chrzanem i szynką Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane tuńczykie m Galaretka drobiowa Krakersy z pastą serowo-rzodkiewkową Dorsz po grecku Ryba w cebuli i pomidorach Śledzie po cygańsku Śledzie w śmietanie z jabłkiem Barszcz czerwony do paluszków i pasztecików Szaszłyki z kurczakiem i papryką Małe słodkości: Oponki z serem Pierniczki świąteczne Pierniki lukrowane Ciasteczka pełnoziarniste z orzechami
Kuchnia domowa Anicytryna 5x5 cm imbiru 2 łyżeczki przyprawy 'papryka ostra' 5 ząbków czosnku 1 łyżka zielonej pasty curry pieprz 1 duża cebula Przygotowanie: Nóżki dokładnie myjemy i umieszczamy w głębokiej misce. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i zalewamy nimi nóżki z kurczaka. Górę obsypujemy pokrojona w talarki cebulą. Całość zakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na 24 godziny
ClauditteMissCookingteż popularność tej zupy Składniki dla czterech osób 350 g piersi z kurczaka 250 g krewetek 0,5 l wywaru rybnego 0,5 l wody 400 ml mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 cebula(szarlotka lub cukrowa) 1 łyżeczka chilli 1 łodyga trawy cytrynowej (lub łyżeczka pasty z trawy cytrynowej) sok z limonki lub połowy cytryny sól ostra(...)czosnku oraz łodygę trawy cytrynowej, pokrojoną w plastry. Smażymy całość a kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pastę chilli razem z obranym i drobno posiekanym korzeniem imbiru, smażymy dalej przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewamy wodą i wywarem rybnym. Dodajemy pierś kurczaka pokrojoną w cienkie paski. Gotujemy przez kolejne 7-10 minut, na koniec wlewając mleczko kokosowe. Zupę
Miód i pieprzZamówiliśmy: Curry z baraniną i ryżem basmati Saag (tradycyjny indyjski sos szpinakowo - śmietanowy) z baraniną Masala (popularny indyjski sos na bazie gęstej pasty ze świeżych pomidorów, cebuli, imbiru, czosnku i chilli) z grillowaną baraniną Masala z grillowanym kurczakiem Pieczywo indyjskie Restauracja świetna. Bardzo klimatyczne miejsce. Miła i szybka obsługa, a jedzenie jak przystało na kuchnię indyjską niezwykle aromatyczne i pyszne
Karola gotujecoś szybkiego i ciekawszego niż kanapka. Te smaki pasują do każdego dania, szczególnie w kuchni tajskiej. Taką pastę przysmażoną na gorącym tłuszczu, aby wyciągnąć wszystkie smaki, można dodać do zupy dyniowej, do kurczaka, ryżu, makaronu, warzyw, do sosów. Pachnie bardzo intensywnie nawet po miesiącu leżakowania w lodówce. Składniki: – 3 zielone
To co kochamSkładniki: 500 g kurzych wątróbek pół piersi z kurczaka 2 czerwone cebule 1 żółta cebula 5 ząbków czosnku 50 ml Brandy kilka kropel sosu sojowego pół
Gaździnka warzyPomysł na taką roladę podsunęła mi teściowa. Roladę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Także z powodzeniem sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad/kolacj
IMPRESJA SMAKUłyżki posiekanej kolendry 2 łyżki soku z limonki sałata sól Sos mandarynowy: 4 łyżki wody 4 łyżeczki pasty tamaryndowej 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie: Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i sos sojowy. Mieszając, lekko przyrumienić. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę i chili. Przysmażyć i odstawić. Ugotować makaron, odcedzić
Oryginalny smakjestem straszną makaroniarą to wszyscy wkoło wiedzą! Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty – zarówno w wersji mięsnej, jak i vege ( choć ta wersja vege jest zdrecydowaine bliższa mojemu sercu! ). Dziś mam dla Was przepis na genialne Fettuccine kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą . Danie niesamowicie szybkie, smaczne i sycące! Koniecznie spróbujcie – może jeszcze dziś? Polecam! SKŁADNIKI : ( 2 porcje ) * makaron fettuccine
Ostra na Słodkoskrawki pora i selera oraz pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej… Pozornie nie zapowiada to pysznej pasty, a prędzej sałatkę lub potrawkę. A jednak da się nawet z tego ukręcić coś ciekawego! Ja do uprażenia kaszy gryczanej użyłem przyprawy do złocistego kurczaka, która jest klasyką. Ty oczywiście możesz sięgnąć po inną ulubioną mieszankę lub zrobić ją samemu. Na blogu znajdziesz
Blendmanpaseczki , odrobinę solimy. W woku bardzo mocno rozgrzewamy olej ( głębokie smażenie ). Zmniejszamy płomień i smażymy kurczaka przez ok. 4 minuty ciągle mieszając. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zlewamy olej z woka. SOS: Mąkę kukurydzianą mieszamy z 2 łyżkami wody , tworząc gładką pastę. Do woka wlewamy sok z cytryny i pozostałą wodę, Dodajemy sherry i cukier puder(...)zagotowujemy , mieszając aż cukier się rozpuści. Dodajemy pastę z mąki i ponownie zagotowujemy. Zmniejszamy temperaturę i na wolnym ogniu gotujemy ok. 3 minuty aż sos zgęstnieje. Wrzucamy posiekaną dymkę , trawę cytrynową i usmażone mięso. Mieszamy tak , by sos dokładnie obtoczył kurczaka. Podajemy gorące z ugotowanym al dente makaronem. Smacznego
Ostra na Słodkoblaszkę do nagrzanego piekarnika, piecz przez 45 minut i odstaw do ostygnięcia. (można je przygotować z wyprzedzeniem) Podziel kurczaka na włókna lub pokrój na małe kawałki. Wyciśnij upieczone ząbki czosnku z osłonek i za pomocą widelca rozgnieć je na gładką pastę. Umieść odpowiedniej wielkości garnek na średnim ogniu i wlej około 2-3 łyżki oleju wraz z 1 łyżką masła(...)się rozpuszczą, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty, do zeszklenia, po czym wmieszaj pastę z pieczonego czosnku. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, selera, dynię i wymieszaj. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodaj w koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż wraz z warzywami przez około 2-3 minuty. Po tym czasie wlej bulion drobiowy, dokładnie całość wymieszaj
karmelowykilka pieczarek zielona fasolka szparagowa skórka otarta z cytryny sos rybny do smaku kasza jaglana pasta miso Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Ja wykorzystałam duży garnek (ok 8 l), ale oczywiście możecie użyć mniejszego naczynia. Do garnka wkładamy mięso, np. korpus z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy z powierzchni(...)dodaję do zupy. Przed końcem gotowania do zupy dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz ewentualnie zieleninę (u mnie kilka listków świeżej mięty). Po nałożeniu do miseczek zupę doprawiamy pasta miso. Podajemy posypaną pekińską kapustą i sezamem. Smacznego
Taste Of My Dayktórego zostaje mnóstwo „śmieci” w postaci warzyw no i oczywiście gotowanego mięsa. Zwykle przerabiam je na rozmaite pasty, farsze, paszteciki czy sałatki. Dziś jeden z moich ulubionych przepisów, bardzo prosty zresztą. A do mojej dyspozycji były: Z rosołu: 2 nogi z kurczaka zagrodowego 250g szpondra wołowego 2 nieduże marchewki 1 pietruszka Mały por Dodatkowo: 1 łyżka klarowanego masła 1 średnia
Kate's Kitchenduża (ewentualnie 1 łyżeczka chilli w proszku lub płatkach) 3-4 pieczarki 150 g piersi z kurczaka 1 pomidor pół limonki 1 puszka mleka kokosowego 0,5 l bulionu drobiowego garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej 50 g makaronu sojowego 1,5 łyżeczki pasty czerwonego curry 1,5 łyżeczki sproszkowanego curry pół łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki(...)przygotować sobie wszystkie składniki: czosnek i papryczkę chilli siekamy, cebulę kroimy w piórka, a paprykę w 2 cm cienkie paski, imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. Pieczarki i kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, a obranego wcześniej ze skóry pomidora w kosteczkę. Wszystkie sypkie przyprawy (curry, imbir, paprykę, kurkumę, kolendrę, trawę cytrynową i cynamon) wsypujemy do moździerza i ucieramy . Jeśli
Zakręcony Widelec