Pasztet drobiowy jest znacznie mniej tłusty od tradycyjnego pasztetu, co za tym idzie jest lżejszy i mniej kaloryczny. Prezentuję wykwintną wersję dwuwarstwową – na białym winie i koniaku z dodatkiem pistacji. Inspirowałam się pasztetem zamieszczonym w magazynie Kuchnia (12/2013), jednak dokonałam pewnych modyfikacji. Taki pasztet będzie idealny na Święta, my się nim zajadaliśmy (szczególnie warstwa wątróbkowa jest warta uwagi) jeśli(...)wykładamy na warstwę z kurczaka. Przykrywamy pozostałymi plastrami boczku. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przed wyjęciem z formy pasztet trzeba dobrze schłodzić. Post Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuPasztet drobiowy...Delikatny i aromatyczny.Znacznie chudszy niż z mięs mieszanych.Z dodatkiem włoszczyzny.Przyprawiony gałką muszkatałową, jałowcem i imbirem.Zapraszam!Składniki:700 g drobiowego mięsa mielonego;1 duża marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część małego pora;1 średnia cebula;1 łyżka oleju;500 ml zimnej wody;2 duże jaja;4 ziarna pieprzu;2 kulki jałowca;2 ziarna ziela angielskiego(...)skóry i kości (dostępne w lidlu) i samodzielnie zmieliłam. Można także użyć mięsa z filetu z piersi kurczaka czy gotowego, mielonego mięsa drobiowego dostępnego w sklepach.Dobre ugniecenie masy mięsnej w keksówce przed upieczeniem zapewni, że w pasztecie nie będzie szczeliny.Olej można zastąpić oliwą lub masłem a sugerowane przyprawy swoimi ulubionymi.Pasztet ma dość wyrazisty smak, dzięki gałce muszkatałowej i imbirowi.Źródło
Gospodyni MiejskaWielkanocy jest jeszcze trochę czasu, ale powoli zaczynam już szukać pomysłów na świąteczne potrawy. Dzisiaj zaprezentuję Wam mój pasztet drobiowy. Wyszedł kremowy, delikatny i pachnący - świetna propozycja na Wielkanocny stół. Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 500 g wątróbki drobiowej 3 pokrojone w kostkę cebule 2 obrane i pokrojone na kawałki pietruszki 4 obrane i pokrojone na kawałki marchewki 4 ząbki(...)pieprz. Całość dokładnie wymieszałam. 6. Masę przełożyłam do silikonowej keksówki i wstawiłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piekłam około godziny, a po wyłączeniu piekarnika zostawiłam w nim pasztet do wystygnięcia. Przepis bierze udział w akcji
Kulinarny PamiętnikKolejna receptura z serii Wielkanocnych tym razem pasztet. Danie, które w tym wielkim dniu na niejednym znajduję się na stole. W naszym domu pieczemy pasztet drobiowy, przepisów na niego jest co niemiara a każdy dobry bo swój :) Receptura tego pasztetu jest moja autorska, lubię jedząc kolejne kęsy wyczuwać bukiet smaków, ziół, czosnku słodkiej marchewki. Kurczaka gotuję w ziołach aromatycznej włoszczyźnie(...)koperek pęczek natkę pietruszki pęczek 2 ząbki czosnku bulionetki 3 łyżki (klik jak je zrobić )sól jeżeli wywar jest za mało słony do pasztetu 80 dag wątróbki drobiowej 4 żółtka plus osobno ubita piana z białek cebula 2 duże 1 bułkę namoczoną w wywarze sól czarna (ma bardzo aromatyczny posmak ugotowanego jajka) można
Basia w kuchniPost Pasztet drobiowy ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 1 kg filetów z kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 30 dag pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1 1/2 łyżki
kgwjanczewoWykonanie pasztetu samemu jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, efekty są fantastyczne.składniki:- ugotowane mięso drobiowe ( np. mięso z rosołu, mogą to być 2- 3 udka, korpus )- 4 jajka- 1 kajzerka namoczona w rosole- 2 ugotowane marchewki Ugotowane mięso oddzielamy od kości, dodajemy bułkę, marchewkę, żółtka, przyprawy (sól, pieprz, ewentualnie przyprawę do drobiu), wszystko
SMYKWKUCHNIUwielbiam domowe pasztety, bo są o niebo lepsze niż te kupne ... no i wiem co mielę. Tym razem na święta Wielkanocne postanowiłam zrobić wersję lżejszą, czyli drobiową. Mam nadzieję, że mile was zaskoczy jego smak :) Składniki: 1,2 kg udek drobiowych (z kurczaka), 1 skrzydło z indyka, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 por, 1 jajko(...)mielę dwukrotnie. Do masy dodaję 1/2 szklanki wywaru z mięsa oraz wszystkie warzywa pokrojone w kostkę, podduszony por, posiekaną pietruszkę, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz i wbijamy jajko. Ewentualnie można pasztet dosolić. Wszystko delikatnie mieszamy, wkładamy do keksówki o wymiarach 26x12 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 80 minut. Wierzch powinien siędelikatnie zrumienić
Delicious Titbitsbulion można wykorzystać jako bazę do zupy, na przykład pomidorowej :) A oto efekt, myślę, że warto było poświęcić trochę czasu, bo smakuje wybornie. Polecam, Pani M. :) Pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami
Kulinarny Pamiętnikprzygotowania i pewnej organizacji bez trudu wyczarujesz ten pyszny pieczony pasztet z kurczaka dostępne składniki : wszystkie składniki na pasztet łatwo znaleźć w każdym sklepie w przystępnych cenach prosty i łatwy przepis : przepis na ten pasztet ma poziom "bardzo łatwy", dzięki czemu jest odpowiedni nawet dla początkujących kucharzy Pasztet drobiowy. Pasztet drobiowy Na pasztet można wziąć kurę(...)różnych rodzajów mięsa drobiowego. Warzywa z gotowania rosołu z kury można użyć do sałatki jarzynowej albo dodać do pasztetu i zmielić razem z mięsem. Oto kilka innych przepisów na domowy pasztet: ŚWIĄTECZNY, DOMOWY PASZTET WIEPRZOWY, pieczony PASZTET DROBIOWY - przepis na pieczony pasztet domowy DOMOWY, PASZTET WIEJSKI wg. MAGDY GESSLER Pasztet drobiowy przepis Składniki i przyprawy potrzebne
Moja Książka KucharskaPasztetów i przepisów na nie na blogu niedużo bo najczęściej piekę taki nasz ulubiony czyli pasztet wieprzowy z grzybami . Ale czasami coś zmieniam bo przecież byłoby
Smaczna PyzaDomowe pasztety i inne mięsne wyroby są o niebo lepsze od tych sklepowych. Przede wszystkim dlatego, że doskonale wiemy z czego one są zrobione.Pasztet doskonale
Bon Appetit Małgorzatypasztet? Jak zrobić drobiowy pasztet domowy pieczony? Jak piec pasztet? Jak długo przechowywać pasztet? To najczęściej zadawane pytania dotyczące pasztetu domowego. Pasztet jak zrobić Jak zrobić pasztet? Pasztet robi się bardzo prosto, w pierwszym etapie wystarczy jeden garnek. Przepis jaki Wam proponuję jest bardzo prosty i ekonomiczny. Podstawą dobrego pasztetu domowego jak w przypadku każdej potrawy(...)biała kiełbasa, jajka, serniki i obowiązkowo drobiowy pasztet domowy. Wiele jest przepisów na pasztet domowy i każdy o swoim mówi mój ulubiony. Pasztet z wątróbką, pasztet z mieszanego mięsa, pasztet z królika, pasztet z żurawiną, grzybami, orzechami. Każdy powinien wybrać swój ulubiony przepis. Nie lubię wątróbki, dlatego mój pasztet drobiowy jest bez wątróbki. Pasztet domowy z tego przepisu
Dieta moja pasjaSkładniki / Ingredients: 10 sztuk wątróbki drobiowej / 10 pieces of chicken liver2 szalotki / 2 shallotsmasło / butter1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlicszkocka whisky / scotch whiskeyszczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepperszczypta soli / pinch of salt1 pomarańcza / 1 orange 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugarżelatyna / gelatineplasterek pomarańczy / orange slice Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie(...)łyżki żelatyny lub jeden listek, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny (nie zdejmujemy garnka z ognia). Po przygotowaniu galaretki pozostawiamy ją do ostygnięcia (zbyt gorąca mogła by rozpuścić pasztet). Lekko schłodzoną galaretkę wylewamy na pasztet, dodajemy plasterek pomarańczy i wkładamy pasztet do lodówki do ścięcia. ***** We wash and dry livers, we cut the shallots. We put a piece of butter
Projekty ze smakiemWiększość smakoszy oraz smakoszek ma tu zapewne swój ulubiony przepis. Co jednak czynić, gdy drobiowy pasztet domowy pieczony, z różnych względów, jest poza zasięgiem naszych zdolności kulinarnych? Dobrym rozwiązaniem może być tutaj inwestycja w smaczny pasztet z dostawą do domu. Oczywiście domowy pasztet drobiowy kupiony poprzez Internet musi pochodzić od sprawdzonego dostawcy, który sprawi, że zakochamy się w jego produkcie(...)okazji sprawdzać przepisy, które zamieszcza nasz ulubiony blog kulinarny. Być może okaże się, że pewnego dnia zamieści on przepis na to, jak zrobić pasztet drobiowy przy użyciu zróżnicowanego mięsa drobiowego, itp. Taki własnoręcznie zrobiony pasztet, upieczony w piekarniku nagrzanym do odpowiedniej temperatury, doprawiony do smaku solą i innymi przyprawami, może się okazać kulinarną wyprawą w nieznane, na którą naprawdę warto
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!