paszteciki - 1453 przepisów (strona:78/97)

Focaccia 156

Focaccie zrobiłam z mojego ulubionego i niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe, którego od wielu już lat używam na spód pod pizze, bułki, paszteciki i chlebek pszenny. Jeżeli drożdże są świeże, to nie ma mocnych aby wypiek się nie udał.  Domowa, świeża i ciepła focaccia to doskonała przekąska i materiał na wszelkiego rodzaju kanapki.   Proporcje na bardzo dużą blachę

Jadło i czytadło
Barszcz czerwony czysty (na zakwasie) 192

czysta na domowym zakwasie i  świeżych burakach, mocno buraczany, czyli ulubiony barszcz czerwony mojego męża. Najchętniej podajemy z gotowanymi ziemniakami, ale można śmiało podać do krokietów, paluszków lub pasztecików z kapustą. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach) 2 średnie buraki 200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja 1 lub wersja 2 ) 1 marchewka

Kuchnia domowa Ani
Pasztet w pięciu smakach 111

Składniki: -pasztet lub pasztecik z kubeczka lub pasztetowa -chleb -dodatki: ogórek kiszony, świeży ogórek, cebula, ketchup, musztarda, sos czosnkowy, sos sygański, cebula, pomidor, papryka (wybieramy dowolne 5 z nich, lub ich kombinacje)  Przygotowanie: Smarujemy chleb pasztetem i kładziemy na niego/polewamy dodatki - wielkiej filozofii tu nie ma. Koszt: 1.50 zł *Na zdjęciu w towarzystwie kultowego w środowisku akademickim goldbraynera super

Tanie przepisy studenckie
Piątkowe menu : "Paszteciki bez mięsa" 160

dzisiejsze danie to wyśmienita propozycja na obiad, ale również jako przekąska na party :) Uwielbiamy róże wersje nadziewanego ciasta francuskiego i dzisiaj podamy Wam jeden z naszych pomysłów. Nazywamy to pasztecikami i są bezmięsne oczywiście.  Nasza wersja to dwa rodzaje farszu : - z pieczarkami - ze szpinakiem Na dodatek podajemy meksykańską salsę i w naszej wersji po obfitym obiedzie lub party kieliszeczek

vegetanie
886. Nutella-wiśnie, musisz spróbować! 169

Kasza manna z wiśniami; dom. dżemem wiśniowym i nutellą W połączenie dżemu wiśniowego i nutelli zakochałam się podczas robienia pasztecików na święta, gdy zostało mi ciasto i było coś z nim trzeba zrobić, obiecałam sobie, że jeszcze kiedyś je powtórzę, stąd śniadanie niby banalne, ale jakie pyszne

More food, love and dreams
Gwiezdne pierożki 130

mnie w domu wszyscy uwielbiają czerwony barszczyk dlatego postanowiłam przygotować im coś innego jako dodatek. Pyszne pierożki z ciasta francuskiego to gwiezdna alternatywa dla pierożków bądź pasztecików. Pracy przy nich o wiele mniej niż przy domowych uszkach, a równie szybko znikają ze stołu :) Gwiezdne pierożki  SKŁADNIKI: 1-2 opakowania ciasta francuskiego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 150 g kapusty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Barszcz z pasztecikami 151

pokrojone masło i sól. Zagniatać, a w między czasie wlewać po łyżce śmietanę. Ciasto rozwałkować na ok 3mm i nożem wykrajać prostokąty. Z brzegu układać farsz i zawijać. Gotowe paszteciki posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do pieca na 200st C na ok 10min........ Smacznego

Gaździnka warzy
Farsz do pasztecików 113

przez praskę 2 ząbki czosnku, przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem i oregano (do smaku). Żeby farsz nie był suchy wlać ok 3/4 szklanki bulionu spod kurczaka. Wymieszać i zawijać w paszteciki................. Smacznego

Gaździnka warzy
Księga piasku i pudełko czekoladek 160

sałatkę. Pismo Karolki, lipiec 1950 - co wtedy robiła, jaki podała obiad? A może skorzystała z dyspozycyi KUCHARZA, który na dzień 5 lipca proponuje:  Zupę Julienne z gałkami parzonemi - Paszteciki z amoretek w konczach - Kalafjory - Kurczęta ze śmietaną - Lody Uśmiecham się do tej kartki, bo wierzę, że między słowami Karolka też schowała swój uśmiech. I wkładam ją z powrotem między

KUCHARNIA
Dip koperkowy 175

Alternatywa do sosu czosnkowego. Delikatny, śmietankowy dip. Idealny do pasztecików, przystawek a także do obiadu. Składniki ( na 250g dipu): 150g jogurtu naturalnego, 50g majonezu, mały ząbek czosnku, 20 ml śmietany 18%, 30g świeżego koperku, cukier, sól do smaku  Koperek myjemy i drobno siekamy. Jogurt, majonez, śmietanę łączymy w jednolitą masę, dodajemy przeciśnięty czosnek i koperek. Doprawiamy do smaku ( można

Pudełko rozmaitości
Pasztet z cebulką 162

Pyszny domowy pasztecik. Składniki: kurczak cały 300 g boczku surowego włoszczyzna  por 100 g wątróbki 3 kulki jałowca 3 kulki ziela 2 bułki kajzerki cebulka 2 jajka  1/2 łyżeczki imbiru, gałki łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Kurczaka, boczek, wątróbkę, wraz z porem i włoszczyzną do garnka z wodą, wrzucamy. Dodajmy jałowiec

Moje pyszne gotowanie
Farsz do uszek wigilijnych z szybkowaru 175

razie konieczności dodaj, czy to kapustę, czy pieczarki, czy też więcej przypraw tak przygotowanym farszem wypełniaj krążki ciasta i formuj uszka, nadmiar wykorzystaj jako farsz do rolad, krokietów, pasztecików z ciasta francuskiego lub w dowolnym innym celu

Szybko Szybkowar
Współpraca z Ziołowy Zakątek :) 128

Wiem jedno, na pewno będzie pyszna! A to dzięki: cebulce, liściu laurowemu, pieprzu czarnemu, natce pietruszki, selerowi i bazylii. Przepis już wkrótce :) Tę przyprawę wybrała Moja Mama. W wykonywaniu pasztecików jest na prawdę dobra :) Na pewno Jej pomogę i wykombinujemy fajny, zdrowy i lekki przepis. Przyprawa składa się z: cebuli, czosnku, liścia laurowego, majeranku, pieprzu czarnego. I totalny hit! Mąka

Zdrowie na języku :P
Współpraca z Polsoja :) 102

Polsoja ma obecnie w ofercie ponad 20 produktów m.in. parówki i kiełbaski, wędliny, tofu, pasty i pasztety, tortellini. Ale teraz najważniejsze, o czym jeszcze nie wspomniałam :) Wszystkie paróweczki, kiełbaski, paszteciki itd. wykonane są wyłącznie z surowców roślinnych, głównie z soi. Nie ma w nich ani grama składników pochodzenia zwierzęcego. To niesamowite, jakie można stworzyć produkty, niemalże identyczne ze standardowymi

Zdrowie na języku :P
Ciasto francuskie, szpinak, feta i suszone pomidory 185

paszteciki, bo tak chyba mogę je nazwać, zjawiły się na naszym stole zupełnie nieplanowane. Rozmroziłam dwa ciasta francuskie, jak się okazało o jedno za dużo. Dzięki podpowiedziom koleżanek długo nie musiałam się głowić jak zagospodarować wolny płat ciasta :) Czytaj więcej

bistro mama