domu czwartek był zazwyczaj dniem, gdzie na stole pojawiał się obiad typowo mięsny- tuż przed zbliżającym się postnym piątkiem. Dlatego dziś serwuję Wam takie oto schabowe roladki nadziewane serem, pieczarką i papryką. Duszone w warzywach są zdecydowanie zdrowszą wersją popularnego schabowego. Może zagoszczą na Waszym stole w najbliższym czasie? Składniki: 4 plastry schabu 4 łyżki pasty z suszonych(...)pomidorów 10 pieczarek ¼ papryki czerwonej 4 paluchy sera wędzonego 4 łyżki mąki 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię sól, pieprz nić spożywcza Sposób przygotowania: 1. Schab oprószamy sola i pieprzem, rozbijamy na cieniutkie kotlety. Smarujemy każdy pastą z suszonych pomidorów. Pieczarki kroimy w talarki, lekko solimy i delikatnie podduszamy. Układamy je na każdym kotlecie, a następnie na jednym boku kładziemy
Kuchnia w czekoladziePrzegląd lodówki – szpinak, pieczarki, ser… Nie, nie bardzo mam czas i ochotę akurat dzisiaj robić pizzę, chociaż to byłby świetny zestaw na pizzowe nadzienie i biały sos. Gnocchi! Na bazie gotowca obiad robi się szybko. A ziemniaczane gnocchi są bardziej wszechstronne niż nasze swojskie kopytka – i bardziej finezyjne. To w końcu włoski design! Szybko i pysznie. Bez mięsa(...)świeżymi, umytymi liśćmi młodego szpinaku – samo w sobie nie jest zbyt malownicze, ale smak w tym wypadku znacząco rekompensuje braki wizualne SKŁADNIKI 500g gnocchi 250g pieczarek, drobnych 100-200g młodego szpinaku 1 kula sera mozzarella 60-70g miękkiego żółtego sera (ja użyłam włoskiego Asiago Pressato) 250ml rosołu/bulionu jarzynowego lub drobiowego 4 łyżki śmietany
Karo in the Kitchenzapiekanki absolutnie kojarzą mi się z latami szkolnymi, kiedy to w każdej budce za rogiem można było je kupić obok nieśmiertelnych frytek. Gorące, chrupiące z pieczarkami i serem. I takie lubię najbardziej do dziś, klasyczne bez udziwnień. Choć nie przeczę czasami je urozmaicam dodając np. szynkę, paprykę czy ogórki. Ale to już nie to samo, wersja podstawowa najlepsza. Polecam :) Składniki(...)zapiekanki ) - 2 krótkie bagietki ( tzw. półbagietki ) - 20 dag pieczarek - 10-15 dag sera żółtego - olej Wykonanie Oczyszczone pieczarki kroję w cienkie plasterki, lub ścieram na tarce o dużych oczkach. Przesmażam na łyżce oleju, krótko, tylko do odparowania wody. Bagietki przekrawam wzdłuż na pół, nakładam pieczarki, posypuję startym żółtym serem. Zapiekanki piekę w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach z termoobiegiem
Kuchnia z widokiem na ogródGenialne kotlety gryczane z mięsem z zupy: 500 g ugotowanej kaszy gryczanej 300 g gotowanego mięsa bez kości 200 g zesmażonych pieczarek 200 g starego żółtego sera Sól Pieprz 2 łyżeczki majeranku 1/2 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej 1 rozgnieciony ząbek czosnku(...)Zmielone siemię lniane do panierowania około 3 łyżki Olej do smażenia Wykonanie: Mięso zrgubnie pokroić, dodać kaszę wszystko razem delikatnie zmielić blenderem ręcznym, tak aby masa się kleiła. Dodać pieczarki, ser, przyprawy, czosnek, natkę, wymieszać, ugnieść tak aby się kleiło. Formować małe kulki, wielkości małego jabłka, spłaszczać, panierować w siemieniu. Patelnię rozgrzać, nalać olej, rozgrzać, smażyć kotlety
moj przepis naramach odwiedzin olsztyńskiej rodziny, czy przy przesiadce między pociągami po drodze na Piknik Mrągowski, biegłam do pobliskiej budki aby zaopatrzyć się w zapiekankowe cudo. Długaśne, z mnóstwem pieczarek i żółtego sera, polane solidną dozą ketchupu . Żaden inny zapiekankowy zakup nie potrafił im dorównać. Do tej pory czuję ich smak w ustach. Do budki wiecznie ciągnęła się nieustająca kolejka(...)całości. Tajemniczy składnik, na który postawiłam, aby uzyskać niepowtarzalny efekt to: prażona cebulka ! Zapraszam, wypróbujcie i oceńcie sami :) Składniki na 2 zapiekanki: 1 półbagietka pełnoziarnista 150g pieczarek 50g sera mozzarella garść prażonej cebulki czosnek granulowany, sól, pieprz czarny - do smaku masło - do posmarowania bułek olej - do smażenia pieczarek Ketchup Premium od Folwark - do smaku Pieczarki wyszorować szczoteczką pod gorącą
