pieczarki - 22435 przepisów (strona:687/1496)

Pikantne polędwiczki z kurczaka z pieczarkami w panierce serowo - kuskusowej 164

chili wyjątkową ostrość uzyskały. Groszek cukrowy ma tu ważne zadanie, bo swoim smakiem łagodzi całe danie. Składniki: 100 g serka Almette śmietankowego, 250 g polędwiczek z kurczaka, 10 średnich pieczarek, 4 ząbki czosnku, kilka mini suszonych papryczek chili, 3 gałązki świeżego tymianku, 100 g groszku cukrowego,   50 g kuskusu, sól do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo(...)zmielony do smaku, łyżka świeżego posiekanego koperku. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy polędwiczki, czosnek, tymianek, papryczki chili i wszystko podsmażamy.  Dodajemy 6  pokrojonych na ćwiartki pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem, całość nadal smażymy, aż odparuje cała woda z pieczarek. Wyciągamy tymianek. Pozostałe pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni grillowej.  Do mięsa dodajemy serek

Moniki Smakołyki
Placki z pieczarkami (porcja - 390 kcal) 147

przepyszne :) Składniki (1 porcja - zdjęcie): 140 g oczyszczonych pieczarek bez ogonków 40 g (ok. 4 łyżki) mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 2-3 łyżki mleka (żeby uzyskać konsystencje która dobrze poskleja pieczarki) sól, pieprz do smażenia: 1,5 łyżki oleju Przygotowanie: 1. Miksujemy składniki na ciasto: jajko, mąkę 2. Pieczarki kroimy na cienkie plastry i te jeszcze w poprzek(...)kawałki (dość drobno, żeby dobrze się wymieszało i nakładało, ale nie za drobno, żeby nie wyszła paćka ;) ) 3. Pieczarki dodajemy do ciasta, dolewamy mleka w razie potrzeby, dodajemy sól, pieprz i mieszamy. 4. Smażymy niewielkie placuszki na dobrze rozgrzanym oleju, na małym ogniu, żeby pieczarki doszły, po czasie przewracamy na drugą stronę. Kaloryczność: 1 porcja - ok. 390 kcal Smacznego

Malowane smakiem
Paluszki schabowe z pieczarkami 192

panierce wersja szybsza, a równie smaczna -                       paluszki mięsne. Składniki : około 30 dag schabu bez kości 30 dag pieczarek cebula tłuszcz do smażenia sól, pieprz, estragon mąka, ewentualnie śmietana Przygotowanie: Umyte mięso kroimy w cienkie paski, ale bez przesady :) Panierujemy je w mące i ziołach - pozostawiamy(...)Pieczarki kroimy w paseczki, cebulę obsmażamy do "zeszklenia", dodajemy pieczarki i razem chwilę smażymy Schab smażymy na gorącym tłuszczu, przekładamy do garnuszka z około 2 szklankami wrzątku Dokładamy pieczarki z cebulą- gotujemy nie dłużej jak 10-15 min. Kto lubi robi z maki zasmażkę na zagęszczenie sosu Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, po zagotowaniu możemy dodać łyżkę lub dwie gęstej

Proste Potrawy
Obiadki wyparowane:) 146

żółty - polecam moje ostatnie odkrycie czyli Stary Olęder (z Biedronki) * kilka kaparów Warzywa ugotowałam na parze, posypałam pokrojonymi pomidorami, kaparami i serem, lekko skropiłam oliwą. II. Mamut z pieczarkami: Składniki: * kilka strąków mamuta * kilka pieczarek * ser żółty Sos: * 2 łyżki jogurtu greckiego * łyżeczka majonezu kieleckiego * 1/2 ząbka czosnku * kilka kaparów * kilka kawałków pomidora suszonego w zalewie z  oliwy Mamuta(...)ugotowałam na parze, w międzyczasie pokroiłam pieczarki w grube plastry i udusiłam na kropli oliwy. Nie soliłam ani pieczarek, ani mamuta. Sos miałam zamiar zrobić klasyczny, czyli: jogurt, majonez, sól czosnkowa, czosnek i koperek. Ale zamiast soli i koperku dodałam kilka kaparów i suszonych pomidorów. Sos zmiksowałam (zwykle tylko mieszam), polałam mamuta pokrojonego na kawałki i wymieszanego z pieczarkami

Zdrowa Kuchnia Sowy
TORTELLINI ZAPIEKANE czyli sałatka na ciepło – 4,30 zł 318

powinna już wrzeć. Solimy ją i wrzucamy pierożki. Mieszamy je i gotujemy ok. 10 min aby były lekko twardawe w środku (bo będziemy je jeszcze smażyć i zapiekać). 4. PIECZARKI (5 min): myjemy je i kroimy w plasterki. Dorzucamy na patelnię kiedy cebula i szynka już się zrumienią i lekko solimy (wtedy pieczarki szybciej puszczą wodę). Smażymy(...)woda z pieczarek całkowicie nie wyparuje. Wszystko pieprzymy do smaku (nie za dużo) i przerzucamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać całość. 5. POMIDORY SUSZONE + NATKA PIETRUSZKI (2 min): wyciągamy je z zalewy i kroimy w kostkę lub paseczki. Odkładamy na bok. To samo czynimy z natką pietruszki, którą siekamy. 6. PIEKARNIK: czas aby nastawić go na 150 stopni

Nerds Kitchen
ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł 1169

Ciasto z żółtego sera – co to za wynalazek? Jeden z tych naprawdę pysznych. Do tego farsz z piersi kurczaka, suszonych pomidorów i pieczarek. Z tego połączenia wychodzi przepyszna rolada, którą można jeść na ciepło czy na zimno oraz wykorzystać jako danie główne, bądź przystawkę. Prezentuje się wybornie, mimo, że nie wymaga wysiłku. Z nami pójdzie Wam gładko! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW(...)rumieni się zbyt mocno. Kiedy będzie przyrumienione na złoto czas wyciągnąć ciasto do ostygnięcia. 4. FARSZ: – jego głównym składnikiem jest kurczak, a dodatki możecie zmieniać. My dodaliśmy pieczarki, cebulę i suszone pomidory, ale może być też np. kukurydza z puszki, fasola, papryka czy nawet szpinak. To co macie pod ręką. Pamiętajcie tylko, że składniki, które puszczają wodę muszą być uprzednio

Nerds Kitchen
Zupa krem z pieczarek 148

Kontynuując nasze zamiłowanie do kremowych zup, dzisiaj nadeszła pora na kolejną propozycję, a mianowicie zupe krem z pieczarek. Wspaniała delikatna zupa, o aksamitnym smaku doskonała zarówno zimą, jak i latem. Mimo, że jedna z nas nie przepada za  tymi grzybami, to zupe z nich zajada ze smakiem. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 500g pieczarek cebula(...)bulionu 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany sól Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni ropuszczamy nieco masła i smażymy cebulę na złoty kolor. W tym czasie myjemy pieczarki i kroimy w paski. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy pieczarki i dusimy na małym ogniu. Do garnka wlewamy bulion oraz śmietanę, całość podrzewamy. Przekładamy pieczarki z cebulką do bulionu

Kolizje Smaków
Pierożki z ciasta francuskiego z pieczarkami 175

Dzisiejsza propozycja to pierożki z ciasta francuskiego z pieczarkami. Potrawa bardzo prosta do przygotowania, a jej dużym atutem jest możliwość zwinięcia pierożków wcześniej i pozostawienie na odpowiedni moment. Do piekarnika wsuwamy tuż przed podaniem co pozwala nam np. przebywać z gośćmi podczas gdy potrwa „sama się robi”. Podajemy ją np. z barszczykiem. Idealna na czas karnawału :) Ilość porcji: 12 Składniki(...)Opakowanie ciasta francuskiego Około 300g pieczarek Cebula Łyżka masła Pieczarki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą oraz kroimy w paski. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę. Na złocistą cebulę wrzucamy pieczarki, nieco solimy i smażymy. Ciasto francuskie rozwijamy i nacinamy w kwadraty. Na środek każdego kwadratu układamy łyżką pieczarki. Zamykamy pierożki po przekątnej

Kolizje Smaków
Pizza capriciosa 176

Dzisiaj klasyk kuchni włoskiej, mianowicie pizza z pieczarkami i szynką. Bardzo prosta w przygotowaniu i ekspresowa w upieczeniu. Pychota! Składniki: Na Ciasto:   30 gr drożdży w 1/2 szklance wody, *   1 ½ szklanki mąki   3 łyżki oliwy *na tą pizzę będziemy używać ciężkich składników farszu, dlatego też należy dodać nieco więcej drożdży i oliwy niż normalnie(...)łyżki ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii Farsz: Ok. 200g pieczarek Kilka plasterków ulubionej szynki Ok. 100g żółtego sera Oregano do posypania Łyżka masła Przygotowanie ciasta : Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką. Na blat wysypujemy nieco mąki

Kolizje Smaków
Lasagne bożonarodzeniowa 648

uroczystego obiadu 25 grudnia. Lasagne bożonarodzeniowa to tak naprawdę lasagne alla bolognese w wersji de lux - mielona wołowina w sosie pomidorowym została tu wzbogacona o rewelacyjny dodatek kiełbasy i pieczarek  i dopełniona trzema rodzajami sera (święte włoskie trio - mozzarella, ricotta i parmezan). Na pewno nie jest to la cucina povera , ale przecież to Święta - w tym okresie i biedniejsi(...)różne uroczystości czy rodzinny niedzielny obiad. Pamiętajcie, że kiedyś w południowych Włoszech mięso nie było codziennością, lecz stanowiło rarytas.  Pierwszy raz przygotowałam sos bolognese z dodatkiem kiełbasy i pieczarek i muszę przyznać, że efekt jest genialny! Na pewno wykorzystam ten patent jeszcze nie raz, nie zawsze robiąc lasagne, a czasem po prostu mieszając sos ze spaghetti . Lasagne jest bardzo

