu. Mięso i wątróbkę mielimy dokładnie 3x w maszynce na średnich oczkach, dodając namoczone w mleku i odciśnięte bułki pszenne. Na koniec dodajemy żółtka i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie mieszamy doprawiając(...)smalcem, dno wykładamy cieniutkimi plasterkami słoniny. Boki posypujemy bułka tartą. Masę mięsną dzielimy równo pomiędzy dwie blaszki. Lekko dociskamy pozbywając się pęcherzy i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 60-70 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu studzimy w blaszce, a następnie w lodówce przez noc. Następnego dnia wyjmujemy z blaszki (odwracamy do góry dnem na desce

KUCHNIA POLSKA
Kotlety mielone zapiekane w piekarniku 128

siekamy i podsmażamy na maśle. Połowę przekładamy do mięsa, a do drugiej połowy wkrawamy pieczarki, delikatnie solimy, dodajemy listki tymianku oraz rozmarynu i podsmażamy do miękkości i odparowania całej wody. Mięso mieszamy z cebulą, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Formujemy okrągłe kotleciki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wgłębienie. Nadziewamy przygotowanym farszem i posypujemy startym

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami 163

osolonej wodzie z odrobiną oleju lub masła. Hartujemy zimną wodą, by się nie sklejał. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obficie oprószamy grubo mielonym pieprzem i przesmażamy na maśle klarowanym przez kilka minut, aby mięso się ścięło z każdej strony. Dodajemy posiekane w paski pieczarki, razem dusimy około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Czerwoną cebulę siekamy dość(...)około 3 minuty, by zmiękła. Całość zalewamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą morską, gałką muszkatołową (ja dałam 1/2 łyżeczki) i pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba. Mieszamy. Do naczynia żaroodpornego (piekłam w ceramicznym, więc nie potrzebowałam tłuszczu, ale szklane dobrze jest natłuścić masłem) przekładamy 2/3 ugotowanego makaronu, posypujemy 1/3 tartej mozzarelli i wykładamy całą zawartość patelni. Na wierzch wykładamy pozostały makaron

Kolorowy Przepisownik
Pasztet drobiowy z orzechami. 123

mięso razem z warzywami mielimy w maszynce na drobnych oczkach. W czasie mielenia, co jakiś czas  wrzucamy ząbek czosnku i kawałek bułki namoczonej w wywarze z mięsa. Do mięsnej masy dodajemy orzechy, resztę składników, doprawiamy do smaku. Jeśli masa jest dość sucha, dolewamy wywaru z mięsa. Ja dodałam około 3/4 szklanki. Gdy uzyskamy satysfakcjonujący nas smak, wbijamy jajka, dodajemy(...)blaszkę ( jak na makowiec)  wykładamy papierem, masę uklepujemy i wyrównujemy mokrą dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około godziny lub do uzyskania ładnego koloru. Po pięciu minutach od wyłączenia piekarnika wyjmujemy,  a po kolejnych dziesięciu wyciągamy z foremki, aby nam się nie odparował. Kto nie lubi

Dieta moja pasja
Zapiekane cukinie 211

spożytkować. Więc oto i ona. Jesli lubicie cukinie z połączeniem mięsa zróbcie, to zawsze jakiś nowy pomysł na danie, na pewno zaskoczycie znajomych czy rodzinę  ;) Składniki: 500g mięsa mielonego - u mnie wieprzowe 4 cukinie - ja miałam jedną ogromną  500g pieczarek 1 papryka 5 pomidorów 1 cebula 2 woreczki ryżu  ser opcjonalnie około(...)Paprykę kroimy w kostkę. Ostudzone pomidory, ryż, mięso mielone, paprykę, pieczarki i jajka doprawiamy do smaku czosnkiem, pieprzem i solą (jeśli używamy "Vegety"/"kucharka" możemy zastąpić sól). Dodajemy tartą bułkę w zależności jak rzadka jest masa. Masa powinna być taka jak na kotlety mielone dość zwarta ale nie zbita. Masą mieloną wypełniamy łódeczki cukiniowe. Wykładamy do naczynia

Garnkowe fanaberie
Kabanosy Jacka 294

karkówka 3 kg Przyprawy -peklo sól 18 g/kg -pieprz kolorowy świeżo mielony 2 g/kg -kminek 2 g/kg -gałka muszkatołowa 1 g /kg Wykonanie Mięso kroimy w kostkę i peklujemy peklo solą osobno szynkę i karkówkę następnie przyprawiamy i dokładnie mieszamy.Po 24 godz szynkę mielimy szynkę sitko 10 mm a karkówkę 6 mm.Mięso łączymy i wyrabiamy dokładnie i odstawiamy(...)mm.Napełnione jelita wieszamy na kijach i po około 3 godz.przystępujemy do osuszania w wędzarni temp.40-45 stopni.Gdy kabanosy będą suche zaczynamy wędzić . Wędzenie 2,5 godz.w temp.50-60 następnie pieczemy w wędzarni temp 80-90 stopni do momentu gdy kabanosy w środku będą miały 70-72 stopnie. Podsuszanie 3-5 dni w chłodnym pomieszczeniu.Ale i można jeść takie bez podsuszania

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
uda kurczaka z piekarnika z pesto peperroncino,curry,papryką wędzoną... 162

Składniki: udka kurczaka 4 duże, przyprawa pesto peperroncino Royal Brand, papryka wędzona Royal Brand 3/4 łyżeczki, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, curry Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, sok z cytryny 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/4 szklanki każde udo umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przeciąć na 2 części(...)składniki dobrze wymieszać i natrzeć dokładnie kurczaka, w naczyniu żaroodpornym schować na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły piec pod przykryciem w temperaturze 200 C, grzanie góra/dół z 40 minut, następnie zdjąć wieczko, obrócić mięso i bez przykrycia na termoobiegu w 170 C 10-15 minut kurczak jest aromatyczny, ostry, soczysty...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z kaszy gryczanej z pieczoną marchwią, ciecierzycą i serem feta 107

wszelkie kasze, makarony i ryże, których dziwnym trafem zawsze gotuję za dużo. Wtedy kilka warzyw, ulubiony ser lub mięso i fajny lunch jest gotowy. Tak było i tym razem. Nagotowałem kaszy gryczanej jak głupi, więc postanowiłem dorzucić do niej aromatyczną pieczoną marchew, trochę ciecierzycy, która została mi jeszcze z hummusu i ser feta, bo akurat poprzedniego dnia wykorzystałem pół kostki(...)zakończona sukcesem, a ja mam smaczny posiłek, który mogę zabrać ze sobą. Spróbujcie i Wy, bo sałatka wyszła miodzio! * SKŁADNIKI na 1-2 porcje Pieczona marchew: 3 duże marchewki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki cynamonu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego Sałatka: 1 woreczek kaszy gryczanej ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy ½ kostki sera feta

Food Square
Udka pieczone z serem i salami 204

twardego sera żółtego przyprawa gruboziarnista do mięsa zioła włoskie z młynka do smaku 2 liście laurowe 2 cebule 4 ząbki czosnku sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Udka myjemy, osuszamy,oddzielamy nożem osobno pałeczki i podudzia. Nacieramy z każdej strony przyprawami solą i pieprzem.Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach,salami kroimy(...)podnieść skórkę na udkach powciskać ser połączony z salami,docisnąć skórkę z powrotem do mięsa Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posypać wiórkami cebuli oraz czosnku,dodać liść laurowy,przykryć naczynie folią aluminiową i piec około 55 minut w temp 180*C.Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby mięso złapało "rumieńca" Podawać z pieczonymi w ziołach ziemniaczkami

Wanilia i Kardamon
Cannelloni z mięsem mielonym + film 140

koncentratu pomidorowego 2 łyżki keczupu 1 cebula suszona kolendra sól przepis Pora kroimy w krążki ,a marchewkę w kostkę. Mięso mielone wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę , dokładnie rozdrabniamy i smażymy, dodajemy pokrojone warzywa marchew, pora . Nadzienie doprawiamy szczyptą mielonego imbiru pieprzu i soli , dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dodajemy suszoną kolendrę(...)Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy koncentrat pomidorowy i keczup , doprawiamy solą i suszona kolendrą dokładnie mieszamy . Na rurki cannelloni nakładamy tak przygotowany sos i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 40 minut. Upieczone cannelloni posypujemy startym żółtym serem

Smakowite Dania
Cukinia nadziewana mięsem 135

mielonego mięsa wieprzowego ½ pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku-posiekany drobno 1 cebula, pokrojona w bardzo drobną kosteczkę sól,cukier pieprz 1 świeża papryka tarty ser  grana padano – ilość według upodobań Przygotowanie: Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Ze środka przy pomocy łyżeczki usuwamy gniazda nasienne Posiekany miąższ ze środka można dodać do nadzienia.Mielone mięso mieszamy(...)odrobiną soli, cukru, sosu sojowego, siekanej cebuli i pieprzu. Napełnić wydrążone cukinie farszem, spryskać  wierzch  olejem .  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.W trakcie pieczenia jakieś 5 minut przed koncem posypujemy startym serem.Smacznego

w mojej kuchni
Dietetyczne mielone z piekarnika z burakiem w orzechowej panierce 185

posiekać orzechy włoskie mięso wymieszać z jajkiem,grysikiem,buraczkami z cebulą i przyprawami.Dokładnie wyrobić.Uformować kotlety.Obtoczyć w posiekanych orzechach układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku do 220`C 20 minut.Gdy pieczesz kotlety razem z ziemniakami najpierw wstaw przygotowane ziemniaki do piekarnika i piecz je 35 minut,20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków dołóż

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak faszerowany 416

ząbek czosnku -olej      Bułkę moczymy w mleku. Filety z udek przyprawiamy solą i pieprzem. Pierś, wątróbkę, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce.    Natkę pietruszki drobno siekamy.    Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej. Dodajemy sól, cukier i pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku.    Rozkładamy skórkę z kurczaka(...)naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju, posypujemy słodka papryką, przekładamy przygotowanego kurczaka i skrapiamy olejem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy pod przykryciem przez 60 minut.    Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C, zdejmujemy pokrywę naczynia i pieczemy ok. 20 minut. Gotowe.    Studzimy, zdejmujemy sznurek i ... Dziękujemy pani Basi

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania