jajeczna, czasami z tuńczyka a jeszcze innym razem warzywna. Tym razem postawiłam na pastę z kurczakiem i groszkiem w wersji karnawałowej. Składniki: 4 pałki z kurczaka sól pieprz przyprawa do kurczaka 1 cebula 2 łyżki groszku HORTEX 2 łyżki kukurydzy z puszki 2-3 suszone pomidory 2 łyżki majonezu wafelki do lodów Pałki z kurczaka przyprawiamy solą, pierzem(...)mięso nie będzie surowe). Jak kurczak ostygnie to oddzielamy kurczaka od kości. Dodajemy do niego pokrojone suszone pomidory, groszek hortex i kukurydzę i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i mieszamy do połączenia się składników. Przyprawiamy, dodajemy majonez i mieszamy. Pastę przekładamy do wafelków do lodów i podajemy
Kuchnia w oparachBardzo lubię do twarożku dodawać różne dodatki, tym razem dodałam suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką od firmy Skworcu . Twarożek uzyskał bardzo ładny kolor
Bajeczna Kuchniamarynacie, marynata składała się z 3 łyżek mida’s Tandoori Curry Paste, 2 łyżek oliwy, 1 łyżki tymianku suszonego, odrobiny soli i 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, no i do tego sałata z rukolą, pomidory i ogórki. Pasta niestety mi się kończy muszę zajrzeć do Kuchni Świata jak będę w Złotych Tarasach w warszawie. Kurczaka nacieramy marynatą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczasie zagniatam formuję wałek i dzielę na 6 części. Każdy kawałek ciasta rozciągam na prostokąt o długości parówki. Pomidory suszone, przekładam do miski, dodaję słonecznik, oliwę od pomidorów i miksuję blenderem. Prostokąty ciasta smaruję pastą pomidorową, układam plaster sera, na to parówkę. Zwijam w rulon. Sklejam końce ciasta i wzdłuż. Nacinam ale nie do końca w sześciu miejscach parówkę
wesoła kuchniapowiedzieć, że nie zawiedliśmy się! Wręcz przeciwnie – było pysznie! Rozpoczęliśmy na spokojnie, od wyboru przystawek. Trio hummusów – klasyczny, z suszonymi pomidorami i z karmelizowaną cebulką z dodatkiem pysznego, ciepłego pieczywa przypominającego ciabattę. Wszystkie rodzaje past były naprawdę pyszne, ale jeśli miałabym wybierać, to zdecydowanie ten ostatni skradł moje serce – może dlatego, że było to nowe
Taste and CookPesto razem z ugotowanym i odcedzonym makaronem podgrzewamy na patelni i podajemy gorące. Pesto będzie również wyśmienicie smakować jako zimna pasta na kanapki :) Jeśli nie przepadacie za zielonym pesto, wypróbujcie przepis na czerwone pesto z suszonych pomidorów. SMACZNEGO
Bez Cebulizawinąć w folie aluminiową i po kilkunastu minutach odwinąć, zdjąć skórkę z papryki oraz czosnku. Ostudzić. W miseczce zblenderowac paprykę, czosnek, suszone pomidory, bazylię, 1 łyżkę oliwy. Doprawić. Rybę podzielić na mniejsze kawałki i dodać do pasty. Pastę rybną można podawać z czarnymi oliwkami oraz bazylią. Smacznego! Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super
Moja Galeria SmakuTego smaku nie można opisać, po prostu trzeba samemu zasmakować. Pasta idealna pod każdym względem. Zachęca do skosztowania nie tylko zapachem, ale i kolorem. Użyłam suszonych pomidorów, ale jeśli ktoś ich nie ma, lub za nimi nie przepada może je pominąć. Składniki: 1 puszka groszku konserwowego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 3 suszone pomidory
KukuleczkiZnajomi u drzwi a ty nie wiesz czym ich przyjąć? Jeśli macie w domu czarne oliwki to można przygotować szybką, francuską pastę tapenadę jako przekąskę. Dzisiaj macie przepis na klasyczną tapenade, a tutaj znajdziecie wersję z suszonych pomidorów, równie pyszną. Taka przekąska zaspokoi i głód i podniebienia nawet bardzo wybrednych gości. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikutrwalenia ich aromatu i smaku. Dziś chciałbym przekazać, moje ulubione metody przechowywania suszonych pomidorów, przez długie zimowe miesiące. składniki suszone pomidory ( dowolna ilość) świeża bazylia czosnek sól gruboziarnista ( u mnie morska) ziarnka kolorowego pieprzu Pasta chilli olej, oliwa Pomidory z bazylią Ususzone pomidory przekładamy do słoika, przesypujemy na przemian grubą sola i posiekaną świeżą bazylią, zalewamy oliwą
Miód i pieprzSposób przyrządzenia : Filet z kurczaka oczyszczamy. Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Posypujemy z każdej strony odrobiną soli i pieprzu. Cebulę , pora i suszone pomidory drobno siekamy. Dodajemy serek i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli. Przygotowaną pastą faszerujemy naciętą pierś. Na folii aluminiowej ( błyszczącą stroną do zewnątrz ) układamy plasterki szynki , tak by zachodziły jeden na drugi. Na szynce układamy
Ostra na Słodkokacze udka szczypta soli 1 łyżka oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 2 szklanki soku z pomarańczy ½ szklanki bulionu 2 gwiazdki anyżu 3 goździki 1 papryczka chili, posiekana bez pestek 1-2 laski cynamonu 2 łyżeczki sosu rybnego 2 łodygi trawy cytrynowej Pasta 1-2 suszone papryczki chili 3 ząbki czosnku (obrane) 1 szalotka (obrana) 2 łyżki(...)ziaren kolendry 1 czubata łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 2 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą pomidorami, i bazylią Kacze udka natrzeć solą. Na patelni o wysokim brzegu lub w woku rozgrzać olej, obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Zdjąć z patelni. Wszystkie składniki pasty rozetrzeć razem w moździerzu, aż do uzyskania jednolitej masy lub szybciej zmiksować w malakserze
Pełny talerzwyrobić ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia na minimum 20 minut w zaciemnionym i ciepłym miejscu. Pozostałe składniki: pasta chili (dostępna w słoiczkach) Italiamo - łyżeczka oliwa z oliwek Italiamo - 2 łyżki przyprawa do pizzy Italiamo - paska łyżka suszone pomidory kilka sztuk Italiamo 20 dag wędzonej kiełbasy 20 dag wędzonego sera pół czerwonej papryki kilka pieczarek sól Pieczarki pociąć(...)rozwałkować płasko w koło, ułożyć na blaszce. Jeżeli nie macie typowej blaszki do pizzy, trzeba je nakłuć dość mocno widelcem. Wierzch posmarować warstwą oliwy. Na to wylać około łyżeczkę pasty z chili, równo rozprowadzić. Z pastą trzeba uważać bo jest bardzo ostra, dla mnie łyżeczka to dawka maksymalna idealnie podkreślająca smak, ale jeżeli lubicie ostre potrawy to można dodać więcej
Poezja Smaków - blog kulinarnyDodajemy czosnek i smażymy jeszcze dwie minuty razem. Dodajemy na patelnię całą zawartość puszki – pomidory razem z pastą pomidorową. Jeśli używacie pomidorów w całości – zgniećcie je w dłoni na mniejsze kawałki. Wlewamy do nich rosół lub bulion, dodajemy sól, pieprz, cynamon, suszoną bazylię i suszone oregano. Dodajemy drobno posiekane kapary. Wszystko razem mieszamy i gotujemy na średnim ogniu(...)kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego 100g greckiej fety 1 czubata łyżka kaparów z zalewy 1 duża cebula, biała lub czerwona 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy 1 pełna łyżeczka bułki tartej 1 pełna łyżeczka suszonego oregano 1 pełna
Karo in the Kitchen