minut. Szybka przekąska na jeden kęs, no może dwa Polecam. Jak przygotować kruche babeczki z pastą tuńczykowo-warzywną? Idealna przekąska na imprezę i spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Wystarczy kilka prostych składników, gotowe słone kruche korpusy i kilka minut. Prosto i smacznie. Składniki: 160 tuńczyka w sosie własnym 1 mała czerwona papryka 1 łyżka gęstego jogurtu (u mnie skyr(...)korpusów sałatkowych ze strony Ciasteczka z Krakowa sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojoną paprykę, szczypiorek, pokrojonego w kostkę ogórka jogurt i majonez. Doprawiamy wszystko do smaku pieprzem i solą (tej niewielka ilość). Mieszamy składniki. Naszą pastę nakładamy do słonych korpusów sałatkowych. Każdą babeczkę można dodatkowo ozdobić listkami bazylii lub kiełkami rzodkiewki. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiJajka faszerowane stanową piękną dekoracje Wielkanocnego stołu oraz ciekawe śniadanie na co dzień. Moja propozycja na farsz do jajek jest tuńczyk i chrzan. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 6 sztuk (3 porcje) Składniki: 3 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 duża łyżka majonezu 1 łyżeczka tartego chrzanu 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta pieprzu i soli(...)dodatkiem soli, wystudzić przelewając zimną wodą i obrać. Przekroić jajka na pół i oddzielić żółtko od białka. Żółtko przełożyć do miseczki, dodać do niego odsączonego tuńczyka i resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą pastę. Jajka nafaszerować masą. Krok po kroku: 1. Ugotować i obrać jajka 2. Pokroić jajka na połówki 3. Oddzielić żółtko od białka 4. Wymieszać wszystkie składniki
KuchniaWeDwoje.plobrać. Przekroić jajka na pół i oddzielić żółtko od białka. Żółtko przełożyć do miseczki, dodać do niego odsączonego tuńczyka i resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą pastę. Jajka nafaszerować masą. Krok po kroku: 1. Ugotować i obrać jajka 2. Pokroić jajka na połówki 3. Oddzielić żółtko od białka
KuchniaWeDwoje.plzawsze wieczorem i wkładam na noc do lodówki - żeby mieć na śniadanie idealnie przenikniętą smakami. Zachęcam wszystkich miłośników past do chleba do wypróbowania według dokładnego przepisu, przynajmniej za pierwszym razem. ;) Składniki: 250-300 g półtłustego twarogu 1 puszka tuńczyka w oleju (takiego w kawałkach) 1 średnia czerwona cebula, 4-5 gałązek zielonej pietruszki 2 duże łyżki majonezu 2 duże(...)śmietany 1 duża łyżka sambal oelek albo 1 łyżka ostrej papryki w proszku (bo pasta ma być ostra!) 1 łyżeczka płatków chili ( z tego samego powodu, jak powyżej) 1 łyżeczka cukru, najlepiej brązowego sól, pieprz do smaku, w zależności od smaku twarogu i tuńczyka 100-150 g ruccoli Tuńczyka dokładnie odsączyć z oleju, na sicie lub papierowym ręczniku. Następnie
Kuchnia PrezydentowejPaprykarz z puszki chyba zna każdy z nas. Ja pamiętam jego smak tylko z dzieciństwa,bo od tamtej pory,choć minęło wiele wiele lat ani razu
Kolorowa kuchnia Elkiplastrami sashimi (surowa ryba cięta w odpowiedni sposób) oraz omletem. Shizuoka – Tennen Maguro, dosłownie naturalny tuńczyk: miska ryżu z różnymi kawałkami świeżego tuńczyka, marynowane warzywa i zupa miso (na bazie pasty z soi). R estauracji na targu rybnym w Shimizu. Shizuoka – t arg rybny w Shimizu z rybami i owocami morza(...)Restauracja Chikae, dzielnica Hakata. Osaka – Takoyaki: kulki z ciasta wypełnione kawałkami ośmiornicy, typowo uliczne jedzenie. Kioto – Sashimi (świeża ryba cięta w odpowiedni sposób) z tuńczyka. Restauracja Ume no Hana. Osaka – p rosty i tani posiłek z supermarketu: ryż ze śliwką Umeboshi (to małe czerwone), grillowane ryby, marynowane warzywa, Tamagoyaki ( omlet japoński). Kioto – Chawan Mushi
Kuchcik gotujeSkładniki: 185 g rozdrobnionego tuńczyka w wodzie 1,5 łyżki siemienia lnianego pieprz cayanne, czosnek granulowany Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, podajemy z chlebem pełnoziarnistym
Moje-pitraszenieparmigiana" z bakłażanem (Lasagne con melanzane) Lasagne z porem, wędzonym łososiem i serem brie (Lasagne con porri, salmone affumicato e brie) Zapiekanka makaronowa ratatouille (Pasta al forno ratatouille) Muszle makaronowe zapiekane w sosie pomidorowym z tuńczykiem i czarnymi oliwkami (Conchiglioni ripieni di sugo al pomodoro con tonno e olive nere) Makaronowa zapiekanka z porem, dynią i boczkiem (Sformato di pasta
La grande e la piccola cuocaNa stole melduje się dzisiaj makaron – pozdrawiają słoneczne Włochy. Minimalna ilość składników, minimum potrzebnego na przygotowanie czasu. Maksimum satysfakcji nad talerzem i smak, który zostaje w
Karo in the Kitchenrobię z nim różne kanapki, sałatki lub tortille. Dziś zapraszam Was na przepis na tortille z lekko pomidorową pastą tuńczykową. Idealne na śniadanie, do pracy lub kolacje. Takie tortille przygotowuje się naprawdę szybko. Spróbujcie. Składniki: 1 tortilla np. pszenna 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym(...)liście sałaty 1/2 cm pora pieprz do smaku 11/2 łyżki ketchupu łagodnego Parczew 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Tuńczyka odsączamy z oleju. Przekładamy do miseczki, dodajemy drobno posiekany por, ketchup i jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania pasty. Na koniec doprawiamy naszą tuńczykową pastę pieprzem, próbujemy. Na placku tortilli układamy 1-2 liście sałaty. Następnie rozsmarowujemy naszą pastę
Słodkie okruszkifieno z pieczonymi szparagami, pomidorkami i czarnymi oliwkami (Pasta paglia e fieno con asparagi, pomodorini e olive nere) Makaron z makrelą, oliwkami, anchois i kaparami (Pasta con sgombro, olive, acciughe e capperi) Makaron z tuńczykiem i pomidorkami (Farfalle con tonno e pomodorini) Ziołowe tagliatelle z indykiem i papryką (Tagliatelle con tacchino, peperoni e erbe aromatiche) Penne z pstrągiem łososiowym
La grande e la piccola cuocaSpaghetti z tuńczykiem w śmietanowym sosie... Cienkie, długie nitki makaronu. Śmietanowy, lekko kwaśny, gęsty sos. Pływające kawałki tuńczyka. Pycha! Składniki: 250 g makaronu spaghetti; 1
Gospodyni Miejskainformowałam więc Pana Męża, że w paście zamiast standardowego "zlepiacza" w postaci majonezu, użyłam tego mniej kalorycznego - czyli jogurtu naturalnego . Nawet się nie poznał i zajadał z ogromnym smakiem:) Wniosek: Im posiłek dla Pana Męża bardziej tajemniczy składnikami, tym pożycie małżeńskie mniej burzliwe i bardziej udane :) Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w zalewie własnej (120g po odsączeniu(...)pieprz kolorowy Jaja ugotować na twardo i po wystudzeniu oraz obraniu ze skorupki, pokroić w kostkę - amatorzy bardziej gładkiej pasty, mogą jaja zetrzeć na dużych oczkach tarki, konsystencja całości będzie wtedy bardziej jednolita . Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobić. Cebulę i ogórki kiszone pokroić w drobną kosteczkę. Oliwki pokroić w plasterki. Wszystko wsypać do miski, przyprawić
Grunt to przepis!Jajka faszerowane tuńczykiem Dziś dzielę się z Wami kolejnym przepisem na faszerowane jajka, tym razem w wersji z tuńczykiem. Przepisów na jajka faszerowane jest naprawdę wiele. Jedni przygotowują je w wersji klasycznej z majonezem lub chrzanem, inni dodają szynkę, a jeszcze inni wybierają wersję fit z awokado. Ja dziś polecam Wam prosty przepis na jajka faszerowane tuńczykiem. Szybkie i pyszne(...)puszka tuńczyka w kawałkach 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 płaska łyżka majonezu pieprz i sól do smaku kiełki lub szczypiorek do podania Przygotowanie: Jajka gotujemy na tardo. Kroimy na pół i wyciągamy z nich ostrożnie żółtka. Żółtka przekładamy do miseczki, dodajemy odsączonego tuńczyka, jogurt i majonez. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy tworząc pastę. Uwaga
Słodkie okruszki