osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzamy i przekładamy do miseczki. Suszone pomidory (miałam kilka sztuk 5-6) kroimy w kostkę, szczypior płuczemy i siekamy - do tuńczyka dodajemy pomidory - dokładnie mieszamy doprawiając pieprzem. Makaron przekładamy do miski, dodajemy tuńczykową pastę, koncentrat oraz sos i dokładnie mieszamy, by cały makaron obtoczył się w tuńczyku. Podajemy posypując szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitwardo 120 g odsączonego tuńczyka z puszki natka pietruszki (gałązka) pieprz mielony sól czarnuszka szczypiorek Jajka przekroić wzdłuż. Wyjąć żółtka. Natkę pietruszki posiekać. Żółtka, jedno białko, tuńczyka i natkę zmiksować razem ręcznym blenderem. Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem pastę włożyć łyżeczką do miseczek z białek, posypać czarnuszką i podać ze szczypiorkiem. #MasterTuńczyk
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotowałam wersję na słono. Babeczki wypełniłam pastą chrzanową z dodatkiem musztardy francuskiej. Udekorowałam tym co miałam pod ręką. Do babeczek można użyć też innych past, polecam m.in. brokułowo-serową , z czerwonej fasoli z tuńczykiem , jajeczną , serową z awokado . składniki: kruche ciasto 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 żołtka szczypta soli pasta chrzanowa ok 350 g zmielonego
Monia miesza i gotujePolecam na kolację, domową imprezę lub do zjedzenia w pracy. Świetnie do niej pasuje bagietka, pieczywo czosnkowe lub grzanki. Przystawki i przekąski: ** Ruloniki z pastą jajeczną ** Nadziewane koszyczki z ciasta francuskiego ** Jajka faszerowane tuńczykiem ** Mini tortille z papryką i ogórkiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2 porcje lub półmisek: 100 g mixu sałatowego, sałaty lodowej lub rzymskiej
Kulinarny S.O.S.papierowych ręcznikach i odstawić na godzinę. A użycie majonezu przygotowanego od podstaw wzbogaci smak. Składniki 4 pomidory owalne , np. śliwkowe 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów drobno starta skórka z 1 cytryny 115 g tuńczyka z puszki 2 łyżki kaparów sól pieprz 2 suszone pomidory pokrojone w paski świeża bazylia Przygotowanie Pomidory przekroiłem na pół, wydrążyłem miąższ(...)natarłem wnętrze pastą pomidorową. W ten sposób przygotowane pomidory ułożyłem przeciętą stroną do dołu na blasze do pieczenia, zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 12 minut. Następnie wyjąłem je i pozostawiłem do wystygnięcia. Sos majonezowy : majonez połączyłem z cienko startą skórką cytrynową, osączonym tuńczykiem i kaparami. Doprawiłem solą i pieprzem. Gotową masą wypełniłem połówki pomidorów, ozdobiłem pokrojonymi
R'n'G KitchenPASTA : 6 jajek ugotowanych na twardo 100 g serka topoinego gołda lub tylżycki 1 łyżka majonezu sol, pieprz do smaku 100-150 g tuńczyka firmy GRAAL, w zalewie własnej papryka konserwowa pokrojona w paski(...)minut. Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę. Jajka rozgniatamy widelcem z serkiem, dodajemy przyprawy i majonez. Pastą smarujemy na całej powierzchni biszkopt, obok jednego brzegu rozkładamy odsączonego tuńczyka i paski papryki. Wszystko zwijamy w roladę, następnie zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Roladę kroimy na centymetrowe
Kulinarne Fantazje MarioliTarta z pomidorowym sosem, pysznym tuńczykiem oraz warzywami to idealny pomysł na obiad, który na świeżym powietrzu będzie smakował jeszcze lepiej. Skusicie się? Składniki: Wypełnienie: 1 puszka tuńczyka 1/2 czerwonej cebuli 5 suszonych pomidorów 1 puszka pomidorów krojonych Garść rukoli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii Ciasto na formę 32 cm: 2 szkl. mąki 80 g masła(...)kostkę. Na podpieczonym spodzie rozkładamy pomidory. Posypujemy całość cebulą, pomidorami, układamy tuńczyka, dodajemy przyprawy i pieczemy ok. 25-30 min (aż tarta będzie pięknie zarumieniona). Podajemy ze świeżą rukolą. Sprawdź również przepis na; Sałatkę z tuńczykiem i kukurydzą Makaron z tuńczykiem i pomidorami Torcik placuszkowy z łososiem Pastę z makreli i twarogu
Czarnawisienkapikantnym ketchupem lub sosem jogurtowym. Jeśli lubisz dania z awokado, to spróbuj także i tego: Twarożek z awokado, pomidorem i papryką Sałatka z awokado i tuńczyka - idealna na kanapki Tosty z czosnkową pastą z awokado, z gruszką i suszonymi pomidorami w oliwie Awokado zapiekane z jajkiem i boczkiem