Chilli Czosnek i Oliwa
Rosół z pieczarkami i pulpecikami 236

babci. Czy jest on na stole, czy we wspomnieniach, to zawsze miło nam się kojarzy. Nie chcę konkurować z maminym rosołem, ale pokazać jego zupełnie inną wersję. Rosół z pieczarkami i pulpecikami jest świetną propozycją, którą powinny docenić zarówno mamy, jak i dzieci. Ma zupełnie inny smak – jest lekko pieczarkowy, a mięciutkie pulpeciki rozpływają się w ustach. Pulpeciki robimy(...)rosołek jest idealnym daniem na pierwsze jesienne przeziębienia, które niestety już się pojawiły. Mimo, że uwielbiam tradycyjny rosół z makaronem, to taki gości u nas coraz częściej. Rosół z pieczarkami: 500-700 g szpondra wołowego (szponder z kością) 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka + 3 gałązki natki pietruszki 1 kawałek korzenia selera 1 kawałek pora 1 mała, opalona na ogniu

Poezja smaku
Faszerowane papryczki z mięsem i pieczarkami 210

powiecie na gołąbki tylko z pieczarkami i w papryce?  Nie wiem, po ostatniej rewolucji w kuchni z gołąbkami chcę jeszcze! :) Dlatego dzisiaj na obiad papryczki nadziewane mięsem i pieczarkami Mmmm Pycha :) Skupmy się! Co jest nam potrzebne: 6 papryk 0,5 kg mięsa wołowo -  wieprzowego duża cebula jedna torebka ryżu 10 pieczarek 2 jajka pietruszka sól, pieprz Najpierw(...)gotujemy ryż i go studzimy, następnie obieramy pieczarki i kroimy w paseczki ( nie za drobno, fajnie jak są wyczuwalne). W papryce obcinamy czapeczkę i drążymy środek ( tak aby oczyścić z pestek).  Farsz: do ryżu dodajemy mięso, jajka, pieczarki, pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojoną pietruszkę.  Doprawiamy do smaku i mieszamy ręcznie. Następnie wypełniamy papryki i i pieczemy w naczyniu

Niezły Młynek
I wyszedł z tego prosiaczek w pieczarkach 172

panierce z bułki tartej, ale ostatnimi czasy uciekam od moich kuchennych stereotypów i trochę kombinuję. Dziś ją wyrolujemy.  Roladki pieczarkowo- serowe 2 płaty karkówki 7-8 szt. pieczarek 1/2 cebuli 4 plastry żółtego sera 1 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki sól, pieprz Karkówkę rozbiłam tłuczkiem na cienkie kotlety. Doprawiłam solą, pieprzem, wewnętrzną stronę posmarowałam musztardą(...)Pieczarki pokroiłam w plasterki, cebulę w piórka. Na łyżce oliwy podsmażyłam cebulę (przez ok. 3 min. na dobrze rozgrzanej patelni), następnie wrzuciłam pieczarki i smażyłam do miękkości (i odparowania wody). Gotowy farsz rozłożyłam na plastrach karkówki, położyłam  ser, zwinęłam i spięłam wykałaczką (lub związać nitką). Roladki obtoczyłam w mące i smażyłam na oliwie do czasu, aż mięso będzie miękkie

bastalena
Zrazy w sosie pomidorowo-pieczarkowym 151

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie po raz kolejny..pieczarki smażone na smalczyku z ziołami dużo zyskały na smaku..a gotowe zrazy były pyszne.. schab, polędwica 50 dkg pieczarek 1 cebula 1-2 łyżki Smakowitej Pajdy puszka pomidorów  sól, pieprz, wegeta mąka Cebulę drobno pokroić , przełożyć na patelnię i zeszklić na smalczyku. Dodać pokrojone pieczarki [ kilka zostawić]. Doprawić solą(...)pieprzem.  Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą.Na każdy plaster mięsa nakładać podsmażone pieczarki i zwijać roladki. Spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące i  obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do gotującego się bulionu , dodać pomidory z puszki, pokrojone pieczarki i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Przepis bierze   udział w zabawie

Moje domowe kucharzenie
Jajka faszerowane pieczarkami 161

Takie faszerowane jajka można zrobić w skorupkach od jajek lub tak jak ja w waflowych foremkach w kształcie jajek.. 4 jajka 20 dkg pieczarek cebulka szczypiorek 1 łyżka majonezu sól, pieprz waflowe foremki w kształcie jajek Jajka ugotować na twardo. Przeciąć na połowę  za pomocą bardzo ostrego noża. Ostrożnie wyjąć jajka ze skorupek i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić(...)drobno pokroić. Usmażyć z cebulką na łyżce masła.Szczypiorek posiekać.Do jajek dodać pieczarki, szczypiorek i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Ostrożnie napełnić waflowe foremki lub skorupki jajek farszem.Posypać bułką tartą i smażyć na średnim ogniu aż się zrumienią

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania