Wprawdzie już po świętach, ale przepis na dobrą grzybową zawsze się przyda Pyszna zupa grzybowa z grzybów leśnych lub pieczarek, z warzywami i ziołami, zabielona dużą ilością śmietanki, z którą wszystko zawsze jest smaczniejsze. Polecam! Scroll down for recipe in English Śmietankowa zupa grzybowa (4-5 porcji) Składniki: 300 g grzybów leśnych lub pieczarek, pokrojonych w plasterki 50 g grzybów
karmelowysię małemu lenistwu ;) No bo przecież każdemu czasami się ono należy, prawda? Mięsko podałam na talerzu z kolekcji Kamila- Porcelana Bogucice. Składniki: 5 plastrów karkówki 0,5 kg pieczarek sól do smaku pieprz do smaku 500 ml śmietanki kremówki 30% łyżka mąki 8 łyżek ketchupu łagodnego Wykonanie: Przygotować worek do smażenia mięsa. Karkówkę pokroić(...)każdy z nim z obu stron natrzeć solą i pieprzem. Pieczarki obrać ze skóry, wymyć i pokroić w grubsze plastry. Śmietankę kremówkę dokładnie połączyć z ketchupem. Wszystko razem wrzucić do przygotowanego wcześniej worka, wymieszać do połączenia się składników. Zawiązany worek umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, dusić mięso przez około 1.5 godziny. Po tym czasie sprawdzić
Krakowskie smaki AniOprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać mało i obsmażyć rybkę z dwóch stron, tak długo, aż będzie obsmażona. Wyłożyć rybę do żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni obsmażyć pieczarki i posiekane ząbki czosnku. Jak pieczarki będą obsmażone wlać śmietanę, dodać posiekaną pietruszkę. wymieszać i chwilkę podgrzewać. Wylać wszystko na ryby i obsypać potartym serem. Nagrzać piekarnik
Kuchnia PokoleńPrzepis na proste i szybkie paszteciki z ciasta francuskiego. Idealne do barszczu. Składniki (ok 20 pasztecików): 2 płaty ciasta francuskiego 200 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej mała cebula sól, pieprz 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie Kapustę płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę(...)Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni z cebulą, kiedy sok z nich odparuje, dodajemy posiekaną drobno kapustę i przyprawy. Smażymy przez chwilę. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół i dzielimy na prostokąty. Blisko jednego z wąskich boków prostokątów układamy po łyżce farszu. Prostokąty składamy w kwadraty i dociskamy boki. Robimy dwa nacięcia pośrodku pasztecików. Przekładamy na blaszkę wyłożoną
e-PrzepisyKulinarnebarszczu. Składniki: ciasto: 500 g mąki 150 g masła 3 łyżki śmietany 18% 2 żółtka sól pieprz farsz: 50 - 60 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego olej 2 surowe białka oraz białko do posmarowania pierożków sól pieprz Wykonanie: przygotować farsz: Dzień wcześniej zalać grzyby dużą ilością wody, grzyby(...)garnka o grubym dnie, dodać koper włoski a następnie kapustę zalać wrzątkiem. Gotować ok. 15 minut pod przykryciem a następnie ściągnąć pokrywkę i gotować aż woda odparuje. Cebulę, pieczarki i namoczone grzyby pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na oleju. Dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. 10 minut. Farsz ostudzić a następnie dodać 2 białka
Mama Gotujeliście laurowe 4 ziela angielskie 1 duża cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 duże czerwone papryki szczypta chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ulubionych ziół 800g pieczarek Przygotowanie: Mięso pokroić w średnią kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Dodać cebulę, wszystko razem przesmażyć, dodać czosnek i papryczkę chili. Przełożyć do rondla albo(...)naczynia. Zalać gorącym bulionem, dać liść laurowy ziele angielskie. Przykryć i dusić na małym ogniu. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do bulionu z mięsem. Dusić, aż papryka zmięknie. Pieczarki podsmażyć na tłuszczu z odrobiną cebulki. Dodać do mięsa. Na koniec dodaję do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami. Sos zredukować. Podawać z ziemniakami
Tagebuch po polskufrytki musiały być a co do frytek ... placuszki drobiowe, lekkie, puszyste, smaczne i syte. Składniki na 5 średnich kotlecików : 20 dag filetu z kurczaka (połówka piersi) 10 dag pieczarek (5 większych sztuk) 1 średnia cebula 2 jajka 1 łyżka Magi 1 łyżka oliwy 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyść i pokrój(...)kostkę, pieczarki pokrój w półplasterki a cebulę w kosteczkę. Wszystko włóż do misy dodając 2 żółtka, magi, oliwę. Całość wymieszaj doprawiając solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno dodając pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną. Przełóż do misy i wymieszaj. Smaż na "porządny" złoty kolor z obu stron na oliwie z masłem bądź maśle klarowanym. Ps.: Frytki świetnie pasują do tych
Mechanik w kuchniszkl wody (najlepiej gazowanej) 2 i 2/3 szkl mąki 4 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Farsz: 2 cebule 1 łyżka masła 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego sól, pieprz, słodka i ostra papryka Dodatkowo: 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać(...)Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. 2. Farsz: Cebule posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli, dodać przyprawy i dusić razem do miękkości. Przestudzić. Ser zetrzeć na tartce na grubych oczkach, dodać do reszty farszu, wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku ( farsz musi być dobrze doprawiony, najlepiej na pikantnie, żeby całoś
Kto ugości moich gości?przy tym niezwykle smaczna. A Wy lubicie i robicie taka sałatkę? Składniki: 5 średnich porów opakowanie kukurydzy 20 dkg sera żółtego 5 ugotowanych jajek słoik marynowanych pieczarek słoik ogórków kiszonych kwasek cytrynowy sól do smaku pieprz do smaku majonez Wykonanie: Ugotować jajka. Pory pokroić w paseczki, posypać kwaskiem cytrynowym i odstawić(...)około 10 minut. Po tym czasie pory sparzyć i dokładnie obsuszyć. Kukurydzę wysypać na sitko i porządnie odsączyć. Pieczarki, ogórki i jajka pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać soli i pieprzu do smaku. Na sam koniec do sałatki dodać około 250 g majonezu, wymieszać i pozostawić do przegryzienia się
Krakowskie smaki AniPrzepis na smaczną potrawę na obiad z kiełbasą i warzywami. Składniki: 500 g brukselki por 2 marchewki papryka czerwona kilka pieczarek 250 g kiełbasy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego czosnek niedźwiedzi, bazylia, papryka ostra sól, pieprz Przygotowanie Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy na durszlaku. Kiełbasę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną(...)kostkę marchew, na końcu paprykę i pieczarki również pokrojone w kostkę. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, na patelnię dokładamy brukselkę (większe główki kroimy na pół), koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut
e-PrzepisyKulinarnekuchnię rosyjską! Czas na carskie wiktuały, których u Aleksandra I kosztował Adam Czartoryski. Czas na strogonowa! Składniki (na ok. 12 dużych porcji): 2 kg wołowiny 4 cebule 1/2 kg pieczarek 3 puszki pomidorów krojonych 2 szklanki wody 4 czerwone papryki 2 żółte papryki 5-6 korniszonów listek laurowy ziele angielskie słodka i ostra papryka sól i pieprz 2 łyżki musztardy(...)kroicie w paski, krótko podsmażacie, po czym przekładacie do dużego garnka. Róbcie to partiami, bo taka ilość smażona na raz na domowej patelni raczej się udusi niż usmaży… Pieczarki obieracie, myjecie, kroicie i podsmażacie na patelni, a potem też przekładacie do garnka. Dodajecie pomidory, dolewacie wodę, wrzucacie kilka listków laurowych, ziarenek ziela angielskiego i gotujecie około godziny i piętnastu
GRUBY WAŁEKapetyczne danie Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym - Składniki: Placki Ziemniaczane: 4 duże ziemniaki 2 cebule jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej sól pieprz Sos Pieczarkowy: 250 g świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową) 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki śmietany(...)stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki ziemniaczane przekładamy na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Sos Pieczarkowy: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy kostki bulionowej to rozpuszczamy jej połowę
Słodka Stronamałej cytryny · 2 łyżeczki startej trawy cytrynowej lub 2-3 źdźbła · 250 g pieczarki brunatnej lub grzybów azjatyckich · 1 łyżka masła / oliwy · 1 łyżeczka sosu rybnego(...)rdzeń, żeby wydobyć aromat) dodajemy razem z sosem rybnym (on dosala nam zupę, trzeba uważać z ilością i dostosować z zależności od tego jak słony jest rosół). Mniejsze pieczarki kroimy na ćwiartki, większe na 6 części i podsmażamy na tłuszczu do miękkości, doprawiając sola i pieprzem, wrzucamy do zupy. Do zupy dodajemy też pędy bambusa i kiełki fasoli mung . Dolewamy
Bazując na smakukokosowego jest pyszne! Może spróbujesz? Składniki: 1 średnia dynia hokkaido, 100 g groszku cukrowego, 100 g tofu, ok. 700 ml bulionu warzywnego, 400 ml mleczka kokosowego, kilka brązowych pieczarek, 2 trawy cytrynowe, 2 ząbki czosnku / 1 duży, 2 liście limonki kaffir, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca, 1/2 łyżeczka pasty z krewetek(...)możemy doprawić całość dodająć więcej pasty chili czy suszonych płatków chili, albo sosu rybnego czy pasty z tamaryndowca. Do miseczki włóż makaron, wlej zupę, na wierzch wyłóż cieniutko pokrojone pieczarki - my je kroiliśmy na najcienszym rozmiarze na mandolinie, dodaj pokrojone tofu i posyp całość pokrojoną dymką i świeżą kolendrą! Smacznego
Plate of Joykapusty wraz z wodą w której się moczyły. Gotuję wszystko jeszcze około 30 minut dodając sól, pieprz i olej lniany. Zamiast grzybów można użyć pieczarek. Pokroiłam je w cienkie plasterki i podsmażyłam na oleju lnianym na patelni. Ja podsmażyłam i dodałam do farszu jeszcze cebulkę. Cebulę i pieczarki połączyłam z kapustą i gotowałam około 15 minut
potrawyregionalne