paszteciki - 1453 przepisów (strona:81/97)

Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 257

ważne decyzje. Tort powinien być słodki ,bo to symbol słodkiego życia. No i tak nam zeszło do godziny 1:30, czas na coś gorącego np. barszczyk z lub bez pasztecika, bogracz , żurek. To na prawdę wystarczy. Barszcz czy np. dobry bulion, powinien być na życzenie do końca wesela. Jak wybrać właśnie ten swój wymarzony lokal, restaurację. Tutaj nie ma jakiejś

Kulinarny karnet Christophera
Drożdżowe z pieczarkami 165

zimnej wody. Dodać do farszu, zagotować. Połączyć ze śmietaną, żółtkiem oraz przyprawami (sól, pieprz).  Paski zwinąć w rulon (od dłuższej strony), lekko spłaszczyć. Pokroić na 3-4 cm. paszteciki.  Posmarować białkiem. Piec 20 w 200C SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Barszcz czerwony zabielany 238

Taki barszczyk najbardziej lubi moja rodzinka. Koniecznie musi być zabielany śmietaną. Można go podawać z ziemniakami lub jako dodatek do krokietów  czy pasztecików. składniki: 1,5 kg czerwonych buraków 1 cebula 4 ząbki czosnku 3-4 listki laurowe 3 łyżki majeranku sól 3 litry wody 4 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki maki pszennej 3 łyżki soku z cytryny

Monia miesza i gotuje
Forma do pieczenia babeczek - test 193

sprawdzać i stosować silikonowe wkładki lub papierowe papilotki. Babeczki wyglądają w nich o wiele ładniej. Forma łatwo się czyści i myje. Oprócz słodkich babeczek możemy przygotować w niej także paszteciki, wytrawne muffiny, a także mini serniki i wiele innych wypieków. Oczywiście przy zakupie otrzymujemy samą formę bez zaprezentowanych na zdjęciach papilotek.  Ja formę przetestowałam podczas przygotowywania muffinek na Piknik

Pasja Smaku
Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie 414

Czerwony postny barszcz to kolejny klasyk wigilijnej wieczerzy. U nas  w domu pojawia się obok zupy grzybowej  z łazankami. Z reguły podaję go z pasztecikami z pieczarkami lub  z pierogami z kapustą i grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią

Kulinarne przygody Gatity
Szponder w sosie chrzanowym 178

gościło na naszym stole. Ile razy był gotowany rosół lub mocny wywar na jakąś zupę wśród mięs na których go gotowano był szponder wołowy. Potem robiono z niego pierogi, paszteciki, krokiety , lub podawano w sosie ( chrzanowy, musztardowy, koperkowy itd. ). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
PIERWSZY ROK BLOGA - DZIĘKUJĘ 115

wszystkie like na Facebooku.  Mam nadzieję że kolejny rok spędzicie razem ze mną i upichcimy coś jeszcze razem! Karola PRZEPISY CIESZĄCE SIĘ NAJWIĘKSZĄ POPULARNOŚCIĄ TO: 1 MIEJSCE: PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM ;-) LINK: http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/01/paszteciki-drozdzowe-z-miesem.html 2 MIEJSCE: SAŁATKA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM LINK: http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/10/saatka-z-kurczakiem-i-makaronem.html 3 MIEJSCE: SAŁATKA Z KURCZAKIEM I ANANASEM LINK: http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/saatka-z-kurczakiem-i-ananasem.html 4 MIEJSCE

SMYKWKUCHNI
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 200

Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności od składu nadzienia, a przede wszystkim od kształtu ciasta, otrzymujemy hortopitę, spanakopitę lub kalitsounię. Z zieleniny można przygotować

Chilli Czosnek i Oliwa
Test patelni do grillowania linii Positano, firmy Ballarini 165

deszcz czy mróz szczypie w uszy. Podczas grillowania potrawy nie przywierają do dna, dlatego nie ma problemów z myciem. Patelnia świetnie się sprawdziła w roli tostera. Otóż zakupiłam drożdżowe paszteciki nadziewane mięsem i kapustą. Nie miałam pod reką piekarnika, aby je podgrzać. Wrzuciłam więc je na ciepłą patelnię i opiekłam z każdej strony. Wyszły pysznie chrupiące, ale nie suche. Niestety

Mia Cucina Sofieta
Zupa z zielonych gąsek 226

nazbieramy sporo zielonek najchętniej panierujemy je i smażymy jak kotleciki, podobnie ja rydze panierowane smażone. Można też z zielonek przygotować zupę. W zeszłym roku z mrożonych gąsek przygotowałam paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu wigilijnego. Zupa z zielonych gąsek to mój przepis na wykorzystanie zielonek w kuchni. 250 g świeżych zielonych gąsek 2 ziemniaki 1 łyżka masła 1 liść laurowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Xmas... and a Happy 2014 175

oryginalnych stron. Kolacja wigilijna rozpocznie się barszczykiem z tartaletkami kapuściano- grzybowymi. U mnie zawsze była zupa grzybowa lub rybna, ale czas na małe zmiany ;) Co do pierogów czy pasztecików, to nie specjalnie mi się uśmiecha spędzić pół dnia na ich lepieniu, tartaletki to mniejsze zło w tym przypadku. Następnie wielkiego nieobecnego, czyli karpia, godnie ma zastąpić smażony dorsz w asyście

bastalena
Kapuśniaczki w cieście francuskim/ Dorsz w cieście francuskim 179

szynkę, wypłukaną i posiekaną kapustę, dusimy około 10 minut, doprawiamy w/w przyprawami. Na sam koniec dodajemy pietruszkę. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na spore kwadraty układamy na środku farsz, możecie paszteciki zrobić w formie kopert lub po prostu zrolować. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 20 minut. Dorsz w cieście francuskim: - 2 filety z dorsza - sok z limonki - sól morska - ciasto francuskie

SMYKWKUCHNI
73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 247

znowu zaeksperymentować. Farsz na bazie kurek, koperku i odrobiny zeszklonej cebuli zamknęłam i zawinęłam w pulchnym drożdżowym cieście i upiekłam średniej wielkości rogaliki! Wyszły ekstra, efekt smakowy podobny do pasztecików z grzybami, z tym, że rogaliki bardziej "chrupią" i są bardziej rumiane. Ja podałam je z kwaśną śmietaną z odrobiną pieprzu, ale można ją zastąpić kwaśnym jogurtem naturalnym lub kefirem

Symfonia Smaków
NAJPOPULARNIEJSZE PRZEPISY W 2012 ROKU 198

zdjęcie otworzy się drugie okienko z przepisem). Sernik z kruchym ciastem kakaowym Enchiladas z kurczakiem i fasolą Ciastka ze skwarkami Gołąbki z włoskiej kapusty Ciasto "Pijane rodzynki" Sałatka jarzynowa Paszteciki z pieczarkami Karpatka Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Sernik "Złota rosa" Tort różano-wiśniowy Ciasto "Shrek

Przepisy Aleksandry