pieczarki - 22435 przepisów (strona:685/1496)

Zapiekanka mięsna z zielonym puree 157

doprawić. Całkowita dowolność….. Zapraszam na pyszną i kolorową zapiekankę mięsną Zapiekanka mięsna z zielonym puree Składniki: 1,5 kg ziemniaków 750 g mielonej wołowiny 200 g pieczarek 2 cebule 2-3 marchewki 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 puszki pomidorów pęczek ulubionych ziół (u mnie koperek i pietruszka) 6-7 ząbków czosnku 0,5 szklanki wody/ bulionu(...)patelnię -na niewielką ilość oleju- wkładamy obrane i pokrojone w półplasterki marchewki. Smażymy na małym ogniu aż się lekko skarmelizują. Przekładamy do rondelka z mięsem. 5. Umyte pieczarki dzielimy na ćwiartki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową. Krótko smażymy aż się lekko przyrumienią. Przekładamy do rondela z mięsem. Dokładamy pomidory z puszki i bulion, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi

UgotujmyTo.pl
Pierogi z kaszą gryczaną i serkiem wiejskim 145

SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka – 250 g - jajko – 1 szt - olej – 1 łyżka - ciepła woda – 100 ml - sól – 1 łyżeczka FARSZ: - kasza gryczana – 1 woreczek - pieczarki – 300 g - cebula – 1 szt - serek wiejski ziarnisty – 150 g - sól – 1 łyżeczka - pieprz – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z mąki, jajka, oleju, wody i soli(...)folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy pokrojone drobno pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilkanaście minut na wolnym ogniu. Dodajemy ugotowaną kaszę i serek wiejski, dokładnie mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku. Ciasto wyciągamy , rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy

Ostra na Słodko
Mięso mielone w cieście francuskim z pieczarkami 1214

łyżki – kwaśna śmietana – 1 łyżeczka – cebula – 1 szt – sól – 1 łyżeczka – pieprz – 1 szczypta – ciasto francuskie – 1 arkusz – pieczarki – 100 g – natka pietruszki – 1 pęczek – żółtko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso mielone mieszamy z jajkiem , bułką tartą, śmietaną, posiekaną natką pietruszki i drobniutko posiekaną(...)cieńsze ). Przygotowanymi paseczkami obkładamy mięso tworząc coś ala koszyczek. Dobrze zlepiamy, s marujemy rozbełtanym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 – 35 minut. W tym czasie czyścimy pieczarki. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia mięsa układamy je w koszyczku. Delikatnie oprószamy solą. Zajadamy gorące

Ostra na Słodko
Chrupiące krokiety grzybowo – jajeczne 192

jajko – 1 szt – olej – 2 łyżki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – sól – szczypta FARSZ: - jajka – 4 szt – pieczarki – 250 g – cebula – 1 szt ser żółty – 100 g sól , pieprz – 1 szczypta Dodatkowo: - bułka tarta – 100 g – jajko – 1 szt – olej do smażenia(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki. Jajka gotujemy na twardo. Trzemy na tarce na dużych oczkach lub drobno siekamy. Cebulę i pieczarki drobno kroimy. Podsmażamy na odrobienie oleju , do momentu nabrania złocistego koloru. Ser żółty trzemy na dużych oczkach. Wszystko razem mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Na naleśniki nakładamy farsz. Delikatnie zwijamy

Ostra na Słodko
Calzone 312

dodać dowolne składniki. Calzone - Składniki: ciasto: 500 g mąki 240 ml ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 2 łyżki miodu łyżka oleju lub oliwy łyżeczka soli farsz: 500 g pieczarek duża cebula przyprawy: czosnek w proszku, słodka papryka, sól, pieprz sos pomidorowy (passata) przyprawy: tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz ok. 200 g żółtego sera (lub mozzarelli)   Calzone - Sposób przygotowania(...)czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle/margarynie, dodajemy pocięte pieczarki i całość dusimy do miękkości. Na końcu doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Studzimy. Do passaty pomidorowej dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części. Każdą

Słodka Strona
Szaszłyki 222

czosnek w proszku (lub czosnek świeży - drobno pokrojony), pieprz, sól (można również użyć gotowej przyprawy do grilla) olej (ok. 2 łyżki) papryki: czerwona, żółta, zielona ok. 250 g małych pieczarek pomidorki koktajlowe 2 laski kiełbasy lub ok. 150 g boczku ok. 3 cebule (u mnie czerwone) patyczki do szaszłyków Szaszłyki - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy po szczypcie przypraw(...)mieszamy starając się pokryć marynatą całe mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Paprykę kroimy w grubą kostkę, kiełbasę (lub boczek) na nieduże kawałki. Pieczarką odkrawamy nóżki. Cebulę przekrawamy na pół, a następnie na ćwiartki. Jeżeli nie lubimy zbyt surowych warzyw możemy wcześniej paprykę oraz cebulę obgotować we wrzątku - dzięki temu warzywa szybciej

Słodka Strona
Pizzerinki 322

zimno. Składniki: (ok. 10 pizzerinek) 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 25 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżki cukru jajko 2 łyżki masła płaska łyżeczka soli ok. 350 g pieczarek cebula sól, pieprz  ok. pół szklanki sosu pomidorowego przyprawy: czosnek w proszku, oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz ok. 200 g żółtego sera do zapiekania (lub mozzarelli)  Pizzerinki - Sposób(...)oprószonej mąką miski. Odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w dość grube plastry i dusimy do momentu aż przestaną być surowe ale nadal pozostaną jędrne i chrupkie. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy

Słodka Strona
Mini Calzone 292

ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oliwy (lub oleju) łyżka cukru łyżeczka soli farsz: ok. 250 g pieczarek duża cebula pieprz, sól, oregano, bazylia, czosnek w proszku ok. 100 g żółtego sera (np. gouda, edamski) lub mozzarelli ulubione dodatki: np. szynka, salami, oliwki itp. jajko + odrobina mleka(...)procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość. Farsz: Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy sól, pieprz i po szczypcie oregano, bazylii i czosnku w proszku. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość

Słodka Strona
Pizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym 328

kurczaka duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 40 g masła sos pomidorowy, sól, pieprz, czosnek w proszku kilka pieczarek ok. 100 g żółtego sera ok. 100 g sera pleśniowego blue Pizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej(...)pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli, pieprzu, czosnku w proszku. Następnie kładziemy cienko pokrojone pieczarki, kawałki kurczaka, "kleksami" wykładamy szpinak i posypujemy drobno pokrojonym serem pleśniowym i żółtym serem (lub mozzarellą). Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze 250 stopni

Słodka Strona
Sos Pieczarkowy 136

dodatek do mięs, placów ziemniaczanych, gołąbków, a nawet makaronu. W każdej postaci smakuje wyjątkowo i z pewnością warto go podać do wielu potraw. Sos Pieczarkowy - Składniki: 250 g świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową) 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki śmietany(...)Pieczarkowy - Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy kostki bulionowej to rozpuszczamy jej połowę w 1 szklance gorącej wody).  W 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy łyżkę mąki, a następnie wlewamy

Słodka Strona
Kotlety Mielone z Sosem Pieczarkowym 889

łyżeczki vegety 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól  pieprz ponadto:  bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sos Pieczarkowy: 250 g świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową) 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki śmietany(...)gazie, tak aby mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie.   Sos Pieczarkowy: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy kostki bulionowej to rozpuszczamy jej połowę

Słodka Strona
Pizza domowa 160

gotowe jest do rozwałkowania na grubość około 2 cm. i wyłożenia na blaszkę. Przygotowujemy produkty do ułożenia na wierzch. Moja pizza dziś składała się z sera żółtego, cebuli, pieczarek i pomidora oraz malutkich konserwowych papryczek chilli.  Pieczarki pokroiłam w plastry, cebulę w cieniutkie półplastry.  Papryczkę posiekałam drobniutko, żeby dawkować ostrość ;) Ser starłam na grubej tarce, a pomidora

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boeuf Stroganow z kładzionymi kluseczkami 327

lecz strog a now ;) Zapewne Paweł Aleksandrowicz nie byłby zadowolony, słysząc źle wymawiane własne nazwisko ;) Składniki: 70 dkg dobrej wołowiny (np. polędwicy) , 1 średnia cebula , 25 dkg pieczarek , 2-3 łyżki mąki pszennej , sól , pieprz , słodka papryka , 3 średnie ogórki kiszone , 3/4 szklanki gęstego soku pomidorowego (lub 3-4 łyżki koncentratu), kilka łyżek oleju(...)patelni, obsmażyć na nim mięso aż się zrumieni. Przełożyć do garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę, a do niej dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki. Przesmażyć i przełożyć do garnka z mięsem. Całość podlać bulionem (rosołem lub wodą), posolić i gotować do miękkości na wolnym ogniu. (Na patelnię wlewamy trochę płynu i zagotowujemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Królik pieczony z warzywami 175

króliczych pasztetach, lubimy też dusić królika w jarzynach, śmietanie i w winie. (źródło: Basia Starecka, magazyn KUKBUK nr8) Składniki: 1 tuszka królika 3 łyżki oleju 2 cebule 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku 1 marchew pokrojona w plastry 2 łodygi selera naciowego pokrojone 150 ml śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz 3 łyżki posiekanej pietruszki Przygotowanie: Królika dzielimy na części(...)Mięso doprawiamy solą, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem. Cebulę, pieczarki, marchew i seler smażymy na oleju około 8 minut. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania lub brytfanny. Dolewamy 1/3 szklanki wody. Dusimy około 1 godziny w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu, wyjmujemy królika, dolewamy śmietanę. Czekamy aż sos nabierze gęstej konsystencji (redukujemy na małym ogniu mieszając). Wkładamy królika do sosu

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania