powinna być mocno stężała. Odkładamy na blat by leciutko się ociepliło (łatwiej będzie się wyjmowało). Wątróbkę moczymy ok 30 minut w mleku, a następnie obsmażamy krótko na smalcu. Mięso i wątróbkę mielimy dokładnie 3x w maszynce na średnich oczkach, dodając namoczone w mleku i odciśnięte bułki pszenne. Na koniec dodajemy żółtka i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie mieszamy doprawiając(...)smalcem, dno wykładamy cieniutkimi plasterkami słoniny. Boki posypujemy bułka tartą. Masę mięsną dzielimy równo pomiędzy dwie blaszki. Lekko dociskamy pozbywając się pęcherzy i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 60-70 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu studzimy w blaszce, a następnie w lodówce przez noc. Następnego dnia wyjmujemy z blaszki (odwracamy do góry dnem na desce
KUCHNIA POLSKAsiekamy i podsmażamy na maśle. Połowę przekładamy do mięsa, a do drugiej połowy wkrawamy pieczarki, delikatnie solimy, dodajemy listki tymianku oraz rozmarynu i podsmażamy do miękkości i odparowania całej wody. Mięso mieszamy z cebulą, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Formujemy okrągłe kotleciki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wgłębienie. Nadziewamy przygotowanym farszem i posypujemy startym
Kuchnia w czekoladzieosolonej wodzie z odrobiną oleju lub masła. Hartujemy zimną wodą, by się nie sklejał. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obficie oprószamy grubo mielonym pieprzem i przesmażamy na maśle klarowanym przez kilka minut, aby mięso się ścięło z każdej strony. Dodajemy posiekane w paski pieczarki, razem dusimy około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Czerwoną cebulę siekamy dość(...)około 3 minuty, by zmiękła. Całość zalewamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą morską, gałką muszkatołową (ja dałam 1/2 łyżeczki) i pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba. Mieszamy. Do naczynia żaroodpornego (piekłam w ceramicznym, więc nie potrzebowałam tłuszczu, ale szklane dobrze jest natłuścić masłem) przekładamy 2/3 ugotowanego makaronu, posypujemy 1/3 tartej mozzarelli i wykładamy całą zawartość patelni. Na wierzch wykładamy pozostały makaron
Kolorowy Przepisownikmięso razem z warzywami mielimy w maszynce na drobnych oczkach. W czasie mielenia, co jakiś czas wrzucamy ząbek czosnku i kawałek bułki namoczonej w wywarze z mięsa. Do mięsnej masy dodajemy orzechy, resztę składników, doprawiamy do smaku. Jeśli masa jest dość sucha, dolewamy wywaru z mięsa. Ja dodałam około 3/4 szklanki. Gdy uzyskamy satysfakcjonujący nas smak, wbijamy jajka, dodajemy(...)blaszkę ( jak na makowiec) wykładamy papierem, masę uklepujemy i wyrównujemy mokrą dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około godziny lub do uzyskania ładnego koloru. Po pięciu minutach od wyłączenia piekarnika wyjmujemy, a po kolejnych dziesięciu wyciągamy z foremki, aby nam się nie odparował. Kto nie lubi
Dieta moja pasjaspożytkować. Więc oto i ona. Jesli lubicie cukinie z połączeniem mięsa zróbcie, to zawsze jakiś nowy pomysł na danie, na pewno zaskoczycie znajomych czy rodzinę ;) Składniki: 500g mięsa mielonego - u mnie wieprzowe 4 cukinie - ja miałam jedną ogromną 500g pieczarek 1 papryka 5 pomidorów 1 cebula 2 woreczki ryżu ser opcjonalnie około(...)Paprykę kroimy w kostkę. Ostudzone pomidory, ryż, mięso mielone, paprykę, pieczarki i jajka doprawiamy do smaku czosnkiem, pieprzem i solą (jeśli używamy "Vegety"/"kucharka" możemy zastąpić sól). Dodajemy tartą bułkę w zależności jak rzadka jest masa. Masa powinna być taka jak na kotlety mielone dość zwarta ale nie zbita. Masą mieloną wypełniamy łódeczki cukiniowe. Wykładamy do naczynia
Garnkowe fanaberiekarkówka 3 kg Przyprawy -peklo sól 18 g/kg -pieprz kolorowy świeżo mielony 2 g/kg -kminek 2 g/kg -gałka muszkatołowa 1 g /kg Wykonanie Mięso kroimy w kostkę i peklujemy peklo solą osobno szynkę i karkówkę następnie przyprawiamy i dokładnie mieszamy.Po 24 godz szynkę mielimy szynkę sitko 10 mm a karkówkę 6 mm.Mięso łączymy i wyrabiamy dokładnie i odstawiamy(...)mm.Napełnione jelita wieszamy na kijach i po około 3 godz.przystępujemy do osuszania w wędzarni temp.40-45 stopni.Gdy kabanosy będą suche zaczynamy wędzić . Wędzenie 2,5 godz.w temp.50-60 następnie pieczemy w wędzarni temp 80-90 stopni do momentu gdy kabanosy w środku będą miały 70-72 stopnie. Podsuszanie 3-5 dni w chłodnym pomieszczeniu.Ale i można jeść takie bez podsuszania
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: udka kurczaka 4 duże, przyprawa pesto peperroncino Royal Brand, papryka wędzona Royal Brand 3/4 łyżeczki, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, curry Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, sok z cytryny 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/4 szklanki każde udo umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przeciąć na 2 części(...)składniki dobrze wymieszać i natrzeć dokładnie kurczaka, w naczyniu żaroodpornym schować na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły piec pod przykryciem w temperaturze 200 C, grzanie góra/dół z 40 minut, następnie zdjąć wieczko, obrócić mięso i bez przykrycia na termoobiegu w 170 C 10-15 minut kurczak jest aromatyczny, ostry, soczysty...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwszelkie kasze, makarony i ryże, których dziwnym trafem zawsze gotuję za dużo. Wtedy kilka warzyw, ulubiony ser lub mięso i fajny lunch jest gotowy. Tak było i tym razem. Nagotowałem kaszy gryczanej jak głupi, więc postanowiłem dorzucić do niej aromatyczną pieczoną marchew, trochę ciecierzycy, która została mi jeszcze z hummusu i ser feta, bo akurat poprzedniego dnia wykorzystałem pół kostki(...)zakończona sukcesem, a ja mam smaczny posiłek, który mogę zabrać ze sobą. Spróbujcie i Wy, bo sałatka wyszła miodzio! * SKŁADNIKI na 1-2 porcje Pieczona marchew: 3 duże marchewki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki cynamonu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego Sałatka: 1 woreczek kaszy gryczanej ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy ½ kostki sera feta
