Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym to kolejna propozycja obiadowa. :-) Smaczna i pożywna, można podawać je z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody. Pulpety: 500g mięsa mielonegobułka tarta1 jajkosól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos: zupa pomidorowa250ml śmietany 12-18% 1 łyżka koncentratu(...)miski wlewamy śmietanę, wodę. Dodajemy zupę pomidorową, koncentrat i mieszamy. 3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowane pulpety, na to kładziemy starte na tarce pieczarki, następnie pokrojoną cebulę. Całość zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym żółtym serem.4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut
Szefowa kuchninależy już do Was. A jak lubicie zapiekanki to polecam poniższe przepisy: ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA MAKARON ZAPIEKANY Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM BROKUŁAMI I MOZZARELLĄ Składniki: (ilość dowolna) makaron pierś z kurczaka pieczarki cebula śmietana czosnek przyprawy: bazylia, tymianek,papryka, pieprz, sól, gałka muszkatołowa ser mozzarella olej Pokrojoną pierś z kurczaka posypałam przyprawami i startym
potrawyregionalnemleko, połowę mozarelli, musztardę, sól, pieprz i gałkę muszkatałową, znowu blendujemy. Powstaje nam gładkie puree o delikatnym smaku. Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy je na łyżce oleju kokosowego. Oddadzą one sporo wody – bardzo dobrze, potem mniej jej wyjdzie podczas zapiekania ;) Pod koniec smażenia dodajemy zioła, u mnie czarnuszka, czubryca i rozmaryn. I trochę soli i pieprzu do smaku ☺ Najlepiej
Jak gotować i nie zwariowaćrazie potrzeby podgrzać . Doskonała na obiad czy kolację , taki jednogarnkowiec zawsze pod ręką Składniki na 3 -4 osoby: 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 cebula 5-6 pieczarek 5-6 ziemniaków 1 mała cukinia 2-3 pomidory tarty , żółty ser do posypania śmietana kremówka ( 0,4 l ) można w wersji odchudzonej zastąpić mlekiem 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka mielonej(...)lejcie zbyt dużo , nie mają pływać . Na ziemniakach układamy warstwę z cukinii , smażone mięso z pieczarkami i ponownie warstwę ziemniaków . Pomiędzy ziemniakami układamy plasterki pomidora . Smarujemy masłem lub oliwą , ale delikatnie , nie z przesada . Całość solimy do smaku . Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C przez około dwie godziny . Po tym czasie zdejmujemy folię , pozwalamy
Ogrodnik w podróżyKolorowe duże muszle nadziewane farszem z cienkiej kiełbasy, pieczarek, cebulki oraz żółtego sera. Takie połączenie to zawsze strzał w dziesiątkę, nie ma opcji by komuś nie smakowało. Zapach unoszący się w domu podczas zapiekania jest cudowny. Takie muszle są doskonałe nie tylko na ciepłą kolację, ale również idealna pozycja na przyjęcia. Elegancka przystawka z prostych(...)kurczaka pokroić w grubszą kostkę. Tak samo pokroić umyte i osuszone pieczarki. Cebulę i czosnek obrać , drobno posiekać. Na głębszej patelni rozgrzać klarowane masło, dodać cebulkę z czosnkiem i chwilę zeszklić, dodać pokrojoną kiełbasę i pieczarki, smażyć całość około 7 minut aż woda z pieczarek odparuje. Resztę wody można odlać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą
Wanilia i Kardamonświeże (robione na bieżąco). Oczywiście to miejsce słynie z kebabów, jednak w menu znajdziemy wiele lokalnych potraw. My pokusiliśmy się na: - klasyczny kebab - porcja normalna - 5 Euro - kebab z pieczarkami - porcja powiększona - 6 Euro - piwo Keo – duża butelka 0,68 l - 2,50 Euro - Meze – jeśli jesteście na Cyprze koniecznie musicie tego spróbować. To zestaw kilku przekąsek, podawanych stopniowo(...)żeberka, wątróbka, szaszłyki, schab i kiełbasa smażona), chleb pita, grecka sałatka, marynowane papryczki chilli, buraczki i seler naciowy w occie, 2 rodzaje sosów, pieczarki, ser wędzony, kasza kuskus, jajecznica z cukinią, pierogi z serem oraz zapiekane ziemniaki. The Harbour - Pafos Tutaj trafiliśmy na kolację po pierwszym dniu zwiedzania wysypy. Dzień był dość pochmurny i niestety deszczowy
Związek na patelniKurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szukając prostego dania na grilla przyszedł mi do głowy pomysł na niezwykle proste danie, ale zarazem niezwykle smaczne. Karkówka w oleju na grilla może wydać się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pieczone buraki są według mnie tak pyszne, że nawet bez żadnych dodatków można je jeść ze smakiem. W mojej lodówce od dawna zalegało opakowanie ciasta francuskiego
Kasia SarnaKarkówka pieczona w piekarniku z grzybami i warzywami to bardzo pyszna propozycja na obiad. Wystarczy wszystkie składniki powrzucać do naczynia do zapiekania i obiad robi się sam. Takie danie można podać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, ryżem, makaronem, ziemniakami czy świeżym pieczywem, ja podałam właśnie ze świeżym pieczywem. Nawet nie wiecie jak było pysznie, aby się przekonać polecam Wam mój(...)Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 3. Pieczarki, cebulę i kukurydzę mieszamy dokładnie z koncentratem i ketchupem. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania i oprószamy solą i pieprzem do smaku. Podlewamy odrobiną gorącej wody, na wierzchu układamy plastry karkówki i wstawiamy do piekarnika. 4. Pieczemy
IzabelawkuchniDla mnie bomba, smaki super ze sobą współgrają. Bardzo mi smakowało i na pewno będę robiła to częściej. Przygotowanie bakłażana – umyć i przekroić na pół
Kuchnia PokoleńNiejednokrotnie robiłem pizze na cieście "Pizza al Gusto" i zawsze była świetna tzn. do wczoraj, kiedy to nie wytrzymałem i wymyśliłem coś jeszcze lepszego, coś czym
Mechanik w kuchniJaja sadzone na pomidorach to kolejna odsłona z serii „Śniadanie z jajem”. Jajeczne śniadanie z pomidorami, pieczarkami i cebulką, którym się najedliśmy, ale nie nasyciliśmy. Każde
Magiczny Garnekpatelni rozgrzewam olej wrzucam posiekane składniki, podsmażam chwilę około 2-3 minuty, dodaję kabanosy, doprawiam do smaku ziołami włoskimi i pieprzem . Odłożone kapelusze pieczarek solę nakładam do środka farsz, posypuję wierzch drobno startym serem żółtym, zapiekam 20 minut w nagrzanym do 190*c piekarniku. Podaję gorace
Wanilia i Kardamonżółty ścieramy na dużych oczkach. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Faszerujemy pieczarki dość ściśle, aby uzyskać kształt kulki. Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w temperaturze 170 st.C przez 60 minut. Gotowe posypujemy pokrojoną natką pietruszki i szybko zjadamy, póki ciepłe. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.com