pasta z suszonych pomidorów - 1315 przepisów (strona:42/88)

Bułeczki kwiatki z nadzieniem 167

czasie zagniatam formuję wałek i dzielę na 6 części. Każdy kawałek ciasta rozciągam na prostokąt o długości parówki. Pomidory suszone, przekładam do miski, dodaję słonecznik, oliwę od pomidorów i miksuję blenderem. Prostokąty ciasta smaruję pastą pomidorową, układam plaster sera, na to parówkę. Zwijam w rulon. Sklejam końce ciasta i wzdłuż. Nacinam ale nie do końca w sześciu miejscach parówkę

wesoła kuchnia
Wielka gastroprzygoda w Alchemist Gastropub 154

powiedzieć, że nie zawiedliśmy się! Wręcz przeciwnie – było pysznie! Rozpoczęliśmy na spokojnie, od wyboru przystawek. Trio hummusów – klasyczny, z suszonymi pomidorami i z karmelizowaną cebulką z dodatkiem pysznego, ciepłego pieczywa przypominającego ciabattę. Wszystkie rodzaje past były naprawdę pyszne, ale jeśli miałabym wybierać, to zdecydowanie ten ostatni skradł moje serce – może dlatego, że było to nowe

Taste and Cook
Makaron z pesto z awokado i mięty 107

Pesto razem z ugotowanym i odcedzonym makaronem podgrzewamy na patelni i podajemy gorące. Pesto będzie również wyśmienicie smakować jako zimna pasta na kanapki :) Jeśli nie przepadacie za zielonym pesto, wypróbujcie przepis na czerwone pesto z suszonych pomidorów. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Pasta z pieczonej ryby, papryki i suszonych pomidorów 150

zawinąć w folie aluminiową i po kilkunastu minutach odwinąć, zdjąć skórkę z papryki oraz czosnku. Ostudzić. W miseczce zblenderowac paprykę, czosnek, suszone pomidory, bazylię, 1 łyżkę oliwy. Doprawić. Rybę podzielić na mniejsze kawałki i dodać do pasty. Pastę rybną można podawać z czarnymi oliwkami oraz bazylią. Smacznego! Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super

Moja Galeria Smaku
Pasta z zielonego groszku 65

Tego smaku nie można opisać, po prostu trzeba samemu zasmakować. Pasta idealna pod każdym względem. Zachęca do skosztowania nie tylko zapachem, ale i kolorem. Użyłam suszonych pomidorów, ale jeśli ktoś ich nie ma, lub za nimi nie przepada może je pominąć.  Składniki: 1 puszka groszku konserwowego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 3 suszone pomidory

Kukuleczki
Tapenada czyli pasta z czarnych oliwek 123

Znajomi u drzwi a ty nie wiesz czym ich przyjąć? Jeśli macie w domu czarne oliwki to można przygotować szybką, francuską pastę tapenadę jako przekąskę. Dzisiaj macie przepis na klasyczną tapenade, a tutaj znajdziecie wersję z suszonych pomidorów, równie pyszną. Taka przekąska zaspokoi i głód i podniebienia nawet bardzo wybrednych gości. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
pomidory w zalewie 152

utrwalenia ich aromatu i smaku. Dziś chciałbym przekazać, moje ulubione metody przechowywania suszonych pomidorów, przez długie zimowe miesiące. składniki suszone pomidory ( dowolna ilość) świeża bazylia czosnek sól gruboziarnista ( u mnie morska) ziarnka kolorowego pieprzu Pasta chilli olej, oliwa Pomidory z bazylią Ususzone pomidory przekładamy do słoika, przesypujemy na przemian grubą sola i posiekaną świeżą bazylią,  zalewamy oliwą

Miód i pieprz
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i kremowym serkiem + pieczone ziemniaczki + buraczki 262

Sposób przyrządzenia : Filet z kurczaka oczyszczamy. Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę.  Posypujemy z każdej strony odrobiną soli i pieprzu. Cebulę , pora i suszone pomidory drobno siekamy. Dodajemy serek i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli. Przygotowaną pastą faszerujemy naciętą pierś.   Na folii aluminiowej ( błyszczącą stroną do zewnątrz ) układamy plasterki szynki , tak by zachodziły jeden na drugi. Na szynce układamy

