meni jest sporo jajek, lubimy je na śniadanie, obiad i kolację. Jajka chętnie przygotowuję w postaci jajecznicy , omletu czy tortilli . Często pojawiają się też jajka faszerowane , pasta jajeczna czy pasztet z jaj . Jajka sadzone to jeden z prostszych przepisów z którego przygotowanie radzą sobie już starsze dzieci. Od nich między innymi można uczyć dzieci gotować. Składniki: jajka olej sól
Dorota Smakujebananowy z cynamonem 20. Dutch baby z piekarnika 21. Domowe bułki pszenno- orkiszowe z miodem 22. Pasta rybna z tuńczykiem i sardynkami 23. Drożdżowy chlebek do odrywania 24. Domowy pasztet drobiowy 25. Racuchy z jabłkiem i śmietanką
SMYKWKUCHNIrodzinną atmosferą i smaczną regionalną kuchnią. Gospodarze przywiązują szczególną wagę do zdrowej i lokalnej żywności. Większość produktów wyrabiana jest na terenie Dworu. Chleb na zakwasie, wędzone wędliny, pieczone pasztety, nalewki… i wiele, wiele innych pyszności. Na koniec dnia seans w ruskiej bani – relaks dla duszy i ciała. Sobotnie popołudnie spędziliśmy dzięki uprzejmości Wiesi i Marka w Borsukach uczestnicząc
Tajemnice SmakuCzereśnie w marynacie to idealny dodatek do pasztetów, pieczonych mięs lub wędlin. Tajemnica smacznych marynowanych czereśni kryje się przede wszystkim w zalewie. Przygotowujemy ją zagotowując wodę, wino i ocet z przyprawami. Dobór i ilość przypraw możemy regulować według własnych smaków i upodobań. Próbujmy zalewę zanim wlejemy ją do owoców, dzięki temu mamy wpływ na efekt końcowy, a nasze czereśnie będą
Tajemnice Smakudodatek żurawiny, ma niecodzienny w chlebie słodki posmak. Dzięki czemu jest wybierany przez wiele osób. Smakuje wyśmienicie nie tylko w wersji na słodko, ale również na słono. Wyśmienity z pasztetem, wiejskim serem lub wędliną. Przepis na idealne śniadanie Nie od dziś wiadomo, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Zaczynając dzień od śniadania, dostarczymy organizmowi energię niezbędną do efektywnej pobudki. Najważniejsza
Kuchcik gotujecharakteru. Mistela jest polecana do wszelakich rodzajów ciast i deserów, sałatek owocowych i orzechów. Jest idealna także do przystawek i niebieskich serów, ale sprawdzi się również w połączeniu z pasztetem z wątróbek gęsich lub jako aperitif przed posiłkiem. Wino zaleca się pić zimne, maksymalnie w temperaturze 7 stopni. W sklepie wino Mistela kosztuje ok. 3 euro za 1,5 litra
Gotuj po hiszpańskuPrzepis znalazłam w starej książce kucharskiej „Kuchnia polska” z lat 80. Choć część przepisów sprzed czterdziestu lat dzisiaj wydaje mi się dziwna, np. na pastę z konserwy, pieczeń baranią, pasztet z koniny, czy kotlety z mózgu, to jednak większość się nie zdezaktualizowała, czego zresztą dowodem jest poniższy przepis. Swoją drogą, chętnie bym wypróbowała niektóre z tych nietypowych przepisów, ale niestety
e-PrzepisyKulinarnesię spróbować jakichkolwiek lokalnych przysmaków. Okazało się, że wybraliśmy się tam w idealnym czasie (sezon szparagowy) i wiele miejsc oferowało przeróżne rodzaje szparagów pod postacią sałatek, risotto, pasztetu czy zupy (nie było tylko deseru)... Istny raj! Zwłaszcza, że wielokrotnie udało nam się również skosztować dzikich szparagów, które zaciekawiły nas podczas ostatniej wizyty w Zadarze. A oto co warto (według
Roślinożerni urlopowiczetrakcie sezonu szparagowego, więc i nasze talerze zostały zdominowane przez szparagi. Na Bałkanach szparagi przerabia się na wszystko, co możliwe (nie widzieliśmy chyba tylko deserów). Zaczynamy od pasztetu ze szparagów i sałatki ze szparagów. Spróbowaliśmy również risotto ze szparagami i spaghetti (oczywiście też ze szparagami). Najlepsze okazały się jednak (niespodzianka!) szparagi w najprostszej formie, czyli po prostu ugotowane dzikie szparagi
Roślinożerni urlopowiczeproduktach, które z pozoru nie mają nic wspólnego ze zbożami i nigdy byśmy się go tam nie spodziewali. Do takich produktów należą: niektóre wyroby garmażeryjne (takie jak parówki, pasztety czy wędliny), mięso mielone (może zawierać dodatki białek zbożowych), konserwy oraz panierowane wyroby rybne, dania w proszku (np. sosy, zupki), gotowe sosy (ketchupy, majonezy, musztardy, sojowy i inne), jogurty i serki
Z notatnika dietetykaMięso stanowi w naszej diecie jedno z podstawowych źródeł białka. Jadamy je w różnych postaciach - jako wędliny, szynki, kiełbasy, pasztety, w postaci dań gotowanych, duszonych, smażonych, grillowanych, a nawet surowe. Możemy łączyć je niemal ze wszystkim: ziemniakami, kaszami, ryżami, makaronami, pieczywem, a także warzywami i owocami. Sposobów na przygotowanie mięsa jest tak wiele, że każdy znajdzie taki, który będzie odpowiadał
Z notatnika dietetykaprzygotowanie dań, w których możemy wykorzystać to, co nam zostało po świętach, czyli wrzucamy do garnka wszystko, co się nawinie 😄 Takie potrawy to m.in. pizza, pasty na kanapki, sałatki, pasztety, zapiekanki, fritatta, leczo czy gulasz. 5. Podziel się z innymi Czasami wystarczy po prostu rozejrzeć się wokół, aby zobaczyć, że może w naszej okolicy jest ktoś, z kim warto podzielić
Z notatnika dietetykastyczniu woła „lżej”! Pierwsza rzecz jaką zrobiłam po świętach do jedzenia to ta kanapkowa pasta z ciecierzycy i warzyw. Na samą myśl o jedzeniu wędlin i pasztetów robiło mi się słabo (chociaż te były pyszne i domowe – robione przez moją mamę). Ukręciłam więc sporą porcję pasty z ciecierzycy z marchewką i szpinakiem, z dodatkiem pasty tahini
Cooking for Emily