ukryte w gęstwinie traw lub pod zeschłymi liśćmi, skrywają się niezłe ziółka. Nie interesowało mnie dotychczas to co można samemu zebrać z łąki, do czasu kiedy znudziły mi się rukola i roszponka. Ze względu na objęcie czosnku niedźwiedziego ochroną nie wybrałam się po niego do pobliskiego lasu, choć wiem gdzie można by go spotkać, ale zawitałam do zaprzyjaźnionego dostawcy warzyw(...)pochodzi z legalnych upraw ;) W moim lesie i na łące można jednak do oporu zbierać szczawik zajęczy, krwawnik, czy bluszczyk kurdybanek, który cudownie udekorował moje kanapki z labneh i pesto z czosnku. Bluszczyk kurdybanek to roślina używana w ziołolecznictwie od lat do poprawienia apetytu i ułatwienia trawienia. Ma on działanie również antybakteryjne i przyśpieszające regenerację skóry, oczyszcza organizm
Słodki Kompromispatelni gotowe w kilka minut! Udanej zabawy w kuchni i na parkiecie! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą
Moja smaczna kuchniapożywny i aromatyczny <3 Składniki 500 g makaronu spaghetti 125 g rukoli 100 ml oliwy z oliwek ekstra vergine 4 łyżki startego parmezanu 1 garść orzechów piniowych sól, pieprz parmezan do posypania Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy pesto: Ukolę blendujemy z oliwą, orzechami i serem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchennatką Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Spaghetti ze szpinakiem i oliwkami Świderki z salami,cukinią i grana padano Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle
Moja smaczna kuchniarukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini(...)serem gorgonzola Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Świderki z salami,cukinią i grana padano Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem
Moja smaczna kuchniadodatkami można również poszaleć nieco bardziej. Można użyć pomidorków koktajlowych, pieczarek, rukoli, plastrów cukinii, jednak należy pamiętać by nie przesadzać z ilością dodatków oraz o tym by nadal to ciasto grało pierwsze skrzypce w tym daniu. Uznałam, że o tej porze roku najlepszym dodatkiem będzie wiosenne, ziołowe pesto oraz moje ukochane szparagi, liście botwiny i ser z niebieską pleśnią
Mango Papajaurocze mini kokardki, otulone wyjątkowym pesto dyniowo-nasturcjowym i chrupiące orzechy laskowe. Polecam!Jeśli dysponujecie kawałkiem ziemi (np. w doniczce na tarasie lub balkonie) koniecznie zaplanujcie na przyszły rok wysiew nasturcji. Nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych (gł.podlewanie), kwitnie do przymrozków i do zimy macie własną, ekologiczną zieleninę, w smaku przypominającą rukolę. Jadalne są wszystkie części rośliny, dodatkowo(...)bardzo cienkie plastry. Udusić na maśle do miękkości (ok. 5 minut, warzywa powinny być spójne, nierozgotowane).W trakcie duszenia skropić winem, octem winnym, doprawić solą, cukrem i pieprzem.Przygotować pesto dyniowo-nasturcjowe: 1/3 uduszonej dyni zmiksować blenderem z płatkami kwiatów nasturcji, parmezanem i oliwą (lub w wersji łagodnej z olejem z pestek winogron), doprawić do smaku solą i pieprzem.Makaron
SzczyptaSmaQBukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z grillowanej cukinii
Moja smaczna kuchniawdzięczny sos. A to dlatego, że możemy przygotować go z różnych produktów, odbiegając od klasycznego pesto na bazie bazylii i orzeszków piniowych. Zamiast orzeszków pinii warto użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni. Bazylię zastąpić możemy niemalże każdą zieleniną, np szpinakiem, rukolą, zieloną pietruszką, a nawet liśćmi rzodkiewki. Składniki: 1,5 szklanki liści szpinaku 1/2 szklanki liści(...)opłukać, osuszyć. Migdały uprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać. Liście szpinaku i bazylii przesypać do naczynia, dodać uprażone migdały i ząbki czosnku. Całość rozdrabniać blenderem, dolewając stopniowo oliwę. Gotowe pesto można delikatnie posolić solą morską, aczkolwiek nie jest to koniecznie potrzebne. Pesto podawać do spaghetti lub do pieczywa. Smacznego
kolorowotorcikowomakaronu wstążki ugotowanego wg zaleceń producenta 3 garście rukoli 10 listków bazylii 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka białego sezamu łyżka amarantusa ekspandowanego Ponadto: 3 półplasterki pomidora amarantus ekspandowany do posypania olej z pestek dyni tłoczony na zimno Makaron Wstążki gotujemy według zaleceń producenta. Pesto wykonujemy wkładając do naczynia resztę składników i miksując na dość gładką
MamaOskarkakanapki oraz idealne na przyjęcie mini-kanapeczki z dodatkiem pesto . Jednak w ten weekend nabrałam ochoty na coś ekstra. "Lekko ciągnący się ser ukryty w chrupiącej sezamowej panierce... to dopiero musi być coś!"- pomyślałam. I jak pomyślałam, tak zrobiłam :) Jeszcze ciepłe kawałki sera ułożyłam na sałatce z pikantnej rukoli, słodkiej pieczonej papryki i cierpkich zielonych oliwek, która świetnie zrównoważyła
Chilli Czosnek i Oliwawszelakie sposoby wykorzystuję dynie. Dynia z czasów dzieciństwa kojarzy mi się tylko pod postacią dyni na ostro. Babcia gotowała ją z goździkami, octem...pyszności. Ja dodaję ją do ciastek, pesto, zup, a tym razem swoje miejsce znalazła na pizzy :) Pizza nam się utarła tylko z sosem pomidorowym a tu taka pyszność z pieczoną dynią. Dynię wcześniej piekę z rozmarynem(...)różowa (może być tradycyjna) do smaku 2-3 łyżki oliwy plus do posmarowania pieprz cayenne do smaku gałka muszkatołowa do smaku feta plastry salami rukola wedle uznania SPOSÓB WYKONANIA : Dynię przekrawamy, wyciągamy miąższ z pestkami. Kroimy w plastry, smarujemy oliwą, posypujemy solą oraz rozmarynem i pieczemy ok 20 minut do miękkości. Mąkę
Basia w kuchnimoże zaraz po Torcie z arbuza:D Tort w niecodziennym wydaniu, bo zrobiony z ... kanapek, a dokładnie chleba tostowego przekładanego całą masą pysznych rozmaitości: wędzonym łososiem, jajkiem, rukolą, szynką, świeżym ogórkiem, a także kremowym serkiem śmietankowym oraz majonezem i odrobiną ostrej musztardy. Całość smakuje obłędnie, jestem przekonana, że ten tort stanie się numerem jeden na Waszej imprezie Sylwestrowej! Tort(...)przyjdzie Wam do głowy! Chleb zawsze możecie zamienić na żytni lub inny ulubiony, każdą zaś jego warstwę przełożyć smakowym serkiem lub posmarować tylko majonezem albo - w zdrowszej wersji - domowym pesto. Ten tort wykorzystacie na każdą okazję w ciagu roku, posmakuje także dzieciom!:) Poniżej podaję przykładową wersję tortu. Ilość i rodzaj składników zależy tylko od Waszego upodobania.SKŁADNIKI
Słodko-Słony Świat Ilonyobiedzie został mi grillowany kurczak trochę grillowanych warzyw i pesto pietruszkowe, i tak oto ekonomicznie wyszło nowe danie :) Gorąco polecam tą sałatkę nawet na obiad dla osób dbających o linie, składniki i marynaty jak tu , tylko odpowiednio trzeba zmniejszyć o pół ilość składników a zamiast mieszkanki sałat można dodać rukole i roszponkę, składniki dowolne można np dodać jeszcze grillowane
Piekielna Kuchnia PatiSałatka z kaszy jęczmiennej z rukolą, pomidorkami i mozzarellą Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i parmezanem Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka Cezar z kurczakiem Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z mozzarella i bazyliowym pesto Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi
Moja smaczna kuchnia