cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Dodajemy pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i smażymy do odparowania sosu. Studzimy. Do mielonego mięsa dodajemy odciśniętą bułkę, jajko i podsmażone pieczarki. Wyrabiamy masę, przyprawiając do smaku barbecue i solą. Na plaster karkówki nakładamy farsz, składamy na pół a brzegi spinamy(...)przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na pozostały olej wrzucamy marchewkę z cebulą i podsmażamy do zeszklenia. Przekładamy na mięso, przykrywamy naczynie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywy. Pięknie upiekło się. Możemy jeść obiadek z dowolną surówką. Smacznego
Maminek kulinarnyciasta: - 3 szklanki mąki pszennej - 5 dkg świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego - 3/4 szklanki ciepłej wody - szczyptę soli - 1/4 szklanki ciepłego mleka * Do farszu: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego - 3/4 czerwonej papryki - nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej - dużą cebulę - 20 dag sera tartego mozarella - 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych - pieprz, sól - chilli(...)Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy razem parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy w talarki i razem z kukurydzą i serem dodajemy do mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie
W poszukiwaniu inspiracjiSKŁADNIKI Ciasto (na 10 ok. 20 cm tortilli) 200g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz 250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) 150g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra(...)zagniatamy na gładką masę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Teraz zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i dobrze rozdrabniamy- najlepiej drewnianą łopatką lub łyżką. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę
Moje Kuchenne Rewelacjepięknie i pysznie. Jeśli nie uda Wam się dostać takich małych bakłażanów, zróbcie ten przepis z większych - też wyjdzie:) Składniki: 10 małych bakłażanów (lub 4-5 większych) 400 g mielonej wołowiny (najlepiej zmielić samemu) 0,5 szklanki ryżu 3 łyżki ajwaru (może być gotowy, ale polecam również mój przepis: kliknij tu ) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 ząbki(...)Wstawić połówki bakłażanów do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok 15 minut. Wydrążyć miąższ, nie uszkadzając skórki. Ryż wsypać do rondelka i zalać szklanką wody ze szczyptą soli. Gotować pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn - ok 20 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć mięso. Kiedy zacznie zmieniać kolor dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć krótko
Kulinarne Inspiracjesię zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Następnie do cebuli dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. W międzyczasie mięso doprawiamy Vegetą, oregano, bazylią, pieprzem i solą. Farsz nie może być mdły. Na koniec mięso, ryż i pieczarki (łącznie z wodą, której nie odparowaliśmy) łączymy i dokładnie mieszamy. Papryki myjemy, odcinamy góry(...)przykrywamy i wkładamy do piekarnika (nie musi być nagrzany). Papryka nie przykleja się do naczynia żaroodpornego, więc naczynia nie musimy niczym smarować. Ja papryki piekę 1,5 godziny w 175 stopniach. Po długim czasie pieczenia papryki nabierają szczególnego smaku, na którym mi zależy. Smak ich jest bowiem identyczny do smaku papryki z grilla, którą uwielbiam. Poza tym lubię
Smak mojego domuangielsku, co uważam za przecudowny fakt! Do Kopenhagi pojechaliśmy samochodem, co z Hamburga zajęło nam ok 5h. Nocowaliśmy w hotelu w centrum miasta – doszliśmy do wniosku, że będziemy mieli wszędzie blisko i tak rzeczywiście było. Śniadanie w hotelu było jakieś koszmarnie drogie, co dodatkowo zachęciło nas do odrywania kulinarnej strony duńskiej stolicy. A nam to pasowało bo mieliśmy możliwość(...)miejscu kupicie domową oranżadę imbirową. Po 17 możecie zjeść sycące risotto. Ja spróbowałam klasycznej owsianki przygotowanej na wodzie i organicznym mleku, na wierzchu sos karmelowy, świeże jabłko i pieczone migdały. Pyszne! http://groed.com Smørrebrød To nic innego jak kanapki z żytniego chleba. Też prosto i konretnie – bo tego „obkładu” to jest całkiem sporo, że nie widać chleba
Szybko Tanio Smaczniekardamon mielony pół łyżeczki sos sojowy ciemny 1 łyżkę majeranek 1 łyżkę ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła oliwa do smażenia wątróbki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : - kurczaka myję, dzielę na części wkładam do garnka zalewam zimną wodą, dodaję obraną włoszczyznę, opaloną cebulę, zioła, czosnek,przyprawy, bulionetki gotuje do czasu aż mięso zmięknie(...)oraz pieprzę świeżo zmielonym pieprzem, dodaję 2 łyżki masła i podlewam 1 chochlą wywaru, pozostawiam do wystygnięcia - w miseczce namaczam bułkę gotowym bulionem - ugotowane mięso z kurczaka obieram z kości oraz skór - mięso z kurczaka mielę z wątróbką z namoczoną bułką, oraz dodaję 2 ugotowane marchewki z wywary. Dolewam 250 ml wywaru z kurczaka (do robota na raz się wszystko
Basia w kuchniDziś szybki i pyszny omlet z serem korycińskim, prażoną cebulką i dodatkami . Prosto, a jakże smacznie. Ciekawy smak uzyskujemy dzięki dodatkowi sera korycińskiego. Uwielbiam go dodać
Słodkie okruszkiinternecie można kupić od 144 zł. Maszynka znalazła się wśród promocji, ponieważ sama taką mam i polecam. Biedronka do 7 września Maszynka wielofunkcyjna Ciekawa rozbudowana wersja tradycyjnej maszynki do mięsa. Możemy w niej wykonywać szereg innych czynności tj. przecieranie pomidorów, robienie kiełbasek, rozdrabnianie czosnku itp Lidl do 7 września Dzbanek filtrujący do wody Przydatny gadżet, który powinien znaleźć się(...)czasach studenckich :) Lidl do 7 września Automat do pieczenia chleba Muszę przyznać, że poluję na taki od dawna. Świetny dla amatorów domowego pieczywa. Lidl do 7 września Garnek z kamionki Ładny, niedrogi. Świetnie się sprawdza w pieczeniu. Kaufland do 31 sierpnia Nakłuwacz do mięsa Nakłuwanie mięsa wydobywa najlepszy smak z przygotowywanych potraw mięsnych. Netto
Tradycyjna KuchniaCały obiad w jednym naczyniu, pałki kurczaka w majonezowo musztardowej marynacie z suszonymi warzywami i przyprawami są soczyste i smakują obłędnie. Z powodzeniem zastąpią dwudaniowy obiad
Wanilia i Kardamonłyżeczka suszonego lubczyku, ok. 2 łyżki czarnego sezamu, burgery 10 szt.: 0,5 kg tłustego mielonego mięsa wołowo -wieprzowego, 2 ząbki czosnku, 1,2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki soku z limonki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, ponadto po 10 plasterków: pomidora, cukinii (najlepsza podłużna młoda o średnicy bułek), białej(...)nakładamy rukolę, burgera, ser mozzarella i grillowane warzywa i przykrywamy górną częścią bułki. Burgery możemy od góry przebić wykałaczką. Rada: żeby mięso łatwo formułować wystarczy zwilżyć dłonie wodą. Jeśli nie masz czasu na bułek pieczenie, to wystarczy je kupić, ale to już nie to samo, a wielkość burgerów dostosować do ich rozmiarów. Smacznego
Moniki Smakołykiwkładamy ziemniaki i pieczemy je około 30, 40 min. W tym czasie zajmiemy się resztą. 3. MARYNATA (6 min): do naczynia (musi być wystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli(...)równie dobrze możecie usmażyć rybę ze skórą). Potrzebujemy do tego ostrego noża. Wkładamy go pomiędzy skórę a mięso, najlepiej tak, aby filetowanie odbywało się od najcieńszej do najszerszej strony (jak na zdjęciu). Lekko wcinamy się nożem, uważając czy nie przecinamy również mięsa i tak powolutku ściągamy skórę, jednocześnie lekko ściągając ją drugą ręką. Powinno pójść w miarę gładko. 5. WYJMOWANIE
Nerds Kitchenłyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 6-8 małych jajek Domowy Pasztet Wielkanocny z Jajkiem (Wieprzowo-Wołowy) - Sposób przygotowania: Mięso kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą do pokrycia mięsa. Dodajemy obrane warzywa, cebule w całości, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy do całkowitej miękkości mięsa i jego rozpadania (przez ok. 2 godziny mięso wieprzowe, a mięso wołowe(...)połowie gotowania dodajemy słoninę. Następnie mięso, słoninę oraz warzywa wyciągamy z wywaru i studzimy (ok. 2-3 szklanki wywaru pozostawiamy na namoczenie w nim bułek). Wątróbkę wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 10 minut. Odcedzamy i studzimy. Mięso, słoninę, wątróbkę, warzywa oraz odsączone z nadmiaru wywaru bułki mielimy w maszynce do mięsa (najlepiej minimum 3-krotnie). Następnie dodajemy żółtka
Słodka Stronafioletowe marchewki 200 g słoniny 6 dużych cebul 2 cebule czerwone 4 ząbki czosnku 2 duże pomidory malinowe 2 pieczone udka z kurczaka 500 g kiełbasy żarskiej 150 g boczniaków 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki zielenina (natka, szczypior) sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy(...)Cebule kroimy w piórka, czosnek siekamy, dodajemy do ziemniaków i dusimy pod przykryciem do jej miękkości (około 15 min). Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę, dodajemy do dania. Mięso oddzielamy od kości. Kiełbasę kroimy na 3- 4 cm kawałki, które kroimy wzdłuż na pół. Dodajemy do całości z koncentratem pomidorowym, przyprawami, pokrojonymi w paski boczniakami, podlewamy bulionem, dusimy
R'n'G KitchenSkwarek tym razem nie mieliłam, zmiksowałam je z jajkami i śmietaną w szatkownicy, bo prawdę mówić nie chciało mi się wyciągać maszynki, składać a potem ją myć! To się nazywa wakacyjne lenistwo 😛 . Ciastka są tanie i mało pracochłonne. I jak na złość nie mogłam znaleźć maszynki do ciastek, więc robiąc wzorek pomogłam sobie tłuczkiem do mięsa 😛 Ciastka z skwarkami mają(...)jedną wadę, znikają bardzo szybko! Składniki na Tradycyjne ciastka ze skwarkami : 300 g skwarek ze słoniny 150 g cukru pudru ½ kg mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 15 g cukru wanilinowego 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany Jak przygotować kruche ciastka ze skwarkami , sposób przygotowania: Skwarki powinno się zmielić dwukrotnie z drobnym sitkiem. Ja tym razem posiekałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię