pesto z rukoli - 458 przepisów (strona:21/31)

Sałatka z mozzarellą, jarmużem i rukolą 169

Składniki: 1 kula sera mozzarella 5 liści jarmużu garść rukoli 5 pomidorów rzymskich 1/2 czerwonej cebuli 12 czarnych oliwek 3 ząbki marynowanego czosnku (przepis znajdziesz  tutaj ) 3 łyżeczki zielonego pesto oliwa z oliwek chilli 2 łyżki soku z cytryny świeżo mielona sól 2 łyżki pestek słonecznika Sposób wykonania: Mozzarellę kroimy w średniej wielkości kostkę. Liście jarmużu obrywamy(...)twardych łodyg, rukolę rwiemy na małe kawałki. Pomidory kroimy w ósemki, oliwki na połówki a cebulę w drobną kostkę. Czosnek szatkujemy.  Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy pesto, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Oprószamy solą. Na patelni lekko prażymy pestki słonecznika. Przed podaniem posypujemy nimi sałatkę

Qchnia po prostu
Sałatka z roszponką, dynią i camembertem 121

płatkami owsianymi i ziarnami chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z rukolą i orzechami Sałatka z roszponką, dynią i camembertem / 2 porcje Składniki: 5 garści roszponki 1/2 krążka sera camembert mały kawałek dyni  1/2 łyżeczki miodu wielokwiatowego

Moja smaczna kuchnia
Pizza na włoskim, cienkim i kruchym cieście na dwie nuty - z pesto i z sosem pomidorowym. 238

pesto dodaję tylko mozzarellę, parmezan i inny żółty ser, a z wierzchu, po upieczeniu wykładam świeżą rukolę. Do pizzy z sosem pomidorowym dodaje szynkę i te same sery jak do pizzy z pesto. Wszystko piekę na blasze około 11 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika tj. ok 250 stopni. Smacznego

BaRepas
Błyskawiczne pizzerinki z chlebków pita 305

chlebków pita tarty ser żółty lub mozzarella (użyłam cheddara) dowolne warzywa (u mnie: pieczarki, cukinia i pomidorki) sos pomidorowy, ziołowe pesto lub kwaśna śmietana dodatek mięsny (jeśli lubimy; u mnie salami) suszone zioła: oregano lub bazylia opcjonalnie: świeża rukola lub szpinak Sos pomidorowy: 390 g pomidorów z bazylią – z kartonika lub puszki 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 wyciśnięte ząbki(...)minut, aż ser się rozpuści (ale nie spali). Gotowe pizzerinki można posypać rukolą lub szpinakiem. Jakie kompozycje? Możemy zrobić klasyczne pizze na pomidorowym sosie: z szynką i pieczarkami, z salami i kukurydzą, hawajską z ananasem, ale też świetne będą warzywne pizze na zielonym pesto. Jeśli nie macie w domu nic sycącego – wbijcie na wierzch każdej pizzy jajko

Poezja smaku
Grzanki z pesto, jajkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem 144

grzanki z pesto z dodatkiem jajek, rzodkiewki i szczypiorku. Składniki: 1 długa bagietka, najlepiej razowa kilka łyżek zielonego pesto bazyliowego 5-6 jajek ugotowanych na twardo kilka dużych rzodkiewek 1/3 pęczka posiekanego szczypiorku sól i świeżo mielony pieprz rukola do dekoracji Jajka obrać ze skorupek, pokroić w plastry. Rzodkiewkę umyć, odciąć końcówki i nać, pokroić w plastry. Szczypiorem(...)kromki grubości ok. 2 cm, włożyć do piekarnika i piec do lekkiego zrumienienia w 200 oC. Następnie grzanki posmarować pesto, wyłożyć plastrami jajek i rzodkiewki. Doprawić solą i pieprzem i posypać posiekanym szczypiorkiem. Grzanki można również wyłożyć na listki rukoli

Czerwień i błękit
Pesto z roszponki 157

dzięki temu pasuje do bardziej wyrazistych smaków nie dominując ich. Bardzo mi smakowało również z chlebem, jako przegryzka. Jestem pewna, że wrócę jeszcze do pesto z roszponki, a w planie mam jeszcze z rukoli, podagrycznika i z mieszanki ziół.  Póki co polecam serdecznie tą wersję! Składniki: 200 - 250g roszponki 50g tartego parmezanu 3 łyżki ziaren słonecznika 1 ząbek(...)również parmezan, ząbek czosnku, sól, pieprz i część oleju (z solą ostrożnie, parmezan jest słony). Zblendować na jednolitą masę. Cały czas miksując dolewać cienkim strumieniem pozostały olej.  Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce

Cakes By Kejt
ROLADKI DROBIOWE Z JARMUŻEM I SUSZONYM POMIDOREM Z KASZĄ JAGLANĄ I PESTO WEDŁUG MARKA ZARĘBY 162

pyszne roladki można bardzo szybko przygotować.Jarmuż możemy dostać w najbliższym markecie przez okrąglutki rok.Jak autor napisał - jest to wspaniała uczta prowensalska , w zestawie z kaszą jaglaną , domowym bazyliowym pesto oraz z sałatka.Danie jak pisze jest wyjątkowe , zdrowe i sycace , i tu się z tym zgadzam :-) .Zapraszam. Składniki na 1-2 porcje 1 pierś kurczaka zagrodowego(...)części ) szczypta gałki muszkatołowej 2-3 suszone pomidory z zalewy szczypta oregano lub ziół prowansalskich sól morska lub himalajska do smaku 1 ząbek czosnku rukola lub roszponka oliwa do skropienia dania Olej kokosowy Do pesto : ***********;; 1 szkl.matki pietruszki 1 mały ząbek czosnku szczypta soli do smaku  sok z 1/2 cytryny 3-4 uprażone migdały 1/4 szkl.wody źródlanej ************************************** Zmiksować

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
43 przepisy na świąteczne sałatki 10869

kasze, sałaty, owoce, warzywa, mięsa i wędliny oraz sezonowe owoce. Takie sałatki są nie tylko smaczne, ale i pięknie wyglądają na stole świątecznym! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką

Moja smaczna kuchnia
Nadziany kurczak z grilla 148

bawcie się, grillujcie, odpoczywajcie i nie dajcie się choróbsku, które mnie nadal nie opuszcza... Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżki zielonego pesto 10 malutkich marynowanych pieczarek ok 5 dkg startego sera mozzarella 2 garści świeżej rukoli kilka pomidorków koktajlowych przyprawa do grilla Bella-Bis   pieprz Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka nacieramy z jednej strony przyprawą, z drugiej(...)posypujemy odrobiną pieprzu i rozbijamy przez folię na cienkie kotlety. Na tej stronie gdzie był pieprz smarujemy kotlety łyżką pesto. Na każdym kotlecie układamy po kawałku sera mozzarelli, a na nich układamy pieczarki. Całość posypujemy resztą startego na dużych oczkach sera. Zwijamy najpierw boki do środka, a następnie brzegi. Przekładamy na folię aluminiową (każdy kotlet na inny kawałek), posypujemy

Kuchnia w czekoladzie
Pesto z rukoli i pietruszki 215

ręką. I zaczęłam eksperymentować :) Dzisiaj wydanie z rukoli, bo akurat w pobliskim sklepie rukola za połowę ceny. W przepisie podaję czosnek niedźwiedzi, ale może być ząbek normalnego czosnku. Dałam niedźwiedzi, bo nie daje specyficznego posmaku i zapachu niekoniecznie przyjemnego dla rozmówcy, a wychodziłam na spotkanie. Składniki: olbrzymia garść (albo dwie) rukoli garść natki pietruszki 80 g orzechów nerkowca garść płatków(...)podkręcenia smaku) sok z połowy cytryny Do blendera wrzucić rukolę, natkę pietruszki, czosnek, orzechy, olej i sól. Oliwę dodawać stopniowo i zmiksować całość. Trzeba wykazać się cierpliwością, żeby zmiksować dobrze rukolę. W przeciwnym razie będziemy mieć sos z ciągnącymi się włóknami. Pod koniec blenderowania dodać sok z cytryny. Moje pesto jest gęste, bo miało być dodatkiem do placków. Jeśli

Weekendy w domu i ogrodzie
Wytrawne muffiny z pomidorkami 217

łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki startego żółtego sera sól i pieprz do smaku 4 łyżki oliwy 320 ml kefiru 2 łyżeczki pesto 2 jajka sezam do posypania 1 pomidorek koktajlowy na każdego muffina Do podania: serek śmietankowy rukola Obie maki przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy starty, na grubych oczkach ser, sól i pieprz. W innym(...)naczyniu mieszamy wszystkie mokre składniki: kefir, olej, jajka i pesto. Dodajemy do suchych. Mieszamy, tylko aby składniki się połączyły. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nalewamy jedną łyżkę ciasta. U mnie super sprawdza się łyżka do lodów. Do środka każdej muffinki wkładamy po jednym pomidorku koktajlowym, posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200 ° piekarniku 25/30 minut.   Czekamy

Mia Cucina Sofieta
50 przepisów z zielonymi warzywami 149

Zielone warzywa bardzo często goszczą w moich przepisach. Najchętniej używam ostatnio rukoli, z której robię przeróżne sałatki, łączę z makaronami, ale i miksuję w koktajlach, których na blogu nazbierało się już ponad 41! Czy wiesz, że z brokułów można przygotować rewelacyjne pesto, a jarmuż smakuje najlepiej w koktajlach? Jak najlepiej wykorzystać natkę z pietruszki, aby zachować wszystkie jej właściwości(...)sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana

Moja smaczna kuchnia
Penne z pesto z rukoli i słonecznika z łososiem na parze. 163

koktajlowy Łososia parujemy, na taki kawałek wystarczy dosłownie 5-10 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron wg zaleceń producenta.  Do naczynia wkładamy rukolę, ziarna słonecznika i wlewamy oliwę, blendujemy aby uzyskać konsystencję pesto. Gorący makaron mieszamy z rukolowym pesto, wykładamy na talerzyk i posypujemy kawałkami łososia. Pomidorka kroimy na ćwiartki i układamy na środku dania

MamaOskarka
Zielone minestrone - szybka, wiosenna zupa 133

ulubionych zielonych warzyw, np. szparagów, zielonej fasolki, groszku, bobu, cukinii, kalarepki, młodej kapusty, szpinaku, szczawiu, rukoli, cebulki dymki ( u mnie szparagi, fasolka, groszek, cukinia i kalarepka) 1 puszka ciecierzycy lub białej fasoli 5-6 czubatych łyżek ulubionego pesto, np. tradycyjnego bazyliowego lub z liści rzodkiewki Przygotowanie zupy minestrone: W garnku zagotuj bulion warzywny. Staram się przygotowywać własny(...)dodaj pozostałe warzywa, a liście takie jak szpinak czy rukola na ostatnie 2-3 min. gotowania (wystarczy, że zwiędną).  Na koniec dodaj odcedzoną cieciorkę lub białą fasolę (wystarczy, że ogrzeją się w zupie), ugotowany makaron oraz łyżkę pesto. Wymieszaj. Gotową zupę minestrone rozlej pomiędzy talerze. Na każdej porcji ułóż po 1 czubatej łyżce pesto i skrop delikatnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z łososiem i pesto pietruszkowym 168

Pesto, moja miłość... Lubię je nie zawsze z bazylią, ale z kolendrą,  ze szpinakiem, rukolą, roszponką i pietruszką! Lubię nie tylko z orzeszkami pinii, ale z migdałami, orzeszkami ziemnymi, orzechami laskowymi, włoskimi lub ziarnami słonecznika ! Lubię nie koniecznie z oliwą, a z dobrym olejem rzepakowym, olejem z pestek dyni lub arachidowym ! Ale ZAWSZE lubię do makaronu :) Pesto

kolorowotorcikowo