pieczone dokładnie według poniższego przepisu będą smakowały bardziej jak kruche biszkopty, niż prawdziwe biscotti. Niemniej - pyszne są. A jeśli dodacie łyżeczkę przyprawy do piernika, idealnie nadadzą się do świątecznej puszki.Migdałowe biscotti na białkachSkładniki:(na keksówkę 11x30 cm)4 białka120 g cukru100 g masła1 łyżeczka ekstraktu z waniliiskórka otarta z 1/2 cytryny115 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia60(...)maślanej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie.Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.Piec w 160 st. C. przez 30 minut.Przestudzić.Ciasto wyjąć z formy, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm. Ułożyć na balsze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 120 st. C. przez 50 minut, w połowie pieczenia obracając na drugą stronę.Wystudzić na kratce.Smacznego!Moja psa ostatnio
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia 250 g kostka margaryny 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 1 słoiczek ulubionego dżemu np. truskawkowy cukier perlisty Cukier Królewski Przygotowanie: Mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier waniliowy. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść(...)ciasteczka. W połowie ciasteczek zrobić otwory. Ciasteczka z otworami posmarować białkiem i posypać cukrem perlistym. Ciastka piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciastka przełożyć dżemem (1 całe i 1 z dziurką) lekko docisnąć, aby się skleiły. 30. Świąteczne ciasteczka ze śnieżną posypką Składniki: 220 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 1 łyżka cukru
Ciastka - domowe słodkościpolubią dzieci, właśnie przez ten kawowy aromat. Wtedy warto dodać do kremu kakao. Stefanka to świetne ciasto dla tych, którzy chcą mieć efektowne ciasto z kremem, ale boją się piec blaty ciasta. Tutaj przekładamy masą herbatniki, wstawiamy ciacho do lodówki i zapominamy o nim na 2 dni. Ten ostatni etap, lojalnie uprzedzam jest najtrudniejszy Krem oparty na maśle, ja użyłam(...)kremu, polewą smarujecie bezpośrednio na herbatniki. Jeśli nie macie ochoty na herbatniki, ale szukacie kemu do jakiegoś świątecznego ciacha, to i tak bardzo polecam ten krem kajmakowo-kawowy. Drukuj Stefanka z kremem kawowo-kajmakowym Pyszne, proste do zrobienia ciasto bez pieczenia. Składniki Krem 250 g masła zwykłego lub roślinnego 1 puszka masy kajmakowej 3 łyżki kremówki 2 łyżki kawy
Mieszam w Garnkupiknik w ciepłe dni… do popołudniowej kawy… dla gości… na świąteczny wielkanocny stół Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu aromat cytrynowy do ciast (8-10 ml) Jajka ubij z cukrem na puszystą masę (najlepiej mikserem lub w malakserze
Kulinarne S.O.S.piknik w ciepłe dni… do popołudniowej kawy… dla gości… na świąteczny wielkanocny stół Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu aromat cytrynowy do ciast (8-10 ml) Jajka ubij z cukrem na puszystą masę (najlepiej mikserem lub w malakserze
Kulinarny S.O.S.Polędwiczka wieprzowa pieczona w sosie z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i serem feta. Delikatne i bardzo apetyczne danie, które z powodzeniem może gościć na niedzielnym stole
https:KKuchniaMniamPierwszy przepis otwierający świąteczną wersję mojego bloga. Uwielbiam ten czas i cały rok nie mogę się go doczekać. Nie ma piękniejszego zapachu niż zapach piekącego się piernika, śliczniejszego widoku niż tego kiedy świat zasypia a w oknach widać blask drobniutkich lampek. Uwielbiam ten moment i tak jak na wakacje, i na ten czas czekam cały rok. Poniżej przepis na piernik
Mango Papajaciasto na piernik dojrzewający, bo przecież do tego czasu zostało aby parę dni. A ja powoli szykuję listę świątecznych ciast, jednym z nich będzie własnie sypana szarlotka która się z Wami dzielę. Najprostsza i najszybsza w przygotowaniu, a czas pieczenia taki jak przy każdej innej więc wszystko przemawia za tym żeby stała się numerem jeden i u Was ;) Składniki
Życie zaczyna się w kuchninajmniej 30 min. włożyć do zamrażalki. Kroić słupki na paluszki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 min. w 180 st. C. Po upieczeniu wystudzić, udekorować czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i kolorowymi cukierkami. źródło: 'Świąteczne ciasteczka', Dr Oetker
Słodkie inspiracjePyszne ciasto wyczarowane zaledwie z kilku składników. Dodatek maku sprawia, że idealnie pasuje na świąteczny stół. Składniki: 250 g masła 6 jaj 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 3/4 szklanki maku łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy Wykonanie: Masło ucierać do białości z cukrem. Dodawać kolejno po jednym jaju i małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem
Pysznie & Piękniepieczemy 2 biszkopty składniki na 1 biszkopt kakaowy: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 20
Domowy Smak Jedzeniamalutkie, rumowe kule są kwintesencją świątecznego smaku. Są delikatne, oprószone zmielonymi włoskimi orzechami, a w środku pełne są rumowych rodzynek. Po prostu pyszne! Pomysłowe i bez pieczenia! Próbujcie! Składniki na ciasto: 150g rodzynek 50g masła 25g gorzkiego kakao 150g mielonych włoskich orzechów 150g cukru pudru 30ml rumu Sposób wykonania: Dzień wcześniej kroimy na drobno rodzynki, wkładamy je do słoika
Kuchnia Pani Wiosnypianę i wmieszać do ciasta. 3. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzch ułożyć pokrojone owoce. Piec ok 1 godz w 180*C. Wystudzone ciasto ozdobić czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Inspiracja: Przepisy Czytelników "Potrawy wigilijne i świąteczne
Kto ugości moich gości?Sałatka jarzynowa Co do słodkości to tuczyć się będziemy babką świąteczną, śniegowymi kulami, świątecznymi muffinkami oraz pierniczkami. Babka świąteczna W Sylwestra i Nowy Rok zajadać się będziemy żurkiem z białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami, a dla siebie zapiekankę z ziemniakami, kurczakiem i grzybami. Szampana będziemy spijać
bastalenajest jedno z najlepszych ciast u mnie na świątecznym stole. Wilgotne, aromatyczne, przepyszne, bardzo polecam! W cieście nie czuć alkoholu, wyparował i wierzcie mi, bardziej ciasto można poczuć w biodrach niż w głowie, jak za dużo zjemy😃. Ciasto powinno leżakować 2-3 tygodnie. Ten czas jest konieczny aby nabrało smaku i aromatu. Przed podaniem dekorujemy dowolnie. To ciasto ma jeszcze(...)okresie przedświątecznym. Ciasto z koniakiem i wiśniami Składniki: 250g miękkiego masła, 250g cukru trzcinowego, 6 żółtek, 250g mąki orkiszowej jasnej, 200ml letniego mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250g czekolady, najlepiej dobrej gorzkiej, 100g zmielonych migdałów, 6 ubitych na pianę białek, 1 szklankę lub więcej suszonych miękkich wiśni, ¼ litra dobrego koniaku. Wykonanie: 1. Utrzyj
Leśny Zakątek