pesto - 2741 przepisów (strona:103/183)

Makaron z pesto z fenkułu 124

oliwą ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pastą imbirową. Szalotkę kroimy w kostkę ,razem z posiekaną natką dodajemy do pesto. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane pesto dodajemy do makaronu z wodą pozostałą z jego gotowania ,podgrzewamy kilka minut. Podajemy jeszcze ciepłe ze świeżo tartym parmezanem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Maccheroncini z pesto 113

Korzystając z tygodnia włoskiego, natknęliśmy się na ten przepyszny makaron. Postanowiliśmy więc, wziąć go w obroty. Musimy przyznać, że wyszło bardzo smacznie. Składniki 250 g makaronu maccheroncini Pesto: 60 ml oliwy z oliwek 30 g orzechów nerkowca garść świeżej bazylii garść natki pietruszki 1 pomidor Dodatkowo: garść świeżej bazylii parmezan Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu, odcedzamy. Oliwę, obranego ze skórki pomidora (bez pestek), orzechy, oliwę, bazylię, natkę miksujemy na gładką „papkę”. Makaron razem z pesto przekładamy do garnka, chwilę razem podgrzewamy (cały czas mieszając), zestawiamy z ognia. Posiekaną bazylię dodajemy do makaronu, ponownie mieszamy. Przekładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Spaghetti z pesto „di ekono” 114

Cała nasza rodzina „3Misiów i reszta” kocha makaron pod wszelką postacią. Tym razem wersja z ekonomicznym pesto. Składniki na pesto: pęczek bazylii taka sama ilość jak bazyli natki marchewki około 100 g solonych orzeszków ziemnych około 100 ml dobrej oliwy 2-3 ząbki czosnku w razie potrzeby szczypta soli. Wszytko razem zblendować do uzyskania w miarę

greenscarf
Zielony ryz z bobem i groszkiem cukrowym 127

Składniki: 1 szklanka ryżu basmati ok. 2 szklanek bulionu ( w zależności od tego ile płynu wypije ryż) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki dowolnego zielonego pesto 1 szklanka bobu porządna garść groszku cukrowego sól morska świeżo zmielony pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Ryż wsypujemy na sitko i płuczemy, aż woda nie będzie mętna(...)ryż będzie al dente. W międzyczasie bób gotujemy na parze przez około 10 minut. Po upłynie 5 minut dorzucamy  do niego groszek. Do garnka z  ryżem dodajemy pesto i warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy natkę, mieszamy i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Pesto z jarmużu i pietruszki 149

Zielone pesto, w sam raz do pieczywa, makaronu, ryby czy jako farsz do mięsnych roladek. Składniki: 2 duże garście listków jarmużu duży pęczek natki pietruszki awokado (Hass) sok z połówki cytryny 1/3 szklanki oliwy 4 łyżki pestek słonecznika sól, pieprz Przygotowanie Słonecznik prażymy na suchej(...)patelni. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką wybieramy miąższ. Wszystkie składniki prócz oliwy przekładamy do miski i miksujemy blenderem. Na koniec dolewamy oliwę i przyprawiamy do smaku. Pesto można przełożyć do słoika, zalać z góry dwoma łyżkami oliwy i szczelnie zamknąć. Wtedy wytrzyma w lodówce kilka

e-PrzepisyKulinarne
Wstążki makaronowe w sosie cytrynowym 142

MALTA-PORCELANA BOGUCICE Składniki: 25 dag makaronu wstążki Sos cytrynowy: 1/2 cytryny ze skórką 10 dag serka ricotta 250 g słodkiej śmietanki 22% 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka bazyliowego pesto pieprz kolorowy ziarnisty sól morska do smaku bazylia do dekoracji Wykonanie dania: Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy wodą i trzymamy(...)rondelku aż zacznie wydobywać się z niej cudowny aromat,wtedy wlewamy śmietankę , dodajemy serek oraz wyciśnięty sok z połówki cytryny, podgrzewamy aż serek się rozpuści, po chwili dodajemy pesto bazyliowe, doprawiamy do smaku solą , do sosu dodajemy makaron i mieszamy. Danie rozkładamy na talerze posypujemy grubo utartym w moździerzu pieprzem kolorowym, podajemy od razu. Życzę smacznego! http://www.porcelanabogucice.pl

Wanilia i Kardamon
Tagliatelle z krewetkami i pesto 137

krajów Morza Śródziemnego. Ps. Czy wy też macie manię zbierania różnych gazetek z przepisami? :) Składniki na 2 porcje: 250g mrożonych krewetek Opakowanie świeżego makaronu tagliatelle (300g) 2 łyżki zielonego pesto Kilka orzechów włoskich Przygotowanie: Krewetki obrać, pozbawić żyłek(...)Następnie gotować je w osolonej wodzie przez 1 minutę. Odcedzić, zachowując wodę.  Do wody po krewetkach wrzucić makaron. Gotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.  Makaron wymieszać z pesto, a następnie dodać ugotowane krewetki oraz pokruszone orzechy włoskie (możecie je wcześniej uprażyć na suchej patelni, by wydobyć głębię smaku). Przed podaniem możecie posypać startym parmezanem i udekorować listkami

Fabryka pomysłów
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 201

nasturcji  z bryndzą i orzechami ziemnymi (nasturcja, bryndza ,orzechy ziemne ,czosnek, pesto ) Orzechy , nasturcję i czosnek siekamy, wrzucamy do miski i łączymy z bryndzą i pesto z czosnku niedźwiedziego . g) Cykoria pieczona z miodem i cytryną (cykoria ,miód ,cytryna, oliwa z oliwek ,sól, pieprz) Cykorię oczyszczamy z wierzchnich listków, kroimy wzdłuż na połowę, skrapiamy oliwą, sokiem

upichcona
Klopsiki z kaszy gryczanej z jarmużem w occie balsamicznym 119

masła roślinnego (ja użyłam kokosowego) 300 g pełnoziarnistej mąki (użyłam pszennej, ale może być każda inna) około 400 g marchewki 500 g jarmużu pęczek pietruszki/lub czubata łyżka pesto pietruszkowego(...)natki marchewki przyprawy po 1 łyżeczce: sól, czosnek suszony, ocet balsamiczny z czerwonego wina Przygotowanie: ugotowaną kaszę zblendować na gładką masę z masłem i przyprawami. Dodać mąkę, posiekaną pietruszkę (pesto) i wyrobić rękoma na plastyczne ciasto. Uformować na małe kotleciki i usmażyć na złoto. Marchew w zależności jaką macie przekroić na pół w przypadku mini marchewek lub na pół

greenscarf
Ziołowe knedle z anchois i pesto z rukoli 99

zobaczyłam ten serek na półce sklepowej od razu przyszedł mi do głowy pomysł by zrobić z niego knedle i podać je z pesto z rukoli i pistacji. Trochę jednak musiał odleżeć w mojej lodówce bo ciągle nie miałam pomysłu na nadzienie. Myślałam nad nim nieustannie, jedząc, pracując i zasypiając, ale każdy pomysł, który wpadał(...)głowy po głębszej analizie okazywał się niezbyt trafiony. W końcu jednak się udało. Połączenie dość zaskakujące, ale mnie bardzo posmakowało. Chyba lepszego zestawienia nie mogłam wymyśleć. Przepis na pesto z rukoli będzie w następnym poście.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli, kaparami i szynką szwarcwaldzką 151

Opisane wcześniej pesto z rukoli przydało się do przygotowania szybkiego, pysznego obiadu z makaronem w roli głównej. Tym razem sięgnęłam po makaron pełnoziarnisty. To był mój pierwszy raz i powiem, że przyjemnie mnie zaskoczył. W smaku(...)zasadzie różnicy, tylko wydaje mi się, że jest mniej sprężysty ale za to o wiele zdrowszy. Szczerze polecam tym, którzy jeszcze nie mieli okazji wypróbować pełnoziarnistych makaronów. Z rukolowym pesto, kaparami i chrupiącymi chipsami z szynki smakowało wybornie.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Dwusmakowe makaronowe roladki w pomidorach 171

Podstawowa baza-makaron jest wspaniała ale ja poszłam dalej i połączyłam smaki dwóch serków Apetina- pesto z rukolą i pomidory(...)bazylią,  całość zapieczona w sosie pomidorowym,z nutą cheddara i wyszło pyszne niebanalne danie obiadowe. Precz z nudą! Składniki 9 płatów lasagne 125 g serka kremowego z pesto i rukolą Apetina 125 g serka z pomidorami i bazylią Apetina 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 młoda cukinia 50 g sera cheddar zioła włoskie do smaku czubrica zielona

Wanilia i Kardamon
Makaron a la Caprese 136

Caprese ( link do przepisu) , w której główną rolę gra mozzarella, bazylia oraz pomidory. Moja propozycja to sycący, o bardzo ciekawym smaku makaron ugotowany w wywarze warzywnym, z aromatycznym, bazyliowym pesto na słoneczniku z mozzarellą (która dodatkowo wzbogaca smak bazylii i pomidorów) oraz pomidorkami koktajlowymi. Danie, które warto docenić nie tylko ze względu na prostotę i ekspresowy czas przygotowania- czyli(...)mozzarellą, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz olejem na jednolitą masę. Doprawić solą oraz pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron al dente, odcedzić. Gorący makaron przełożyć na talerz, nałożyć porcję bazyliowego pesto i udekorować pomidorkami koktajlowymi. Wymieszać. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Pstrąg w zielonej kołderce 143

samo zdrowie, każdy Ci o tym powie! Z nutą cytryny i bazylii smakują rewelacyjnie! 500 g pstrąga łososiowego Przyprawa do ryb RAFEX  (tu kupisz) Sól Pieprz 3 łyżeczki pesto z bazylią 2 łyżki oleju(...)cytryną i bazylią Mąka do obtoczenia Pstrągi dokładnie oczyszczamy i zeskrobujemy łuski. Nacieramy solą i pieprzem. Robimy delikatne nacięcia w poprzek. Każdego dokładnie nacieramy (na zewnątrz i w środku) pesto z bazylią wymieszanym ze smakowym olejem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ryby obtaczamy w mące. Smażymy na patelni lub grillujemy

VioletoweKucharzenie
16 dań z zielonymi warzywami 176

wykorzystaniem zielonych warzyw, wybór należy do Was! Na zdrowie! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Bukiet sałat z brokułami i jajkiem z dodatkiem bazyliowego pesto Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami, papryką, rzodkiewkami i jajkiem w dressingu miodowo-musztardowym Kasza blugur z brokułami i czosnkiem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Ogórki

Moja smaczna kuchnia