uznania, u nas ok. 150 ml), parmezan, przyprawiamy. Miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Pesto zachowa świeżość do około 2 tygodni. Kategoria: żarło powszednie Tagged: kuchnia włoska , orzechy nerkowca , rukola
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichasałatki kanapkowe, do przegryzienia moje ulubione ostatnio włoskie grissini, czyli paluszki, które wypiekane są z ciasta chlebowego, a najczęściej podawane z prosciutto i rukolą. Wyborne! Doskonale smakują w połączeniu z pastami, gęstymi sosami jak pesto i sałatkami takimi jak ta, którą zrobiłam dzisiaj w kilka chwil. Mistrzynią jajecznych sałatek była moja Babcia Małgosia. Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą
Moja smaczna kuchniaKanapka zapiekanka z jajkiem i łososiem postawiła mnie na nogi. Śniadania uwielbiam. Zawsze staram się je urozmaicać. Tradycyjną kanapkę z żółtym serem dekoruję rukolą i włoskimi orzechami. Cienko pokrojoną fetę na kromce chleba smaruję pesto i posypuję płatkami migdałów…Takiemu śniadaniu nie można się oprzeć. Kanapka zapiekanka z jajkiem i łososiem Składniki: 2 porcje 1 mini ciabata
codojedzeniaPesto można zrobić na wiele sposobów z rozmaitymi ziołami. Ja lubię najbardziej to oryginalne na rukoli.Co potrzebujemy?-rukolę-oliwę; dwie-trzy łyżki-orzechy nerkowca; duża garść-sok z połowy cytryny-dwa ząbki czosnku-sól i pieprz-parmegiano regiano; łyżkaWszystkie składniki miksujemy w blenderze.Ugotowany makaron w osolonej wodzie przecedzamy NIE zalewamy zimną wodą. Skrapiamy oliwą.Wykładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy
BaRepasOrzechy laskowe, migdały, rukola i ser wędzony. Świetny dodatek do mięs, warzyw, a nawet do kanapek …Składniki ; 18 do 20 dag mieszanki sałat z przewagą rukoli
Apetyczna babeczkakroku. --------------------------------------- Liczba porcji: 4 Czas przygotowania : 35 minut --------------------------------------- SKŁADNIKI: ok. 400g makaronu spaghetti 100-150 ml sosu pesto z bazylii 8 plasterków cukinii (ok. 7mm) mały ząbek czosnku oliwa extra vergine ok. 1/2 opakowania roszponki lub rukoli świeżo mielony czarny pieprz sól 1 kulka mozzarelli, porwanej na kawałki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej(...)cukinia będzie już z każdej strony zgrillowana, dodajemy do niej liście roszponki lub rukoli i potrząsamy patelnią, aby wszystko ładnie się przemieszało - grillujemy około 2 minuty często potrząsając patelnią. Krok 4. Na patelnię z warzywami dodajemy odrobinę oliwy, ugotowany makaron oraz pesto z bazylii. Potrząsamy patelnią, mieszając tym samym wszystkie składniki. Chwilę podgrzewamy , a następnie wykładamy spaghetti do talerzy
Moja Książka Kucharskamożna przygotować grillowane filety z kurczaka czy indyka. Zamiast tradycyjnego smarowania masłem, wykorzystajmy ulubiony kremowy serek kozi, majonez czy domowe pesto. Takie kanapki świetnie smakują na ciepło, opiekane np. w tosterze czy specjalnym zgrzewaczu do kanapek. Ciabatta z rukolą, kiełbasą krakowską i ogórkiem zielonym Składniki: 1 ciabatta 2 łyżeczki majonezu 2 garście rukoli 4 plasterki ogórka zielonego 4 plasterki
Moja smaczna kuchniasoczystość to wylądowałyby w koszu a okazało się, że możne jeszcze je wykorzystać. Pesto można zrobić z bardzo różnych roślin - pamiętacie Makaron z pesto pokrzywowym ? Można wykorzystać selera naciowego, rukolę czy liście rzodkiewek - spróbujcie sami pobawić się smakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Ciecierzyca z kalafiorem
Moja smaczna kuchniaposypania-użyłam Mlekoma Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku Świeża rukola do dekoracji Jak wykonać ? Na początek rozgrzewamy piekarnik do 190*c. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rulon ciasta francuskiego rozwijamy tniemy nożem na jednakowe kwadraty, smarujemy cienko bazyliowym pesto, układamy po plastrze świeżego pomidora, posypujemy pokrojoną w cienkie paski szynką oraz plasterkami czarnych(...)oraz solą i pieprzem. Na wierzchu układamy starty na tarce ser żółty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut, do momentu aż się zezłocą. Przed podaniem posypujemy rukolą, można też polać ketchupem. Smacznego
Wanilia i Kardamonkaszki kukurydzianej 40 g słodkiej kukurydzy 2 cebulki dymki 2 spore szczypty oregano 85 g pesto z czerwonych pomidorów 175 g mozzarelli 400 g pomidorków cherry sól, pieprz do smaku 1-2 ząbki czosnku świeża rukola ocet balsamiczny W garnku zagotować 1 litr wody. Zdjąć z ognia, powoli wsypywać kaszkę kukurydzianą stale mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Ponownie(...)wystudzonej polencie rozsmarować pesto, ułożyć plastry mozzarelli (ja dodałam także ser rokpol), pokrojone pomidorki, plasterki czosnku. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 15-20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno (obie wersje pyszne, choć w upały zdecydowanie polecam tą drugą). Ja dodałam od siebie rukolę i skropiłam polentę octem
KUCHARNIAKoktajl pomarańczowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Koktajl kakaowy z płatkami owsianymi Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami(...)sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pesto z pieczonej dyni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą
Moja smaczna kuchniaJeśli chodzi o użyty makaron jest to bavette. Swym kształtem przypomina grube, spłaszczone spaghetti. Idealnie łączy się z sosami, czy z pesto. Sprawdza się również idealnie w potrawach z owocami morza, czy rybami. Makaron z wędzonym łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami 2 duże porcje Składniki: około 250 g makaronu spaghetti lub bavette (połowa opakowania) 200 g wędzonego łososia
PatiGotujekaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą(...)czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Kanapki: Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące tosty
Moja smaczna kuchniaSkładniki: opakowanie rukoli kilka listków radicchio 3- 4 plastry prosciutto crudo mini mozarelki brzoskwinia grzanki z pesto oset oliwa sól pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki rozłóż jak tylko ci się podoba:) Zmieszaj tylko ocet z oliwą. A grzanki posmaruj pesto i upiecz krótko pod grillem Czyż nie proste
AZgotuj!