sobie sporą dawkę imbiru i czosnku, które naturalnie wzmacniają odporność. Zadbajmy o siebie dbać podczas wiosennego przesilenia :) SKŁADNIKI: 2 podudzia z kurczaka 12 pomidorków koktajlowych 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 5 cm korzenia imbiru 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej 1 limonka 1-2 ostre papryczki 2 l bulionu 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki jasnego(...)kurczaka i smażymy jeszcze przez chwilę, do momentu, aż mięso się zamknie z każdej strony. Zalewamy wszystko podgrzanym bulionem i gotujemy zupę pod przykryciem przez 10 - 15 min na niewielkim ogniu. W drugim garnku lub czajniku gotujemy wodę i zalewamy makaron, aby napęczniał. Powinno to potrwać niecałe 5 min. Po tym czasie dodajemy sos rybny i sojowy, pastę
Kuchnia od dwojgaDekoracyjne jajka kurczaki, pięknie się prezentują na stole wielkanocnym i wywołują uśmiech na twarzy. Nafaszerowane pastą z tuńczyka zasmakują nie jednej osobie. Polecam. SKŁADNIKI(...)Żółtka przekładamy do miski z przyprawami, majonezem i tuńczykiem. Ugniatamy widelcem aż powstanie jednolita masa. Masą jajeczną napełniamy białka, najlepiej szprycą. Z marchewki wycinamy dzióbki, grzebyczki i nóżki kurczaków. Przykrywamy jajeczka górną częścią białka z grzebyczkiem, lekko dociskając. Wciskamy dzióbki kurczaków i oczy. Kurczaczku układamy na sałacie, posypujemy kiełkami i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolipomiędzy. W końcu chyba jest tyle wersji ramenu, ilu Japończyków. Czyli dużo ;) Składniki (na 4 porcje): 2 piersi z kurczaka 4 jajka 1/2 kapusty pekińskiej 1 opakowanie kiełków słonecznika 1 pęczek szczypiorku 600 ml bulionu 2 łyżki pasty miso (opcjonalnie) 1 łyżka sosu mirin (opcjonalnie) makaron japoński lub chiński (pszenny) 2 cm imbiru sól i pieprz 4 łyżeczki pokruszonych
zadanie-gotowanieplasterkach robimy nacięcia tak aby powstały kieszonki orzechy, masło, łyżeczkę miodu oraz po łyżeczce przypraw wrzucamy do blendera powstałą pastę łyżeczką nakładamy do kieszonek czosnek i cebulę szatkujemy wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, doprawiamy gałką i pieprzem kurczaka obsmażamy, zalewamy śmietaną wymieszaną z miodem i cynamonem, dodajemy pokruszoną Gorgonzolę zapiekamy wstawiamy wodę na ryż gruszki obieramy
Luźna KuchniaJutro, 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu :) A z racji tego, że zarówno ja, jak i Paweł kochamy pastę, mamy dla Was pyszną (oczywiście według nas, Wy musicie sami ocenić ;)) propozycję na jutrzejszy obiad :) Tagliatelle to nasz ulubiony rodzaj makaronu. Z języka włoskiego tagliare oznacza ciąć . Tagliatelle to nic innego jak rozwałkowane ciasto makaronowe, pocięte w długie, cienkie wstążki(...)struktura makaronu pozwala na dokładne “obklejenie” wstążki sosem. SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. 200 g makaronu tagliatelle 1 łyżka oleju roślinnego 150 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 100 g pieczarek 150 ml białego wytrawnego wina 2 duże, dojrzałe pomidory 100 ml śmietanki 30% garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W kuchni Katiekeralskie curry warzywne według Jamiego Olivera . Curry z kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 marchewka 1 cebula 1 puszka mleczka kokosowego 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka starego imbiru 1 łyżka żółtej pasty curry olej do smażenia + 1 łyżka do marynaty 1 łyżeczka kurkumy sól Wykonanie: Pierś myjemy, suszymy i kroimy(...)kostkę. W miseczce mieszamy pastę curry, olej, papryczkę chili, kurkumę, sól i imbir. Dodajemy pokrojone mięso, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kurczaka, aż się ładnie przyrumieni. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Następnie dodajemy do kurczaka cebulę i smażymy. Gdy cebula się zeszkli wlewamy mleczko
Kulinarne przygody Gatityliści limonki (kaffiru) skórka i sok z 1 limonki 1 puszka pochwiaków 1 łyżka trzcinowego cukru 2 łyżki pasty tom yum 1 l mleka kokosowego 1,5 l wody 3 łyżki sosu rybnego liście kolendry do przyzdobienia Sposób przygotowania: Podudzia kurczaka umyć i włożyć do garnka. Dodać pokrojone w kostkę piersi, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować(...)natomiast rozbite pędy trawy cytrynowej, liście limonki, pociętą w piórka szalotkę, drobno posiekany imbir i czosnek oraz pokrojone w cienkie paski papryczki chilli pozbawione nasion. Dodajemy dwie łyżki gotowej pasty tom yum (zawiera ona galangal, który trudno u nas dostać), jedną łyżkę brązowego cukru (ja użyłem trzcinowego muscovado, ale zamiast niego można dodać cukier palmowy lub każdy inny cukier trzcinowy
