rosołu możecie wyczarować niesamowite danie. Zobacz przepis Enchilada Doskonały sposób na resztki, pozostałości z lodówki lub świątecznego stołu – enchiladas, pszenne, meksykańskie placki z farszem (w którym obowiązkowy jest tylko ser), zapieczone w aromatycznym sosie. Zobacz przepis Lasagna z cukini i pieczonego kurczaka Wyjątkowe, pomysłowe danie – lasagne bez makaronu. Patent na to, jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka. Smaczne, proste i atrakcyjne
Niedzielny kucharzKarp zapiekany w warzywach Karp , zawsze nieodłącznie kojarzy się z Bożym Narodzeniem i wtedy też smakuje najlepiej . Co roku jest na naszym stole . Obowiązkowo smażone dzwonki
Ogrodnik w podróżylunch lub kolację. Ta sałatka sprawdzi się też świetnie jako pomysł na lekki posiłek po świątecznym przejedzeniu. Składniki na 2 większe porcje: 1 cykoria, pokrojona w plasterki ok 0,5cm 1 małe jabłko, pokrojona w cienkie półplasterki 1 burak, pieczony i pokrojony w cząstki 1 persymona, pokrojona w plasterki 1 garść szpinaku baby 1 garść ziaren granatu 1 garść
olalacookingNarodzenie, a to oznacza ubieranie choinki, klimatyczne oświetlenie w domu oraz aromatyczne potrawy. W tym roku publikację świątecznych przepisów zaczynam od domowych pierniczków. Od kiedy byłam dzieckiem przygotowywałam takie pierniczki wraz z moją babcią. Przyjeżdżałam do niej, siadałyśmy w kuchni i piekłyśmy, a następnie dekorowałyśmy lukrem. Pierniczki mają to siebie, że muszą „swoje odleżeć” by zmiękły i nabrały(...)dość klejące jednak nie podsypujemy go dodatkowo mąką. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm i wycinamy foremkami pierniczki. Gotowe pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je ok 8 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy je. Wystudzone pierniczki dekorujemy przygotowanym lukrem oraz koralikami lub posypkami. Gotowe pierniczki przechowujemy szczelnie zamknięte by nie obsychały. Smacznego
Życie ze smakiemświątecznych szaleństwach kulinarnych proponuję smaczne, proste placuszki. Składniki : 2 jajka 350 g jogurtu naturalnego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki jagód olej do smażenia Przygotowanie : Jajka miksujemy z jogurtem, dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia Masę mieszamy z częścią owoców Smażymy z obu stron
Proste Potrawyciasto z majonezem? Babka majonezowa, czy babka z majonezem, jak kto woli, to idealne ciasto na świąteczny stół. Jak już Wam wspomniałam, co roku testuję nowy przepis na babkę. Tym razem przyszedł czas na babkę z majonezem. Dawno jej nie piekłam i to był błąd. Ciasto wyszło przepyszne. Babka z majonezem z tego przepisu jest bardzo prosta(...)majonezem Drukuj Składniki 4 jaja 200 g cukru 60 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru wanilinowego 3/4 szklanki majonezu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat cytrynowy Sposób przygotowania: Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Formę na babkę średniej wielkości smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Mąki przesiewamy
Rusty Forkfot. Moja Książka Kucharska ŻEBERKA PO MYŚLIWSKU - pieczone w winie z cebulą. Przepis na soczyste żeberka z piekarnika. Nic nie może równać się ze smakiem domowych
Moja Książka Kucharskanajłatwiejszy , masa serowa robiona bez użycia miksera, bez mielenia. Równy, nie rośnie i nie opada. Godny świątecznego stołu. Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki krupczatki 150 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 czubata łyżka ciemnego kakao Masa serowa: 1 kg półtłustego twarogu w kostce
Wanilia i KardamonPyszny, lekko wilgotny murzynek z nutą piernikową . Łatwy i prosty w wykonaniu a na świątecznym stole będzie niezastąpiony. Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki kakao 3 jajka 190 g masła
Słodka Strefawykonać ciasto marchewkowe" i tym własnie sposobem powstało moje przepyszne i przeurocze ciastko. Idealne na stół świąteczny, ale tez do codziennej kawki. A pomyśleć że to "zwykły" słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Musicie sami spróbować. A w mojej głowie kłębią się myśli, żeby
Życie zaczyna się w kuchniPyszne włoskie klasyczne tiramisu wzbogacone korzenną przyprawą do piernika, aksamitne gorzko słodkie , rozpływające się w ustach najlepsze na drugi dzień po schłodzeniu, smak wzbogacony ciemnym
Wanilia i Kardamonmięso od zawsze kojarzyło mi się ze świątecznym obiadem. Tak się jakoś przyjęło z naszej rodzinie może dlatego, że jadamy je dość rzadko i zazwyczaj z jakiejś uroczystej okazji. Uwielbiam kaczkę pieczoną w całości w podobnej musztardowo-ziołowej marynacie i kaczkę tradycyjnie faszerowaną jabłkami oraz kaczkę duszoną z suszonymi grzybami . Dzisiaj polecam pieczone kacze udka. Bardzo pasuje mi do nich(...)najlepiej na noc ) w chłodne miejsce. Następnego dnia przełożyć udka ( razem z marynatą ) do naczynia w którym zamierzamy je piec, obłożyć je kawałkami jabłek, rozmarynu, podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Przez pierwsze pół godz. pieczenia przykryć całość folią aluminiową, Piec około 1-1,5 godzinki, aż skórka się przyrumieni, a mięso będzie miękkie
Pieguskowa Kuchniawygląd sprawi, że zrobi prawdziwą furorę. Takie brownie będzie nie tylko smacznym dodatkiem, ale też przepiękną ozdobą świątecznego stołu. Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z książki „Cookies” autorstwa Marthy Stewart Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 6 Wielkość blachy: 23cm średnicy Składniki: 115g masła* 90g gorzkiej czekolady (tabliczka) 2 jajka
Kolizje SmakówWitam Kochani pierniczenie w tym roku uważam za zakończone. Udało mi się piec wiele pierniczków, zarówno na święta,jak i na prezenty, jak również na zamówienie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKaczka faszerowana grzybami Dzisiaj propozycja na świąteczny obiad - kaczka z farszem grzybowym. Kaczka ma chrupiącą skórkę i miękkie mięso, które łatwo odchodzi od kości. Bez wielu składników i udziwnień. Prosto pieczona, podlewana wywarem z pieczenia. U mnie podana klasycznie z kaszą gryczaną i buraczkami. Mimo to, z kaczki nie zrobił się zając ;) Dla początkujących z kaczkami dopisałam kilka uwag
Pełny talerzDziś w poście na słodko... Sernik...moje ulubione ciasto...uwielbiam piec serniki, za każdym razem można zrobić go inaczej, tym razem pobawiłam się smakami winnych
Wanilia i Kardamonblogu przepis na kolejny wielkanocny wypiek. Babkę przygotowuje się w kilka chwil. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80g orzechów włoskich, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1,5 łyżki kawy mielonej, kilka kropel aromatu rumowego
Tradycyjna kuchnia Kasiwyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić, a następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik nie opada, pozostaje niezwykle kremowy. Cudowny i rześki! Mniam! A to porcja z dedykacją dla Ewy , od której w świątecznym prezencie otrzymałam pełną radości życia opowieść spisaną w książce Tysiąc dni w Toskanii. To z tej książki
KUCHARNIAoczaruje gości. Stanie się fantastycznym akcentem dla pachnącej choinki, uroczych pierników i palących się świec. Świąteczna marysieńka Składniki: Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szklanka cukru (220 g) 2 łyżki kakao (50 g) 5 pełnych łyżek mąki (140 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (5 g) Orzechowa beza: 250 g orzechów włoskich 5 białek niepełna szklanka cukru(...)składniki do puszystej masy jajecznej, mieszamy całość łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 23 cm x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut. Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części. Orzechowa beza: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Orzechy drobno siekamy. Białka ubijamy na sztywno
KulinarneImpresje.plwcześniej. U mnie na pierwszy (lub już właściwie drugi) strzał idzie biała kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą. Przepis w sumie przypadkowy, kiełbasa została nam z grillowania, kiszoną kapustę kupiłam z ciekawości w mikołowskim warzywniaku, chciałam też wykończyć resztę grzybów. Z tego przypadku wyszło coś bardzo świątecznego. Składniki: 200 g kiszonej kapusty 2 białe parzone kiełbasy mała garść suszonych grzybów(...)wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości kapusty. Pod koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowaną kapustę wykładamy na dno naczynia żaroodpornego, na niej układamy ponacinane kiełbasy. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia się kiełbas
Kardamonovywspominali swojego „Mikołaja” Może w tym roku i zaopatrzył się w kawy od Jackdaw P.s. Bądźcie czujni, bo już niedługo ruszy konkurs, w którym do wygrania będzie świąteczna paczka kaw od Jackdaw A teraz czas na przepis pierniczki katarzynki. Uwaga! Pierniczki po przygotowaniu będą twarde, muszą poleżeć w puszce z kawałkami jabłek (często wymienianymi). Więcej(...)mojej kawy i pierniczków Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g płynnego miodu (prawdziwego!) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 100 g cukru pudru 1 jajko 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżki naturalnego kakao lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce wody lub kilka karmel do koloru opcjonalnie: 1 łyżka kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 łyżka wody + 1 łyżeczka
Słodkie okruszkiwięc już pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Dziś mam dla Was przepis na pyszne makowo- bakaliowe babeczki do koszyczka. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut, a efekt końcowy jest znakomity. Polecam gorąco !!! SKŁADNIKI: 200 ml mleka, 100 ml oleju, 2 jajka, 2/3 szklanki cukru pudru, 1,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki suchego maku, 100g(...)naczyniu mieszam mąkę razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i makiem. 2. Składniki suche stopniowo dodaję do masy płynnej. Dokładnie mieszam. Na końcu do ciasta dodaję mieszankę keksową i skórkę pomarańczową. Mieszam. 3. Ciasto przekładam do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek na babeczki (do ¾ wysokości). Babeczki piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. 4. Czekoladę
Tradycyjna kuchnia Kasikojarzy mi się ze świętami. Może poza niezniszczalnym sernikiem, który jest u nas pieczony na wszystkie większe okazje i święta. W domu także zagapiliśmy się i nie było już czasu na robienie piernika staropolskiego, musiał wystarczyć taki oszukany. Przepis z książki "Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna" Marzeny Wasilewskiej Składniki: 50 dag mąki 20 dag miodu 15 dag cukru(...)Ucierać, dopóki nie powstanie jednolita, gładka masa. Wymieszać ją z białkami ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę, orzechami i skórką pomarańczową.Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ją ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C. Po 50 minutach sprawdzić patyczkiem ciasto, jeśli jest suche, wyłączyć piekarnik i pozostawić piernik jeszcze 5 minut
Pasja Smakudosyć twarde, ale nie kruszą się, dlatego śmiało można je wykorzystać również jako ozdoby na choinkę Oczywiście po 2-3 dniach pierniczki miękną, dlatego warto je upiec wcześniej. Świąteczne pierniczki bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku Do przygotowania pierników będziecie potrzebować: 250 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 50 g cukru 150 g miodu(...)dziurkę Wykrojone pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 12 minut. Po tym czasie wyciągamy pierniczki z piekarnika, wykładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia. I to wszystko. Nasze pierniczki są już gotowe. Teraz możemy je oczywiście udekorować, przyozdobić i sprawić, aby nabrały świątecznego charakteru Zapewniam Was, że takie dekorowanie sprawi Wam dużo
Okiem Blondynki by McBlondi