Składniki: 1 tuszka z królika 1 cebula 2 łyżki czuszki (pasta z ostrej papryczki) 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 1 łyżka suszonych pomidorów 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka jarzynki … Czytaj dalej Maślano-miodowy królik
czarrna od kuchniChoć trudno w to uwierzyć, wiele słynnych przepisów powstało zupełnym przypadkiem. Przedstawiam pastę fasolową ala ale nerwy:) Skłądniki; 1 puszka czerwonej fasoli, pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju, sól do smaku. Całość zblendować na gładka masę
Anioły w kuchniolej do smażenia szczypta soli szczypta pieprzu kilka plasterków mozzarelli kilka plastrów świeżego pomidora Sposób przyrządzenia: 1. Umyty szpinak, obrany ząbek czosnku i suszonego pomidora umieść w blenderze, zalej mlekiem i zblenduj na gęstą, gładką pastę. 2. W misce rozkłóć ze sobą jajka, dodaj szpinakową pastę, dopraw solą i pieprzem - dokładnie wymieszaj. 3. Smaż omleta na małym ogniu
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKolejna pasta. Tym razem z tuńczykiem. puszka tuńczyka w sosie własnym 5 – 6 suszonych pomidorów 3 jajka 1 czubata łyżka jogurtu greckiego sól, płatki chili jajka ugotować na twardo. Obrać, pokroić na mniejsze części, dodać odsączonego tuńczyka, pomidory, doprawić. Wszystko zmiksować. Smacznego
Polska Zupamiksera... Utrzyj z nich pastę. Pastę przełóż do szklanego pojemnika. Pasty nie lubią metalu. Plastiku tym bardziej. Kromki chleba ugrilluj na patelni. Połóż pastę. Dodaj co chcesz na wierzch. U mnie czosnek w ziołach, pomidor suszony, natka pietruszki. Smacznego. Chrupiące śniadanie gotowe
Z Kuchni Do KuchniDodaję je do wielu dań min.do spaghetti, past do smarowania ( np. z avocado), sałatek, kanapek. Jest przy nich trochę pracy-ale warto! Najlepiej suszyć je na słońcu... ale z nim w naszym klimacie różnie bywa. Można w suszarce do grzybów i ziół. Czas suszenia 5-6 godzin.Trzeba kontrolować i sprawdzać. Pomidory równomiernie się ususzą i nie przypalą. Ja wysuszyłam
potrawyregionalneśliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, pestki słonecznika, płatki migdałowe i ser. Wszystko lekko solimy. Dodajemy olej z zalewy z pomidorów suszonych i zaczynamy miksować. Całość rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę z oliwek, aż uzyskamy pożądaną gęstość i jednolitą pastę. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wierzch zalewamy oliwą z oliwek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni. Takie pesto najlepiej
PatiGotujeskładników, a że można go jeść na śniadanie, obiad i kolację warto wypracować własną metodę przygotowywania tej niezwykłej pasty w wersji "bez konserwantów". Ja często podaję hummus z dodatkiem oleju z awokado lub oleju w którym były marynowane suszone pomidory. Najbardziej popularne dodatki to oliwa z oliwek, kumin(...)zatar, sumak, chili, pieprz, słodka papryka, oregano, posiekana pietruszka lub kolendra, prażone ziarna, awokado, suszone pomidory. Żeby zrobić wersję "lżejszą" można hummus zmiksować z pieczonymi lub gotowanymi warzywami (dynią, burakiem, marchewką, pomidorami...). Za jednym razem można przygotować kilkudniowy zapas domowej, aromatycznej i sycącej pasty, którą można przechowywać do 5 dni w lodówce. Czas przygotowania: 10 minut + 1 godz
SzczyptaSmaQszklanka gruboziarnistej kaszy bulgur 10-12 suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżka masła 1 średnia cebula 1 średnia czerwona papryka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki wody sól i pieprz Sposób przyrządzenia : 1/2 papryki kroimy w jak najdrobniejszą kostkę i smażymy na patelni, nieco soląc do uzyskania konsystencji pasty - w ten sposób uzyskamy 1-2 łyżki pasty paprykowej(...)smażmy aż się zeszkli następnie dodajemy pokrojoną w cienkie talarki paprykę i dalej smażymy mieszając dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę paprykową i smażymy do momentu, aż zacznie intensywnie pachnieć wlewamy wodę, wsypujemy bulgur oraz pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory z zalewy, solimy i doprawiamy do smaku wlewamy 1-2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów mieszamy, gdy woda
zobacz ich smakbobu (mrożonki mają zazwyczaj 400 g wagi, z lodem. Jedno opakowanie dla dwóch osób to za mało) 10 suszonych pomidorów Pesto Garść migdałów Mała garstka rukoli (lub pietruszki) 2 łyżki koperku (może być suszony, wtedy jedna łyżka) Pół ząbka czosnku 4 łyżki oliwy 3 łyżki tartego parmezanu plus kilka wiórków do wyłożenia na gotową sałatkę Przygotowanie: Krok(...)wystudzenie bobu – zimny łatwiej się obiera. Jest to też sposób na uratowanie rozgotowanego bobu. Łuskany na ciepło zamieni się pod palcami w pastę. Chłód skondensuje miąższ wewnątrz łupinki. Artykuł Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzprzyszedł czas na zupę pomidorową, ale gotowaną i to w towarzystwie mojej ulubionej pasty (czerwonej) curry i mleczka kokosowego. To jaką pastę wybierzecie zależy już od Was. Ja robiłem już na średnio i mocno ostrej i wychodzi naprawdę dobre. Kilka miesięcy wstecz używałem jednak bardzo delikatnej pasty curry i myślę, że nawet ona mogłaby być lepszą opcją. Firmy nie pamiętam(...)dostępna w małych słoiczkach. Do zupy dodałem wczorajszą domową kostkę rosołową , ale równie dobrze można pominąć lub zastąpić suszonymi warzywami lub sklepowym badziewiem. I tak będzie pyszne! Składnik: Pomidory – 1kg Cebula – 1 sztuka Czosnek – 3 ząbki Pasta curry – 2 łyżki Mleczko kokosowe – 200ml Kostka rosołowa – 1 łyżka domowej = 1 kostka sklepowej (opcjonalnie) Olej
Blendmanpoziomie :) więc kupujemy na kilogramy :))))))) Zobaczcie co pięknego i kolorowego przygotowaliśmy na śniadanie. Faszerowane pomidory z pastą z ricotty: Kilka pomidorów średnich lub takich, jakie lubicie najbardziej :) Farsz : 2 jajka na twardo 1 opakowanie serka ricotta 1 serek topiony z ziołami suszone pomidory z pestkami dyni (kupujemy w Biedronce) 8 czarnych oliwek 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oregano, pieprz(...)Teraz oliwki i suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy też pestki dyni ze słoika z suszonymi pomidorami. Wszystko dobrze mieszamy i jeśli jest zbyt suche dodajemy jeszcze jogurtu. Teraz pomidory kroimy na połówki wydrążamy gniazda nasienne i faszerujemy naszą pastą. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek :) Podajemy np. z kanapkami z papryką, z grzankami. Jaką będziecie mieć inwencję
vegetaniesię na medal. Składniki: 300 g spaghetti pełnoziarnistego 150 g mięsa mielonego wołowego 1 bakłażan 4 pomidory 1 główka czosnku 1 cebula 1 łyżka pasty z papryczki chilli 0,5 szklanki wody garść posiekanej świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej sól i pieprz do smaku oliwa do skropienia starty parmezan do posypania Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie(...)blasze wyłożonej pergaminem ułóż umyte pomidory, przeciętego wzdłuż bakłażana i czosnek przecięty w pół, wszystko skrop oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 30-40 minut, aż warzywa będą mięciutkie. Warzywa obierz ze skórki, a czosnek wyciśnij. Na patelni usmaż mięso dodaj posiekaną drobno cebulę, i upieczone warzywa, pastę, i bazylię. Wszystko smaż na małym
Niezły Młynekodkryłam, że z powodu mojego braku organizacji, zapasy płatków zostały nadszarpnięte i w paczce pozostały tylko znikome ilości nienadające się do niczego; wędrując wzrokiem nieopodal natknęłam się na suszone pomidory, pomyślałam więc: czemu nie? Efekt wyszedł zaskakujący i wart wypróbowania. Wytrawny smak pesto przełamuje słodycz młodej marchwi nieco podkręconej świeżym towarzystwem w postaci imbiru i skórki cytrynowej; do zupy(...)łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny sól, pieprz do smaku Natkę marchwi niedbale posiekaj i wraz z migdałami, suszonymi pomidorami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem przełóż do blendera i zmiksuj na grudkowatą pastę; w kolejnym etapie powoli dolewaj oliwę w dalszym ciągu miksując do momentu, w którym uzyskasz pesto (w razie potrzeby zeskrobuj pastę
Roślinna - blog wegańskiserem kozim, serem gorgonzola lub innym serem pleśniowym rozgniecionym lub roztopionym i wymieszanym na gęstą pastę z niewielką ilością jogurtu typu greckiego lub śmietany ) wybrane dodatki - szczypiorek, natka pietruszki, ulubione zioła, zmielone suszone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekane suszone pomidory - wybór dodatków zależy tylko od Waszych preferencji smakowych sól i pieprz do smaku, ewentualnie inne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataogół jest on solony, zdarza się że jest z pieprzem lub innymi przyprawami. Zdecydowanie ma oryginalny smak. Przygotowałam z niego smaczną pastę na kanapki. Zawsze to jakaś odmiana. Składniki: Twaróg wędzony ( 1 opakowanie ) Kilka suszonych pomidorów w oleju 1 ogórek kiszony 2 łyżki posiekanego szczypiorku Śmietana gęsta kwaśna Pieprz Wykonanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem. Ogórka i pomidory kroimy w kostkę
Smaki EwySkładniki: 1 kg udek z kurczaka ajwar sól zioła prowansalskie słodka papryka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią olej Przygotowanie: Każde udko natrzeć łyżeczką ostrej pasty ajwar, a następnie obsypać … Czytaj dalej Udka na ostro
czarrna od kuchnicebulka kilka tostów sól, pieprz Wykonanie: Tosty przyrumień w piekarniku lub w tosterze. W miseczce ułóż twaróg, wymieszaj z drobno posiekanymi: suszonym pomidorem, ogórkiem, jajkiem i cebulką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nakładaj pastę na tosty, możesz dodatkowo ułożyć sobie na nich ogórki, pomidory, cebulkę. Jeśli nie macie tostów, możecie nałożyć pastę twarogową na dowolny chleb
Zasmakuj Kuchnimój dzisiejszy debiut i powiem, że jak na pierwszy raz to wyszło genialnie :) Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty. Są bardzo zdrowe i szybkie w przyrządzaniu :) Składniki: puszka czerwonej fasoli 4 suszone pomidory 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki sól i pieprz Przygotowanie Przecedziłam i opłukałam fasolę. Włożyłam wszystkie składniki do kielicha i zblendowałam. Masa
Kukuleczkibrzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem
Moja smaczna kuchniaczarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczone kasztany Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka
Moja smaczna kuchniaSkładniki: dwie puszki tuńczyka w oleju garść kaparów około 7 filecików anchois w oleju cebula 2 ząbki czosnku 0,5 litra pasty pomidorowej / lub puszka pomidorów bez skórki świeży tymianek świeże oregano - ja dodałam suszone sól świeżo zmielony czarny pieprz łyżeczka cukru parmezan do posypania łyżka śmietany czarne oliwki do posypania (opcjonalnie) makaron Na rozgrzanej oliwie z tuńczyka
potrawyregionalnewłóż twaróg light i dodaj sardynki. Możesz odlać olej. Dosmacz solą. Dodaj pieprzu ziołowego SKWORCU Poszarpaną natkę pietruszki, bazylię. Dokładanie utrzyj pastę. Posmaruj swoje pieczywo. U mnie wspomniane wyżej krakersy pomidorowe. Dołożyłam oliwek, dołożyłam suszonego pomidora! Smacznego! Na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchni