prażonymi migdałami to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 150g mąki pszennej 150g mąki ziemniaczanej 150g cukru 100g masła extra 9ml aromatu migdałowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 60g białej czekolady 1 łyżka masła
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo pyszne ciasteczka. które możemy zrobić sami w domu. Doskonałe na świąteczny stół. Składniki: 50 dag mąki 35 dag masła lub margaryny 4 gotowane żółtka 16 dag cukru pudru Diamant pół łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: marmolada 20 dag galaretki w kostkę polewa 1. Jajka gotujemy , oddzielamy białka od żółtek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, proszek
Kuchnia u Bietkiminut. Następnie pokroić na 5-7 mm. ‘plasterki’. Układać na blasze wyłożonej papierem (niezbyt blisko siebie) i piec ok. 10-12 minut w temp. 200°. Wystudzić na kratce i przechowywać w hermetycznym pudełku. Słoik takich domowych ciasteczek, może być fajnym świątecznym upominkiem dla kogoś bliskiego
Walijskie Pichceniesłodko! Wchodzimy już w świąteczne klimaty, pachnie w całym mieszkaniu! Przyprawa korzenna, orzechy, żurawina.W tle świąteczna nutka. Już małymi krokami zaczynam się szykować do tego cudownego dnia! Składniki: 1 szkl mąki orkiszowej np. TOTA 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy korzennej, np. domowej roboty 1/4 szkl brązowego cukru 2 łyżki miodu
Trufelkowotych wszystkich, którzy od czasu do czasu lubią połasuchować.. :) Keks staropolski z bakaliami, idealny na świąteczny podwieczorek. Polecam! SKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej 5 całych jaj + 5 żółtek 30 dag cukru 10dag masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 15 dag rodzynek po 5 dag: kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli, daktyli, suszonej moreli dodatkowo do dekoracji: lukier
Moja Książka Kucharskanajlepszy byłby wytrawny ale nie zawsze można go nabyć a ja w tym roku nie zrobiłam. Schab tak pieczony z zewnątrz jest prawie czarny a w środku jasny i soczysty, polecam. Proponuje go na obiad w Nowy Rok, będzie znakomity. Na świątecznym stole sprawdził się znakomicie. Schab wolnoduszony w syropie z bzu czarnego i soku z granatów. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowaniepociąć na prostokąty. .Paszteciki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Każdy pasztecik posmarować jajkiem i oprószyć np czarnuszką , sezamem , kminkiem czy siemieniem lniany. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni C , aż paszteciki się lekko przyrumienią (około 15 minut). Takie paszteciki mogą być idealnym urozmaiceniem świątecznego stołu czy przekąską sylwestrową. Podane na gorąco
Aromatyczne Podróżeposmak kokosa. W tym roku przygotuję ten sernik na Wielkanoc, ponieważ w naszym domu serniki są obowiązkowym ciastem świątecznym, zarówno na Wielkanoc jak i na Boże Narodzenie. Sernik upiekłam teraz, aby sobie przećwiczyć sposób jego przygotowania, a przyznam się, że nie piekłam go ponad 20 lat. Piotrkowi bardzo smakował, faktem też jest to, że jemu smakują wszystkie moje serniki Przepis(...)kruche ciasto: ½ szklanki mąki pszennej poj. 250 ml ½ szklanki mąki krupczatki 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wiórków kokosowych 2 kopiaste łyżki masła 1 jajko ½ szklanki cukru pudru szczypta soli Masa serowa: 750 g tłustego twarogu 100 g rozpuszczonego masła 3 jajka 1 szklanka cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproste w przygotowaniu, pieką się 7 min, są mało słodkie i rozpływają się w ustach. Z podanej ilości wychodzi ich bardzo dużo, ale to dobrze, bo można zjeść ich cała puszkę... 24 szt. ciasteczek czekoladowych Potrzebujemy: 300g mąki pszennej 250g miękkiego masła 150g cukru 40g kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa 2 łyżki(...)blasze do pieczenia i pieczemy około 10 - 15min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Aby zrobić polewę musimy wymieszać kakao, cukier puder, ekstrakt waniliowy i wrzątek. Wszystko mieszamy w garnku, podgrzewamy aż zrobi się jednolita masa i odstawiamy na 5 min. Smarujemy ciasteczka i posypujemy posypką póki polewa nie wyschnie. Ps. Przepis pochodzi z książki "Nigella świątecznie". Ciasteczka śmietankowe Potrzebujemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Ciastka idealne - bez najpopularniejszych alergenów , błyskawiczne (3 minuty miksowania i 15 minut pieczenia - można przygotować nawet przy gościach :) ), bez potrzeby brudzenia miliarda misek (tutaj wystarczy nam jedna ;) ), zdrowe - bo bez chemii i bez cukru (miód się nie liczy! :P), ze świątecznym akcentem (korzenne przyprawy), no i najważniejsze - przepyszne! Z opcjonalnym czekoladowym dodatkiem - są jeszcze lepsze, kremowy dodatek wśród(...)krótko miksuję. Przygotowanie Następnie należy uformować z masy kulki i rozpłaszczać je na blasze. Ja w swoje powciskałam dodatkowo kolorowe czekoladowe draże (zamiast nich można użyć czekoladowych groszków). Ciastka pieką się ok. 15 min w 180*C. Wpis walczy w durszlakowym konkursie. Prowadzę bloga, żeby zapisywać co ciekawsze przepisy i móc do nich wrócić w przyszłości. Jednak zdecydowanie wolę papierowe
Kuchnia w szuwarachcałkiem sporej puszce a może pusze bo rozmiary ma pokaźne, po włoskiej babie panettone, z motywami świątecznymi. Ciasto wychodzi dość rzadkie, ale tężeje w lodówce i nie ma potem problemu z jego rozwałkowywaniem a w razie potrzeby można zawsze podsypać delikatnie mąką. Dorota piecze z tego przepisu piernik z 3 blatami o wymiarach 39×26 cm. Kawał piernika swoją(...)upiec na Święta. Wiadomo sernik musi być. Boże Narodzenie bez makowca to nie Boże Narodzenie. Marlenka też, bo to jedno z ulubionych ciast pana męża. Keks… no tak, piekła go co roku moja mama. I gdzie tu miejsce na nowości? Nie chodzi o to, że kupa roboty…Ale nawet głupi dylemat, jaki piernik wybrać, jaki sernik
Mieszam w Garnkuboczku. Na wierzchy możemy ułożyć gałązki rozmarynu *** *** Potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C (funkcja góra-dół) i pieczemy przez 40 minut *** *** Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ , które jednocześnie z mięskiem możemy upiec w piekarniku *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ MŁODA(...)NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kurczak pieczony na młodej kapuście pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemkażdym razie piekę go z kropelkami czekoladowymi, ponieważ nie lubię rodzynek. Jest to świetny, łatwy i szybki sernik, a rodzynki również będą do niego pasowały, jeśli Ty je lubisz. Piekę go, gdy mam lenia albo nie mam czasu :) Sernik wiedeński 7. Limonkowo-czekoladowy sernik Nigelli. Nie należy do moich ulubionych, ale wiele osób zachwala takie słodko-kwaśne połączenie. Sernik(...)ciasto z dużą ilością maku 11. Babka cytrynowa z makiem. Mięciutka, puszysta i mega wilgotna, naprawdę rewelacyjna :) Polecam! Babka cytrynowa z makiem 12. Babka marmurkowa. Prosta i klasyczna, typowo świąteczna :) Można ją polukrować lub po prostu posypać cukrem pudrem, tak czy siak będzie świetna! Babka marmurkowa 13. Miały być ciasta, ale to jedyny świąteczny "niewypiek" na blogu. Zresztą znam takich
Kraina Tysiąca Smakówuformuj rękoma w kulę. Następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia i przenieś do formy, wysmarowanej uprzednio odrobiną oleju kokosowego. Ciasto może się rozlatywać, jednak nie ma co się tym przejmować i wystarczy zalepić powstające dziury. Spód ponakłuwaj delikatnie widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piecz około 15-20 minut . Wyjmij i ostudź. Mincemeat* Do rondla wlej(...)lodówce. Pieczenie Na podpieczony spód wyłóż mincemeat i wyrównaj. Na górę rozłóż równomiernie orzechy pekan. Tartę wstaw z powrotem do nagrzanego do 180°C pieca na kolejny kwadrans . Przypieczony na brązowo spód będzie oznaczał, że czas ją wyciągnąć. Wystudź dobrze i krój na kawałki. * * Za piękną formę Pajform IV , w której przygotowałem tę świąteczną tartę dziękuję klubowi Westwing
Food SquareHelio cenię od lat. Tym razem zagościły w mojej kuchni w ramach świątecznej współpracy z Helio. Już jakiś czas temu pokazywałam Wam na Facebook moją słodką paczkę niespodziankę. Składniki: (na 4 sztuki) 1/2 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1/3 szklanki oleju
Słodkie okruszkiCiacho można powiedzieć last minute , bo powstało w trybie ekspresowym, na ostatnią chwilę, jak widać - w świątecznej odsłonie. Jeszcze zdążycie przygotować na święta :) Sernik jest bardzo smaczny, kremowy, o delikatnej nucie pomarańczowej. Zasmakuje wszystkim, zarówno osobom będącym na diecie (odpowiedni dla wegan i osób na diecie bezglutenowej) , jak i tym, co nie muszą się ograniczać :) Składniki (na tortownicę(...)ziemniaczanej 2 łyżeczki agaru Przygotowanie: Spód: W malakserze/ blenderze rozdrobnić orzechy i wiórki kokosowe. Następnie dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki delikatnie posmarować olejem. Dno i boki formy równomiernie wylepić przygotowaną masą. Masa serowa: Odsączone nerkowce włożyć do naczynia blendera, dodać ok. pół szklanki mleka kokosowego i miksować
Domowa Cookierenka AgiWczoraj mieliśmy w pracy Wigilijne spotkanie. Tradycją w Danii jest tak zwany Julefrokost, czyli świąteczna impreza - obiad, a później zabawa do białego rana. To jeszcze przed nami. Póki co spotkaliśmy się, żeby wymienić się prezentami. Każdy przynosi jakiś drobiazg, i kładzie go pod choinką. Później po kolei rzucamy kostką - kto wyrzuci szóstkę, może wybrać sobie paczuszkę. Zabawne, ale szczyt napięcia(...)przypomniałam sobie, że w Kuchni Nigelli widziałam kiedyś sernik bananowy. Czym prędzej zaczęłam wertować książkę - i tak! Jest. W dodatku z sosem toffi... Niewiele myśląc, zabrałam się za pieczenie. I uwierzcie - warto było! Sernik jest delikatny, wcale nie ciężki, choć kremowy. Słodki, ale tak w sam raz. Z odrobiną sosu smakuje wybornie! Jak kiedyś będziecie mieli zbyt dojrzałe
Pożeraczka, czyli raz adobrze