oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek. Składniki: - ok. 3 l bulionu - 400g czerwonej soczewicy - puszka (400ml) mleka kokosowego - kilka ziemniaków - 250g boczku
mojewypiekiinietylkoPrzy okazji śliwkowego ciasta postanowiłam zrobić też jakieś śliwkowe przetwory. Powidła mam jeszcze z zeszłego roku, więc może nie dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do pieczonego schabu albo kurczaka. W takm razie będzie chutney ! Słodkawo kwaskowy i korzenny dodatek do mięs, zastępca żurawiny czy borówek. Chutney śliwkowy Składniki: 800 g śliwek węgierek 200 g cebuli
Kulinarne przygody Gatitywidelcem bardzo drobno rozcieramy i dodajemy do pora papryki i oliwek...doprawiamy do smaku... Pierś kroimy w cieniutkie paseczki podsmażamy... Muszle z ziemniaków napełniamy naprzemiennie piersią z kurczaka i farszem. Pieczemy w piekarniku 150- 180 st. około 30- 40 min. var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async
NaKońcuJęzykagotowcach. Składniki na 1 porcję: Garść fasolki szparagowej (ja dałam żółtą) Kilka liści sałaty lodowej (może być każda inna) 1 nieduży pomidor malinowy 1 małe wędzone lub pieczone udko z kurczaka (możecie zastąpić drobiową wędliną) Dressing musztardowy: 2 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki wody ½ łyżeczki musztardy – u mnie stołowa Koperek – około łyżeczki Sól Pieprz Szczypta cukru Przygotowanie: Fasolkę
Fabryka pomysłówDIETA NISKO-KALORYCZNA. Aromatyczna sałatka z kurczakiem, awokado i innymi warzywami. Serdecznie zapraszam! Składniki : - 1/2 opakowania rukoli -1/2 czerwonej papryki - 1/2 piersi z kurczaka (może być pieczona lub gotowana) - 1/3 awokado - około 20 ziaren dyni - 1/4 ogórka zielonego - łyżka kaparów dresing : łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka włoskiej oliwy z oliwek, sól, pieprz cytrynowy, ocet
SMYKWKUCHNIniech nikt mi nie nazwie tego kaszotto, bo nie wiem kto mądry wymyślił taką nieapetyczną nazwę sugerującą podobieństwo do risotto, o nie!) lub dodatkiem, na przykład do pieczonej piersi z kurczaka- tak jak ja zamierzam ją podać. I co wspaniałego w tym daniu to to, że można zrobić je dzień wcześniej i kolejnego dnia zabrać ze sobą do pracy
Mango Papajaekipy, jak to zawsze przystało na warsztatach – ruszyliśmy do garów. 5 godzin gotowania, siekania, krojenia, mieszania, duszenia, doprawiania …….. W końcu przyszła pora na degustację. Pęczotto z kurczakiem było przepyszne. Pieczony halibut też pieścił moje kubki smakowe. Wołowina z kuskusem – smakowało ! A desery – mrożony deser chałwowy i lody z sosem piwnym – REWELACJA ! Wieczorem kolejne warsztaty – winne. Jerzy
kolorowotorcikowopiknik czy też w podróż. Fajny pomysł też na wykorzystanie tego co zalega nam w lodówce,bo do wrapa możemy wrzucić co tylko chcemy. Składniki : * tortilla * pieczony filet z kurczaka w przyprawie gyros * pomidor * ogórek * cebula * miks sałat * sos : jogurt naturalny , 2 ząbki czosnku , sok z cytryny , suszony tymianek , sól , pieprz
Magiczne Życie Martypietruszki, wątróbkę, jajko, 1 łyżkę masła, sól i pieprz. Mieszamy. Następnie nadziewamy kurczaka i zaszywamy. Roztapiamy pozostałe masło, dodajemy do niego przyprawę do kurczaka i smarujemy całego kurczaka z zewnątrz. Pieczemy przez półtorej godziny pod przykryciem i pół godziny bez przykrycia w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaprzekładamy kurczaka. Starajmy się, żeby poszczególnego jego elementy tworzyły tylko jedną warstwę. Pieczemy w temperaturze 190 C pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie kurczak powinien być już dość miękki. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy aż do zarumienienia około 15-20 minut. Jeżeli nie robimy sosu osobno - chwilę po zdjęciu pokrywki - wykładamy na kurczaka rodzynki, jabłka i żurawinę. Jeżeli jest
Humanistka w kuchnijakoś specjalnie pracy, bo albo są to dania jednogarnkowe, albo pieczone w całości w piekarniku. Bardzo łatwy jest poniedziałkowy kurczak zrobiony według jednego z naszych ulubionych patentów: kroisz składniki, układasz na tacce do pieczenia, wstawiasz do piekarnika i pieczesz. Na koniec mieszasz ze sobą składniki i danie gotowe. Możesz je zjeść na ciepło, albo na zimno. Z kolei włoska(...)orkiszem Jeśli ktoś nie lubi brukselki, to z tym przepisem na pewno zmieni zdanie. Kapustki pieczone z tartym parmezanem, marchewką i sosem sojowym są słodkie i jędrne. Zobacz przepis Czwartek: Chrupiące nuggetsy z warzywami i orkiszem Mega prosty patent na chrupiącego kurczaka: filety trzeba zamarynować w maślance, potem obtoczyć w zwykłej mące i usmażyć. Na chrupko. Niech wszystkie fast
Niedzielny kucharzcytryny lubczyk, oregano, czosnek staropolski (gotowa mieszanka przypraw), słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka 4 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka myję, oczyszczam z błon. Mięso kroję na równej wielkości kostkę (ma to znaczenie podczas pieczenia, by kawałki równo się upiekły). Mięso marynuję w przyprawach i oleju, polewam sokiem z cytryny, mieszam dokładnie rękoma, by marynata równomiernie pokryła mięso(...)kroję w podobnej wielkości kostkę. Cebulę siekam na cztery, następnie każdy kawałek jeszcze na pół (powstaje 8 małych części). Warzywa w zmiennych proporcjach wraz z kawałkami kurczaka nadziewam na patyczki szaszłykowe. Szaszłyki piekę przez ok. 40 minut (zależy też od wielkości mięsa). Sprawdzam czy mięso jest gotowe. W połowie pieczenia przewracam je na drugą stronę. Można je także kilkanaście minut
Zasmakuj Kuchniprzez pomijanie najważniejszych składników, przez zamienianie sałaty rzymskiej na lodową lub co gorsza byle jaką masłową, smażenie grzanek zamiast ich pieczenia, siekanie sałaty, przez dodatek pomidorów, cebuli, bekonu, kurczaka i Bóg wie czego jeszcze… Historii pochodzenia tej najczęściej spieprzonej (pardon my French) sałatki świata jest kilka. Najbardziej przemawia do mnie ta, która jej autorstwo przypisuje Caesarowi Cardini. Caesar pochodził(...)wziąć liść w palce i zjeść. Posypujemy ostudzonymi grzankami i strugami świeżego parmezanu. Ja podaję tą sałatkę jako pełne danie obiadowe – z dodatkiem steka wołowego, pieczonego lub grillowanego boczku albo kurczaka pokrojonych w plastry. Jeśli nie użyjecie całego sosu – schowajcie go w szczelny pojemnik. W lodówce może poczekać 5-7 dni. JAK TO ROBIŁ CAESAR Caesar swoją sałatkę
Karo in the Kitchenimprezowy stół. Gwarantuję, że wszyscy goście i domownicy będą zachwyceni! Sałatka ponadto jest bardzo lekka, a jeśli zrezygnujemy z majonezu w sosie czosnkowym będzie wręcz dietetyczna, gdyż kurczaka smażymy na papierze do pieczenia bez dodatku tłuszczu. Zapraszam! [embed]https://youtu.be/VNPrN982A5A[/embed] Składniki na sałatkę warstwową z kurczakiem curry: 2 piersi z kurczaka pół kalafiora sałata lodowa 150 g pieczarek konserwowych(...)sól, pieprz Sos czosnkowy 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i odcinamy błony i tłuste włókna. Oprószamy je solą, pieprzem, ostrą papryką i curry. Z papieru do pieczenia wycinamy prostokątne arkusze i zginamy je na pół. Piersi układamy na połowie papieru, przykrywamy drugą połową i dociskamy. Na rozgrzanej
e-PrzepisyKulinarne