SKŁADNIKI: Pasta 150 g tuńczyka kawałki np. W oleju 2 ogórki konserwowe 2 jajka na twardo 1 szalotka Sos 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu Sól czarna (może być dowolna) Pieprz PRZYGOTOWANIE: Jajka obieram a następnie rozgniatam widelcem. Ogórka drobno siekam a następnie dodaję do jajka. Szalotkę obieram i kroję w kostkę. Tuńczyka odcedzam i dodaję do pozostałych produktów
Gotowanie Patkiśniadanie lub kolację można zrobić pastę tuńczykową. Do tuńczyka wystarczy dodać kilka składników i gotowe. Czasami brak czasu sprawia, że robimy coś ekspresowego a ryba w puszce to dobre rozwiązanie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDziś kolejny szybki i zdrowy przepis, który nadaje się zarówno na przekąskę, jak i np. w formie kolacji – chrupiący snack z pastą z łososia. Spróbujcie
Słodkie okruszkiskładnikami. Dodajemy wodę na wysokość 0,5 cm ponad poziom kasz i blendujemy. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Podajemy z guacamole z TEGO przepisu, "WEGAŃSKIM" TUŃCZYKIEM lub inną pastą. Jeśli chcemy przyrządzić placuszki na słodko, to w miejce koperku i natki pietruszki dajemy wanilię i cynamon oraz nie przyprawiamy solą i pieprzem. W wersji deserowej można podać
Jeść, by żyć w zdrowiuLubię pasty jajeczne przede wszystkim dlatego, że można dowolnie je komponować, dodając ulubione dodatki. Dziś u mnie pasta jajeczna z tuńczykiem Smacznego! Składniki na kilka osób: 7 jajek 2-3 ogórki kiszone mała cebula pół puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='7 jajek
Kuchnia BazyliiBabeczki z tuńczykiem i kiełkami... Kruche, złociste babeczki. Wypełnione nadzieniem z tuńczyka. Udekorowane kiełkami brokułu. Pyszna ozdoba stołu! Polecam! Składniki: Ciasto: 130 g mąki; 60 g
Gospodyni MiejskaTuńczyk z puszki może generalnie super zdrowy nie jest, ale czasami warto go wykorzystać do sałatek lub past. Duża zaleta takiej sałatki to jej szybkie przygotowanie i składniki ,które raczej w każdym domu mamy pod ręką. SKŁADNIKI 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej 4 średnie ogórki kiszone 6 jajek 2 średnie cebule 10 dag sera żółtego ( dowolny
W kuchennym oknie Ewybyć praco i czasochłonny, może być szybki, prosty i smaczny. Taki właśnie jest pasztet z tuńczyka z serkiem. Doskonała przystawka podana z pieczywem, lub w formie pasty na chlebek. 1 puszka tuńczyka w oleju 1 serek śmietankowy APETINA 1 bułka mleczna pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny Tuńczyka należy porządnie odsączyć z zalewy. Bułkę pokroić na bardzo drobną kostkę
Jadło i czytadłoPaprykarz z tuńczyka to bardzo szybka i prosta pasta, przekąska, która z pewnością Was zaskoczy smakiem:) Im dłużej stoi tym jest lepszy. Zrobiłam trochę więcej i przechowuję od 2 tygodni w lodówce. Z każdym dniem nabiera mocy. Doskonały pomysł na smarowidło, zwłaszcza do świeżego chrupkiego pieczywa:)) Prosty w przygotowaniu i szczerze zachęcam do skorzystania z przepisu. Z pewnością przypadnie
gotuj ze mnąPamiętacie paprykarz szczeciński? Kiedyś król sklepowych półek, nieodzowny element każdej wyprawy na wczasy czy wycieczkę. Dzisiaj mimo ponad 50-letniej historii prawie zapomniany leżakuje miedzy innymi
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach 100 g kaszy jaglanej 2 marchewki 1 cebula 500 g passaty pomidorowej lub domowego przecieru 2 łyżki oleju 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki suszonego czosnku sól Sposób wykonania: Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy około 300 ml wrzątku i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie przekładamy kaszę(...)wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy do momentu aż zacznie się szklić. Dodajemy marchew i dalej podgrzewamy aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy passatę, odsączonego z zalewy tuńczyka, ugotowaną kaszę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Pastę studzimy, przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce
Qchnia po prostudrganie powieki, jak nie ma jakiegoś składnika. Sałatka z tuńczykiem o której dziś wam opowiem, to najprostsza rzecz pod słońcem. Jeśli macie w domu kilka produktów, to taka sałatka z tuńczykiem robi się sama. Możecie ją podać na tostach i to jest mega patent na wszelkie rodzaju szybkie posiady. Tuńczyka zawsze kupuje w Lidlu, jak jest Tydzień Hiszpański, wtedy duża(...)puszka kosztuje około 25 -27 zł. Taka puszka starcza na sałatkę, pasty czy inne pizze. Tuńczyka po otwarciu przekładam do słoika, przelewam oliwę w której jest i trzymam w lodówce. Jeśli mi zaufacie i dacie się ponieść własnej fantazji, własnemu smakowi to ta sałatka z tuńczyka otworzy przed wami wielką łąkę kreatywności a „nawdupcajnizm” nie będzie miał tajemnic. Podam
ladykitchenszklanki mąki tortowej 1 mała łyżeczka soli 1 jajko około pół szklanki ciepłego mleka Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 małe żółtko masło do posmarowania blaszki Pasta: 1 awokado 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Master Tuńczyk 4 jajka ugotowane na twardo pół pęczka rzodkiewek pół pęczka szczypiorku 3-4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego sól(...)osuszamy, następnie kroimy w kostkę. Szczypiorek płuczemy i dokładnie płuczemy, siekamy dość drobno. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. 2. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i delikatnie mieszamy. Teraz podajemy. 1. Bułki rozcinamy na pół, nakładamy obficie pasty i podajemy. 2. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności
Izabelawkuchnipotraw. Zupa jest najszybszą i najłatwiejszą z nich. W wersji podstawowej, wegetariańskiej, robimy ją na bulionie dashi (z wodorostów kombu i płatków suszonego tuńczyka pasiastego – bulion jest dostępny do kupienia w formie kostki, pasty, granulatu, saszetki). Weganie mogą zrobić bulion na samych wodorostach. Bulion to kwintesencja piątego smaku – umami. UMAMI Dla nas ten smak niestety najlepiej określa chemiczna nazwa(...)miesięcy, ciemne pasty – nawet ponad rok. SKŁADNIKI NA 2 ŚREDNIE PORCJE 700ml wody 2-3 płaskie łyżeczki granulowanego bulionu dashi (lub wodorosty kombu i płatki tuńczyka na wywar) 4-6 pełnych łyżeczek pasty miso (ja użyłam jasnej, ciemnej będziecie potrzebować mniej) ½ kostki twardego tofu 2 porcje wybranego makaronu garstka wodorostów kombu 1 gałązka grubego szczypioru z cebulką kilka gotowanych krewetek
Karo in the KitchenZnudziły się Wam tradycyjne kanapki? Lubicie domowe pasty? Oto przepis dla Was - pomidory nadziewane pastą z twarogiem i tuńczykiem. Według mnie do faszerowania najlepiej użyć miękkich pomidorów. Jeżeli nie przepadacie za skórką - przed pokrojeniem pomidorów, zalejcie je wrzątkiem i obierzcie ze skórki. Ale pamiętajcie - pomidory bez skórki bardzo mocno ślizgają się w dłoni, więc ich wydrążanie może być utrudnione(...)przełożyć na durszlak i delikatnie pozbawić soku, następnie sam miąższ dodać do miski. Do niego dodać twaróg, tuńczyka bez zalewy i posiekany szczypiorek. Posolić, popieprzyć i za pomocą majonezu oraz śmietany (można zastąpić obie rzeczy jogurtem naturalnym) wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną pastą nafaszerować połówki pomidorów bądź posmarować kanapki. Przed podaniem ozdobić posiekanym szczypiorkiem
Ugotować