pieczarki - 22435 przepisów (strona:678/1496)

Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne 1285

barszczu. Składniki: ciasto: 500 g mąki 150 g masła 3 łyżki śmietany 18% 2 żółtka sól pieprz farsz: 50 - 60 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego olej 2 surowe białka oraz białko do posmarowania pierożków sól pieprz Wykonanie: przygotować farsz: Dzień wcześniej zalać grzyby dużą ilością wody, grzyby(...)garnka o grubym dnie, dodać koper włoski a następnie kapustę zalać wrzątkiem. Gotować ok. 15 minut pod przykryciem a następnie ściągnąć pokrywkę i gotować aż woda odparuje. Cebulę, pieczarki i namoczone grzyby pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na oleju. Dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. 10 minut. Farsz ostudzić a następnie dodać 2 białka

Mama Gotuje
Sos gulaszowy z papryką i pieczarkami 170

liście laurowe 4 ziela angielskie 1 duża cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 duże czerwone papryki szczypta chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ulubionych ziół 800g pieczarek Przygotowanie: Mięso pokroić w średnią kostkę. Przyprawić solą i pieprzem.  Obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Dodać cebulę, wszystko razem przesmażyć, dodać czosnek i papryczkę chili. Przełożyć do rondla albo(...)naczynia. Zalać gorącym bulionem, dać liść laurowy ziele angielskie. Przykryć i dusić na małym ogniu. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do bulionu z mięsem. Dusić, aż papryka zmięknie. Pieczarki podsmażyć na tłuszczu z odrobiną cebulki. Dodać do mięsa. Na koniec dodaję do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami.  Sos zredukować. Podawać z ziemniakami

Tagebuch po polsku
Placki drobiowe 178

frytki musiały być a co do frytek ... placuszki drobiowe, lekkie, puszyste, smaczne i syte. Składniki na 5 średnich kotlecików : 20 dag filetu z kurczaka (połówka piersi) 10 dag pieczarek (5 większych sztuk) 1 średnia cebula 2 jajka 1 łyżka Magi 1 łyżka oliwy 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyść i pokrój(...)kostkę, pieczarki pokrój w półplasterki a cebulę w kosteczkę. Wszystko włóż do misy dodając 2 żółtka, magi, oliwę. Całość wymieszaj doprawiając solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno dodając pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną. Przełóż do misy i wymieszaj. Smaż na "porządny" złoty kolor z obu stron na oliwie z masłem bądź maśle klarowanym. Ps.: Frytki świetnie pasują do tych

Mechanik w kuchni
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym 222

szkl wody (najlepiej gazowanej)   2 i 2/3 szkl mąki  4 łyżki oleju szczypta cukru   szczypta soli Farsz: 2 cebule 1 łyżka masła 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego sól, pieprz, słodka i ostra papryka Dodatkowo:   1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać(...)Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. 2. Farsz: Cebule posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli, dodać przyprawy i dusić razem do miękkości. Przestudzić. Ser zetrzeć na tartce na grubych oczkach, dodać do reszty farszu, wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku ( farsz musi być dobrze doprawiony, najlepiej na pikantnie, żeby całoś

Kto ugości moich gości?
Sałatka porowa 141

przy tym niezwykle smaczna. A Wy lubicie i robicie taka sałatkę? Składniki: 5 średnich porów opakowanie kukurydzy 20 dkg sera żółtego  5 ugotowanych jajek  słoik marynowanych pieczarek słoik ogórków kiszonych   kwasek cytrynowy  sól do smaku  pieprz do smaku  majonez  Wykonanie: Ugotować jajka.   Pory pokroić w paseczki, posypać kwaskiem cytrynowym i odstawić(...)około 10 minut. Po tym czasie pory sparzyć i dokładnie obsuszyć. Kukurydzę wysypać na sitko i porządnie odsączyć. Pieczarki, ogórki i jajka pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać soli i pieprzu do smaku. Na sam koniec do sałatki dodać około 250 g majonezu, wymieszać i pozostawić do przegryzienia się

Krakowskie smaki Ani
Danie jednogarnkowe z kiełbasą i brukselką 172

Przepis na smaczną potrawę na obiad z kiełbasą i warzywami. Składniki: 500 g brukselki por 2 marchewki papryka czerwona kilka pieczarek 250 g kiełbasy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego czosnek niedźwiedzi, bazylia, papryka ostra sól, pieprz Przygotowanie Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy na durszlaku. Kiełbasę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną(...)kostkę marchew, na końcu paprykę i pieczarki również pokrojone w kostkę. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, na patelnię dokładamy brukselkę (większe główki kroimy na pół), koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut

e-PrzepisyKulinarne
Boeuf Strogonow 89

kuchnię rosyjską! Czas na carskie wiktuały, których u Aleksandra I kosztował Adam Czartoryski. Czas na strogonowa! Składniki (na ok. 12 dużych porcji): 2 kg wołowiny 4 cebule 1/2 kg pieczarek 3 puszki pomidorów krojonych 2 szklanki wody 4 czerwone papryki 2 żółte papryki 5-6 korniszonów listek laurowy ziele angielskie słodka i ostra papryka sól i pieprz 2 łyżki musztardy(...)kroicie w paski, krótko podsmażacie, po czym przekładacie do dużego garnka. Róbcie to partiami, bo taka ilość smażona na raz na domowej patelni raczej się udusi niż usmaży… Pieczarki obieracie, myjecie, kroicie i podsmażacie na patelni, a potem też przekładacie do garnka. Dodajecie pomidory, dolewacie wodę, wrzucacie kilka listków laurowych, ziarenek ziela angielskiego i gotujecie około godziny i piętnastu

GRUBY WAŁEK
Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym 2236

apetyczne danie Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym - Składniki: Placki Ziemniaczane: 4 duże ziemniaki 2 cebule jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej sól pieprz Sos Pieczarkowy: 250 g świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową) 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki śmietany(...)stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki ziemniaczane przekładamy na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Sos Pieczarkowy: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy kostki bulionowej to rozpuszczamy jej połowę

Słodka Strona
Uzależniająca zupa tajska mojego taty 141

małej cytryny ·          2 łyżeczki startej trawy cytrynowej lub 2-3 źdźbła ·          250 g pieczarki brunatnej lub grzybów azjatyckich ·          1 łyżka masła / oliwy ·          1 łyżeczka sosu rybnego(...)rdzeń, żeby wydobyć aromat) dodajemy razem z sosem rybnym (on dosala nam zupę, trzeba uważać z ilością i dostosować z zależności od tego jak słony jest rosół). Mniejsze pieczarki kroimy na ćwiartki, większe na 6 części i podsmażamy na tłuszczu do miękkości, doprawiając sola i pieprzem, wrzucamy do zupy. Do zupy dodajemy też pędy bambusa i kiełki fasoli mung . Dolewamy

Bazując na smaku
Laksa z dynią, groszkiem cukrowym i tofu 146

kokosowego jest pyszne! Może spróbujesz?  Składniki: 1 średnia dynia hokkaido, 100 g groszku cukrowego, 100 g tofu, ok. 700 ml bulionu warzywnego, 400 ml mleczka kokosowego, kilka brązowych pieczarek, 2 trawy cytrynowe, 2 ząbki czosnku / 1 duży, 2 liście limonki kaffir, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca, 1/2 łyżeczka pasty z krewetek(...)możemy doprawić całość dodająć więcej pasty chili czy suszonych płatków chili, albo sosu rybnego czy pasty z tamaryndowca. Do miseczki włóż makaron, wlej zupę, na wierzch wyłóż cieniutko pokrojone pieczarki - my je kroiliśmy na najcienszym rozmiarze na mandolinie, dodaj pokrojone tofu i posyp całość pokrojoną dymką i świeżą kolendrą! Smacznego

Plate of Joy
ŁAZANKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI 334

kapusty wraz z wodą w której się moczyły. Gotuję wszystko jeszcze około 30 minut dodając sól,  pieprz   i  olej lniany. Zamiast grzybów można użyć pieczarek. Pokroiłam je w cienkie plasterki i podsmażyłam na oleju lnianym na patelni. Ja podsmażyłam i dodałam do farszu jeszcze cebulkę. Cebulę i pieczarki połączyłam z kapustą i gotowałam około 15 minut

potrawyregionalne
PLASTERKI PIECZAREK ZAPIEKANE Z MOZZARELLĄ I TYMIANKIEM 167

Potrawa którą poniżej proponuję jest nadzwyczaj prosta i naprawdę jej wykonanie trwa moment. Idealnie pasuje na szybką kolację i przyjęcia. Składniki: około 10 pieczarek ser mozzarella 125 g listki świeżego tymianku ( ja użyłam suszonego) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z pierwszego tłoczenia Plasterki pieczarek pokroiłam w cienkie plasterki i rozłożyłam z nich warstwę w żaroodpornym półmisku. Posypałam

potrawyregionalne
KURCZAK Z PIECZARKAMI W SOSIE IMBIROWO JOGURTOWYM 199

Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę. Rozgrzałam olej i smażyłam kostki kurczaka około  10 minut,aż zbrązowiały. Dodałam do nich kurkumę. Wyjęłam je z garnka. Podsmażyłam pokrojone cienko pieczarki i również przełożyłam je z garnka. Podsmażyłam pokrojoną drobno cebulę. Dorzuciłam do niej starty drobno imbir i czosnek. Następnie wsypałam kminek i sól. Smażyłam około 5 minut,mieszając. Z powrotem(...)dodałam mięso,pieczarki i wymieszałam wszystkie składniki. Wlałam część jogurtu,wymieszałam i trzymałam na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Dodałam resztę jogurtu i gotowałam  5 minut na małym płomieniu. Kurczaka podawałam z ryżem. Można posypać prażonymi płatkami migdałów  i przybrać kolendrą. Smacznego

potrawyregionalne
PIECZONY INDYK W SOSIE PIECZARKOWYM 134

Polecam dziś mięciutkie i chude mięso z indyka w sosie pieczarkowym. Składniki: mięso gulaszowe z indyka pieczarki parę suszonych grzybków cebula śmietana czosnek majeranek sól,pieprz zioła prowansalskie marchewka pietruszka makaron olej Mięso z indyka przyprawiłam czosnkiem i przyprawami. Polałam oliwą i odstawiłam na 2 godziny do lodówki. Następnie wstawiłam do piekarnika. Podlałam wodą. Piekłam w temp.180 stopni przez godzinę(...)dodałam do niego pokrojoną marchewkę i pietruszkę. ( Możecie dodać inne ulubione warzywa) I ponownie wstawiłam na około 30 minut do piekarnika. Gdy mięso się piekło podsmażyłam pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę. Dodałam również parę namoczonych wcześniej suszonych grzybków. Po usmażeniu przełożyłam wszystko do miseczki i zmiksowałam. Przełożyłam na patelnię i dodałam śmietanę. Wymieszałam  i dodałam do sosu,który

potrawyregionalne
KURCZAK Z FENKUŁEM WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR 178

Składniki: 5-6 udek z kurczaka ( lub innych, dowolnych jego części) 1-2 szklanki kaszy bulgur 2 szt. marchewek 1 cebula pół selera kawałek zielonej części pora 10 szt. pieczarek łyżka kaparów 1 bulwa fenkułu ( kopru włoskiego) spory kawałek świeżego korzenia imbiru 4 ząbki czosnku łyżka przyprawy garam masala (kolendra,goździki,liść laurowy, pieprz czarny, kmin rzymski, chili, kardamon, liść(...)smażyłam przez 3 minuty. Dodałam plasterki marchewek. Po chwili kawałki selera i plasterki pora.  Podlałam warzywa wodą, przykryłam i smażyłam aż warzywa stały się miękkie. Dołożyłam plasterki pieczarek. Dodałam sól, pieprz i smażyłam jeszcze około 10 minut. Na koniec wsypałam kapary. Wyjęłam warzywa a w garnku usmażyłam na złoty kolor kurczaka. Jeśli lubicie chutney z mango możecie pod koniec

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania