paszteciki drożdżowe - 406 przepisów (strona:19/28)

ŚWIĄTECZNY KULEBIAK Z KAPUSTĄ KISZONĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 114

świetnym pomysłem np. jako dodatek do wigilijnego, czerwonego barszczu – świetny zamiennik dla pasztecików z grzybami albo pieczonych pierogów. Smakuje wybornie! W moim regionie nie jest on popularny, ale moja babcia zawsze go robiła. Robiła, bo wiedziała, że ubóstwia go cała rodzina! Przygotowany z ciasta drożdżowego albo drożdżowo-francuskiego i nadziewany postną kapustą z kaszą i grzybami będzie zachwycał zarówno

Ostra na Słodko
Pyszny makowiec :) 206

Bez makowca to już nie będą te same święta. Zatem śpieszymy z pomocą i poniżej znajdziecie przepis Basi na pyszny makowiec :) Do świąt jeszcze chwila czasu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kulebiak z kapustą i grzybami 352

danie, które możecie przygotować mając pozostałości kapusty z grzybami w lodówce. Wydaje mi się, że jest smaczniejszy, wilgotniejszy niż tradycyjne paszteciki. I długo zachowuje świeżość. Bardzo dobry rodzaj pieczywa do barszczu, polecam. Składniki (na 1 duży kulebiak): Ciasto drożdżowe:\ 250 gram mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 25 gram świeżych drożdży 1/4 szklanki

Mango Papaja
Ślimaczkowe paszteciki z mięsem 151

Takie ślimaczkowe paszteciki świetnie smakują na przykład z czerwonym barszczykiem. Fajnie się prezentują i są trochę inne niż na cieście drożdżowym, bo są na cieście kruchym. Jeśli trochę nam ich zostanie wystarczy podgrzać w piekarniku i mamy świeżutkie ślimaczki. Można je też mrozić. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
MAKOWIEC 180

gustów. Idealne są rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa. Z podanego przepisu upieczecie trzy makowce. Podaję dwa przepisy na ciasto drożdżowe. Przepis drugi jest według mnie szybszy i prostszy, bez jajek. To ciasto polecam gdy będziecie chcieli przygotować paszteciki  np. z kapustą lub mięsem do czerwonego barszczyku. ( Nie dodawajcie tylko cukru!) Wypróbowałam oba i oba polecam.Spróbujcie i porównajcie sami

potrawyregionalne
Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką 168

Dziś będzie mięsko troszkę w innej postaci, ach jak ja lubię te paszteciki jeść hi hi. Karkówka wyszła pyszna, po przerobieniu jest jeszcze lepsza .   Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 16 g drożdży sypkich Babuni  250 ml mleka 1/4 szklanki oleju jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli  Dodatkowo na farsz: karkówka(...)marchewką i pietruszką.Miksujemy do rozdrobnienia.Dodajemy bułkę tartą i wywar rosołowy ostudzony. Mieszamy. Zakończenie: Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt, farsz przekładamy na środek i zwijamy w rulon. Kroimy na 2-3 centymetrowe porcję. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy paszteciki niech wyrosną jeszcze. Po wyrośnięciu smarujemy je rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach

Różowa kuchnia
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 147

względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się trzy rodzaje pierogów : gotowane (najbardziej powszechne), pieczone i smażone. Przepis na pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami, którym się z Wami podzielę, pochodzi ze starego dodatku do jednej z gazet. Przytaczam go w całości za redakcją. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych pierogów, a przepis jest naprawdę bardzo łatwy i wbrew(...)kuchence mikrofalowej. Wiem, wiem – tradycyjne – gotowane, odsmażone na rumiano – nie ma lepszych. Niekoniecznie. Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami są zupełnie inne i naprawdę godne polecenia. Smakują i na ciepło, i na zimno. Kto ma ochotę może z tych składników przygotować paszteciki. Podane z filiżanką barszczu czerwonego będą samodzielnym daniem obiadowym. Gorąco polecam – na Wigilię, Karnawał… i nie tylko

mojewypiekiinietylko
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 161

kuchence mikrofalowej. Wiem, wiem – tradycyjne – gotowane, odsmażone na rumiano – nie ma lepszych. Niekoniecznie. Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami są zupełnie inne i naprawdę godne polecenia. Smakują i na ciepło, i na zimno. Kto ma ochotę może z tych składników przygotować paszteciki. Podane z filiżanką barszczu czerwonego będą samodzielnym daniem obiadowym. Gorąco polecam – na Wigilię, Karnawał… i nie tylko

mojewypiekiinietylko
Kapuśniaczki grzybowe - paszteciki z farszem z kapusty i grzybów 533

kapustą albo po prostu nie może jeść smażonych rzeczy to może skusi się na kapuśniaczki ? To takie pyszne, nieduże paszteciki z farszem z kapusty i leśnych grzybów. Ciasto jest mięciutkie i bardzo proste do przygotowania. Mimo, że jest drożdżowe to nie trzeba odstawiać go i czekać aż wyrośnie bo doskonale da sobie radę już w piekarniku. Możecie tego ciasta użyć

Smaczna Pyza
Paszteciki „bombki” z kapustą i grzybami (krucho-drożdżowe) 193

Dziś mam dla Was coś znanego, powszechnego i można by powiedzieć- oklepanego! Paszteciki, bo o nich mowa, ale w całkowicie świątecznym wydaniu. Oryginalny kształt bombki z

Kuchnia w czekoladzie
Paszteciki z serem smażone 95

mojego dzieciństwa, który sprzedawano w "Pasztecikach" na ul. Trybunalskiej w Świdnicy. Mieszkałam obok na ul. Długiej i biegałam do babci po pieniądz, żeby na pasztecika dała parę groszy.Dziś po pasztecikach z owego lokalu pozostało tylko wspomnienie, ale ja postanowiłam odtworzyć ten smak i zapach. Myślę, że nawet mi się udało:)  Puszyste drożdżowe ciasto smażone na głębokim oleju(...)części. Z każdego ciasta zrobić prostokątny placuszek, na środku ułożyć ser. Zawinąć krótsze brzegi a następnie zawinąć ciasto i dokładnie zakleić. Poturlać parę razy w dłoniach, aby wyszły zgrabne paszteciki. Odłożyć na 10 minut do wyrośnięcia. Olej rozgrzać do 170 st. C. Temperaturę można sprawdzić wrzucając kawałek surowego ciasta-ma od razu wypłynąć, ale nie powinno szybko brązowieć. Smażyć paszteciki

Krylowa Kuchnia
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami 1709

Chrupiące paszteciki z ciasta francuskiego nadziane pieczarkami z cebulką, takie nieduże, na kilka kęsów. Idealne do barszczu czerwonego. I znacznie mniej pracochłonne niż ich siostry z ciasta drożdżowego, a w zabieganym przedświątecznym czasie to ogromny plus :)  Składniki: ok. 350- 400 g pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz, pieprz ziołowy 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko   Cebulę i pieczarki(...)każdego z powstałych prostokątów (wzdłuż dłuższego boku) ułożyć farsz. Boki ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem, a następnie skleić je zamykając farsz w środku. Ostrym nożem przeciąć w poprzek ciasto na paszteciki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem sklejonym ciastem do dołu. Wierzch każdego pasztecika posmarować jajkiem (można posypać kminem lub sezamem) i piec w temperaturze 190 stopni C przez

Simply Food
Rogaliki drożdżowe z pigwą 177

Bardzo lubię piec wszelakie pyszności z ciasta drożdżowego. Mam swój ulubiony przepis na rogaliki, który publikowałam już TUTAJ . Z tego samego przepisu, przerobionego na wersję wytrawną robiłam także PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM . Postanowiłam tym razem wypróbować inną recepturę. Wybór padł na rogaliki z niezastąpionego bloga MOJE WYPIEKI . Przepisy są bardzo podobne, jeśli chodzi o składniki, różne są natomiast ich proporcje. Rogaliki

Wrzosowa Polana
Paszteciki z kapustą i grzybami 137

grzybami albo krokieciki (paszteciki w różnych regionach nazywane też kapuśniaczkami). Co prawda za samym barszczem nie przepadam, ale uszka albo krokiety z kapustą i grzybami jem zawsze nawet solo. PASZTECIKI Z KAPUSTĄ i GRZYBAMI Składniki: (około 20 sztuk) na ciasto: 450 g mąki 30 g drożdży 2 żółtka 100 g masła 200 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)złoty kolor Kapustę, grzyby i cebulę mieszamy razem doprawiając do smaku sola i pieprzem. wykonanie: Ciasto drożdżowe dzielimy na 2 kawałki, rozwałkowujemy na prostokąt, wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz i zawijamy w rulon. Każdy z rulonów kroimy na mniejsze kawałki.  Tak powstałe paszteciki smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy kminkiem. Odstawiamy na kilka minut aby podrosły

Bon appetit mon amie
Jak przygotować kutię? 168

Jak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania