Niby zima i zimno na dworze ale chętka na łakocie i słodkości zwyciężyła. Szczególnie że restauracje pozamykane przez koronawirusa i każdy tęskni za czymś smakowitym. Pozostaje
ProstePesto.plWędzenie to obok solenia i suszenia najstarsza metoda konserwacji żywności. Dawniej spełniało właśnie wspomnianą konserwującą funkcję, dziś najczęściej jest sposobem przygotowywania domowych kiełbas, szynek, boczku, serów
ProstePesto.plDomowe babeczki kakaowe z dodatkiem tartej gorzkiej czekolady, zrównoważone masą serową i owocami leśnymi. Posiekana gorzka czekolada przyjemnie rozpływa się w babeczkach po upieczeniu, jest delikatnie
ProstePesto.plOdpadem przy robieniu kandyzowanej skórki pomarańczy, są cząstki pomarańczy. To trochę zabawne, bo zwykle sprawa ma się zupełnie na odwrót. Takie soczyste cytrusowe odpadki zjadamy ze
ProstePesto.plW okresie srogiej zimny łapiemy się wszelkich metod wzmocnienia odporności i zaradzenia czegoś na męczące przeziębienie. Z pomocą przychodzi stara jak świat receptura na syrop z
ProstePesto.plUlubione i najczęściej wybierane kiełki rzodkiewki. Zamiast kupować gotowe kiełki w sklepie, wyhoduj je samodzielnie w słoiku ze specjalnych nasion na kiełki. W 3 dni uzyskasz
ProstePesto.plZasmażana kapusta o apetycznym fioletowo – biskupim odcieniu. Fantastycznie pasuje do różnego rodzaju mięs serwowanych w trakcie obiadu, przepysznie uzupełnia posiłek. Udko kurczaka, pierś kaczki, kotlety
ProstePesto.plUzależnienie od śmieciowego jedzenia, chociaż może wydawać się nierealne, faktycznie istnieje. Badania wyraźnie pokazują, że ludzie naprawdę pragną niezdrowych posiłków, dlatego próba ich niejedzenia może być
ProstePesto.plZ zimową pogodą nieodzownie kojarzy mi się gulasz. Może dlatego, że w tym okresie bardzo często odwiedzałem Węgry i tam zajadałem się gulaszami w każdym możliwym
ProstePesto.plSałatka obiadowa z zielonej sałaty, nadająca lekkości i soczystości daniom obiadowym. Pasuje zarówno do schabowego jak i kotlecików mielonych z puree ziemniaczanym. Sałatka z sałaty najlepiej
ProstePesto.plDrożdżówki z cebulką i makiem, mięciutkie drożdżowe ciasto z wytrawnym nadzieniem z karmelizowanej cebuli. Przepis pochodzący z Lubelszczyzny, pielęgnowany przez dziesiątki lat. Od 2007 roku tradycyjna
ProstePesto.plOd dziecka uwielbiałam drobiowe kurze serduszka, mając kilka lat pewnie nie zdawałam sobie sprawy skąd właściwie biorą się te serca. Myślę że gdyby nie przyzwyczajenie do
ProstePesto.plkoktajle z jarmużu, bo to warzywo o twardych, blaszkowatych liściach, których nie sposób zmiksować i zawsze w soku zostają niewielkie drobinki. Innym to nie przeszkadza, wiemy:) Uwielbiamy za to pesto z jarmużu, właśnie za to, że pozostają w nim wyraźnie wyczuwalne, nieprzemielone liście jarmużu, nadając charakteru i ciekawej tekstury sosowi (niedługo wrzucimy super prosty przepis na pesto
Niedzielny kucharzChoux au craquelin – pożądany deser w formie niewielkiego, okrągłego ptysia okrytego chrupiącą kruszonką, wypełnionego owocowym kremem. Prezentuje się rozkosznie, małe dzieło sztuki któremu ciężko się
ProstePesto.plZupa wyjątkowo szybka do przygotowania. I bardzo smaczna. Dodatek pesto dodaje jej smaku, ale i bez pesto jest równie dobra
Stare Gary