pasztet - 4176 przepisów (strona:161/279)

Czereśnie marynowane w miodzie z winem i przyprawami 69

Czereśnie w marynacie to idealny dodatek do pasztetów, pieczonych mięs lub wędlin. Tajemnica smacznych marynowanych czereśni kryje się przede wszystkim w zalewie. Przygotowujemy ją zagotowując wodę, wino i ocet z przyprawami. Dobór i ilość przypraw możemy regulować według własnych smaków i upodobań. Próbujmy zalewę zanim wlejemy ją do owoców, dzięki temu mamy wpływ na efekt końcowy, a nasze czereśnie będą

Tajemnice Smaku
Zdrowe, wiejskie jedzenie w 2020 roku – tylko gdzie je kupić? 89

dodatek żurawiny, ma niecodzienny w chlebie słodki posmak. Dzięki czemu jest wybierany przez wiele osób. Smakuje wyśmienicie nie tylko w wersji na słodko, ale również na słono. Wyśmienity z pasztetem, wiejskim serem lub wędliną. Przepis na idealne śniadanie Nie od dziś wiadomo, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Zaczynając dzień od śniadania, dostarczymy organizmowi energię niezbędną do efektywnej pobudki. Najważniejsza

Kuchcik gotuje
Płynne smaki Walencji 101

charakteru. Mistela jest polecana do wszelakich rodzajów ciast i deserów, sałatek owocowych i orzechów. Jest idealna także do przystawek i niebieskich serów, ale sprawdzi się również w połączeniu z pasztetem z wątróbek gęsich lub jako aperitif przed posiłkiem. Wino zaleca się pić zimne, maksymalnie w temperaturze 7 stopni. W sklepie wino Mistela kosztuje ok. 3 euro za 1,5 litra

Gotuj po hiszpańsku
Zapiekanka ziemniaczana z rybą i boczkiem 108

Przepis znalazłam w starej książce kucharskiej „Kuchnia polska” z lat 80. Choć część przepisów sprzed czterdziestu lat dzisiaj wydaje mi się dziwna, np. na pastę z konserwy, pieczeń baranią, pasztet z koniny, czy kotlety z mózgu, to jednak większość się nie zdezaktualizowała, czego zresztą dowodem jest poniższy przepis. Swoją drogą, chętnie bym wypróbowała niektóre z tych nietypowych przepisów, ale niestety

e-PrzepisyKulinarne
Wegetariański przewodnik kulinarny po Boce Kotorskiej cz.I - od granicy chorwackiej do promu 80

się spróbować jakichkolwiek lokalnych przysmaków. Okazało się, że wybraliśmy się tam w idealnym czasie (sezon szparagowy) i wiele miejsc oferowało przeróżne rodzaje szparagów pod postacią sałatek, risotto, pasztetu czy zupy (nie było tylko deseru)... Istny raj! Zwłaszcza, że wielokrotnie udało nam się również skosztować dzikich szparagów, które zaciekawiły nas podczas ostatniej wizyty w Zadarze. A oto co warto (według

Roślinożerni urlopowicze
Wegetariański przewodnik kulinarny po Boce Kotorskiej cz. III - Kotor, Perast, Risan 80

trakcie sezonu szparagowego, więc i nasze talerze zostały zdominowane przez szparagi. Na Bałkanach szparagi przerabia się na wszystko, co możliwe (nie widzieliśmy chyba tylko deserów). Zaczynamy od pasztetu ze szparagów i sałatki ze szparagów. Spróbowaliśmy również risotto ze szparagami i spaghetti (oczywiście też ze szparagami). Najlepsze okazały się jednak (niespodzianka!) szparagi w najprostszej formie, czyli po prostu ugotowane dzikie szparagi

Roślinożerni urlopowicze
Dieta bezglutenowa - zdrowa dla każdego? 115

produktach, które z pozoru nie mają nic wspólnego ze zbożami i nigdy byśmy się go tam nie spodziewali. Do takich produktów należą: niektóre wyroby garmażeryjne (takie jak parówki, pasztety czy wędliny), mięso mielone (może zawierać dodatki białek zbożowych), konserwy oraz panierowane wyroby rybne, dania w proszku (np. sosy, zupki), gotowe sosy (ketchupy, majonezy, musztardy, sojowy i inne), jogurty i serki

Z notatnika dietetyka
Mięso w codziennej diecie - jakie wybrać? 132

Mięso stanowi w naszej diecie jedno z podstawowych źródeł białka. Jadamy je w różnych postaciach - jako wędliny, szynki, kiełbasy, pasztety, w postaci dań gotowanych, duszonych, smażonych, grillowanych, a nawet surowe. Możemy łączyć je niemal ze wszystkim: ziemniakami, kaszami, ryżami, makaronami, pieczywem, a także warzywami i owocami. Sposobów na przygotowanie mięsa jest tak wiele, że każdy znajdzie taki, który będzie odpowiadał

Z notatnika dietetyka
Jak nie marnować jedzenia po świętach? 96

przygotowanie dań, w których możemy wykorzystać to, co nam zostało po świętach, czyli wrzucamy do garnka wszystko, co się nawinie 😄 Takie potrawy to m.in. pizza, pasty na kanapki, sałatki, pasztety, zapiekanki, fritatta, leczo czy gulasz. 5. Podziel się z innymi Czasami wystarczy po prostu rozejrzeć się wokół, aby zobaczyć, że może w naszej okolicy jest ktoś, z kim warto podzielić

Z notatnika dietetyka
Kanapkowa pasta z ciecierzycy z marchewką i szpinakiem 88

styczniu woła „lżej”! Pierwsza rzecz jaką zrobiłam po świętach do jedzenia to ta kanapkowa pasta z ciecierzycy i warzyw. Na samą myśl o jedzeniu wędlin i pasztetów robiło mi się słabo (chociaż te były pyszne i domowe – robione przez moją mamę). Ukręciłam więc sporą porcję pasty z ciecierzycy z marchewką i szpinakiem, z dodatkiem pasty tahini

Cooking for Emily
Kanapka z pastrami 160

Kanapka z pastrami to danie, które jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Jednak coraz częściej spotykane jest również w Polsce, w dobrych restauracjach serwujących wołowinę. Niedawno

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta wątróbkowa do chleba 115

Pasty, aromatyczne smarowidła do chleba i domowe pasztety to ulubione dodatki do codziennych kanapek i słonych przekąsek. Ta błyskawiczna do przygotowania pasta ze smażonej wątróbki podbije twoje kubki smakowe aksamitną konsystencją i aromatem ziół. Możesz dodać każde ulubione. Pasztecik wątróbkowy podałam z kiełkami czerwone kapusty. Kiełki to dodatkowa porcja witaminy C i antyoksydantów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
kuchnia XX - lecia międzywojennego 129

czekoladowy II mazurek orzechowy mazurek różany obwarzanki albertynki piernik toruński piernik z makiem piernik żydowski szarlotka tani piernik wojenny tort czekoladowy korzenny tort dziaduch tort ze śliwek dania mięsne: pasztet z makaronu włoskiego pieczeń siekana pieczeń wieprzowa nadziewana drób: kaczka z pomidorami kurczęta z pomidorami przepiórki duszone w śmietanie przepiórki na sposób francuski grzyby: kasza gryczana z grzybami kotlety królewskie

królestwo garów
7 ciekawostek o pizzy, których nie znacie 79

jest ona tak droga? Głównie to, że jest pokryta złotem. Jest to tylko jeden z dodatków, oprócz jadalnych, 24 karatowych listków złota znajdują się na niej ser pleśniowy Stilton, pasztet Foie Gras, trufle, dwa rodzaje kawioru, oraz jadalne płatki kwiatów. Całość wypieczona jest na truflowym cieście. Żeby jej skosztować, trzeba zapowiedzieć się tydzień wcześniej, tyle bowiem czasu potrzeba na sprowadzenie

jakszef.pl

Proponowane wyszukiwania