folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120*C i piec przez 1,5 godziny. Po tym czasie podwyższyć temperaturę do 180*C, ściągnąć folię i zapiec jeszcze 15 min, licząc od momentu nagrzania się piekarnika. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: ajvar , boczek , wieprzowina
https:KKuchniaMniamwłoskich orzechów. Ciasto jak najbardziej pasuje na listę ciast świątecznych:) Biszkopt: 3 jajka,3 czubate łyżki mąki pszennej,2 łyżki cukru,1 budyń o smaku karmelowym,1/2 łyżeczki proszku do pieczeniasłodka kawa do nasączenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sproszkowanym budyniem. Stale ubijając, dodawać do piany na przemian
Z miłości do słodkościZjawiskowy sernik z marakują, po prostu rozpływający się w ustach, idealny na świąteczne okazje. Pięknie się prezentuje i ma niezwykły, egzotyczny smak. Delikatny, bardzo kremowy w typie sernika nowojorskiego, choć nie jest pieczony w kąpieli wodnej. To za sprawą dodatku kwaśnej śmietany i jogurtu greckiego. Górę sernika wieńczy żelka z marakui o cudownym aromacie i orzeźwiającym smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czyli rodzaj włoskiego piernika, pochodzącego ze Sieny, z dodatkiem sporej ilości bakalii zachwyci każdego wielbiciela słodkich wypieków świątecznych. Trudno w słowach opisach jakie to jest pyszne, naprawdę! A im dłużej poleży tym smak jest jeszcze lepszy! Podczas pieczenia panforte cały dom wypełnia zapach piernika. Do przygotowania tego włoskiego wypieku, wykorzystałam moje ulubione bakalie marki Bakalland. Panforte
Moja smaczna kuchniaDrożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi Przepis na drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi parę tygodni po Świętach to trochę taka musztarda po obiedzie
dolcevitainmykitchenDziś trochę spóźniony przepis na świąteczny wypiek ale nie chciałam go już zostawiać na przyszły rok. Może komuś się przyda, w końcu makowce i serniki pieczemy nie tylko na Święta. Seromak jest dość popularny ale ja zrobiłam swoją wersję: kruche ciasto zastąpiłam miękkim biszkoptem z przyprawa korzenną, dzięki czemu dołączył piernikowy smak, czyli tak jakby trzy ciasta w jednym. Sernik(...)szybkie i łatwe. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki łyżeczka kakao łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na warstwę makową: puszka masy makowej 3 jajka 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki rodzynek na warstwę serową: 1 kg serka sernikowego z wiaderka 3 łyżki cukru 3 jajka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazabawa z takimi foremkami...Ja mam kilka takich foremek , a w sklepie internetowym Protonik znajdziecie duży wybór różnych foremek..świątecznych, z różnymi motywami..a nawet można sobie zamówić własny wzór..Polecam, bo naprawdę warto mieć takie foremki i potem piec pyszne ciasteczka..Ja już swoje foremki wykorzystałam do kilku rodzajów ciast i będą wpisy na blogu..a na początek pokażę
Moje domowe kucharzenieGruszki w occie to nasz obowiązkowy dodatek do wszelkich świątecznych (i nie tylko) mięs i pasztetów. Słodko-kwaśne gruszki o delikatnym aromacie goździków wspaniale komponują się ze smakiem pieczonego schabu, czy boczku, sprawiając jednocześnie, że trochę zbyt tłuste mięso nie jest mdłe. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do pieczonego drobiu (zwłaszcza kaczki). Wypróbujcie koniecznie ten przepis, a już zawsze
MyCookBook.plwymieszać. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać kształty : gwiazdki, serduszka, dzwonki lub inne świąteczne kształty. Udekorować np. pestkami jabłka, pieprzem kolorowym, pestkami dyni itp. Suszenie : Gotowe dekoracje ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i suszyć w temperaturze 50-70 stopni przez około godzinę
Niebieski kubek z kawaczas szybko leci, dopiero co były Święta Wielkanocne, a tu już połowa kwietnia! Najwyższa pora na dodanie reszty świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami. W zasadzie to wcale nie zamierzałam go piec, ale po przejrzeniu zapasów w zamrażarce uznałam, że da się z nich wykombinować coś smacznego. I udało się, a oto mój pasztet
Kuchenne zapiski Edytyoczywiście marcepan który uwielbiam :) upiekłam to ciasto w malutkiej foremce tak na wypróbowanie :) przed świątecznie :) Składniki :250 g mąki150 g margaryny5 jajek1 szklanka cukru1 łyżeczka cukru marcepanowego 1 cukier waniliowy Skworcu2 łyżeczki proszku do pieczenia po około 1 łyżce kopiastej pokrojonych kandyzowanych owoców ;moreli Skworcuorzechów laskowych Skworcu posiekanychrodzynek Skworcuananasa Skworcu
Sama słodycz i szczypta chiliTradycyjnie już od kilku lat moje córki w gronie przyjaciół pieką i ozdabiają pierniczki na święta. Jest to bardzo miły zwyczaj. Przyjemnie spędzony
Smaczne Zdrowerolada z łososiem wędzonym i kremowym serkiem, która jest wszystkim bardzo dobrze znana, lecz w odmienionym wydaniu ... z sałatką chrzanową z dodatkiem szynki, sera żółtego, jajek oraz rzeżuchy. Taka świąteczna wersja - idealna na Wielkanoc! Rolada jest równie pyszna co oryginalna wersja. Wyrazistego smaku nadaje jej dodatek chrzanu do sałatki, dzięki temu nie jest mdła. Ciasto szpinakowe z sałatką chrzanową(...)odparowania wody. Studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubitą z pianę z białek i delikatnie mieszamy całość łyżką. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią masę szpinakową. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min. Studzimy. Sałatka chrzanowa: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, a następnie
Kuchnia MagdaLenyJuż grudzień - czas na świąteczne przepisy! Na pierwszy ogień idą pełnoziarniste pierniczki - zdrowsza, duuużo zdrowsza wersja tradycyjnych bożonarodzeniowych słodkości :) Białą mąkę zastępujemy pełnoziarnistą, cukier - ksylitolem - i możemy pałaszować - bo, co najlepsze - pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu i nie potrzebują leżakowania! SKŁADNIKI (na około 100 sztuk) 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być orkiszowa pełnoziarnista) 200 g mąki(...)stopni (termoobieg) na około 10 minut. Gotowe pierniczki studzimy na kratce. Moje pierniczki przed pieczeniem posypałam delikatnie mąką żytnią - przez co wyglądają, jak oprószone śniegiem :) Nie musicie tego robić - wtedy wyjdą brązowe i gotowe do ozdabiania :) Pyszne pełnoziarniste świąteczne pierniczki! Przepis pochodzi z książki " Zdrowe słodkości na każdą porę dnia" , którą możecie wygrać w trwającym
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj kolejna wersja pysznego wilgotnego ciasta marchewkowego. Dzisiejsza wersja jest bardziej świąteczna- dodatek przyprawy piernikowej i orzechów sprawił , że mieliśmy przedsmak Bożego Narodzenia. Polecam bardzo gorąco , ciasto długo pozostaje wilgotne a to za sprawą: marchewki, jabłka , maślanki, no i jeszcze oliwy. Dodatkowo jest to ciasto pieczone na mące pełnoziarnistej i ksylitolu, więc samo zdrowie. :-)Przepis znaleziony na stronie Najlepsze(...)przepisy o jakich nie miałaś pojęcia. W oryginale na tortownicę 24cm , ja piekłam w 26cm, ilości nie zmieniałam.Składniki :- 400g obranej marchewki- 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 4 jajka- 1 jabłko ok.150g- 170g ksylitolu( lub cukru trzcinowego)- 100g orzechów włoskich- 7g przyprawy korzennej ( u mnie Kotanyi)- 3g cynamonu ( w oryginale było 15g przyprawy korzennej, wg mnie zbyt dużo)- 20g sody oczyszczonej
Smaczne ZdroweZapomniałam dołożyć ten przepis przed świętami... Dla Każdej z Mam i dla nas robimy Świątecznego piernika SKŁADNIKI: 2 gotowe mieszanki: Duża blacha piernika Delecta ( naprawdę dobra mieszanka) 6 jaja 350 ml wody 500 g margaryny 2 łyżki cynamonu 2 łyżki przyprawy do piernika bakalie kilka pokrojonych drobno pigw w spirytusie 4 krople aromatu migdałowego 2 łyżki miodu gorzka(...)blach typu keksówki (te blaszki są troszkę mniejsze niż standardowe). Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170−180ºC około 45−50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Po ostygnięciu ciasta udekorować gorzką czekoladą, migdałami lub inną świąteczną posypką. Najlepsze ciasto na święta i nie tylko
MarciochaKucharzy