Bardzo lubię wszelkiego rodzaju paszteciki - czy z kapustą i grzybami, z pieczarkami, ... . Połączenie pysznego ciasta drożdżowego i wspaniałego farszu - jak tego nie lubić? Dzisiejszy przepis na paszteciki podbił nasze serca - w te Święta robiłam je 4 razy, łącznie z porcją na wynos - ciasto jest wspaniałe, a do pieczarek też nikt nas specjalnie namawiać nie musi! Polecam! Składniki
Plate of JoyKapuśniaczki, czyli małe paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami to najlepszy dodatek do barszczu. Zazwyczaj robię je z ciasta drożdżowego, ale tym razem postanowiłam coś zmienić i kapuśniaczki zrobiłam z ciasta z dodatkiem piwa. Ciasto to jest bardzo proste, a do jego zrobienia potrzebujemy tylko 4 składników. Kapuśniaczki upieczone z ciasta piwnego są kruche i delikatne. To ciasto przypomina swoją(...)paszteciki o długości około 3-4 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia miejscem zawinięcia do spodu. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać widelcem lub rózgą i posmarować nim kapuśniaczki z ciasta piwnego. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 25-30 minut do lekkiego zrumienienia. Polecam wypróbować przepis na paszteciki krucho-drożdżowe . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciPaszteciki z pieczarkami i serem doskonale sprawdzają się jako imprezowa przekąska lub jako dodatek do wigilijnego barszczu. Paszteciki z pieczarkami drożdżowe królują na moim stole nie tylko podczas świąt i imprezy Sylwestrowej, ale także w ciągu roku. Continue reading Paszteciki z pieczarkami at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
kurkanielotka.plPaszteciki-rogaliki z mięsem, idealne do barszczyku! Świetne jako dodatek do zupki albo sałatki, a także fajna opcja na imprezową przekąskę. Pyszne i łatwe w przygotowaniu
Blog z ApetytemCzasem zostaje wam z obiadu mięsko i nie wiecie co z im z robić . Tak właśnie powstały paszteciki o lekko chrupiącej skórce(...)Ciasto drożdżowe mąka pszenna typ 500 500 g margaryna 200 g drożdże instant 1 saszetka szczypta soli śmietana 200 g jajo 1 szt do ciasta drożdżowego jajo 1 szt do posmarowania pasztecików Farsz: schab upieczony poprzedniego dnia( zostało mi z obiadu) czosnek 1-2 ząbki sprasowane 1.1/2 szklanki bulionu drobiowego Wykonanie ciasta drożdżowego: Do misy wsypujemy
Różowa kuchniadawna chciało mi się pasztecików pieczarkowych. Ale nie przepadam za robieniem ciasta drożdżowego stad pomysł na paszteciki w cieście francuskim. Wychodzą pyszne i szybko znikają. Czytaj więcej
Pychotkaaapropozycję na szybkie paszteciki z farszem z zielonej soczewicy. To propozycja nie tylko dla tych, którzy nie lubią lub nie mają czasu na lepienie pierogów czy zagniatanie ciasta drożdżowego na klasyczne paszteciki. Składniki (na 12 pasztecików): 400 g ciasta francuskiego 200 ml zielonej soczewicy pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki całego kminku pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego ząbek czosnku cebula olej
Weekendy w domu i ogrodzieprzykład grzyby i drożdże. Dieta właściwie się już skończyła, ale są produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych(...)tego przepisu, ale zdjęcia z pierwszej partii wyszły mega słabe, więc dziś z rana zrobiłam drugą turę i ta już wyszła lepiej. Trochę inaczej też „ulepiłam” te paszteciki, te są zdecydowanie ładniejsze. Nie musicie się oczywiście bawić z żadne nacinania, ale to akurat nie jest trudne i czasochłonne. Możecie paszteciki wycinać mniejsze, większe, proste i ukośne, to zupełnie
KardamonovyBardzo lubię paszteciki z różnymi rodzajami farszu. Najczęściej potrafię skusić się na farsz z kapustą lub kaszą, rzadziej z mięsem. Tym razem postanowiłam wykonać paszteciki z ciasta drożdżowego sama. Jak widać - udało się. Świetnie smakują na drugi dzień z kubkiem gorącego barszczu czerwonego. Przepis stąd . Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła roślinnego 3/4 szkl. mleka 3 łyżeczki
Pasja SmakuPaszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Przepisy Thermomix Składniki na krucho-drożdżowe ciasto: 150 g mąki 70 g bardzo gęstej śmietany 18% 20 g drożdży 1 łyżka wody 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli Składniki na nadzienie: 100 g kaszy gryczanej 500 g pieczarek 1 cebula 20 g oleju jajko sól, pieprz, majeranek (do smaku
Themo przepisyPaszteciki z ciasta drożdżowego z farszem, którego baza to mięso drobiowe z rosołu. Idealne jako dodatek do czerwonego barszczyku lub samodzielna przekąska na ciepło lub zimno. Składniki: 350 g mąki pszennej 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli szklanka mleka 2 żółtka 80 g masła szczypta soli farsz: 400 g mięsa drobiowego z rosołu(...)prostokąt. Podzielić go na trzy paski, na środku każdego ułożyć farsz i zlepić brzegi, aby powstał rulon. Podzielić go na 5 cm kawałki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć paszteciki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 min. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Przed pieczeniem paszteciki posmarować białkiem i posypać kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
wyzwania kuchenneDzisiaj kochani proponuję Wam przygotowanie bardzo smacznych pasztecików z nadzieniem szpinakowo- mięsnym. Paszteciki przygotowałam z ciasta drożdżowego, bo takie lubię najbardziej. Posypałam część makiem, a drugą część czarnuszką. Zapraszam! składniki na ciasto drożdżowe: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 1 żółtko - 1/4 kostki masła roztopionego w garnuszku - 1/3 kostki drożdży -200-250 ml letniej wody - 1/5 łyżeczki soli WYKONANIE(...)następnie z roluj tak aby powstał długi walec, z każdej strony otoczony ciastem. Odkrój pozostałą cześć ciasta i zrób to samo. Każdy taki długi walec- rolkę, kroimy na równe paszteciki. Smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem lub czarnuszką, pieczemy 25 -30 minut w temp 185 stopni C. Gotowe smacznego
SMYKWKUCHNIWigilia w aspekcie kulinarnym to ta tradycyjna . Smażony karp, ziemniaki z “tłuszczykiem” i cebulką, majonezowa sałatka wielowarzywna, kapusta z grochem, pierogi odsmażane na maśle, śledzie w oleju, paszteciki, kulebiaki i oczywiście najpyszniejsze pierniki, serniki i makowce. Niewiele dań z tej najpiękniejszej kolacji można uznać za zdrowe. Wigilia i Święta są tak wyjątkowe, że odchudzanie się w ten czas(...)pełnoziarnistą, danie będzie jeszcze zdrowsze, a smakowo zbliżone do oryginału. Oczywiście warto postawić na gotowanie pierogów, niż ich odsmażanie. Mąka orkiszowa świetnie sprawdzi się też w wytrawnych wypiekach drożdżowych takich jak paszteciki czy kulebiaki . Podajesz na stół postną kapustę ? Nie zagęszczaj jej zasmażką – jeśli tradycyjnie używasz do niej smalcu, zredukuj jego ilość do niezbędnego minimum. Uważam, że na wigilijnym
Poezja smaku