ustawiamy ..i np.idziemy do pracy...a obiad gotuje się sam..Taką potrawę można zrobić również w garnku lub w piekarniku.. 1 kg karkówki 0,80 kg pieczarek 4 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu około 2 szkl.wody sól, pieprz listek, ziele majeranek Mięso pokroić w plastry i podsmażyć na oleju.Pieczarki pokrojone w ćwiartki i cebulę(...)piórka razem z marchewką poddusić na oleju.Przygotować sos:wodę wymieszać z przecierem pomidorowym i przyprawami.W wolnowarze układać na przemian warstwę mięsa i pieczarek z cebulą.Zalać sosem i gotować do miękkości mięsa
Moje domowe kucharzeniedynią :) Rozgrzewające i pełne aromatów danie na pewno przypadnie wielu do gustu Składniki: - 1 woreczek kaszy pęczak - 2 cebule - 1 papryczka chili - 250 g dyni - 1 ząbek czosnku - 5 pieczarek - 70 g boczku w plasterkach - 2 łyżki masła - 1/2 l bulionu warzywnego - 1/2 pęczka szczypiorku - sól, pieprz Porcja na 2 osoby W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę(...)troszkę bulionem warzywnym – jak kasza wchłonie bulion to wlewamy kolejną porcję. Jak kasza będzie już miękka to dodajemy dynię a gdy ona będzie na wpół miękka dodajemy pieczarki pokrojone w grubsze plasterki i przyprawiamy. Gdy wszystkie składniki kaszotto będą miękkie dodajemy pokrojony szczypiorek oraz boczek podsmażony w paseczki na patelni i wszystko mieszamy. Smacznego
Kuchenne WariacjeDzisiaj mamy dla Was propozycję zdrowej kaszy gryczanej z kurczakiem. Składniki: - 100g kaszy gryczanej - 1 cebula - 250 g pieczarek - 1 pierś z kurczaka - 1 łyżka masła - 2 łyżki świeżej natki z pietruszki - 250 g śmietanki 18% - sól, pieprz Porcja na 2 osoby W pierwszej kolejności gotujemy kaszę gryczaną w osolonej wodzie ok. 15 minut. W między czasie przygotowujemy(...)rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Kurczaka dusimy z cebulką ok. 5 minut i dorzucamy pieczarki pokrojone w grubsze półplasterki. Danie przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę dusimy. Gotową kaszę mieszamy z 1 łyżką natki pietruszki i nakładamy
Kuchenne Wariacjejednej połówki zachować - do nadzienia. ~150g mięsa drobiowego (użyłam filetu z indyka) ~łyżeczka oleju rzepakowego ~3 łyżeczki keczupu ~sól ~pieprz ~miąższ wydrążony ze środka jednej połówki cukinii ~2-3 pieczarki Mięso zmielić (lub, jeśli tak jak ja nie macie maszynki do mielenia mięsa - bardzo drobno je pokroić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i doprawić do smaku solą i pieprzem(...)inne ulubione przyprawy. Smażyć ok. 3-4 minuty, aż mięso nie zrobi się 'białe' ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodać keczup, miąższ z cukinii i pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć jeszcze chwilę. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Z cukinii odlać wodę, którą puściła. Ułożyć je na blasze wyłożonej folią aluminiową. Do wydrążonego środka cukinii nakładać farsz. Wstawić wszystko
chili & sugarautorski // 1-2 porcje ~200g mieszanki 4 odmian fasoli z puszki (użyłam takiej - KLIK , w składzie fasola jaś, biała, czerwona i ciecierzyca - można użyć ulubionych warzyw strączkowych :)) ~3 średnie pieczarki ~150g cukinii ~100g papryki (użyłam czerwonej) ~200g passaty pomidorowej ~przyprawy - u mnie: pomidor-czosnek-bazylia , kozieradka mielona , nasi goreng , pieprz ziołowy, sól, asafetyda , kmin rzymski , harrisa i papryka słodka ; jeśli(...)Wasza passata jest kwaśna można dodać również 1-2 łyżeczki cukru ~natka z pietruszki do podania Cukinię, paprykę i pieczarki kroimy, a następnie podduszamy na patelni z małym dodatkiem soli i oleju. W garnku mieszamy passatę i mieszankę fasoli, gotujemy. Dodajemy podduszone warzywa (powinny być miękkie) i doprawiamy do smaku. Przekładamy potrawkę do misek/głębokich talerzy, posypujemy natką z pietruszki
chili & sugarkażdej imprezie u moich dziadków. A wiejska dlatego, ponieważ kiełbasa i ogórek, które wchodzą w jej skład, jakoś kojarzą mi się ze wsią :) Składniki: 3/4 dużego słoika marynowanych pieczarek 3 jajka ugotowane na twardo 2 czerwone papryki 30 dag kiełbasy 4 średnie ogórki kiszone lub konserwowe 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy szczypiorek sól, pieprz Pieczarki kroimy na ćwiartki
My simple kitchenświetnym pomysłem np. na randkę ;) Gwarantuję, że druga połówka będzie oblizywać się ze smakiem! A może i poprosi o dokładkę ;) SKŁADNIKI: * cebula – 1 szt *czosnek – 2 ząbki * pieczarki – ok. 6 szt * czerwona papryka – 0,5 szt * mięso mielone ( u mnie łopatka ) – 200 g * imbir, przyprawa 5 smaków , cukier – do smaku * sos sojowy(...)łyżeczka * ocet winny – 1 łyżeczka DODATKOWO: * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek i szczyptę imbiru. Po przesmażeniu wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Przesmażamy na dużym ogniu przez ok. 5 minut, a następnie wrzucamy zmielone mięso. Mieszamy rozbijając na drobne kawałki i smażymy do momentu aż się zetnie. Wlewamy
Ostra na Słodkowielu kalorii. Jeśli całość podzielimy na 6 porcji, to każda będzie miała tylko 274 kcal. Składniki: pół główki młodej kapusty 0,5 kg dobrej kiełbasy 6 sporych pieczarek 2 cebule 6-7 młodych ziemniaków papryka czerwona 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz lubczyk, czosnek niedźwiedzi, tymianek papryka ostra pęczek koperku olej Przygotowanie W sporym garnku podsmażamy(...)niewielkiej ilości oleju posiatkowaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w spore kawałki, posiatkowaną kapustę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę pokrojoną w paski i pieczarki. Podlewamy pół szklanki wody. Garnek zakrywamy i całość dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat, posiekany koperek i przyprawy. Dusimy jeszcze wszystko parę minut, aby smaki się połączyły
e-PrzepisyKulinarnestrzałem w dziesiątkę. Naturalny smak warzyw, świeże intensywne kolory - składają się na świetne wakacyjne danie. Składniki: 1 cukinia 1 oberżyna 2 małe cebule 2 czerwone papryki 200 gr białych pieczarek puszka czerwonej fasoli puszka słodkiej kukurydzy 2 łyżki oleju 1/3 filiżanki gorącej wody Metoda: Warzywa pokroić w kawałki. Oberżynę posolić i odstawić aż puści sok. Potem ją przemyć(...)osuszyć. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i poczekać, aż się zeszkli. Dorzucić pokrojoną paprykę i smażyć razem 3 minutki. Podlać gorącą wodą i poddusić. Dorzucić cukinię, oberżynę, pieczarki i czerwoną fasolę. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem dodać kukurydzę. Odstawić do ostygnięcia i schować na noc do lodówki, żeby
MamaOskarkaSkładniki: 10 sporych pieczarek 1 drobno posiekana cebulka 5 pomidorów suszonych z zalewy, posiekanych w kosteczkę 5 plasterków szynki lub innej wędliny, pokrojonej w kosteczkę pół kulki mozzarelli lub kilka plastrów sera żółtego łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego sól, pieprz, czosnek granulowany 1 jajko olej do smażenia Przygotowanie : Z oczyszczonych pieczarek usunęłam nóżki, które posiekałam w kosteczkę
Kulinarny Pamiętnikrazem, zgodnie z wiosennym trendem fit – granitową patelnię grillową z serii LUCCA . Przygotowałam na niej delikatnego łososia i podałam go z kremowym sosem z porami, szparagami i pieczarkami, razem z młodymi ziemniaczkami z indyjską nutą . Danie wyszło przepyszne! Wracając do patelni, miałam co do niej bardzo wysokie wymagania. Wszystkie wcześniejsze patelnie tej firmy, które miałam okazję testować zawsze sprawdzały(...)skórą 2 łyżeczki świeżych liści tymianku 450 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone na 2 cm kawałki 1 duży por, pokrojony w cienkie plasterki 200 g pieczarek, pokrojone w plasterki 3 łyżki masła sól i pieprz 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka śmietanki 30% Przygotowanie: Dopraw łososia solą i pieprzem, i skrop
karmelowystrony magazynu GQ . Zapraszam od przygotowań! Składniki na 2 porcje: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli, drobno posiekanej 3 szalotki, pokrojone w krążki 50 g pieczarek, pokrojonych w plastry 5 g świeżego tymianku, posiekanego 25 g masła 30 g mąki pszennej 250 ml piwa 2 łyżeczki musztardy Dijon 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki(...)jajko, białko oddzielone od żółtka ciasto francuskie sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce mieszamy cebulę, szalotki, pieczarki, tymianek i mąkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy zawartość miski. Smażymy do miękkości, od czasu do czasu podlewając odrobiną bulionu drobiowego (ok. 7 minut). Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i musztardą Dijon. 2. Rozgrzewamy duży garnek
My Culinary Artmój zmysł powonienia szaleje gdy dostarczę mu rozkoszy podsmażanych grzybów, suszonych owoców, gotującego się ryżu jaśminowego z dodatkiem krojonego koperku :) Składniki (na 4 porcje) - opakowanie boczniaków - opakowanie pieczarek - 8 sztuk suszonych śliwek - jedna podwójna pierś z kurczaka - 1/4 szklanki słodkiej śmietany 30% - koperek - 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej rozpuszczonej w szklance wody) - olej rzepakowy(...)podsmażenia - 4 woreczki ryżu jaśminowego (jedna porcja to jeden woreczek) Na rozgrzaną oliwą patelnie wrzucamy umyte, oczyszczone, pokrojone w grube paski boczniaki i pieczarki, podsmażamy ok 3 minut, dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, podsmażamy kolejne 3 minuty. Całość zalewamy szklanką bulionu drobiowego, dodajemy przekrojone w pół suszone śliwki, podgotowujemy na małym ogniu ok 10 minut. Dolewamy śmietanę
upichconapodana z puree ziemniaczanym i gotowanymi buraczkami. Składniki: 1 kg szynki, sól, pieprz, papryka, tymianek, kmin rzymski, olej bulion warzywny 2 małe cebule, 3 ząbki czosnku, 350 g pieczarek Wieczorem na dzień przed gotowaniem szynkę marynujemy - mieszamy przyprawy z olejem i nacieramy mięso - wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce. Następnego dnia szynkę obsmażamy w garnku(...)rozgrzanym tłuszczu do ładnego zrumienienia. Mięso wyjmujemy z garnka i na pozostałym tłuszczu przesmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula będzie zeszklona wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy dalej do ich zrumienienia. Następnie szynkę wkładamy z powrotem do garnka i dolewamy bulion warzywny lub wodę, tak aby mięso zostało dobrze przykryte. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy
Plate of Joysztuk) 350 g mąki pszennej, 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 7 g suchych drożdży, 160 g mleka pełnotłustego, 50 g roztopionego masła 300 g pieczarek, 1 cebula, 150 g tartej mozzarelli, salami, szpinak, sos pomidorowy lub ketchup świeże listki bazylii Mąkę wsypać do misy miksera, wbić jajka, dodać cukier, sól, drożdże i mleko - wyrabiać mikserem przez(...)blat, wysypany delikatnie mąką i chwilkę wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt - grubości ok. centymetra. Ciasto posmarowałam 3 łyżkami domowego ketchupu , rozłożyłam salami - u mnie z suszonymi pomidorami, pieczarki wcześniej przesmażone z cebulką, szpinak, bazylię oraz rozsypałam mozzarellę. Ciasto zwijamy dokładnie i staramy się to robić bardzo ściśle. Zwinięte ciasto sklejamy na końcu, kroimy na kawałki kilku centymetrowe, wykładamy
Plate of Joy