pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:191/377)

Naleśniki zapiekane 114

sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę i por na oleju. 2. Dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. 3. Do mięsa dodajemy tartą marchewką, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i dusimy kilka minut.. 4. Farsz mięso-warzywny doprawiamy papryką słodką, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. 5. Miksujemy jajko z mlekiem i szczyptą soli(...)wolnych obrotach. 7. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 8. Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon. 9. Naleśniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 10. Pomidory blendujemy z dodatkiem czosnku, bazylii, szczypty soli i pieprzu. 11. Naleśniki polewamy pomidorami i posypujemy porwaną mozzarellą. 12. Naleśniki pieczemy w 180 stopniach

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Schab w winnej marynacie 135

łyżeczki pieprzu grubo mielonego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka lubczyku suszonego 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju z winogron 3 łyżki masła  2 jabłka najlepiej szara albo złota reneta 2 cebule  WYKONANIE: z podanych składników przygotować marynatę, cebulę i jabłka pokroić w półkrążki, mięso nakłuć, zmacerować w marynacie, zamknąć szczelnie(...)mięsie zrobić kilka kieszonek, w każdą kieszonkę włożyć półkrążek cebuli i jabłka, naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć mięso, polać marynatą, położyć na wierzchu plasterki masła,  piec w zamkniętym naczyniu , a najlepiej w rękawie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 1,5 godz.(sprawdzić czy mięso jest gotowe termometem lub nakłuć jeśli wypływający płyn będzie biały mięso jest gotowe

Kuchnia Beaty
Zapiekanka z mięsem mielonym 172

ziemniaków  * 400  g wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego  * 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki  * 3 jajka  * 150 ml bulionu mięsnego z kostki  * 150 g sera żółtego  * 2 ząbki czosnku  * 1 łyżka posiekanej natki pietruszki  * 1 cebula  *  słodka mielona papryka  * 1-2 liście laurowe  * sól(...)solą oraz pieprzem. Następnie równomiernie wyłożyć warstwę mięsa z pomidorami. Wierzch posypać ok. 1/3 startego sera żółtego. Na warstwie sera żółtego ułożyć plasterki ugotowanych jajek i pozostałe ziemniaki.Całość posypać solą oraz pieprzem , po czym zalać bulionem i piec przez 30 min. w temp. 180 C.!0 minut przed końcem pieczenia posypać danie reszta sera żółtego. Przed podaniem zapiekankę

Różne smaki w kuchni
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem 132

ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy troszkę krócej niż w przepisie zawartym na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem przyprawy. Dodajemy posiekaną cebulę, chwilę razem smażymy. Ryż, mięso wraz z olejem, starty ser, osączoną z zalewy kukurydzę(...)pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki oraz starty ser mieszamy razem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Majonez, ketchup, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę dokładnie łączymy, polewamy ryż. Całość pieczemy 25 minut w temperaturze 190°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Boczek rolowany 139

Najlepiej, aby boczek był równomiernie poprzerastany chudym mięsem, a kawałek miał kształt prostokąta, który pozwoli na złożenie go wzdłuż na pół i związanie go sznurkiem w rulon. Boczek rolowany upiekłam w rękawie do pieczenia, dlatego nie jest zbyt mocno przypieczony i za wiele nie stracił na swojej objętości. Taki sposób pieczenia boczku pozwala na zachowanie w mięsie smaku(...)przypraw. Boczek po upieczeniu i schłodzeniu, bardzo dobrze się kroi. Składniki: 1,2 kg ładnego chudego boczku bez żeberek 3 - 4 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 2 łyżki mielonego kminku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka chili (u mnie płatki chili) 1 łyżeczka ziaren gorczycy 6 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe

Kuchcik gotuje
Dietetyczny obiad lub lekka kolacja, czyli pieczona papryka faszerowana kurczakiem i ryżem w roli głównej 208

wieprzowinę na chude mięso z kurczaka lub indyka. Nie trzeba mięsa drobiowego wcześniej podsmażać – upiecze się w piekarniku. Nie trzeba tez dodawać ciężkostrawnego sera. Dzięki takim zabiegom pieczona papryka nafaszerowana mięsem z kurczaka i brązowym ryżem może być świetnym pomysłem na szybki obiad lub lekką, dietetyczną kolację. Wykonanie W osolonej wodzie ugotuj ryż według przepisu podanego na opakowaniu. Pozwól(...)patelni rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż cebulę z czosnkiem aż to uzyskania złotego, lekko brązowego koloru. Przestudź lekko. Zmiel mięso lub pokrój w bardzo drobną kostkę. W misce roztrzep 2 jajka, dodaj sól (jeśli używasz mielonego mięsa ze sklepu – sprawdź najpierw jego skład, bo często jest już posolone!), dodaj pieprz, słodką paprykę, 3 krople tabasco (możesz zamienić

Eat me! Fit me!
WYTRAWNY TORT Z WOŁOWINĄ, BROKUŁEM I JAJKIEM 185

Wymieszać ze wszystkim składnikami za pomocą noża. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.  Farsz I: Cebulę obrać i pokroić w kostkę zeszklić na oliwie. Mięso mielone wymieszać ze sobą. Dodać cebulę, posiekane pomidory, sól, pieprz, papryki, mąkę, wbić jajko, Wszystko dokładnie wymieszać.  Farsz II: Brokuła podzielić na różyczki. Wrzucić do garnka z gotującą(...)mąkę, sól i pieprz do smaku oraz majonez. Wymieszać.  Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na kształt naszej tortownicy ( 24-26 cm. ). Tortownicę wyłożyć pergaminem. Podziurkowany spód ciasta piec w piekarniku ok. 10 min. w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto wyciągnąć. Wyłożyć farszem I, następnie farszem II. Przykryć drugą częścią ciasta ( podziurkowaną lub startą na tartce o grubych

Kuchnia Paulettes
Pieczeń z karkówki, z kaszką kuskus 184

Wszystkie składniki pieczeni umieszczamy w misce, dolewamy 100 ml zimnej wody i całość wyrabiamy około 4 minuty. Mięso wkładamy do foremki. Ja piekę zazwyczaj w jednorazowych foremkach aluminiowych lub papierowych. Są bardzo wygodne i nie trzeba ich niczym smarować. Do tej pieczeni użyłam papierowej foremki od PapilArt . Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut(...)temperaturze 175 stopni. Ja piekę na grzałkach: dolna +grzałka z termoobiegiem. Pieczeń, po wyjęciu z piekarnika studzimy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki. Smacznego

Smak mojego domu
Kotlety mielone z oliwkami 167

odrobinie oliwy , i dodajemy do mięsa mielonego , na końcu kiedy nasza bułka która namiękła w mleku  , odsączamy i dodajemy do mięsa , na koniec doprawiamy solą . Kiedy mamy już wszystkie składniki dodane to wszystko ręką mieszamy tak aby nasze składniki bardzo dobrze się ze sobą połączyły , jak już mięso mamy wymieszane , formujemy kotlety , to już według uznania , następnie(...)bułce tartej i na rozgrzaną patelnie z olejem przekładamy nasze kotlety , smażymy po obu stronach na złoty kolor . Jak usmażymy już wszystkie kotlety , wszystkie przekładamy do formy do pieczenia bądź naczynia żaroodpornego , i wstawiamy do piekarnika na 160 stopni i pieczemy pod przykryciem około 25 minut , po tym czasie kotlety mamy gotowe do podania

Mój Smak
Pieczone ziemniaczki POTATKI 123

Takie małe ziemniaczki bio sprawdzają się jako samodzielne danie, ale są idealnym dodatkiem do mięsa np. gęsiny  Składniki ziemniaczki  750g oliwa: 3-4 łyżki sól morska: 2 łyżeczki papryka wędzona w proszku: 2 łyżeczki pieprz mielony: 1 łyżeczka suszone zioła : tymianek, oregano, majeranek wg. uznania 125 g sera mozzarella pomidorki koktajlowe ( cherry, czereśniowe )     Przygotowanie(...)wymieszałem oliwę z ziołami, solą, pieprzem, papryką. Połączyłem marynatę z ziemniaczkami. Odstawiłem na pół godziny. W międzyczasie rozgrzałem piekarnik do 200 stopni. Ziemniaczki rozłożyłem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekałem ok. 45 minut. Po pół godzinie sprawdziłem ich miękkość. Dodałem pokrojone na połówki pomidorki. Ponownie wstawiłem do piekarnika. Gdy ziemniaki były miękkie dodałem pokrojony w kostkę ser mozzarella

R'n'G Kitchen
Pasztet z kaczki 153

gęsiego smalcu. *Gdy juz  kaczka jest miękka wyciągamy ja do wystygniecia  razem z warzywami i boczkiem Wywar zostawiamy. *Gdy  wszytko przestygnie  obieramy kaczkę z kości i mielimy na drobnych oczkach dwa razy; (Kaczka ,boczek, warzywa z wywaru ,surowa cebula, bułki,czosnek ,połowę naszych grzybów *Dodajemy jajka,gałke  muszkatołowa,pieprz,sól,łyżkę czabru  ,majeranek Mieszamy(...)masę Nagrzewamy piekarnik do 220°C Smarujemy blache  gęsim smalcem i formujemy  nasze mięso. Zmiejszamy  temperaturę  w piekarniku na 200 °C Gdy mamy pasztet  na foremkach podlewamy równomiernie naszym  wywarem Dzięki  temu pasztetu się nie z pieczemy i będzie  soczysty Pieczemy około  45 min Smacznego

Viola cooks with passion
Pasztet z boczniakami i kaszą jaglaną 163

szybki do przygotowania.  Pasztet na bazie kaszy jaglanej jest lekko wilgotny i miękki.  Nie wymaga użycia maszynki do mielenia (wystarczy sam blender). Na początku sceptycznie podeszłam do tego przepisu, bo jednak pasztet kojarzy mi się z mięsem :) Jeżeli dbacie o formę lub jesteście wegetarianami to upieczcie poniższy pasztet. Nie zawiedziecie się :) Składniki na 1 keksówkę: 200 g suchej(...)pietruszka (korzeń) 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 jajko pieprz pikantny suszony koperek gałka muszkatołowa kilka ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy sól Najlepiej kilka godzin przed pieczeniem pasztetu- ugotować kaszę jaglaną w wodzie z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Kaszę przełożyć do miski i ostudzić. Marchew i pietruszkę obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Ugotować
Rolada mięsna z boczkiem i szpinakiem 286

nadzieniem ze szpinaku i fety nadaje się do obiadu, jako samodzielna przystawka lub jako dodatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 400 g ) 15 długich cienkich plastrów parzonego lub wędzonego boczku 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta(...)taki sposób, by lekko nachodziły na siebie. Prostokąt utworzony w ten sposób powinien mieć dłuższy bok tak długi, jak długość brytfanki (keksówki). Na boczku równo cienką warstwą rozłożyć mięso mielone i uklepać. Na mięsie ułożyć warstwę szpinaku pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków około 2 cm pas. Pomagając sobie folią spożywczą (aluminiowa pozostaje na stole) zwinąć roladę ciasno

Trzeci talerz
Smakołyk z kokosem 154

Smakołyk z kokosem to świetny deser bez pieczenia , jest nieskomplikowany w przygotowaniu . Podany do herbaty lub kawy smakuje wybornie a dzieci wprost za nim przepadają . składniki na 4 porcj e                     masa kokosowa 1 kostka margaryny pół szklanki cukru pudru 10 dag wiórków(...)kakao 3 paczki herbatników przepis Ucieramy margarynę z cukrem pudrem . Do puszystej masy dodajemy sok z cytryny i wiórki kokosowe .Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki . W maszynce do mięsa mielimy ciastka lub rozkruszamy je na proszek tłuczkiem do mięsa , dodajemy cukier wymieszany z kakao , wlewamy trochę wody ( ciasto powinno być gęste ) , mieszamy . Na pergaminie formujemy z ciasta kwadrat

Smakowite Dania
Pieczony pstrąg w całości w ziołach 217

pełni. Nie wyjmujemy kręgosłupa z ośćmi , zrobimy to dopiero po upieczeniu. 2/ Skrapiamy mięso pstrąga cytryną, dodajemy przyprawy i zamykamy (odstawiamy do przegryzienia się lub przygotowujemy od razu). Z dodaną odrobiną masełka w środku wkładamy ryby do piekarnika nagrzanego do ok 170 stopni i pieczemy na folii aluminiowej do miękkości (ok. 15 minut) 3/ Wyjmujemy z piekarnika i podajemy

Kuchnia PROzdrowotna
Kotlety pożarskie 292

namoczona w mleku 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Bułka tarta do panierki Olej do smażenia Dodatkowo: 3 łyżki siekanej natki pietruszki Przepis: Mielone mięso łączymy z namoczoną bułką, żółtkiem, miękkim masłem, solą oraz pieprzem. Całość mieszamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły . Następnie formujemy podłużne kotleciki i obtaczamy je z każdej strony bułką(...)rozgrzanym oleju, na złoto z każdej strony. Po usmażeniu kotletów, umieszczamy je razem z patelnią w piekarniku nagrzanym do 180C, na 5 minut.  Kotleciki podałam w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i ogórków kiszonych

Emcia Pichci
OGNISTY GULASZ – GOTHIC II: NOC KRUKA – pieczone „gołąbki” w czerwonej kapuście 254

zdjęciu). Wkładamy ją do dużego garnka z wrzącą wodą z dodatkiem łyżeczki soli i odrobiny octu jabłkowego lub soku z cytryny (wtedy kapusta nie będzie aż tak zabarwiać mięsa). Kapusta powinna być całkowicie zanurzona w wodzie, ale jeśli macie za mały garnek, to po prostu obracajcie ją co jakiś czas. Woda, w której gotujecie kapustę zabarwi się na fioletowo(...)Zdejmujemy patelnię z ognia. 3 . MIĘSO (5 min) Do miski wrzucamy mięso mielone, sporo grubo mielonego pieprzu, sól, jajko, majeranek, bułkę tartą oraz podsmażoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią, aby powstała jednolita masa. Proponujemy usmażyć małą kulkę z masy i spróbować, czy dostatecznie doprawiliście mięso. 4 . MONTAŻ (5 min) Na końcówkę liścia kapusty nakładamy porcję mięsnej

Nerds Kitchen
Pałki w marynacie z warzywami 191

     Od  firmy Kamis otrzymałam paczkę  z przyprawami. Pachnące i aromatyczne przyprawy wykorzystam w kuchni do przygotowania smacznych potraw. Dzisiaj zapraszam na

Ala piecze i gotuje
Serowa rolada z kurczakiem i pomidorową ciecierzycą 302

sól pieprz czarny mielony Ciecierzyce wysypać na sitko, przepłukać i zmielić w rozdrabniaczu razem z suszonymi pomidorami. Przyprawić solą i pieprzem dodając oliwę spod suszonych pomidorów. Wszystko dokładnie wymieszać. Ser żółty zwykły i wędzony zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z jajkami i majonezem. Wyłożyć na blachę o wymiarach 23 x 33 cm z papierem do pieczenia na dnie(...)całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi. Przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C. Piec przez około 40 min. Po upieczeniu chwilę odczekać i pokroić na plastry, jeżeli chcemy roladę podać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: cieciorka , filet z kurczaka