Grunt to przepis!także pewnie będzie tłum ludzi w Waszych domach. Może macie problem z wybraniem menu na obiad, może nie wiecie czym zaskoczyć gości. Mogę Wam pomóc, zrazy drobiowe z pieczarkami i serem pleśniowym typu camembert. Wyśmienity i wyrafinowany smak. Spróbujcie i wcale nie trzeba dużo czasu do przygotować. Składniki: duża pierś z kurczaka 400 g pieczarek(...)oliwie, chwilę poddusić.Dodać przyprawy. Mięso przekroić na na mniejsze części, rozbić na bardzo cienkie plastry.Posypać solą i pieprzem z każdej strony. Na każdy kotlet położyć łyżkę pieczarek i plasterki sera. Zawinąć. Smażyć z każdej strony na patelni, następnie przełożyć na blachę wysmarowaną olejem i zapiec ok. 30 min w 180 stopniach. Do pieczarek, które nam zostały dodać śmietanę
pieprzny smaczekSchabowy pod pierzynką z pieczarek i sera. Pyszna wersja dla podania zwykłego schabowego, nawet dla gości :) Składniki: 3 plastry schabu 400 g pieczarek 150 g żółtego sera oregano papryka słodka sól jajko bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki po czym wrzucamy do garnka i dusimy do odparowania wody. Na sam koniec lekko(...)obtaczamy w jajku z przyprawami i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej strony na rumiano po czym przewracamy na drugą, a na usmażoną stronę wykładamy porcję pieczarek i posypujemy serem starty na dużych oczkach. Zmniejszamy ogień na mały i przykrywamy pokrywką. Smażymy aż ser się roztopi a kotlet od spodu będzie rumiany. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachzrobić jak zostało trochę pieczarek, trochę fety i końcówka jogurtu greckiego?? Chyba najlepszym pomysłem jest Tarta z pieczarkami SKŁADNIKI: kilka pieczarek ser feta ser biały jogurt naturalny zielona pietruszka 1 cebula 1 op. ciasto francuskie 1 jajko sól, pieprz, lubczyk, masło Cebulę pokroić w pióra. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle do miękkości, doprawić(...)pieczarki już delikatnie przestygną dodać pokruszone sery, posiekaną natkę pietruszki i jajko i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze. Następnie ułożyć farsz i piec 20-30 minut w piekarniku nastawionym na 190 stopni. Tarta najlepiej smakuje po ostygnięciu. Smacznego
MarciochaKucharzynadało potrawie ciekawy smak. Ryba na cieście francuskim – składniki: Sola – 2 filety Sól – do smaku Pieprz – do smaku Papryka słodka – do smaku Pieczarki – 500g Ser żółty – 200g Ciasto francuskie – 275g Kwaśna smietana 18% – 330g Śmietana kremówka – 100ml Koperek – 2 pęczki Cebula – 1 duża cebula do pieczarek + 1 mała(...)solą i pieprzem. Rybę osuszyć, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Otoczyć z obu stron w mące. Podsmażyć z obu stron na patelni. Na ciasto francuskie nałożyć rybę, pieczarki, posypać serem. Piec w temp. 200C aż ser się rozpuści. W międzyczasie 1 małą cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni. Zmniejszyć płomień, dodać kwaśną śmietanę, wymieszać. Dodać słodką śmietanę, wymieszać
Kulinarne PrzebojeSałatka z pieczarkami i serem żółtym to ostatni hit grillowych imprez jest bardzo aromatyczna i smaczna. Ugotowane pieczarki świetnie komponują się z żółtym serem, czosnkiem i natką pietruszki. Sałatka jest łatwa, szybka w przygotowaniu i smaczna, z powodzeniem można ją zajadać solo. składniki na 3 porcje 50 dag pieczarek 20 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 gałązki natki pietruszki(...)około 5 minut, przecedzamy i studzimy. Wystudzone pieczarki kroimy w większą kostkę. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski wrzucamy drobno pokrojone pieczarki, na tarce o dużych oczkach ścieramy żółty ser , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki. Sałatkę doprawiamy czarnym pieprzem, dodajemy jogurt oraz majonez, wszystko dokładnie mieszamy
