Składniki:3 kajzerki1/2 awokado2-3 ząbki czosnkukilka suszonych pomidorów z oleju2 łyżki tartej mozarelli1 łyżeczka przyprawy do pomidorów KAMIS Wykonanie:Awokado obrać, rozgnieść w miseczce, czosnek rozetrzeć. Połączyć oba składniki, dodając do pasty łyżeczkę przyprawy do pomidorów KAMIS.Pomidory osączyć z oleju, pokroić w paski.Bułeczki rozkroić, smarować "masełkiem" czosnkowym z awokado, układać na nim pomidory. Całość posypać tartą
kolorowotorcikowociecierzycy – 2 łyżki sezamowej pasty tahini – sok z połowy cytryny – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pomidorów – zimna woda – 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego – 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej – szczypta świeżo mielonego pieprzu Dopraw do smaku: – 10 suszonych pomidorów ze słoika
PodwójnaporcjaGorąca, aromatyczna zupa to doskonała propozycja obiadu w zimny dzień. Doskonale syci i rozgrzewa, a pikanterię zawdzięcza paście harissa, którą uwielbiam! Może znaleźć się w menu wegetarian. Zawiera ciecierzycę, zwaną również grochem włoskim, która jest bardzo popularne w krajach basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jest ona głównym składnikiem hummusu. Dla wegetarian może być podstawowym składnikiem wielu dań, gdyż(...)się z pomidorami, indyjskimi przyprawami czy natką pietruszki. Składniki: 1 szklanka suszonej ciecierzycy 1 kg pomidorów 1 czerwona papryka, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona na ósemki 1 cebula, drobno posiekana 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone 3 łyżki pasty harissa (przepis) 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1 łyżeczka wędzonej papryki
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia Pasta cebulowa: 1 duża cebula drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka świeżego startego imbiru kawałek laski cynamonu (2cm) 3 goździki 1 łyżka nasion kolendry 0,5 łyżeczki nasion kminu 1-2 suszone papryczki chili (zależy od ostrości) Przygotowanie: Pasta(...)kminu oraz suszoną papryczkę chili. Smażyć przez około minutę aż zmienią kolor i zaczną intensywnie pachnieć. Następnie dodać cebulę, czosnek i imbir, dusić do czasu aż cebula się zeszkli. Zdjąć z patelni, przestudzić i zmiksować na gładką pastę. Curry W woku lub głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmżyć na nim pastę cebulową. Następnie dodać pomidory i koncentrat
Codzienne GotowanieSkładniki: 1 puszka cieciorki konserwowej 5-6 pomidorów suszonych z zalewy sól, pieprz Sposób przygotowania: Cieciorkę odsączyć z zalewy i zblendować na gładką masę. Pomidory drobno pokroić. Dodać do cieciorki i wymieszać. Jeżeli pasta będzie zbyt sucha można dodać 1-2 łyżki zalewy z pomidorów. Na koniec doprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąkalorii, a małe listki w kształcie łódek wdzięcznie zastępują talerzyki. Można nakładać w nich różne nadzienia, pasty oraz sałatki. Zapraszam! Składniki: 2 cykorie filet z kurczaka 1 avokado serek Apetina Classic 4 łyżki kukurydzy 3 łyżki słoneczniku 4 garści szpinaku 5 suszonych pomidorów w oliwie oliwa z oliwek przyprawa curry ( kupiona tutaj ) Wykonanie: Odrywamy delikatnie liście cykorii, myjemy
Podróż w kulinarialodu) dorsza 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów 2 cebule 2 spore marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 6 ziarnek pieprzu 2 duże łyżki pasty paprykowej ( Ajwar lub ostry sos paprykowy ) 2 kostki rosołowe ( naturalne ) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka papryki w proszku papryka ostra d osmaku sól(...)marchew, seler i pietruszkę ) oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz, kostki rosołowe, wlewamy wodę i pomidory z puszki. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Sos jest już troszkę gęsty, jeszcze dodajemy przecier pomidorowy, pastę z papryki, porwaną na małe kawałki rybę i resztę przypraw. Mieszamy i chwilkę dusimy. Do sosu rybnego dodajemy ryż
Kulinarne Fantazje Mariolikaszy kuskus ugotowanej w bulionie sałatka: 1 pomidora, garści sałaty, 1/2 zielonego ogórka oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Łososia opłukuję, jeśli ma skórę, delikatnie ją usuwam (za pomocą noża do filetowania ryb). Imbir, paprykę, otarta skórkę z cytryny, sól, pieprz oraz oliwę czosnkową łącze ze sobą, na pastę. Jeśli nie mamy takiej oliwy, możemy pomieszać zwykłą(...)oliwek wraz z odrobina mielonego, suszonego czosnku. W tak przyrządzonej pastą obtaczam dokładnie rybę. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Kładę łososia powierzchnią, gdzie była skóra, do dołu. Obsmażam delikatnie na złoto z obu stron. W tym czasie porcje kaszy gotuję w dwukrotnie większej ilości bulionu, według przepisu na opakowaniu. Pomidora kroję, ogórka, sałatkę porywam, mieszam z oliwą
W kuchni Karmel-itkipasta. Na pewno byłaby jeszcze smaczniejsza gdyby bakłażan był pieczony, ale i tak pasta szybko została zjedzona. Na chlebku z pomidorem i ogórkiem :) Składniki : 1/2 średniego bakłażana 3-5 ząbków czosnek 1 awocado łyżka orzechów piniowych ok. 10 kawałków pomidorów suszonych w oleju kilka listków bazylii świeżej olej do smażenia Przygotowanie: Bakłażana umyć i pokroić drobno, obrany
Proste Potrawybakłażany 350 g mielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentrat) 400 g posiekanych pomidorów (można dać pomidory z puszki lub passate) 1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżeczka świeżego majeranku lub oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego 60 g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki 1 papryka (może być każdy kolor) pokrojona w kostkę
sierotka maRysia w kuchnibanany, pokrojone w plasterki 200 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 3 małe suszone papryczki chilli lub 1 duża imbir wielkości kciuka, starty 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 pomidor, bez skórki pokrojony w kostkę 1 łyżka oleju 1/2 limonki mango w puszce (opcjonalnie) szalotka, pokrojona
Tajskie smakilimonki, czy cytryny, ja wykorzystałam ocet jabłkowy, dodałam też oliwę, do której wcześniej dodałam suszony czosnek i bazylię, sałatkę posypałam delikatnie chili z młynka. Wykorzystałam też własnoręcznie pieczone pomidory. Na blogu jest już kilka przepisów z figami: Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Świeże figi z szynką westfalską składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięHummus po raz pierwszy kupiłam dobrych parę lat temu na targu regionalnym. Świeżutki, robiony na oczach klienta. Ta pasta z ciecierzycy jest świetnym smarowidłem do chleba czy może stanowić dip do warzyw czy czipsów. My lubimy ją wcinać, maczając w niej chleb pszenny lub jakąś bułę. Dobrze doprawiona, nie musi odrzucać od siebie nawet tych, którzy alergicznie reagują na słowa(...)którymi warto eksperymentować. Jako dodatek posłużyć mogą suszone pomidory, czosnek, świeże zioła a nawet pieczony burak. Ja przyzwyczaiłam się przygotowywać hummus z gotowanej cieciorki, ale równie dobrze sprawdzi się ciecierzyca z puszki. Co ważne, nie wylewajcie ani wody z gotowania cieciorki ani zalewy z puszki. Przydadzą się potem do rozrzedzenia naszej pasty. Jeśli z jakiś względów przegapiliście i pozbyliście
Mieszam w Garnkupuszki pomidorów 1 ząbek czosnku 2 cebule 1/3 łyżeczki bazylii 1/3 łyżeczki oregano Medaliony: Amrantus gotujemy w wodzie w proporcji 1:2 czyli pól szklanki amarantusu w szklance wody przez ok. 20 min. Soczewicę gotujemy do miękkości z dodatkiem suszonych warzyw, liścia laurowego i ziela angielskiego następnie blend ujemy na pastę. Słonecznik mielimy blenderem na proszek
W kuchennej krainiepuszka krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej (400-500 ml) ew. ½ szklanki wody ok. 3 cm kawałek kłącza imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry lub 2-3 łyżeczki przyprawy curry lub domowa przyprawa przygotowana wg poniższych składników: ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonej kurkumy ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki suszonych płatków chili(...)minut. Cebulę z czosnkiem i cebulą przekładamy do garnka z kurczakiem i warzywami. Mieszamy. Dolewamy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Jeśli jest potrzeba (mało sosu), dodajemy pół szklanki wody. Przyprawiamy całość pastą lub przyprawą curry. Można pokusić się o własne przygotowanie mieszanki, nie jest to zbyt skomplikowane, a można pominąć składniki
bistro mama