Ostra na Słodko
Kacze udka z orientalną nutą 145

kacze udka szczypta soli 1 łyżka oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 2 szklanki soku z pomarańczy ½ szklanki bulionu 2 gwiazdki anyżu 3 goździki 1 papryczka chili, posiekana bez pestek 1-2 laski cynamonu 2 łyżeczki sosu rybnego 2 łodygi trawy cytrynowej Pasta 1-2 suszone papryczki chili 3 ząbki czosnku (obrane) 1 szalotka (obrana) 2 łyżki(...)ziaren kolendry 1 czubata łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 2 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą pomidorami, i bazylią Kacze udka natrzeć solą. Na patelni o wysokim brzegu lub w woku rozgrzać olej, obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Zdjąć z patelni. Wszystkie składniki pasty rozetrzeć razem w moździerzu, aż do uzyskania jednolitej masy lub szybciej zmiksować w malakserze

Pełny talerz
Pizza z wędzonkami i pastą chili. 119

wyrobić ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia na minimum 20 minut w zaciemnionym i ciepłym miejscu. Pozostałe składniki: pasta chili  (dostępna w słoiczkach) Italiamo - łyżeczka oliwa z oliwek Italiamo - 2 łyżki przyprawa do pizzy Italiamo - paska łyżka suszone pomidory kilka sztuk Italiamo 20 dag wędzonej kiełbasy 20 dag wędzonego sera pół czerwonej papryki kilka pieczarek sól Pieczarki pociąć(...)rozwałkować płasko w koło, ułożyć na blaszce. Jeżeli nie macie typowej blaszki do pizzy, trzeba je nakłuć dość mocno widelcem. Wierzch posmarować warstwą oliwy. Na to wylać około łyżeczkę pasty z chili, równo rozprowadzić. Z pastą trzeba uważać bo jest bardzo ostra, dla mnie łyżeczka to dawka maksymalna idealnie podkreślająca smak, ale jeżeli lubicie ostre potrawy to można dodać więcej

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kalafior zapiekany na sosie pomidorowym, z kaparami i fetą 178

Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze dwie minuty razem. Dodajemy na patelnię całą zawartość puszki – pomidory razem z pastą pomidorową. Jeśli używacie pomidorów w całości – zgniećcie je w dłoni na mniejsze kawałki. Wlewamy do nich rosół lub bulion, dodajemy sól, pieprz, cynamon, suszoną bazylię i suszone oregano. Dodajemy drobno posiekane kapary. Wszystko razem mieszamy i gotujemy na średnim ogniu(...)kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego 100g greckiej fety 1 czubata łyżka kaparów z zalewy 1 duża cebula, biała lub czerwona 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy 1 pełna łyżeczka bułki tartej 1 pełna łyżeczka suszonego oregano 1 pełna

Karo in the Kitchen
Graham dobrze przyprawiony 159

soli 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru 1 łyżeczka ziołowej oliwy z oliwek Mąki mieszamy w jednej dużej misce. Dodajemy drożdże i przyprawy. Można użyć gotowej przyprawy -  mieszanki suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki  firmy  Dary Natury . Następnie dodajemy wodę gazowaną i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto umieszczamy(...)minut w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. Graham podajemy z masłem lub ulubioną pastą kanapkową . Smaczny jest także bez żadnych dodatków.  W tym chlebie pomidory są tylko dodatkiem, ale nawet te suszone są dobre dla zdrowia. O tym co znajdziemy w pomidorach można przeczytać w przepisie na  pyszną kremową zupę pomidorową

My Chcemy Jeść
Pasta z jajek, sera żółtego i suszonych pomidorów. 147

pieczywa. Wystarczą cztery składniki plus przyprawy, a mamy sporą miseczkę pysznej pasty. Jak ktoś lubi gładką to można ją zblendować. Ja osobiście lubię o takiej konsystencji. Bardzo polecam, przygotujcie i podajcie na śniadanie lub kolację, zapewniam, że będzie pysznie. Zapraszam :) Składniki: 4 jajka 6 suszonych pomidorów 10 dag sera żółtego 2 łyżki majonezu sól do smaku pieprz czarny mielony(...)gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory suszone kroimy w drobną kosteczkę, a ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 2. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Pasta jest gotowa do podania. Smacznego życzę

Izabelawkuchni
Pomidorowe love pasta z pomidorów 146

pesto. Ten przepis jest jednak zupełnie inny. Po pierwsze większość pesto robi się z suszonych pomidorów (jest szybsze i łatwiejsze do wykonania). Spotkać też można bardziej ambitne przepisy, na pesto ze świeżych pomidorów, czyli nic innego jak słynne sycylijskie Trapanese.  Pesto, czy raczej pasta z pomidorów mojego pomysłu jest właściwie połączeniem obu. A powstała na bazie ... ketchupu

Garniec Magalie
Kurczak Jalfrezi 163

czosnku wyciśnięte przez praskę kawałek świeżego imbiru startego na tarce (około 2cm) 1 łyżka pikantnej pasty curry (np. Pattaks) szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka soli puszka krojonych pomidorów (400g)  świeża kolendra (użyłam suszonej) oliwa do smażenia Przygotowanie : Kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa. Na głębokiej patelni rozgrzać(...)razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.  Dodać paprykę i smażyć aż zmięknie.  Dodać pastę curry oraz przyprawy: kolendrę, kmin, sól i ewentualnie ostrą paprykę, wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut. Dodać kurczaka, wymieszać i smażyć około 5-7 minut.  Wlać pomidory, dodać kolendrę, jeżeli sos jest zbyt gęsty dolać niewielką ilość wody. Przykryć i gotować kilkanaście

Codzienne Gotowanie
Salsa mexicana, sos z pomidorów 84

Dziś propozycja kuchni meksykańskiej (dokładniej u mnie salsa cruda – wersja na surowo), czyli połączenie surowych warzyw z przyprawami. U mnie pomidory, cebula, papryka, dorzuciłam od

Zasmakuj Kuchni
Wtorek: Ratatouille 132

pomidory i w głębokim naczyniu zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na kilka minut, następnie wyciągamy pomidory z kąpieli, przecinamy skórkę na czubku ostrym nożykiem na krzyż i ściągamy skórkę. Kroimy pomidora, a następnie oddzielamy miąższ od nasionek – tych ostatnich się pozbywamy. Czynność najlepiej wykonać rękami, wsuwając palce w kieszonki z nasionkami i sprawnie je wysupłując. Siekamy miąższ. Zamiast świeżych pomidorów(...)razem z sokiem), przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut. Krok 4 Wszystkie upieczone warzywa dodajemy do rondla z pomidorami. Wyciskamy do nich upieczone ząbki czosnku jak pastę z tubki. Mieszamy, dodajemy posiekane świeże zioła lub suszone, podlewamy oliwą (około czterech łyżek) przykrywamy i dusimy razem przez mniej więcej 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec doprawiamy

Niedzielny kucharz
Pasta z soczewicy 105

zabrałam się za odkrywanie past kanapkowych. A oto i pierwsza z fit past, których na pewno będzie więcej. Składniki na pastę z soczewicy: 130 g suchej czerwonej soczewicy 70 g pestek dyni (0,5 szklanki) 10 suszonych pomidorów 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny 50 g oliwy sól pieprz Namoczyć pestki dyni i odcedzić. Soczewicę gotować z włoszczyzną około

Karola gotuje
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 171

był ciekawy, ale nie na tyle, by podzielić się przepisem na blogu. To chyba nie nasza bajka ;) Gdy przyrządziłam swoje suszone pomidory w zalewie byłam z siebie dumna, niestety pomidory okazały się niewypałem, a zrobiona z nich pasta jeszcze większym koszmarkiem - fuu! W tej kwestii muszę się jeszcze podszkolić ;) W lipcu udało mi się opublikować 11 przepisów: Dania obiadowe

Cooking Monster
Pesto Rosso i kasza jaglana 127

łyżka tartego parmezanu dodatkowo: rukola, słodka papryka Kaszę gotujemy w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Suszone pomidory, olej, wodę nasiona słonecznika i parmezan umieszczam w malakserze i miksuję na gęstą, gładką pastę. Jeśli jest taka konieczność dodajemy więcej wody. Na koniec pesto doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowaną kaszę mieszamy z pesto. Podajemy od razu

Mango Papaja
Hummus 171

kanapek. Jednego dnia przygotowuję wersję bez dodatków, którą zjadamy na śniadanie. Gdy zostaje dodaję różne składniki: natkę pietruszki, kolendrę lub suszone pomidory.  Ja używam ciecierzycy z puszki i sezamu jeśli macie surową ciecierzycę lub chcecie zrobić pastę tahini  w tym przepisie znajdziecie sposób ich przygotowania.  Polecam!  Składniki: 5 łyżek uprażonego na suchej patelni sezamu

NA MOIM TALERZU
Pasta z suszonych pomidorów 92

Pyszna opcja zdrowego, pożywnego śniadania dla zapracowanych. Pastę można dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki i przyprawy. Składniki: 200 g twarogu półtłustego 70 g suszonych pomidorów (ja dodałam Ole! z żurawiną- oczywiście bez żurawiny) szczypiorek sól pieprz Sposób przygotowania: Twaróg miksujemy na gładką masę wraz z suszonymi pomidorami odsączonymi z zalewy. Doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem

Wielki apetyt

Proponowane wyszukiwania