Smakowite Daniaoleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Sos: 400 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku bazylia, oregano 1-2 łyżki oleju sól, pieprz Dodatkowo: żółty ser pieczarki kiełbasa pomidor Mleko/wodę, drożdże, cukier i 3 łyżki mąki wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Gotowy rozczyn przelać do pozostałej mąki, wsypać sól. Całość dokładnie wyrobić - do uzyskania jednolitej(...)odrobinie oleju. Dodać passatę pomidorową i doprowadzić do wrzenia. Podgotować, aż sos odrobinę zgęstnieje. Doprawić do smaku. Ciasto do pizzy posmarować sosem i obficie posypać startym serem. Następnie ułożyć pozostałe dodatki: pieczarki, kiełbasę i pomidora. Pizzę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 180 stopniach. (Czas jest zależny od wielkości pizzy. Należy sprawdzać poziom zapieczenia ciasta
Di gotujeokoło 50 g salami, dowolnej szynki lub boczku pokrojonego w cieniutkie paseczki · około 3 pieczarki · żółty ser · zioła(...)prowansalskie Przygotowanie: Pieczarki obieramy, kroimy w bardzo cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. Ciasto francuskie rozkładamy (nie wałkujemy). Układamy równolegle plasterki salami i pieczarki. Polewamy keczupem, posypujemy serem żółtym i ziołami prowansalskimi. Ciasto zwijamy ciasno jak roladę i dociskamy aby się nie rozpadła. Roladę tniemy w około 2 cm plastry. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej
Mania GotowaniaILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: opakowanie ciasta na pizzę (400 g), średnia laska kiełbasy wiejskiej dobrej jakości, mała papryka czerwona, mała papryka biała, 35 dag pieczarek, mała cebula, łyżka oleju, 30 dag tartego sera żółtego, garść posiekanej natki pietruszki, ketchup, oregano, papryka słodka, pieprz chili cayenne, sól, pieprz. Przygotowanie: Kiełbasę i pieczarki kroję w cienkie plastry, papryki oraz cebulę(...)pieprzu do momentu wyparowania wody, osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Rozkładam ciasto na papierze do pieczenia, smaruję ketchupem i posypuję oregano. Wykładam kolejno składniki: 2/4 sera, kiełbasa, pieczarki, 1/4 sera, papryka słodka i pieprz cayenne, papryki wymieszane z natką pietruszki, 1/4 sera. Całość zapiekam w piekarniku według instrukcji zawartej na opakowaniu
JejKuchniaPizza ta powstała specjalnie dla mojej córeczki, która lubi odrywać małe kawałeczki. Do środka dałam tylko troszkeę pieczarek i sera oraz kiełbaski. Powstały takie mini hot-dogi w puszystym drożdżowym cieście:) składniki: ciasto 375 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 25 g świeżych drożdży duża szczypta soli duża szczypta cukru 200 ml letniej wody 1 łyżka oleju dodatki(...)opakowania mini kiełbasek śląskich Degustino 3-4 pieczarki starty ser żółty W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do mąki dodać rozpuszczone w wodzie drożdze i olej. Wyrobić ciasto. Następnie gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok godzinkę. Potem ciasto podsypać mąką i ponownie zgnieść. Rozwałkować na duży prostokąt, mniej więcej 44x38. Pieczarki
Monia miesza i gotujetrochę więcej tortowej) - 40g świeżych drożdży - 1 płaska łyżeczka soli - 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego (nie trzeba) - 80ml oliwy z oliwek - 250ml letniej wody Dodatkowo: - ulubione dodatki: pieczarki, szynka, cebula, salami, różne sery, tarta mozzarella, mozzarella w kulce (pokrojona w plastry). - ruccola do posypania (kto lubi) - szybki sos pomidorowy - sos czosnkowy: * 2 ząbki czosnku * kubek jogurtu greckiego * 1 łyżka majonezu(...)kawałki ok.200-250g i formujemy na papierze do pieczenia okrągłe placki. Spłaszczamy i rozciągamy na pożądaną grubość i wielkość. Każdy krążek smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione dodatki (szynka, salami, sery, pieczarki, itp) . Na wierzchu układamy plastry mozzarelli, posypujemy startą mozzarellą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do min. 220*C i pieczemy ok. 15 minut. Ja piekę od razu
Smaczne Zdrowe