https:KKuchniaMniam
Tureckie Pide z mięsem mielonym 785

pieczarki i paprykę. Całość dusić przez 10 minut. Przełożyć do miseczki. Na tą samą patelnie wlać kolejną łyżkę oliwy i podsmażyć na niej mięso. Gdy mięso będzie już gotowe dodać podduszone pieczarki z paprykę, pokrojonego pomidora bez skórki i wymieszać. Następnie dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy. Farsz smażyć bez przykrycia(...)robił już ten turecki przysmak w domu? Czekam na Wasze komentarze jak Wam smakowało i z jakim farszem robiliście? Artykuł Tureckie Pide z mięsem mielonym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Kurczak jerk po karaibsku z warzywami 182

jerk po karaibsku z warzywami to kurczak nacierany specjalnym zestawem przypraw i pieczony z warzywami. Jest cudownie aromatyczny i wilgotny. Kurczak jerk po karaibsku z warzywami to – jak już sama nazwa wskazuje – kuchnia karaibska, w szczególności ta z Jamajki. „Jerk” oznacza nacieranie mięsa (dobrze osuszonego) przyprawami (sypkimi lub mokrymi), dość pikantnymi tworzącymi przyprawę „jerk(...)kawałki. Przygotowane warzywa ułożyć w blasze do pieczenia/ naczyniu żaroodpornym. Polać bulionem i posypać tymiankiem. Na tak przygotowanych warzywach układać kawałki zamarynowanego kurczaka jerk. Polać resztą marynaty. Naczynie z kurczakiem i warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (nie przykrywać) na około 1-1,5 godzinę. W połowie pieczenia mięso przewrócić na drugą stronę. Kurczaka jerk

Pociąg Do Kuchni
Stek z antrykotu z pieczonymi plastrami cukinii 132

mięsa. Jeżeli lubicie czasem zjeść solidny kawał dobrego mięsa to gorąco polecam sprawdzić ten przepis. Na zdjęciu stek mocno wysmażony – po 4 minuty z każdej strony, jeżeli wolicie średnio wysmażony wystarczy po 3 minuty z każdej strony. Składniki Stek: Stek kruchy z Antrykotu (250 – 300 g) Pieprz Olej do pieczenia 1 łyżka masła Sól Plastry cukinii(...)krojonych wzdłuż Oliwa z oliwek Przyprawa do grillowanych warzyw Sól Przygotowanie Stek wyciągamy z lodówki na około 1,5 godziny przed smażeniem. Smarujemy go delikatnie olejem i doprawiamy świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Rozgrzewamy patelnię grillową. Kładziemy stek i smażymy z obu stron. Aby uzyskać średnio wysmażony stek smażymy każdą stronę po 3 minuty. Stek mocno wysmażony po 4 minuty

Programista w kuchni
Rolada schabowa ze szpinakiem 182

czym dodać żółty ser i wymieszać. 3. Wyjąć mięso z lodówki, rozłożyć. Nałożyć farsz. Mięso zwinąć ciasno w rulon, obwiązać nicią kuchenną. Wierzch lekko natrzeć sosem sojowym i majerankiem. 4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią spożywczą. Piec w 180 st.C przez ok 70-80 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię, aby mięsko się zrumieniło. 5. Podawać

Kuchnia domowa Ani
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami 435

sól, pieprz, mielone chilli natka pietruszki do posypania   Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Mięso doprawić przyprawą do mięsa mielonego i  usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę pokroić w kostkę i dorzucić do mięsa, podsmażyć. Pieczarki pokroić na półplasterki i dodać na patelnię, posolić i dusić pod przykryciem aż puszczą sok. Następnie zdjąć pokrywkę i odparować(...)Papryki przeciąć na pół, oczyścić z białych włókien, napełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a na dno wlać trochę wody. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 45-50 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia wierzch papryk posypać tartym żółtym serem. Podawać na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki

Simply Food
Papryka nadziewana kaszą gryczaną,oscypkiem, mięsem i cukinią 136

mięsa mielonego oscypki – wędzone i naturalne oliwa z oliwek papryka igołomska, ile chcecie. Może to być również inna papryka sól i pieprz do smaku passata di pomodoro rustica- do zapiekania trochę suchego oregano i świeże listki bazylii Mięso mielone podduś na odrobinie oliwy z oliwek. Przełóż do miski. Ugotowaną i zimną kaszę gryczaną wsyp do mięsa, dodaj(...)palcami farsz. Papryki "zamknij" odkrojoną końcówką z "antenką". Przełóż do naczynia do zapiekania. W misce rozrób sos pomidorowy z oliwą z oliwek, oregano i bazylią.  Zalej nim paprykę. Piecz najpierw pod przykryciem około pół godziny, następnie odkryj i zapiekaj około 15 minut . Podawaj na ciepło lub na zimno! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Stek z antrykotu z pieczonymi plastrami cukinii 175

mięsa. Jeżeli lubicie czasem zjeść solidny kawał dobrego mięsa to gorąco polecam sprawdzić ten przepis. Na zdjęciu stek mocno wysmażony – po 4 minuty z każdej strony, jeżeli wolicie średnio wysmażony wystarczy po 3 minuty z każdej strony. Składniki Stek: Stek kruchy z Antrykotu (250 – 300 g) Pieprz Olej do pieczenia 1 łyżka masła Sól Plastry cukinii(...)krojonych wzdłuż Oliwa z oliwek Przyprawa do grillowanych warzyw Sól Przygotowanie Stek wyciągamy z lodówki na około 1,5 godziny przed smażeniem. Smarujemy go delikatnie olejem i doprawiamy świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Rozgrzewamy patelnię grillową. Kładziemy stek i smażymy z obu stron. Aby uzyskać średnio wysmażony stek smażymy każdą stronę po 3 minuty. Stek mocno wysmażony po 4 minuty

Programista w kuchni
Kotleciki z białej kiełbasy 167

kiełbasa. Wszyscy dobrze ją znamy jako parzoną kiełbasę podawaną z sosem lub chrzanem. Czasami też ją pieczemy. Jej nietypową odsłoną są kotleciki. Tak, nawet z białej kiełbasy możemy zrobić typowe danie obiadowe w postaci kotletów. Poniższy przepis zaczerpnęłam z bloga kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com Kotleciki mielone z białej kiełbasy Przygotuj dużą miskę, miseczkę, patelnię, łopatki do obracania kotletów, ewentualnie nóż, płaski talerz(...)porcji): 4 średnie białe kiełbasy, 2 jajka, 1 czerstwą bułkę kajzerkę, bułkę tartą, mniej więcej 2 łyżki majeranku, pieprz czarny mielony, maggi, olej do smażenia. Bułkę namocz. Surową kiełbasę wyjmij z osłonek. Jajka sparz. Do dużej miski przełóż mięso z kiełbasy, lekko odciśniętą bułkę oraz bułkę tartą (warto dodawać ją stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy). Do miski wbij

blog.moje-pasje.info
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską 168

sztuk): 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 1 małą/średnia kapusta pekińska 1 cebula 2 łyżki oleju pół szklanki kaszy manny pół szklanki ryżu 2 jajka sól, świeżo mielony pieprz 3-4 ząbki czosnku polskiego przyprawy wg smaku, u mnie obficie: papryka słodka, cayenne, oregano, kminek mielony olej do smażenia gołąbków(...)łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać. Połączyć dokładnie mięso, kapustę, cebulę, mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać

coolinarny
Schab w miodowej marynacie. 153

Składniki: ok. 1 kg schabu bez kości 1 łyżka miodu 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej duża szczypta soli 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soku z cytryny Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy (miód miałam zwykły - nie płynny). Schab płuczemy i dokładnie nacieramy marynatą z każdej strony. Odstawiamy do lodówki(...)całą noc. Następnie schab przekładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy wodą do poziomu około 5 mm, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu Wyciągamy i odstawiamy na 5 minut żeby mięso odpoczęło (żeby soki zostały w mięsie). Pozostały sos można zagęścić odrobiną mąki i mamy pyszne dopełnienie naszego obiadu. Podajemy z kluskami i surówką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Rolada schabowa z mięsem mielonym i suszonymi śliwkami 170

wody odrobina oleju Schab dokładnie oczyścić z błonek. Następnie rozkroić wzdłuż dłuższego boku na duży płat mięsa. Rozkrojony schab oprószyć słodką papryką, niewielką ilością majeranku, soli i pieprzu. Do mięsa mielonego dodać kaszę mannę i dokładnie wyrobić. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Następnie mięsną masę rozłożyć równomiernie na rozkrojonym schabie. W masę powciskać śliwki suszone. Całość ściśle zwinąć(...)naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlać wodę, roladę posmarować na wierzchu olejem. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika. Piec ok 1 godzinę 45 minut, funkcja termoobieg. Na ok 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć aby wierzch ładnie się przyrumienił. Jeśli zaraz po uoeczeniu podajemy na ciepło odstawić na ok 20 minut przed pokrojeniem

Monia miesza i gotuje
Paszteciki z miesa ze szpinakiem 343

półplasterki. Czosnek i papryczkę posiekać. Na tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodać czosnek i papryczkę, chwilę razem dusić, wlać bulion i zagotować. Wymieszać z mięsem mielonym. Szpinak lekko odcisnąć, tak aby pozbyć się jak największej ilości wody. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Na nim rozłożyć 1/2 szpinaku, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku(...)zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko docisnąć, aby lepiej się trzymało. Pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Układać plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. Najlepsze są ciepłe, ale na zimno też są smaczne. *kupuję gotowe, mrożone, ale zwracam uwagę aby było z masłem

królestwo garów
Pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili i świeżym oregano 205

Polskie ziemniaki, śródziemnomorski serek, włoskie oregano i ostre chili. To pyszne połączenie światowych składników może być gorącą przekąską lub dodatkiem do dania głównego. Oto prosty i

My Chcemy Jeść
Spaghetti po sycylijsku. 141

startego parmezanu Przygotowanie; Bakłażana umyć, a następnie pokroić na plastry około 5mm. i w odrobinie oliwy zrumienić je z każdej strony a następnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz zioła(...)łyżki oliwy ugotować makaron al. dente, odcedzić i dodać do sosu. Posypać serem i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 17Cm lub 20 cm. natłuścić oliwą, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i boki tortownicy wyłożyć plastrami bakłażana. W środku umieścić makaron z sosem i przykryć pozostałymi plastrami bakłażana. Zapiekać w nagrzanym do 200C piekarniku około 40 min. Po wyjęciu

Radość kipiąca uśmiechem.
Grillowany kurczak o nucie miętowej ze szparagami i talarkami ziemniaczanymi 161

kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy z jednej str. Mięso obtaczamy w ziołowym oleju i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie każdy oddzielnie filet przekładamy na folię aluminiową, na wierzch dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w długie paski paprykę. Całość przykrywamy folią. Kurczaka układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy po 15 min z dwóch stron. Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie

Moniki Smakołyki
Szaszłyki z papryką i miodem. 143

posiekaną kolendrą. Kawałki mięsa obtocz w przygotowanej marynacie, odstaw na co najmniej 3-4 godziny do lodówki. Paprykę opłucz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w dość szerokie  plastry. Mięso odsącz z marynaty ( nie wylewaj jej ) nadziej na szpadki na przemian z papryką i cebulą. Ułóż na grillu, posmaruj z góry marynatą , piec około 10 minut

Przepisy i porady kulinarne
"Wrapy" po domowemu. Jak zrobić placki tortilla. 162

wymieszać. Zagnieść rękoma elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min. Po tym czasie podzielić ciasto na sześć części i każdą rozwałkować na cieniutki placek. Patelnie rozgrzać i piec placki z obydwu stron po ok. 15 sekund a następnie drugi raz z każdej strony ale tylko przez chwilę, aż zaczną pojawiać się  pęcherzyki powietrza. Zdjąć z patelni(...)czosnkowo- paprykowy.  Sos czosnkowo- paprykowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu ząbek czosnku (zmiażdżony) 1/2 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli  Składniki sosu wystarczy dobrze wymieszać.  Placki posmarować sosem,  nałożyć dodatki, mięso, zwinąć i zajadać. Smacznego

Maślane ciasteczko
Burger z serem pleśnowym 164

plasterki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Bułki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku, mniej więcej przez 5 minut. Wyjmujemy bułki, ale piekarnik zostawiamy włączony. Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem(...)płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz na 4-5 minut żeby mięso odpoczęło. Następnie burgery kładziemy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na burgery kładziemy gruby plaster sera i wkładamy na kilka minut do piekarnika. Drzwiczki zostawiamy lekko uchylone. Ser na burgerze powinien lekko, bardzo

Marder&Marder Manufacture
Pulled pork 150

solanki podgrzać, a następnie ostudzić. Włożyć do niej mięso i trzymać przez 5 godzin. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać przyprawy. Wymieszać i natrzeć nimi namoczoną łopatkę.  Mięso włożyć do brytfanki i piec w 130 st C przez 5 godzin pod przykryciem (góra-dół), pod koniec pieczenia dodać cukier. Upieczoną łopatkę wyciągnąć i dać

Gaździnka warzy
Bolońskie niespodzianki 166

niewielkiej formie... czyli mięso, ziemniaki i przystawka :) Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i starkować na tarce z grubymi oczkami. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę oraz marchewkę, aż lekko zmiękną. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze przez kilka minut. Fix wymieszać ze szklanką wody, wlać do mięsa i dusić całość na wolnym(...)każde wgłębienie. Ciasto francuskie pokroić na duże kwadraty (około 10 x 10 cm) i wyłożyć nimi wgłębienia. Następnie nałożyć mięso i poprzykrywać ziemniaczanym puree. Wierzch każdej porcji posypać startym serem i nałożyć odrobinę margaryny. Formę z niespodziankami piec w 180ºC przez 25-30 minut. Podawać zaraz po upieczeniu. Źrodło: przepisy.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy

Świat Domowej Kuchni
Karczek składany z farszem 164

cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Dodajemy pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i smażymy do odparowania sosu. Studzimy.    Do mielonego mięsa dodajemy odciśniętą bułkę, jajko i podsmażone pieczarki. Wyrabiamy masę, przyprawiając do smaku barbecue i solą.    Na plaster karkówki nakładamy farsz, składamy na pół a brzegi spinamy(...)przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na pozostały olej wrzucamy marchewkę z cebulą i podsmażamy do zeszklenia. Przekładamy na mięso, przykrywamy naczynie.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywy. Pięknie upiekło się. Możemy jeść obiadek z dowolną surówką. Smacznego

Maminek kulinarny
Calzone z mięsem mielonym 200

ciasta: - 3 szklanki mąki pszennej - 5 dkg świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego - 3/4 szklanki ciepłej wody - szczyptę soli - 1/4 szklanki ciepłego mleka * Do farszu: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego - 3/4 czerwonej papryki - nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej - dużą cebulę - 20 dag sera tartego mozarella - 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych - pieprz, sól - chilli(...)Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy razem parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy w talarki i razem z kukurydzą i serem dodajemy do mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie

W poszukiwaniu inspiracji
Burrito w tortilli kukurydzianej 290

SKŁADNIKI Ciasto (na 10 ok. 20 cm tortilli) 200g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli  Farsz  250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) 150g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra(...)zagniatamy na gładką masę.  Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Teraz zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i dobrze rozdrabniamy- najlepiej drewnianą łopatką lub łyżką. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania