przygotowane danie na wieczór czy imprezę. Dzięki temu, że kupujemy gotowe ciast francuskie, omijamy cały proces wyrastania i wałkowania ciasta drożdżowego. Oczywiście możemy samodzielnie przygotować ciasto francuskie, ale proszę… kto będzie poświęcać kilka godzin czasu na jego przygotowanie Paszteciki z ciasta francuskiego są idealnym dodatkiem do barszczu, więc będą potrawą podawaną na wigilijnym czy sylwestrowym stole. Na Boże Narodzenie
To Musisz Wiedziećketchupu , pieczarek , cebulki i sera żółtego . Powiem Wam że wyszły pyszne alla paszteciki , córka jadła je z zupką ogórkową . Zapraszam :) Składniki na ciasto drożdżowe : około 3 szklanek mąki 1 szklanka wody 3 łyżki oliwy z oliwek
Sama słodycz i szczypta chiliPaszteciki z mięsem i grzybami to bardzo smaczna przekąska, która idealnie smakuje z dodatkiem czerwonego barszczu. Zazwyczaj serwowane są na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych, weselach. Domowe paszteciki to także świetna przekąska na domowe imprezy, spotkanie w rodzinnym gronie a szczególnie na święta. Paszteciki z tego przepisu są bardzo mięciutkie, delikatne i wyraziste w smaku. Może i są nieco pracochłonne(...)smak jest wart każdej minuty, którą poświęcimy na ich przygotowanie. Poniżej przepis na pyszne domowe paszteciki z mięsem i grzybami. Z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. PRZEPIS NA PASZTECIKI Z MIĘSEM I GRZYBAMI Składniki Porcja na ok. 50 sztuk CIASTO DROŻDŻOWE 50 dag mąki pszennej 12 g drożdży suchych 1 łyżeczka cukru szklanka mleka 1 łyżeczka soli 2 jajka
Alle Dobre!Nocy Sylwestrowej jeszcze daleko, ale wierzcie mi, że taka przekąska będzie idealna, bo paszteciki są przepyszne i świetnie się prezentują. Muszę przyznać, że mój mąż zapytał nawet, czy możemy zjeść paszteciki na obiad ;-) To pewnie dlatego, że w kuchni pachniało nieziemsko. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3,2 % 400 g mąki pszennej(...)łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, majeranek 3-4 średnie kiszone ogórki 80 g żółtego sera Dodatkowo: jajko, łyżka mleka i sezam 3 łyżki mąki ziemniaczanej WYKONANIE Ciasto drożdżowe : Do miseczki wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, wymieszać i zostawić na 15 minut do powstania zaczynu. Masło rozpuścić i ostudzić. Do dużej miski wsypać
Passions hobbies lifePaszteciki to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej 125ml mleka 13g świeżych drożdży 30g masła 1 jajko 1/2 łyżeczka soli szczypta cukru Farsz: 60g suszonych leśnych grzybów 270g kapusty kiszonej(...)każdą rozwałkować na kształt prostokąta i przekroić na pół. Na każdej części rozłożyć farsz i zwinąć w roladę, każdą roladę pokroić na porcje o szerokości około 3 cm. 4. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 - 18 minut
Szalona Kuchnia Ewelinynadzieję, że nikt z Was nie spędza tej soboty samotnie. :) W końcu trzeba się jakoś rozgrzać :) Polecam Wam dzisiaj paszteciki na ciepło z pieczarkowym farszem. Idealne do barszczu, albo solo. Ich niezwykłość kryje się w cieście. Krucho - drożdżowym. Co do farszu, niech każdy wybierze swoje ulubione nadzienie, u mnie padło na pieczarki. Powodzenia. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej(...)sól i pieprz. Podsmażamy na maśle i zostawiamy do przestygnięcia. Dodatkowo: 1 jajko mielony kminek Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy, aż uzyskamy prostokąty. Farsz nanosimy na ciasto i zawijamy paszteciki. Na koniec paszteciki przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy mielonym kminkiem. Pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza aż paszteciki się zarumienią. Podajemy
Kuchnia Pani WiosnyPyszne mięsne paszteciki, które można przygotować w około pół godziny. Dużo mniej pracy niż przy wersji drożdżowej, a smakują równie dobrze. Składniki: ciasto francuskie 300g mięsa mielonego ostre czatni z zielonego pomidora 2 ząbki czosnku łyżka masła cebula szalotka pieprz Cebulę siekamy, podsmażamy na łyżce masła. Do cebulki dodajemy mięso mielone, doprawiamy pieprzem i dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Smażymy(...)usmażonego mięsa dodajemy ostre czarni z pomidora i mieszamy do połączenia. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty, na środku każdego z nich układamy porcję mięsa i zawijamy na paszteciki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - miejscem sklejenia ciasta w dół (ciężar farszu dociśnie ciasto i nie otworzą się przy pieczeniu). Paszteciki pieczemy przez 12-15 minut
