pesto z rukoli - 458 przepisów (strona:15/31)

Zapiekanka z gęsi 140

przepis). Czas przygotowania:30 minutPorcje: 4   Składniki:500 g ciasta francuskiego,1 czerwona cebula,120 g serka Arla Apetina (np. Czosnek i Zioła lub Pesto z Rukolą),3 gałązki zielonego jarmużu,resztki pieczonej gęsi (lub innego mięsa),oliwa.      Przygotowania:Ciasto rozmrozić. Cebulę pokroić w pióra, mięso w plastry. Jarmuż oderwać

SzczyptaSmaQ
Ostra sałatka z naleśnikową roladą z serka kremowego, szynki i oliwek 280

całości szybki sos sojowy przygotowujemy. Rolada jest delikatna i smakuje oryginalnie, a do ostrej, chrupiącej sałatki pasuje genialnie. Składniki:  2 -3 porcje: 125 g serka kremowego z pesto i rukolą ARLA Apetina, 100 g kaszy gryczanej niepalonej, woda, olej rzepakowy, 4  plastry szynki wieprzowej surowej (w zależności od wielkości), ok. 8 szt. całych oliwek

Moniki Smakołyki
Pesto z rukoli i roszponki 144

Kolejne pesto-nie-pesto, bo nie bazyliowe. Tym razem wersja z rukoli i roszponki, dzięki nim pesto jest lekko ostre i wyraziste. Konsystencja idealna, a pesto jest doskonale do wszystkiego. Jako danie wystarcza na 2 porcje makaronu. 50 gram rukoli 50 gram roszponki 3 łyżki słonecznika 100 ml oliwy/oleju 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki bazylii

Czerwony Gupik
Niedziela: Stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą 116

zachować kolor i jędrność sałatki. Dodatkowo kwaśna cytryna bardzo ładnie idzie w parze ze słodyczą jabłka i kalarepki. Całość dopełniły komosa czerwona i rukola. I jedno i drugie ma delikatny, orzechowy smak co koresponduje z orzechowym pesto do steka. Składniki: 250 g polędwicy wołowej 1 duże deserowe jabłko lub dwa mniejsze 1 kalarepka Pół szklanki komosy Garść rukoli(...)łyżka masła 5 łyżek oleju rzepakowego (jedna do sałaty, reszta do smażenia steku) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego Sól Pieprz Pesto Kilka orzechów laskowych 3 pomidory suszone z zalewy Pół garści rukoli (lub pietruszki) Łyżeczka soku z cytryny Odrobina miodu dla przełamania smaku Filecik anchois (opcjonalnie) 1 łyżka parmezanu Przygotowanie: Krok 1 Przygotowujemy stek. Mięso wyciągamy minimum

Niedzielny kucharz
Pizza z pesto, kozim serem i rukolą 248

rukolą. Ostatnio podjadam takie „go green” pizze w ulubionych restauracjach. Świeża rukola rzucona na gorącą pizzę jest taka aromatyczna. Oprócz rukoli znajdziecie tu kozi ser, pomidory, oliwki i mozzarellę. Bardzo lubię pizzę bez mięsa i często taką piekę. Mój małżonek też nie pogardzi taką pizzą, więc jest mi miło, bo piekę dla dwojga. Pizza z pesto(...)bazylią i rukolą. Podziel na kawałki radełkiem do pizzy. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Pizza z pesto, kozim serem i rukolą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Makaron z pesto z suszonych pomidorów 187

Makaron z pesto z suszonych pomidorów, kurczakiem, rukolą, startym parmezanem i świeżą bazylią. Idealna propozycja na szybki obiad. W prostocie siła! Wystarczy dobry makaron, blender, kilka składników i pyszne danie z makaronem gotowe. Makaron z pesto z suszonych pomidorów: Składniki Ilość porcji: 2 Pierś z kurczaka – 200 g Makaron spaghetti – 150 g Rukola(...)błonek, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy i odstawiamy. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy gotowe pesto z suszonych pomidorów i podgrzewamy około minuty. Dodajemy mięso, mieszamy i smażymy chwilę. Wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy świeżą rukolę, mieszamy i gotowe. Podajemy ze świeżą bazylią i startym parmezanem. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 1 320,4 kcal

ale Pysznie
Kasza jaglana z pesto z rukoli 135

przygotowane z rukoli, szalotki, czosnku, parmezanu oraz oliwy z oliwek i pestek dyni wymieszane z najzdrowszą z kasz. To danie musi być idealne i takie jest. Tak przygotowaną kaszę podałam z pomidorkami koktajlowymi i listkami rukoli. Szczególnie polecam to9 danie. Składniki (na 1 dużą porcję): 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki wody garść rukoli + kilka listów(...)solą i pieprzem. Po tym czasie zawartość patelni przekładam do malaksera, dodaję parmezan, pestki dyni i miksuję całość na niezbyt gładką pastę. Pesto mieszam z ugotowaną kaszą i podaję z pomidorkami koktajlowymi i świeżą rukolą. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Sałatka z zielonymi szparagami, białą fasolą, czarną quinoą i wiosennym pesto 141

dookoła ;)  No to jest, takie miałam śniadanko ostatnio, dzień wcześniej wieczorkiem zrobiłam pesto i rano jak znalazł.  Składniki: 6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy kilka zielonych szparagów pół puszki białej fasoli 5 rzodkiewek 1/4 smaczliwki kilka liści sałaty lodowej mały pęczek czosnku niedźwiedziego garść rukoli garść natki pietruszki liście z 1 pęczka rzodkiewki(...)szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki łuskanych nasion słoneczknika 1/2 szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny  klarowane masło pieprz sól Wykonanie: składniki na pesto - czosnek niedźwiedzi, rukola, natka pietruszki, liście rzodkiewki, parmezan, słonecznik, oliwę, sok z cytryny, trochę roli i pieprzu - umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy na pesto, do takiej konsystencji, jaka Wam najbardziej odpowiada

Quinoa Raz!
Sałatka z pieczonych buraków i pieczonej sałaty rzymskiej 123

font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z pieczonych buraków i pieczonej sałaty rzymskiej Składniki: Buraki – 2 sztuki Rukola – garść Pomidory koktajlowe – kilka sztuk Sałata rzymska – 1 duża sztuka Parmezan – kilka plasterków Orzechy pini – 2 łyżki Pesto z natki pietruszki – 4 łyżki + 2 do sosu Olej sezamowy – 3 łyżki Miód – 2 łyżki Oliwa z oliwek – 2 łyżki(...)oleju sezamowego i miodu. Pieczemy przez 20 minut lub grillujemy. Gdy buraki będą już przestudzone układamy je na talerzu razem z sałatą rzymską, którą polewamy 4 łyżkami pesto. Dekorujemy całość rukolą i pomidorami koktajlowymi, a także posypujemy parmezanem i orzechami pini. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z wymieszanej oliwy z oliwek i pesto

Kuchnia Bon Appetit
Tagliatelle z zielonym czosnkowym pesto, sardynkami w oliwie i pistacje 146

oczywiście do samego pesto. Wyszło przeeeeepysznie. Tutaj znajdziesz przepis na gładkie, Kremowe pesto z bazylii , z dodatkiem młodych listków pokrzywy. SKŁADNIKI: 2 porcje (np. 4 gniazda ) suchego jajecznego tagliatelle 1 mała puszka sardynek w oliwie 150 g zielonego: u mnie roszponka, ale może być rukola, szpinak lub mieszanka łącznie z bazylią 100 ml dobrej oliwy 4-6 ząbków(...)pieprz do smaku Wykonanie: Nastawić posoloną wodę na makaron i ugotować go al dente, czyli nie za miękko. Do malaksera wrzucić zielone, czyli to z czego robimy pesto np.: bazylia, rukola, szpinak, roszponka itp. Dodać do malaksera również oliwę, oliwę odsączoną z sardynek i jedną całą sardynkę lub dwie czy trzy jeśli są malutkie), posiekany czosnek, słonecznik (jeśli

Sztuka gotowania w/g Samiry
Makaron z zielonym pesto 201

prażony słonecznik, oliwę, ocet balsamiczny i dla ostrości trochę papryczki – koniecznie wypróbujcie mój makaron z zielonym pesto! A rukola nie tylko nadaje się do sałatek: Zupa krem z rukoli Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Składniki: - 1 łyżka – słonecznik łuskany - 1/2 pęczka zielonej pietruszki z łodygami, - 1 ząbek czosnku, - garść rukoli(...)łuskany słonecznik, odstawiamy do ostygnięcia. Czosnek obieramy z łusek. Pietruszkę, słonecznik, czosnek, papryczki, ocet balsamiczny i oliwę wkładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę, następnie dodajemy rukolę i ponownie miksujemy (sos pesto powinien być dosyć gęsty), w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy z makaronem. Takie zielone pesto można przygotować z samej pietruszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś w pesto z dodatkiem oleju rzepakowego zapiekany w cieście francuskim 189

Jakiś czas temu robiłam makaron z pesto. Bardzo mi zasmakowało połączenie rukoli i suszonych pomidorków więc postanowiłam pesto połączyć z rybką. Do pesta użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go używać. Olej ten często gości w moich  potrawach, najwięcej używam go do smażenia i sałatek.składniki(...)filetu łososia bez skóry5 suszonych pomidorków z oleju40 g rukoli1 łyżka słonecznika Kresto1 mały ząbek czosnku5 łyżek oleju rzepakowegosólopakowanie ciasta francuskiego 375 gjajko lub białko do posmarowaniaDo blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą, odstawić do lodówki na min. godzinkę. Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie, ja uformowałam

Monia miesza i gotuje
Placki ziemniaczane z pesto, wędzonym łososiem, jajkiem w koszulce i kiełkami 140

pieprzu  1 łyżka masła  oliwa z oliwek do smażenia  Dodatkowo do podania: 100 gram łososia wędzonego  jajka ugotowane w koszulkach* (3 sztuki) garść rukoli kiełki rzodkiewki 3 łyżki pesto z bazylii  * Jajko wbijam do niewielkiej miseczki. W garnku średniej wielkości gotuję wodę, kiedy stanie się wrząca wlewamy jednym, zdecydowanym ruchem jajko do garnka(...)Dokładnie mieszam składniki. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej niewielkie placuszki po około minucie z każdej strony. Usmażone placki smaruję pesto. Podaję z wędzonym łososiem, jajkami ugotowanymi w koszulkach, rukolą i kiełkami rzodkiewki.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Spaghetti z pesto (pesto alla genovese) 191

gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z sosem. Przekładamy na talerz i posypujemy parmezanem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Szparagi w makaronie na pesto z groszku i rukoli → Piersi z kurczaka z orzechowo-pietruszkowym pesto i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi

Oryginalny smak
Ravioli z mąki orkiszowej z bobem i z zielonym pesto 132

mąki orkiszowej 3 łyżki oliwy 250 ml wody opakowanie mrożonego bobu 4 ząbki czosnku 1 pęczek pietruszki 100 g sera koziego  1  łyżeczka  pieprzu garść rukoli garść bazylii garść pestek słonecznika sok z połówki cytryny sok z połówki cytryny 10 dkg sera grana padano 1/3  łyżeczka  soli Przygotowanie: Do przesianej mąki dodajemy oliwę, sól, wodę(...)brzegach, aby ciasto się połączyło. Tak czynimy z resztą ciasta. Ravioli wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy jeszcze przez 3-5 min od wypłynięcia.  Zielone pesto: natkę pietruszki, rukolę,  bazylię, oliwę z oliwek, czosnek rozdrabniamy za pomocą robota lub blendera, aż składniki się dobrze posiekają, następnie dodajemy pestki słonecznika, ser  grana padano  i dalej

Łycha smaków