W SMAKstartego świeżego imbiru, 500 ml bulionu drobiowego, 500 ml pomidorów krojonych z puszki, 60 ml śmietany 18 %, 1 łyżka pasty tamaryndowej, czerwony barwnik spożywczy, Przyprawy zmielić. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek rozgnieść. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Kolendrę, paprykę, kumin i chilli podprażyć chwilę na rozgrzanej suchej
królestwo garówBardzo polecam! składniki 300 g porów (białe części) 100 g ziemniaków 3 laski selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 papryczki jalapeno 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1200 ml bulionu z kurczaka 100 ml śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz kolendra do podania przygotowanie Pory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. seler
Stare Garypestek 1 łyżka posiekanego imbiru lub 3 trawy cytrynowe (zmiażdżone i pokrojone) 2-3 ząbki posiekanego czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry 400ml mleczka kokosowego 1,5 litra esencjonalnego bulionu rybnego lub drobiowego 300g krewetek lub ugotowanego mięsa z kurczaka 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 mały słoiczek minikukurydzy w kolbach 250g ugotowanej(...)PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Rozgrzewamy wok, wlewamy oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekane szalotki, imbir lub trawę cytrynową, czosnek, pokrojoną papryczkę chili, smażymy, cały czas mieszając, przez 30 sekund, dodajemy pastę curry, energicznie mieszając, chwilę zasmażamy do wydobycia aromatu pasty. Krok 2. Do woka wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy, następnie wlewamy gorący bulion, doprawiamy sosem rybnym, ostrygowym i cukrem. Zagotowujemy, wrzucamy pieczarki
Moja Książka Kucharskaarborio ½ szklanki zielonego groszku Jeżeli używamy krewetek mrożonych należy je szybciej wyjąć, aby się rozmroziły. Jeżeli są świeże, zajmujemy się kurczakiem. Podudzia kurczaka umyć, osuszyć. Ząbek czosnku obrać rozetrzeć z solą i pieprzem. Dodać niewielką ilość oliwy. Pastą natrzeć mięso, odstawić na 20-30 minut. Przygotować pozostałe składniki. Szafran zalać łyżką wrzątku,odstawić. Cebulę pokroić w kostkę. Drugi ząbek czosnku
Pełny talerzdwóch i bum! pyszny obiad w kilka chwil. Jeśli nie podamy potrawki z kurczakiem, to otrzymamy przepyszne danie wegańskie. Mniam! Polecam! Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku papryka w proszku, wędzona 1 łyżka czerwonej pasty curry sól, pieprz suszony szczypiorek odrobina oleju do smażenia Przygotowanie: Cebulę posiekać drobno, przecisnąć przez praskę czosnek(...)podsmażonych warzyw dodać ciecierzycę, wlać pomidory i dusić na małym ogniu kilka minut. Następnie doprawić solą, pieprzem, papryką, pastą curry, dokładnie zamieszać i gotować jeszcze chwilkę, żeby przyprawy miały okazję się otworzyć. Do gotowego curry można dodać posiekanego kurczaka lub inne mięso czy tofu. Ja podałam je z gotowaną na parze piersią z kurczaka. Przed podaniem posypałam suszonym szczypiorkiem
Cakes By Kejtsera 1 duża kula mozzarelli 3 łyżki sosu do pizzy - może być keczup lub koncentrat pomidorowy ROLESKI 1 niepełna łyżka pasty paprykowej ROLESKI Wykonanie: *Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn. *Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Osączamy *Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy
Z Majeczką w kuchniczerwona awokado (plus sok z cytryny do skropienia) szczypiorek ogórek oliwa do smażenia Na marynatę do kurczaka: 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę łyżeczka pasty z ostrej papryki (można zamiast tego użyć posiekanej chilli) Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać w misce
Kulinarne Inspiracjemusztardowo-miodowym (przepis TUTAJ ) 4. Śledzie pod pierzynką, czyli niezawodne połączenie smaków - śledzi, pieczonych buraków i gotowanych jajek (przepis TUTAJ ) 5. Piersi kurczaka wraz z dodatkiem buraczków podane z białym ryżem (przepis TUTAJ ) 6. Pasta z pieczonym burakiem, koperkiem i serkiem naturalnym (przepis TUTAJ ) 7. Buraczki po belwedersku wraz z dodatkiem rodzynek (przepis TUTAJ ) 8. Brownie
Ugotować