Gotowanie i blogowaniePrzepis mam od mojej mamusi, ciasto drożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami. Składniki: 1 kostka margaryny 1/4 l śmietany 50 g drożdży 600 g mąki 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki cukru
Na moim talerzuFocaccie zrobiłam z mojego ulubionego i niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe, którego od wielu już lat używam na spód pod pizze, bułki, paszteciki i chlebek pszenny. Jeżeli drożdże są świeże, to nie ma mocnych aby wypiek się nie udał. Domowa, świeża i ciepła focaccia to doskonała przekąska i materiał na wszelkiego rodzaju kanapki. Proporcje na bardzo dużą blachę
Jadło i czytadłolubią. Ja, dzisiaj dla odmiany postanowiłam znowu zaeksperymentować. Farsz na bazie kurek, koperku i odrobiny zeszklonej cebuli zamknęłam i zawinęłam w pulchnym drożdżowym cieście i upiekłam średniej wielkości rogaliki! Wyszły ekstra, efekt smakowy podobny do pasztecików z grzybami, z tym, że rogaliki bardziej "chrupią" i są bardziej rumiane. Ja podałam je z kwaśną śmietaną z odrobiną pieprzu, ale można(...)wielkości cebula cukrowa 2 łyżki masła do smażenia pół pęczka świeżego, posiekanego koperku świeżo zmielona sól i pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od sporządzenia rozczynu drożdżowego: w dość wysokiej misce za pomocą palców lub drewnianej łyżki rozcieramy drożdże z cukrem aż do ich rozpuszczenia. Kolejno drożdze zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy 3-4 łyżki mąki i delikatnie
Symfonia SmakówPaszteciki to doskonała przekąska, która najlepiej smakuje podana z filiżanką czerwonego barszczu do picia. Delikatne drożdżowe ciasto z aromatycznym farszem powoduje, że każdy chętnie po nie sięga. Przepis wystarczy na 48 sztuk Co potrzeba na ciasto: 500 g maki tortowej typ 450, 20 g drożdży świeżych, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 100 g masła(...)potrzeba na farsz: 500 g kiszonej kapusty, 500 g pieczarek, 1 średnia cebula, 4 łyżki oleju rzepakowego, Sól, Pieprz Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na paszteciki: Masło rozpuszczamy, zostawiamy do wystudzenia. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Do dużej miski dajemy 2 łyżki mąki, cukier, pokruszone drożdże i ciepłe mleko. Mieszamy do połączenia się składników, przykrywamy miskę ściereczką. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy
Bułka z ChlebemGotowe ciasto drożdźowe-nigdy takiego nie kupowałam,ale cóż przez nieuwagę zamiast kupić francuskie stałam się szczęśliwą posiadaczkę drożdżowego. Okazało się,że jest naprawdę smaczne i co najważniejsze nie trzeba czekać aż wyrośnie.Zrobiłąm z niego pyszne paszteciki z pieczarkami i salami.Myślę,że taka propozycja zainteresuje osoby,które,albo nie mają zbyt wiele czasu,ale po prostu
Wielki apetytPaszteciki w moim domu pojawiają się zawsze na Boże Narodzenie i Sylwestra, wtedy robię je w wersji z ciasta drożdżowego. Czasem jednak robię prostszą i szybszą wersję z ciasta francuskiego. Używam wtedy w nich pieczarek zamiast sporej ilości suszonych grzybów. Farsz kapuściano grzybowy przygotowuję wcześniej w większej ilości i mrożę w porcjach, by szybko móc przygotować przekąskę na wieczór. Szybkie
To Musisz Wiedziećpostąpić, bo z samych szyj mięsko nie prezentuje się urodziwie. Tak nastał wtorek i zerknęłam na miskę w lodówce. Pomyślałam: paszteciki? Nieeee, pyzy? Też nie, bo ziemniaków z obiadu nie zostało. Myślałam zagnieść drożdżowe ciasto i upiec pieróg, ale ani kapusty nie miałam naszykowanej ani grzybków. Najszybsze były pierogi. Nie to, że to był pierwszy raz. Nie, nie! Zalepiłam
Pieprzyć z FantazjąDrożdżowe ciasto z grzybowym farszem i charakterystycznym posmakiem czarnuszki w postaci uroczych małych pasztecików to smakowita przekąska idealna niemal na każdą okazję. Połączenie pieczarek, kapusty oraz ciekawej przyprawy nadaje "pierogom" niezwykle oryginalnego i wyjątkowego smaku. Pierogi Szwedzkie -Składniki: Ciasto: 500 g mąki tortowej 2 płaskie łyżki miodu 260 ml wody 30 g drożdży łyżeczka soli Farsz
Słodka Strona