pieczarki z piekarnika - 3281 przepisów (strona:34/219)

Pieczony kurczak z soczewicą 139

szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki białego wina 150 g pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1/2 cebuli spora garść szpinaku  natka pietruszki  Czosnek posiekać. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą i odłożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia(...)Następnie zdjąć pokrywkę, zmienić program na grill lub termoobieg i piec kolejne 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i mocy piekarnika. Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut. Potem jeszcze kilkakrotnie przepłukać. Seler, pieczarki i szpinak pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, następnie dodać seler, pieczarki i natkę pietruszki. Dodać białe wino i szpinak

Moja Galeria Smaku
Pizza z serkiem feta i pieczarkami 117

rewelacyjna. Ciasto zawsze wychodzi chrupiące i pulchne. Podane składnik są na dużą blachę z wyposażenia piekarnika, dla 5-6 osób.   Ciasto: 400 g mąki 1/3 kostki drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 40 ml oleju 1 jajko płaska łyżeczka soli   0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 serek feta 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju sól, pieprz, przyprawa(...)wykładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką lub bułką tartą.  Za pomocą wałka lub dłoni formujemy pizzę.  Wykładamy pieczarki i ser feta, odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy pizzę i pieczemy dokładnie 20 minut

Jadło i czytadło
NADZIANE PAPRYCZKI 137

Czerwone papryki nadziewane mieszanką kaszy pęczak i zielonej soczewicy z dodatkiem kurczaka oraz pieczarek, zapieczone z żółtym serem...to świetna przystawka czy przekąska na wieczór z przyjaciółmi 😊 Można przygotować je znacznie wcześniej, a do piekarnika włożyć tuż przed przybyciem gości, aby podać je na gorąco. Nadziewane papryczki świetnie smakują i również super się prezentują, a do tego są bardzo proste(...)około 15-20 min., aż cała woda zostanie wchłonięta. Następnie mieszamy z kurczakiem i pieczarkami. Przyprawiamy do smaku, jeśli to konieczne. Do farszu dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Papryki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy nasiona. Połówki papryk napełniamy przygotowanym farszem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 min. Ser żółty ścieramy na tarce

Kuchnia MagdaLeny
Bakłażany faszerowane sosem bolognese i pieczarkami 122

Bardzo syte i wyśmienite danie. Dzięki dodaniu pieczarek smażonych na maśle wraz z lubczykiem i słodką papryką farsz jest niezwykle aromatyczny. Wydrążone bakłażany podpiekłam wcześniej w piekarniku, dzięki czemu zmiękły i nabrały pięknego zapachu. Co potrzebujemy? 3 bakłażany (przekrojone wzdłuż i wydrążone z miąższu) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 marchewka 10 pieczarek(...)plasterki pieczarki z czosnkiem i cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy zmiękną dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, koncentrat, passatę i świeże pomidory pokrojone w kostkę. Duś do połączenia składników. Dopraw do smaku przyprawami, dodaj cukier. Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż dłuższej części, wydrąż środek tak by utworzyć łódeczki, w które łatwo ułożysz mięsno - pomidorowy farsz. Rozgrzej piekarnik bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni
Vol Au Vent, czyli...francuskie paszteciki 135

lekkie, że „lot z wiatrem” to bardzo trafna nazwa dla Vol Au Vent.   Składniki na około 10 szt: 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 370 g) 250 g pieczarek 1 średnia cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki pszennej 180 g   śmietany (12-18%) sól pieprz 1 żółtko do posmarowania ciasta (brak na zdjęciu)       Wykonanie(...)odrobiną wody. Na każdym krążku położyłam po dwa pierścienie, które również smarowałam rozmąconym żółtkiem. Blaszkę wstawiłam do piekarnika na około 15 – 20 minut, do momentu kiedy pierścienie pięknie wyrosły tworząc kominki z pustym środkiem i nabrały złocistego koloru.   Pieczarki po oczyszczeniu drobno pokroiłam. Cebulę posiekałam w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam cebulę. Kiedy się zeszkliła dołożyłam pieczarki

Kuchnia u Krysi
Szaszłyki 230

poszaleć.  Idealnym dodatkiem  do szaszłyków jest Party Dip Barbecue Prymat.  Jednak i bez funkcji pary w piekarniku można uzyskać  taki sam efekt. Zaraz opiszę dokładnie jak. Składniki: 1/2 kg karkówki/ łopatki 2 większe cebule 4 papryki pieczarki 10 plastrów boczku wędzonego oliwa ulubione przyprawy Party Dip Barbecue Prymat Mięso kroimy w kostkę ok 3 cm. starając(...)naszej mięsnej kostki, cebulę kroimy na 4 części i dzielimy na "łupinki". Pieczarki kroimy w zależności od ich wielkości. Najfajniejsze są najmniejsze, które nie wymagają krojenia. Boczek wędzony kroimy w kawałki. Wyjmujemy wykałaczki z wody i wbijamy na nie na przemian mięso i  warzywa. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Na dno piekarnika wsuwamy blachę z wyposażenia piekarnika i wlewamy

Malinowe Pocałunki
Schab pod pierzynką 1923

łyżka oleju folia aluminiowa WYKONANIE Rozbite plastry schabu solimy lekko, pieprzymy , posypujemy papryką. Układamy na dużej płytkiej blaszce z piekarnika. Jak schab będzie mniejszy zmieści się więcej kawałków. Na schab kładziemy musztardę i ketchup rozsmarowujemy.   Pieczarki płuczemy, kroimy w paski. cebulę kroimy w kostkę. Na patelni smażymy cebulę dodajemy pieczarki i dalej smażymy ,ąż odparuje woda. Na początku dobrze

W kuchennym oknie Ewy
Bakłażany faszerowane soczewicą i pieczarkami 130

skórki. Oprószyć solą i pieprzem oraz skropić olejem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 25 minut, funkcja termoobieg. Po upieczeniu wystudzić. Soczewicę ugotować i wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki. Wszystko(...)smażyć aż pieczarki odparują płyny. W międzyczasie łyżką wydrążyć miąższ z upieczonych bakłażanów. Dodać do pieczarek, dodać także ugotowaną wcześniej soczewicę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziać połówki bakłażanów. Na wierzchu posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-25 minut, funkcja termoobieg. Polecam też: Bakłażany faszerowane

Monia miesza i gotuje
Leczo z pieczonych bakłażanów, cukinii i papryk w aromatycznych ziołowych pomidorach 155

uznania 1 łyżka cukru oliwa z oliwek klarowane masło Wykonanie: Wszystkie warzywa dobrze umyjcie, cebulę obierzcie i pokrójcie w cienkie piórka. Pieczarki przekrójcie na pół i pokrójcie w plasterki. To danie przygotowuje się w trzech etapach, w piekarniku, na patelni i w garnku: 1. PIEKARNIK. Najpierw rozgrzejcie piekarnik do 190C bez termoobiegu. Na środkowej półce ułóżcie na blaszce papier(...)duście na nim: pieczarki, pomidorki koktajlowe pokrojone na pół oraz drobną cebulkę, posypcie łyżką vegety, lubczykiem i ziołami prowansalskimi, duście przez 10 minut.   3. GARNEK. W międzyczasie do dużego garnka wlejcie passatę i dwie puszki pomidorów, dolejcie wody, ziele i liście laurowe. Zagotujcie. Następnie dodajcie do niego warzywa z patelni i z piekarnika pokrojone w plasterki lub kostkę

Zasmakuj Kuchni
Pieczarkowy burger z pasta z awokado i parmezanem 149

stron tak długo, aż puszczą sok, zmiękną i delikatnie się przysmażą. Bułeczki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku lub na patelni. Spód bułeczki smarujemy majonezem (lub pastą z awokado). Układamy roszponkę, pomidora, cebulę, pieczarkę, parmezan, ogórka, wierzch bułeczki smarujemy pastą z awokado i przykrywamy całość. Smacznego

DefinicjaSmaku
Cebularze z pieczarkami 172

zrobić. Z każdej części formujemy mały placek , dość cienki ( około 0,5 cm ) smarujemy go odrobiną musztardy, układamy dużą łyżkę cebuli z pieczarkami, majeranek, oregano , na koniec posypujemy tartym serem oraz obkładamy plastrami boczku. Wkładamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 220 C i pieczemy około 15 minut, aż brzegi zrobią się złote, a ciasto lekko chrupiące. Gotowe, cebularze świetnie smakują

Ogrodnik w podróży
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami 181

powietrzu, w otoczeniu najbliższych, z pysznym żarełkiem pod nosem :D Zachęcam do przygotowania szaszłyków, które można upiec w piekarniku lub, jeśli ktoś woli, na grillu. Jako dodatek do szaszłyków przygotowałam ziemniaki po szwedzku .   Składniki: podwójna pierś z kurczaka cebula pieczarki cukinia sól, pieprz rozmaryn przyprawa do grilla Pierś z kurczaka kroimy w dosyć dużą kostkę, posypujemy solą, pieprzem(...)minut. W tym czasie cebulę kroimy na "ósemki" i rozdzielamy na łuski. Cukinię i paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki dokładnie myjemy. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian mięso i warzywa. Układamy na blasze lub kratce z piekarnika. Posypujemy przyprawą do grilla.  *Pamiętajcie, że podczas pieczenia, z warzyw wycieknie trochę wody. Ja ułożyłam swoje szaszłyki na kratce

Czerwona Porzeczka
Mielone z niespodzianką 137

użyłam wieprzowo – wołowego ) 8 sporych pieczarek Sól, pieprz Wykonanie: Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. W tak przygotowane mielone zawijamy umytą, pieczarkę z obciętą nóżką. Formujemy kotleta i układamy go w naczyniu do pieczenia. Pieczemy około 40 – 50 minut w piekarniku w temp. 190 o C. Podajemy z surówkami. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pizza z jajkiem i łososiem 179

plastry. Kukurydzę odsączamy z zalewy.  Na cieście rozsmarowujemy passatę pomidorową. Obsypujemy ją przyprawą do pizzy i zapiekanek oraz suszoną bazylią. Następnie kolejno układamy pieczarki, małe kawałki łososia, wędlinę, jajka i kukurydzę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210*C na 15 minut. Pod koniec pieczenia wierzch pizzy obsypujemy serem

VioletoweKucharzenie
Piersi kurczaka w majonezie z pieczarkami serem i ketchupem 546

umyć , pokroić na plastry i podsmażyć na patelni. Gotowe filety poukładać w naczyniu do pieczenia,następnie posmarować , każdy kawałek majonezem. Na to ułożyć podsmażone pieczarki. Wszystko posypać startym serem. Wierzch posmarować keczupem. Wstawić do piekarnika .Piec w 180 ° C ,około 30-40 minut pod przykryciem. Ostatnie 10 minut piec w 200 ° C.:)) przepis dostałam od znajomej z Poznania

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania