Potrawa którą poniżej proponuję jest nadzwyczaj prosta i naprawdę jej wykonanie trwa moment. Idealnie pasuje na szybką kolację i przyjęcia. Składniki: około 10 pieczarek ser mozzarella 125 g listki świeżego tymianku ( ja użyłam suszonego) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z pierwszego tłoczenia Plasterki pieczarek pokroiłam w cienkie plasterki i rozłożyłam z nich warstwę w żaroodpornym półmisku. Posypałam
potrawyregionalnePierś z kurczaka pokroiłam w kostkę. Rozgrzałam olej i smażyłam kostki kurczaka około 10 minut,aż zbrązowiały. Dodałam do nich kurkumę. Wyjęłam je z garnka. Podsmażyłam pokrojone cienko pieczarki i również przełożyłam je z garnka. Podsmażyłam pokrojoną drobno cebulę. Dorzuciłam do niej starty drobno imbir i czosnek. Następnie wsypałam kminek i sól. Smażyłam około 5 minut,mieszając. Z powrotem(...)dodałam mięso,pieczarki i wymieszałam wszystkie składniki. Wlałam część jogurtu,wymieszałam i trzymałam na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Dodałam resztę jogurtu i gotowałam 5 minut na małym płomieniu. Kurczaka podawałam z ryżem. Można posypać prażonymi płatkami migdałów i przybrać kolendrą. Smacznego
potrawyregionalnePolecam dziś mięciutkie i chude mięso z indyka w sosie pieczarkowym. Składniki: mięso gulaszowe z indyka pieczarki parę suszonych grzybków cebula śmietana czosnek majeranek sól,pieprz zioła prowansalskie marchewka pietruszka makaron olej Mięso z indyka przyprawiłam czosnkiem i przyprawami. Polałam oliwą i odstawiłam na 2 godziny do lodówki. Następnie wstawiłam do piekarnika. Podlałam wodą. Piekłam w temp.180 stopni przez godzinę(...)dodałam do niego pokrojoną marchewkę i pietruszkę. ( Możecie dodać inne ulubione warzywa) I ponownie wstawiłam na około 30 minut do piekarnika. Gdy mięso się piekło podsmażyłam pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę. Dodałam również parę namoczonych wcześniej suszonych grzybków. Po usmażeniu przełożyłam wszystko do miseczki i zmiksowałam. Przełożyłam na patelnię i dodałam śmietanę. Wymieszałam i dodałam do sosu,który
potrawyregionalneSkładniki: 5-6 udek z kurczaka ( lub innych, dowolnych jego części) 1-2 szklanki kaszy bulgur 2 szt. marchewek 1 cebula pół selera kawałek zielonej części pora 10 szt. pieczarek łyżka kaparów 1 bulwa fenkułu ( kopru włoskiego) spory kawałek świeżego korzenia imbiru 4 ząbki czosnku łyżka przyprawy garam masala (kolendra,goździki,liść laurowy, pieprz czarny, kmin rzymski, chili, kardamon, liść(...)smażyłam przez 3 minuty. Dodałam plasterki marchewek. Po chwili kawałki selera i plasterki pora. Podlałam warzywa wodą, przykryłam i smażyłam aż warzywa stały się miękkie. Dołożyłam plasterki pieczarek. Dodałam sól, pieprz i smażyłam jeszcze około 10 minut. Na koniec wsypałam kapary. Wyjęłam warzywa a w garnku usmażyłam na złoty kolor kurczaka. Jeśli lubicie chutney z mango możecie pod koniec
potrawyregionalnekaszanki. Składniki: około 500 g mięsa łopatki wieprzowej / wołowiny gulaszowej /szynki / gulaszowe z indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1-2 marchewki 1 bakłażan 300 g pieczarek 250 ml bulionu 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 łyżki przyprawy do gulaszu firmy PRYMAT 3-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka mąki(...)ziele angielskie. Dodałam następnie pokrojoną w kostkę marchewkę i obranego ze skórki bakłażana. Po rozgotowaniu oprócz smaku, zagęści nam gulasz. Kolejny składnik to pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko wymieszałam i podsmażyłam. Wlałam bulion, sos sojowy i około 0,5 litra gorącej wody. Dodałam grzybki. Dodałam przyprawę do gulaszu i pozostałe przyprawy. Przykryłam i gotowałam
potrawyregionalnekaszy jęczmiennej pęczak firmy KUPIEC (ilość zależy od tego ile chcecie ugotować dania) 1 bakłażan 1 mała cukinia 1 cebula kawałek białej części pora 1 marchewka 4-6 szt. pieczarek 2-3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1 l bulionu Przyprawy : 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, po łyżeczce: tymianku, oregano, estragonu, bazylii, chili pieprzu cayenne, słodkiej czerwonej(...)kostkę cebulę. Dodałam plasterki pora i starty czosnek. Lekko posoliłam. Następnie wrzuciłam plasterki marchewki i kawałki czerwonej papryki. Po około 3 minutach wsypałam pokrojone w plasterki pieczarki. Kolej na kawałki cukinii i bakłażana. Wsypałam przyprawy i wlałam szklankę bulionu. Podsmażyłam je przez około 10 minut. Warzywa przełożyłam do miski jak były jeszcze półtwarde. Teraz
potrawyregionalneporcji) Składniki: 450 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej, umytej i z obciętymi końcówkami 2 grubsze plastry boczku, pokrojone w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek, w plasterkach sól i pieprz 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki mąki 1 szklanka bulionu z kurczaka 1 szklanka śmietanki 36% 1 szklanka startego sera cheddar lub innego ulubionego żółtego(...)Rozgrzej żeliwną, dostosowaną do zapiekania w piekarniku średnią patelnię, włóż boczek i smaż mieszając przez 5 minut. Następnie włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Wmieszaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem i smaż kolejne 4 do 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Włóż czosnek, smaż przez kolejne 30 sekund, następnie wmieszaj mąkę i smaż kolejną minutę. Wlej bulion i gotuj
karmelowywieprzowiny (szynka, łopatka) sól pieprz mąka do panierowania szczypta oregano szczypta majeranku pół cebuli 3 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego mąka do panierowania sos pieczarkowy; 200 g pieczarek pół cebuli 200 ml śmietany 1 łyżka mąki kukurydzianej szczypta chili w płatkach majeranek pieprz ziołowy pieprz czarny Wieprzowinę pokroić w plastry i rozklepać młotkiem jak schabowe . Panierować w mące(...)mięsa. Cebulę pokroić w kostkę , czosnek posiekać, dodać do mięsa i podlać ok 3/4 szkl wody. Dodać przyprawy i dusić w lekko odkrytym garnku. Aż prawie cały płyn wyparuje. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki, cebulę posiekać, przysmażyć na tłuszczu, doprawić do smaku solą pieprzem, majerankiem i chili, dodać trochę sosu od mięsa, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką kukurydzianą
Gotowanie jest łatweciasta francuskiego 15 małych pieczarek pesto (ja użyłam pesto z rzeżuchy) 1 kulka mozzarelli białko mak Ciasto pokroić na 15 kwadratów o oku ok 9 cm. Na każdym kwadracie ułożyć małą łyżeczkę pesto, na nim pieczarkę a następnie plasterek mozzarelli. Wszystkie rogi ciasta zebrać i skleić na górze. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem Piec w temp
Gotowanie jest łatwenaleśniki – wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą miksera i odstawić na chwilkę. Nadzienie – Kurczaka pokroić w cienkie słupki, paprykę oczyścić z nasion, błonek i pokroić w paski, pieczarki umyć i pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka, pieczarki i paprykę. Doprawić solą pieprzem, ostrą papryką i obsypać przyprawą gyros. Smażyć, aż kurczak będzie przesmażony
Kuchnia PokoleńWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Makaron z pieczarkami, szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo – kaparowym. Te pyszne danie wyczarujecie w zaledwie 30 minut, które smakiem podbije nie jedno podniebienie. Sos z dodatkiem kaparów wyostrza smak całego dania i nadaje mu fajnego, oryginalnego smaku. Polecam,potrawa smakuje przepysznie Post Makaron z pieczarkami, szynką
Marta Gotujeszalony, ale smakuje naprawdę ciekawie, lekko kwaskowo i kremowo. Myślę, że ta sałatka będzie często gościła na moim stole:) Składniki: 4-5 jajek ugotowanych na twardo słoiczek marynowanych pieczarek 1-2 łyżeczki musztardy 2 łyżki majonezu szczypiorek - drobno posiekany sól, pieprz Przygotowanie : Ugotowane, ostudzone i obrane jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka. Białka pokroić w kostkę wielkości kęsa. Żółtka(...)utrzeć z musztardą i majonezem, doprawić solą i pieprzem. Jeżeli pieczarki są duże pokroić je na mniejsze części. Wszystkie składniki, łącznie ze szczypiorkiem połączyć i delikatnie wymieszać. Sałatkę przybrać pozostałym szczypiorkiem i podawać. Smacznego
Codzienne Gotowanietakie dni, kiedy wpadam w wir szalonego, nocnego gotowania i wtedy robię wszystko co tylko możliwe z produktów które mam w lodówce ;) (Wczoraj ugotowałam dwie zupy, gulasz i zrobiłam pieczarki faszerowane). Śniadanie - serek ananasowy z curry (mój ulubiony zestaw) i rzodkeiwki Lunch - pieczarki faszerowane platkami owsianymi (fantastyczne!) Smacznego
Codzienne Gotowaniedużej ilości białka, potasu i kwasu foliowego, tak istotnego we wszystkich fazach ciąży. Jedzmy ja zatem, ponieważ jest zdrowa, smaczna i można ja podać na wiele sposobów :) Składniki: 25dag pieczarek 25dag soczewicy czerwonej pół puszki kukurydzy puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz bazylia, oregano, majeranek 2l bulionu Przygotowanie: Soczewicę 2 razy(...)płuczemy i wsypujemy do miski. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Odcedzamy, wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem . Gotujemy 20 minut. W międzyczasie obieramy pieczarki, myjemy je i kroimy w plastry. Cebulę i paprykę kroimy w piórka i dzielimy na pół. Delikatnie solimy warzywa. Cebulkę delikatnie podsmażamy. Wszystkie składniki wrzucamy do soczewicy. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy
ChilliJemybarszczem albo sosem pomidorowym czy czosnkowym. Składniki: 2,5 szklanki mąki 250 g twarogu 2 jajka łyżka oleju łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soliFarsz: ok. 450 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Ser ucieramy z jajkami, octem i olejem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i masę serową. Zagniatamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Pieczarki
e-PrzepisyKulinarne