Codzienna kuchnia niecodziennaZestaw Antipasti: crostini ze szparagami i kozim serem; crostini kozim serem i grillowaną cukinią z malinami; crostini z awokado, concasse z pomidorów i tatarem z tuńczyka; oliwki marynowane z ziołami i dodatkami; pasta z suszonych pomidorów, prażonych pestek słonecznika i pecorino; grillowane warzywa w oliwie oraz foccacia. Do nich do wyboru Pinot Grigio od Ornella Molon , Ribolla
królestwo garówBułeczki gąsieniczki z parówkami czyli hot dogi inaczej - przepis nadesłany przez Stokrotkę (blog To i owo Stokrotki) A oto linki do nadesłanych przepisów: Rolada jarmużowa z tuńczykiem Hot dog domowym sposobem Ptysie z pastą z groszku Minikanapki - ponadczasowe przękąski Zakrętasy z indykiem, serem i papryką Kanapki Na Imprezę z Łososiem Papad Paluszki Grissini z Szynką Szwarcwaldzką i Rukolą Bułeczki gąsieniczki
Weekendy w domu i ogrodziePaprykarz z tuńczyka to pomysł na świetną, niedrogą i bardzo smaczną pastę na kanapki. O wiele smaczniejszy niż kupne paprykarze. Jego przygotowanie jest na prawdę proste i szybkie. Spokojnie możecie wykorzystać, np. resztę ugotowanego ryżu z obiadu. Składniki: 3/4 szklanki surowego ryżu, np. basmati 2 puszki tuńczyka (może być w zalewie własnej jak i w oleju) 1 mały słoiczek
UgotowaćMakaron z tuńczykiem i pomidorami to idealny przepis na szybki obiad. Ten pomysł rodem ze słonecznej Italii wyróżnia się niebanalnym smakiem dzięki dodatkowi kaparów i anchois. Makaron z tuńczykiem – włoska prostota Zawsze, gdy szukam pomysłu na szybki, lekki, ale sycący obiad sięgam do szafki, gdzie trzymam makaron. Przebieram wśród paczek tagliatelle, spaghetti, penne, orecchiette, rigatoni (tak, ja naprawdę trzymam(...)lśniącego i lekkiego sosu. Czasem warto zapomnieć o zasmażce i spróbować metod rodem ze słonecznej Italii. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Tuńczyk w roli głównej Tuńczyk całkiem często gości w mojej kuchni. Wykorzystuję go przede wszystkim do sałatek i past kanapkowych, ale świetnie smakuje też na ciepło, właśnie w wersji z makaronem. Gdy kupuję tuńczyka w puszce lub w słoiku zwracam
Na-talerzu.plminut. Szybka przekąska na jeden kęs, no może dwa Polecam. Jak przygotować kruche babeczki z pastą tuńczykowo-warzywną? Idealna przekąska na imprezę i spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Wystarczy kilka prostych składników, gotowe słone kruche korpusy i kilka minut. Prosto i smacznie. Składniki: 160 tuńczyka w sosie własnym 1 mała czerwona papryka 1 łyżka gęstego jogurtu (u mnie skyr(...)korpusów sałatkowych ze strony Ciasteczka z Krakowa sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojoną paprykę, szczypiorek, pokrojonego w kostkę ogórka jogurt i majonez. Doprawiamy wszystko do smaku pieprzem i solą (tej niewielka ilość). Mieszamy składniki. Naszą pastę nakładamy do słonych korpusów sałatkowych. Każdą babeczkę można dodatkowo ozdobić listkami bazylii lub kiełkami rzodkiewki. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiJajka faszerowane stanową piękną dekoracje Wielkanocnego stołu oraz ciekawe śniadanie na co dzień. Moja propozycja na farsz do jajek jest tuńczyk i chrzan. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 6 sztuk (3 porcje) Składniki: 3 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 duża łyżka majonezu 1 łyżeczka tartego chrzanu 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta pieprzu i soli(...)dodatkiem soli, wystudzić przelewając zimną wodą i obrać. Przekroić jajka na pół i oddzielić żółtko od białka. Żółtko przełożyć do miseczki, dodać do niego odsączonego tuńczyka i resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą pastę. Jajka nafaszerować masą. Krok po kroku: 1. Ugotować i obrać jajka 2. Pokroić jajka na połówki 3. Oddzielić żółtko od białka 4. Wymieszać wszystkie składniki
KuchniaWeDwoje.plobrać. Przekroić jajka na pół i oddzielić żółtko od białka. Żółtko przełożyć do miseczki, dodać do niego odsączonego tuńczyka i resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą pastę. Jajka nafaszerować masą. Krok po kroku: 1. Ugotować i obrać jajka 2. Pokroić jajka na połówki 3. Oddzielić żółtko od białka
KuchniaWeDwoje.pl