tosty 3 kromki chleba 200 g twarożku 1 łyżka utartego parmezanu 1 łyżka pesto, u mnie pesto z jarmużu 250 g leśnych grzybów, u mnie pieprzniki trąbkowate sól, pieprz i chili do smaku 2 łyżki oliwy do smażenia rukola posiekane migdały Usmaż(...)tosty na patelni lub posmaruj oliwą i zrumień w piekarniku. Usmaż grzyby, dopraw solą, pieprzem i płatkami chili. Twarożek wymieszaj z parmezanem i pesto, dopraw solą. Ułóż twarożek na tostach, a następnie usmażone grzyby. Udekoruj rukolą i posyp migdałami
codojedzeniaWyciągnąłem kawał łososia z lodówki i tak się dłuższą chwilę zastanawiałem co tu z niego zrobić. Bardzo lubię pesto, jak je zrobić tutaj , a że mam całą masę rukoli, to postanowiłem ją wykorzystać. Zobaczymy. Co nam jest potrzebne? -ziemniaki ugotowane i ze śmietaną na puree zagniecione, zapieczone 20 minut w piekarniku. -kawałek łososia -pesto -oliwa -awokado -sól -pieprz(...)pesto. Awokado kroimy na paski, układamy na pesto i posypujemy parmezanem startym. Na patelni podsmażamy na oliwie łososia i wkładamy do piekarnika na 20 minut, aż ryba dojdzie w temperaturze 170 stopni, funkcja góra. Szybko i smacznie! Ziemniaki oczywiście możecie zastąpić czymś ciekawszym, kuskusem, albo zwykłą sałatką na rukoli zrobioną. Miałem jednak sporo ziemniaków z dnia poprzedniego
BaRepaskombinacją dodatków i zawsze mnie zachwyca. Chyba nigdy mi się nie znudzi. Makaron z czerwonym Pesto, salami i szynką parmeńską Składniki: 250 g makaronu pene lub świderki około 70 g włoskiego salami 80 g szynki dojrzewającej (np. serrano) 2 garści rukoli 60 g parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 6-7 pomidorków koktajlowych około 10-12 czarnych oliwek(...)szynkę w paski. Smażymy do momentu aż szynka i salami się zarumienią. Pomidory i oliwki kroimy na połówki. Makaron odsączamy, przekładamy do garnka. Dodajemy do niego rukole, szynkę, salami, oliwki, pomidory, parmezan i pesto. Przyprawiamy odrobiną ziół. Mieszamy wszystko dokładnie. Na końcu posypujemy rukolą. Podajemy na ciepło lub zimno
Mania Gotowaniadłużej.Już wcześniej zdecydowaliśmy się na konkretne dania , więc wybór poszedł nam sprawnie i szybko.Na przystawkę obydwoje wybraliśmy: Crostini misti czyli chrupiące grzanki z pesto ze świeżymi pomidorami , szynką parmeńską i rukolą.Na obiad: Roladki z soli z bazylią i marchewką na puree ziemniaczanym z fasolką szparagową w sosie cytrynowym oraz Filet z kurczaka z serem mozzarella i suszonymi
Ostra na SłodkoOlivy extra vergine kilka kropli octu balsamicznego suszone pomidory (około 3-4 pomidory na jeden filet) świeżo zmielony pieprz Składniki na sałatkę: rukola szpinak prażony sezam prażone orzechy ziemne, nerkowca i lasowe oliwa z oliwek Dodatkowo: PESTO ROSSO - Ingredienti: pomodori secchi 19%, olio di girasole, olio extra vergine di oliva, ricotta stagionata 11% (siero di latte(...)skrapiam oliwą oraz octem balsamicznym. Piekę w piekarniku około 40 minut (200 stopni, góra i dół). Roladki podałam z sałatką z rukoli, szpinaku, suszonych pomidorów i prażonego sezamu oraz prażonych orzechów. Smaku całemu dania nadało Pesto Rosso
ClauditteMissCookingrazy w miesiącu, jest wprost cudowna w smaku... :-) Składniki: - 1-2 liście sałaty lodowej na osobę - 1-2 garście rukoli na osobę - kulka mozzarelli di buffala (lub zwykłej) na osobę - po kilka pomidorków koktajlowych (czereśniowych lub truskawkowych) Sos pesto: - 1-2 ząbki czosnku - 1-2 pełne garście listków bazylii - sól do smaku (na czubku łyżeczki, u mnie himalajska) - oliwa(...)dolewam oliwę z oliwek, mieszam i sos gotowy. Na talerze wykładam rozdrobnione liście sałaty lodowej (1-2 na osobę), dosypuję rukolę, wykładam odsączoną kulkę mozzarelli rozerwaną lekko od góry (na krzyż). Dekoruję przekrojonymi na pół pomidorkami. Całość polewam sosem pesto, dokładam liść bazylii i gotowe. Zdrowa, dietetyczna kolacja zaprasza do stołu:-) Smacznego
Smaczne Zdrowedostarczy potrzebnej energii, a przy tym jest lekkostrawna. Sałatka z makaronem Składniki: na 4 porcje 200 g makaronu, waga sucha 100 g mieszanej sałaty, szpinak, rukola, jarmuż 150 g mozzarelli sałatkowej 4 łyżki pesto 1 pomidor 6 ogórków koktajlowych 10 rzodkiewek 15 czarnych oliwek 2 łyżki pokrojonego szczypiorku Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj
codojedzeniajakiegoś dziwnego smaku, jak dla mnie po prostu smakuje jak sałata a do tego pięknie zdobi talerz. składniki: 2-3 garście rukoli ok 10 kulek mini mozzarelli 4 plastry szynki długodojrzewającej kilkanaście kwiatków forsycji sosik a'la pesto z pokrzywy 12 sporych listków młodej pokrzywy 1 garść orzechów nerkowca 1 łyżeczka musztardy francuskiej(...)łyżka soku z cytryny ok 8 łyżek oleju rzepakowego soł,pieprz Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć rukolę. Na rukoli ułożyć małe kulki mozzarelli. Pomiędzy ułożyć plastry szynki zwinęte w różyczki i kwiatki forsycji. Przygotować sosik a'la pesto. Można go przygotować w moździerzu rozcierajac wszystkie składniki, ja akurat moździeża nie posiadam więc sosik zrobiłam w rozdrabniaczu
Monia miesza i gotujepomysłów. Klasyczne powstaje oczywiście z bazylii i orzeszków piniowych (pesto alla genovese – przepis znajdziecie na stronie) , jest także pesto z pomidorów (pesto alla siciliana), zielonej pietruszki, ale i rukoli. Składniki: rukola – opakowanie pestki dyni – 1/3 szklanki pestki słonecznika – 1/3 szklanki (mogą być alternatywnie 2/3 szkalnki jednego rodzaju pestek) parmezan – 4 łyżki olwia
Bon Ton ItaliaPytacie mnie jak robię pesto. Często go używam do różnych dań, więc gdzieś się już przewinęło, ale postanowiłem, że dobre pesto zasługuje na swój własny post. Składniki -rukola, 80 gram -dwa ząbki czosnku -orzeszki pinii (garść); opcjonalnie orzechy nerkowca -oliwa; dwie łyżki -parmezan; dwie łyżeczki -pieprz, sól -limonka, lub cytryna; sok jedna łyżka Wszystkie składniku miksujemy
BaRepasorzechami włoskimi Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Kasza manna na mleku z musem brzoskwiniowym Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl brzoskwiniowy z kokosem i chia Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia Knedle ze śliwkami Koktajl śliwkowo - kakaowy na maślance z kokosem i chia Kompot jabłkowo - śliwkowy Koktajl bananowy z nektarynką(...)dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z rukolą i orzechami Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Masło z orzechów włoskich Domowe kakao Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Bigos Gęsta jarzynowa
Moja smaczna kuchniaziół prowansalskich, oregano lub bazylii 1 duże jajko duża szczypta soli Wierzch: 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit – ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 średni kalafior 1/2 szklanki startego sera typu(...)łyżeczka ziół prowansalskich, oregano lub bazylii 1 duże jajko duża szczypta soli 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit - ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola'; document.write(" "); Surowy kalafior dzielimy na różyczki i szatkujemy w malakserze na drobne części. Jeśli nie mamy malaksera
Poezja smakutalerzu ułóż gotowy makaron z sosem i udekoruj ładnymi liści roszponki. 4. Filet Halibuta z karmelizowanym kalafiorem, rukolą i komosą ryżową i jako side mix Active z winegretem orzechowym Składniki na 4 porcje: Halibut filet x 350 g Kalafior x 1 szt. Rukola Fit & Easy x 0,5 opakowania Komosa ryżowa x 150 g Olej roślinny Sól, pieprz czarny(...)wstaw do gotowania w posolonej wodzie na około 15 minut, zdejmij z ognia, dodaj zimne masło, natkę pietruszki i dopraw do smaku jeśli trzeba. Rukolę zmiksuj z oliwą tak aby powstał sos podobnej konsystencji jak pesto. Halibuta smaż na patelni od strony skóry, następnie przełóż na papierowy ręcznik aby się pozbyć nadmiaru oleju. Na płaskim talerzu ułóż
SMYKWKUCHNIłyżki do makaronu 2 ząbki czosnku 25 obranych pistacji 400 g mieszanych pieczarek, u mnie hodowane i leśne 100 g rukoli sól i pieprz do smaku 1 łyżka ghee do smażenia grzybów 200 g wędzonego łososia Zacznij od przygotowania pesto. Liście i miękkie łodygi bazylii wrzuć do malaksera. Dodaj dwa ząbki czosnku, pistacje i parmezan. Wlej oliwę i zmiksuj(...)maśle w wysokiej temreraturze aby się dobrze zrumieniły. Dopraw solą i pieprzem. Opłukaj rukolą pod zimną wodą, osusz i z grzybami dodaj do makaronu. Wymieszaj fettuccine i podawaj na ciepło. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Fettuccine z pesto, łososiem i pieczarkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia