czasu wytwarzającą się pianę. Po ok. godzinie wsypać sól. Gotowy wywar odcedzić, odpowiednią ilość użyć do przygotowania zupy, podobnie jak mięso kurczaka, a resztę przechowywać w lodówce lub chłodzić i zamrozić. 2. BAZA ZUPY (można użyć gotowej pasty do miso ramen, ale zobaczcie, jakie to proste) 2 łyżki oleju sezamowego, 2 posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki startego(...)naprawdę tu jest :D), 2 papryczki chili, sól, pieprz Rozgrzać olej sezamowy, podsmażyć na nim czosnek i imbir, pilnując, aby czosnek zbytnio się nie przysmażył. Dodać pastę miso, sos sojowy,3 łyżki wywaru i kostkę rosołową (1/3). Dodać pozbawione pestek i pokrojone w paseczki papryczki chili, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut
Kuchnia Prezydentowejwysmarowania bułek oraz czarny sezam do posypania Domowa wędlina z kurczaka 500 gram piersi kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek po szczypcie: ostrej papryki, soli, pieprzu i majeranku Cytrynowy hummus: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 czubata łyżka pasty tahini 3-4 łyżki oleju z pestek dyni 2 łyżki soku z cytryny(...)gładką masę. Stopniowo dodaję wodę, najpierw łyżkę - dwie a jeśli uznam, że pasta jest zbyt gęsta dolewam jej odrobinę więcej. Należy natomiast przez cały czas kontrolować konsystencję hummusu by nie był zbyt rzadki. Gotowy hummus można przechowywać w lodówce 3-4 dni. Domowa wędlina z kurczaka Pierś kurczaka myję i osuszam. Przyprawy mieszam z oliwą i marynatą nacieram
Mango Papajaobiadowe, szczególnie dla dzieci. Potrawka z kurczaka Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 1000 g piersi z kurczaka 1 duża cebula 1 marchewka 150 g pieczarek 3 szklanki bulionu (na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki śmietany 18 % 1-2 łyżki zimnej wody sól morska pieprz olej do smażenia(...)przekładamy do mięsa, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. W kubeczku rozrabiamy mąkę z zimną wodą i śmietaną, hartujemy 2 łyżkami sosu z duszonego kurczaka. zawartość kubka wlewamy do potrawki, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się nam kluchy . Mięso przyprawiamy i jeszcze przez chwilę gotujemy. Podajemy posypane natką
Kulinarne przygody Gatitypowstania jednolitej masy (pasty). W tym samym rondlu rozgrzewamy kolejne 3 łyżeczki oleju i smażymy pastę aż do momentu, aż olej całkowicie zniknie. Następnie dodajemy mleko kokosowe. W momencie,gdy powstały sos zacznie się gotować, dodajemy do tego kawałki kurczaka i całość mieszamy co jakiś czas. Wszystko trzymamy na wolnym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty (według naszych upodobań
Emcia Pichciimbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry lub 2-3 łyżeczki przyprawy curry lub domowa przyprawa przygotowana wg poniższych składników: ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonej kurkumy ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki suszonych płatków chili ½ gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie: Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę(...)cukinię i dusimy kilka minut. Cebulę z czosnkiem i cebulą przekładamy do garnka z kurczakiem i warzywami. Mieszamy. Dolewamy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Jeśli jest potrzeba (mało sosu), dodajemy pół szklanki wody. Przyprawiamy całość pastą lub przyprawą curry. Można pokusić się o własne przygotowanie mieszanki, nie jest to zbyt skomplikowane
bistro mamaKrakersy z czarnymi oliwkami i pastą z suszonych pomidorów - Kliknij po przepis. 17. Biedronki na krakersach z pastą z wędzonego łososia - Kliknij po przepis. 18. Guacamole - Kliknij po przepis. 19. Pierś kurczaka w panierce z sezamem - Kliknij po przepis. 20. Kulki mięsne - Kliknij po przepis. 21. Zapiekane śliwki suszone
W kuchni u Monikipieczarkowa TU Sałatka ze szpinakiem TU Przekąski na zimno i gorąco: Naleśniki z marynowanym w rozmarynie kurczakiem, gorgonzolą i borówkami TU Ser camembert faszerowany śliwkami TU Roladki z bakłażana nadziewane pastą z pestek dyni i słonecznika TU kulki drobiowe TU Poza tym: pieczywo, korniszonki, oliwki, półmisek wędlin, kapary, ciasto
pieprzny smaczekSzybki i smaczny :) Składniki 1 filet z kurczaka marynata: 2 łyżeczki miodu płynnego 1 łyżeczka sosu piri-piri 1 łyżeczka pasty paprykowej łagodniej 1 łyżeczka ketchupu 1/2 łyżeczki soli Sposób … Czytaj dalej Filet miodowy
czarrna od kuchniSkładniki: na 2 porcje 2 filety z kurczaka 0,5 kubka sera typu parmezan mąka jajko 1 op makaronu, najlepiej tagliatelle pesto: 0,5 opakowania
Luźna Kuchniawojnie są nadal wyraźne - chociażby ostrzelane budynki: W związku z kiepską pogodą postanowiliśmy odwiedzić restaurację na starym mieście :) Zajadaliśmy się sałatką z kurczaka oraz regionalnym daniem czyli kotletem z mięsa wieprzowego nadziewanym serem i szynką z pastą paprykowo-marchewkową (smakiem przypominającą nasz paprykarz - tylko bardziej marchewkowe) Wracając z Mostaru zahaczyliśmy o wodospady Kravica - po prostu przepiękne. Niestety z powodu pogody
Kolejny blog o gotowaniuSkładniki na marynatę: 1/2 słoiczka musztardy francuskiej 100 g zielonej pasty curry 3 łyżki sosu tajskiego słodko-pikantnego Składniki: 1 kg piersi z kurczaka płatki owsiane ser żółty Przygotowanie: Piersi dzielimy na pół tak aby otrzymać dwa cienkie filety. Filety zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia smażymy je na patelni wyłożonej papierem do pieczenia
ClauditteMissCookingpołączeń mięsno - owocowych. składniki (4 porcje) 4 kacze nogi 1 cebula pokrojona w plasterki 2 łyżki mąki 450 ml bulionu z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki pasty pomidorowej 2 łyżeczki sosu rybnego 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 4 gwiazdki anyżu 375 g czerwonych śliwek, pokrojonych
Stare GarySałatka bardzo szybka, mało kaloryczna, bez majonezu. Polecam. SKŁADNIKI jeden mały brokuł 2 jajka ugotowane na twardo 1 pomidor pół piersi z kurczaka pół łyżki oleju
W kuchennym oknie EwyRitz w moim rodzinnym mieście (Gdańsk). Przedstawiam Wam zatem krem pomidorowy z bazylią i curry. Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka (całe udko z pałką) kilka marchewek 1 duża pietruszka (korzeń) 1 łyżeczka curry w proszku (ja użyłem żółtego) 1 łyżka pasty paprykowej (własnej produkcji, przepis umieszczę wkrótce. Na razie może być też ze sklepu) 1 łyżeczka pieprzy cayenne 3 słoiczki(...)trochę ziela angielskiego, pieprzu w ziarnach sól, cukier świeża bazylia 1 łyżeczka bazylii suszonej Kuraka zalej wodą. W sumie niech tego wszystkiego wyjdą 3 litry. Wstaw na ogień. Jak kurczak zacznie się gotować, weź płaską dużą łychę lub łyżkę cedzakową i zdejmij delikatnie szumy (tą brudną pianę) z powierzchni zupy. Jak już wywar będzie czysty, wrzuć do niego liście laurowe
manslogblogMały prosty pasztecik drobiowy z dodatkiem suszonych grzybów .Dla dekoracji obsypany białym sezamem. Pomysł na ten pasztet to w zasadzie przymus- bo jak upiec pasztet na
Buniabaje w kuchni