paszteciki - 1453 przepisów (strona:76/97)

Grzyby suszone panierowane 195

Grzyby suszone panierowane stanowią doskonałą przystawką lub można je podawać do gorącego barszczu zamiast pasztecików. Mogą być fajną przekąską na sylwestra i karnawał .  składniki na 2 porcje 10 suszonych grzybów ( z dużymi kapeluszami ) jajko cebula 4 ziarenka pieprzu 3 łyżki mąki 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki oleju sól przepis Grzyby myjemy w letniej wodzie i gotujemy do miękkości

Smakowite Dania
Domowa kapusta kiszona + film 209

kapusta kiszona z której można przygotować wiele smacznych potraw takich jak: bigos, kapuśniak, kwaśnicę a także różnych surówek. Kapusta kiszona może być również składnikiem farszu do pierogów, uszek czy pasztecików. Zapraszam do samodzielnego ukiszenia takiej kapusty w domu. składniki na około 2 kg kiszonej kapusty duża główka kapusty (około 2 kg) 2 marchewki 4 łyżeczki soli ( nie jodowanej ) 1 łyżeczka

Smakowite Dania
Pyza, Marcin i świnki 232

Jeśli ktoś wczoraj nie zdążył obejrzeć programu z moim udziałem może zrobić to dzisiaj, zapraszam! Paszteciki świnki polecają się na każdą imprezę! Przepis na nie jest już na blogu od dawna a niżej możecie zobaczyć na filmie jak je się przygotowuje

Smaczna Pyza
Bulion wegetariański i Włościańskie Jadło 302

jaglana z marchewką na słodko – moja ulubiona kasza w nowej wersji. I trochę klasyki (Rafał): Gołąbki z kaszą gryczaną (wiem, zdjęcie niezbyt urokliwe). Kotleciki ziemniaczane z sosem warzywnym curry. Paszteciki z kiszoną kapustą. Krokiety z grzybami (zjedzone bardzo szybko – brak zdjęcia). Vegetarian broth Recipe (slightly changed) form the Polish Vegetarian cuisine by W. Rusin. I wrote about it here

Qlinarnie i Qlinarnie
Focaccia 200

Focaccie zrobiłam z mojego ulubionego i niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe, którego od wielu już lat używam na spód pod pizze, bułki, paszteciki i chlebek pszenny. Jeżeli drożdże są świeże, to nie ma mocnych aby wypiek się nie udał.  Domowa, świeża i ciepła focaccia to doskonała przekąska i materiał na wszelkiego rodzaju kanapki.   Proporcje na bardzo dużą blachę

Jadło i czytadło
Barszcz czerwony czysty (na zakwasie) 238

czysta na domowym zakwasie i  świeżych burakach, mocno buraczany, czyli ulubiony barszcz czerwony mojego męża. Najchętniej podajemy z gotowanymi ziemniakami, ale można śmiało podać do krokietów, paluszków lub pasztecików z kapustą. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach) 2 średnie buraki 200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja 1 lub wersja 2 ) 1 marchewka

Kuchnia domowa Ani
Pasztet w pięciu smakach 150

Składniki: -pasztet lub pasztecik z kubeczka lub pasztetowa -chleb -dodatki: ogórek kiszony, świeży ogórek, cebula, ketchup, musztarda, sos czosnkowy, sos sygański, cebula, pomidor, papryka (wybieramy dowolne 5 z nich, lub ich kombinacje)  Przygotowanie: Smarujemy chleb pasztetem i kładziemy na niego/polewamy dodatki - wielkiej filozofii tu nie ma. Koszt: 1.50 zł *Na zdjęciu w towarzystwie kultowego w środowisku akademickim goldbraynera super

Tanie przepisy studenckie
Piątkowe menu : "Paszteciki bez mięsa" 213

dzisiejsze danie to wyśmienita propozycja na obiad, ale również jako przekąska na party :) Uwielbiamy róże wersje nadziewanego ciasta francuskiego i dzisiaj podamy Wam jeden z naszych pomysłów. Nazywamy to pasztecikami i są bezmięsne oczywiście.  Nasza wersja to dwa rodzaje farszu : - z pieczarkami - ze szpinakiem Na dodatek podajemy meksykańską salsę i w naszej wersji po obfitym obiedzie lub party kieliszeczek

vegetanie
886. Nutella-wiśnie, musisz spróbować! 210

Kasza manna z wiśniami; dom. dżemem wiśniowym i nutellą W połączenie dżemu wiśniowego i nutelli zakochałam się podczas robienia pasztecików na święta, gdy zostało mi ciasto i było coś z nim trzeba zrobić, obiecałam sobie, że jeszcze kiedyś je powtórzę, stąd śniadanie niby banalne, ale jakie pyszne

More food, love and dreams
Gwiezdne pierożki 176

mnie w domu wszyscy uwielbiają czerwony barszczyk dlatego postanowiłam przygotować im coś innego jako dodatek. Pyszne pierożki z ciasta francuskiego to gwiezdna alternatywa dla pierożków bądź pasztecików. Pracy przy nich o wiele mniej niż przy domowych uszkach, a równie szybko znikają ze stołu :) Gwiezdne pierożki  SKŁADNIKI: 1-2 opakowania ciasta francuskiego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 150 g kapusty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Barszcz z pasztecikami 212

pokrojone masło i sól. Zagniatać, a w między czasie wlewać po łyżce śmietanę. Ciasto rozwałkować na ok 3mm i nożem wykrajać prostokąty. Z brzegu układać farsz i zawijać. Gotowe paszteciki posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do pieca na 200st C na ok 10min........ Smacznego

Gaździnka warzy
Farsz do pasztecików 167

przez praskę 2 ząbki czosnku, przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem i oregano (do smaku). Żeby farsz nie był suchy wlać ok 3/4 szklanki bulionu spod kurczaka. Wymieszać i zawijać w paszteciki................. Smacznego

Gaździnka warzy
Księga piasku i pudełko czekoladek 210

sałatkę. Pismo Karolki, lipiec 1950 - co wtedy robiła, jaki podała obiad? A może skorzystała z dyspozycyi KUCHARZA, który na dzień 5 lipca proponuje:  Zupę Julienne z gałkami parzonemi - Paszteciki z amoretek w konczach - Kalafjory - Kurczęta ze śmietaną - Lody Uśmiecham się do tej kartki, bo wierzę, że między słowami Karolka też schowała swój uśmiech. I wkładam ją z powrotem między

KUCHARNIA
Dip koperkowy 226

Alternatywa do sosu czosnkowego. Delikatny, śmietankowy dip. Idealny do pasztecików, przystawek a także do obiadu. Składniki ( na 250g dipu): 150g jogurtu naturalnego, 50g majonezu, mały ząbek czosnku, 20 ml śmietany 18%, 30g świeżego koperku, cukier, sól do smaku  Koperek myjemy i drobno siekamy. Jogurt, majonez, śmietanę łączymy w jednolitą masę, dodajemy przeciśnięty czosnek i koperek. Doprawiamy do smaku ( można

Pudełko rozmaitości
Pasztet z cebulką 216

Pyszny domowy pasztecik. Składniki: kurczak cały 300 g boczku surowego włoszczyzna  por 100 g wątróbki 3 kulki jałowca 3 kulki ziela 2 bułki kajzerki cebulka 2 jajka  1/2 łyżeczki imbiru, gałki łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Kurczaka, boczek, wątróbkę, wraz z porem i włoszczyzną do garnka z wodą, wrzucamy. Dodajmy jałowiec

Moje pyszne gotowanie