Food Squaretwardego sera żółtego przyprawa gruboziarnista do mięsa zioła włoskie z młynka do smaku 2 liście laurowe 2 cebule 4 ząbki czosnku sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Udka myjemy, osuszamy,oddzielamy nożem osobno pałeczki i podudzia. Nacieramy z każdej strony przyprawami solą i pieprzem.Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach,salami kroimy(...)podnieść skórkę na udkach powciskać ser połączony z salami,docisnąć skórkę z powrotem do mięsa Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posypać wiórkami cebuli oraz czosnku,dodać liść laurowy,przykryć naczynie folią aluminiową i piec około 55 minut w temp 180*C.Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby mięso złapało "rumieńca" Podawać z pieczonymi w ziołach ziemniaczkami
Wanilia i Kardamonkoncentratu pomidorowego 2 łyżki keczupu 1 cebula suszona kolendra sól przepis Pora kroimy w krążki ,a marchewkę w kostkę. Mięso mielone wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę , dokładnie rozdrabniamy i smażymy, dodajemy pokrojone warzywa marchew, pora . Nadzienie doprawiamy szczyptą mielonego imbiru pieprzu i soli , dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dodajemy suszoną kolendrę(...)Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy koncentrat pomidorowy i keczup , doprawiamy solą i suszona kolendrą dokładnie mieszamy . Na rurki cannelloni nakładamy tak przygotowany sos i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 40 minut. Upieczone cannelloni posypujemy startym żółtym serem
Smakowite Daniamielonego mięsa wieprzowego ½ pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku-posiekany drobno 1 cebula, pokrojona w bardzo drobną kosteczkę sól,cukier pieprz 1 świeża papryka tarty ser grana padano – ilość według upodobań Przygotowanie: Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Ze środka przy pomocy łyżeczki usuwamy gniazda nasienne Posiekany miąższ ze środka można dodać do nadzienia.Mielone mięso mieszamy(...)odrobiną soli, cukru, sosu sojowego, siekanej cebuli i pieprzu. Napełnić wydrążone cukinie farszem, spryskać wierzch olejem . Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.W trakcie pieczenia jakieś 5 minut przed koncem posypujemy startym serem.Smacznego
w mojej kuchniposiekać orzechy włoskie mięso wymieszać z jajkiem,grysikiem,buraczkami z cebulą i przyprawami.Dokładnie wyrobić.Uformować kotlety.Obtoczyć w posiekanych orzechach układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku do 220`C 20 minut.Gdy pieczesz kotlety razem z ziemniakami najpierw wstaw przygotowane ziemniaki do piekarnika i piecz je 35 minut,20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków dołóż
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ząbek czosnku -olej Bułkę moczymy w mleku. Filety z udek przyprawiamy solą i pieprzem. Pierś, wątróbkę, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce. Natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej. Dodajemy sól, cukier i pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku. Rozkładamy skórkę z kurczaka(...)naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju, posypujemy słodka papryką, przekładamy przygotowanego kurczaka i skrapiamy olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy pod przykryciem przez 60 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C, zdejmujemy pokrywę naczynia i pieczemy ok. 20 minut. Gotowe. Studzimy, zdejmujemy sznurek i ... Dziękujemy pani Basi
Maminek kulinarnyżeberek wieprzowych 3 cebule odrobina mąki pszennej sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, papryka suszona kolorowa smalec/olej do smażenia ok szkl bulionu Wykonanie: Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Każdą z nich opruszamy mąką i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z całym tłuszczem. Cebulę obieramy(...)półplasterki smażymy na odrobinie tłuszczu i dodajemy do żeberek. Całość solimy, pieprzymy ... czyli doprawiamy do smaku. Wsypujemy kawałki suszonej papryki. ;) i wlewamy bulion. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości w temp ok 180 stopni. Trwa to dość długo, ale naprawdę jest warte zachodu. Dla mojej rodziny najbardziej smakują jak już pisałam z ziemniakami i ogórkiem. Ale można
Malinowe Pocałunkimielimy dodając bułkę namoczoną w mleku. Dodajemy odcedzone pieczarki, jajko, posiekaną natkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. PRZYGOTOWANIE Schab oczyszczamy z tłuszczu i włókien. Przecinamy wzdłuż, pozostawiając ok. 1 cm i rozkładamy jak książkę. Rozbijamy mięso do grubości ok. 1 cm (potrzebna mocna ręka ;) ). Przyprawiamy mięso(...)smarujemy farszem zwijając jak roladę. Zwinięte mięso obwiązujemy grubą nitką (kordonkiem) lub spinamy wykałaczkami. Posypujemy wegetą, papryką, solą i pieprzem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub gęsiarki. Dodajemy masło i szklankę wody
Moje Kuchenne Rewelacje