Jakiś czas temu kupiłam zieloną pastę curry. Chciałam spróbować jak smakuje i zrobić z nią kilka dań. Przeglądając kiedyś gazetki natrafiłam na przepis na curry z kalafiora, papryki i kurczaka. Niestety nie pamiętam dokładnie przepisu ani też w jakiej gazecie to było. Wiedziałam mniej więcej, co mam dodać i przystąpiłam do gotowania. Jak by mi nie smakowało, to próbowałabym dalej
Zakątek rozkoszy kulinarnychimprezę albo kolację we dwoje. Konieczni spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 6 szt ) * papier ryżowy – 6 szt * filet z kurczaka – ok. 250 g * papryka czerwona – 1 szt * pędy bambusa – ok. 100 g * kiełki fasoli mung – ok. 100 g * pasta Tom Yum – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 2 ząbek * chili – 1 szt * bulion warzywny(...)pieprz, suszona tajska bazylia – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W woku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy posiekaną szalotkę, chili oraz czosnek – przesmażamy. Dodajmy łyżkę pasty Tom Yum oraz oczyszczonego i pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Podlewamy bulionem i wrzucamy warzywa – drobno pokrojoną paprykę, pędy bambusa i kiełki fasoli mung – wszystko razem „dusimy” do miękkości mieszając
Ostra na SłodkoNastępnie odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20 minut. "Nadzienie" pity Składniki: 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów; 50 g usmażonej piersi z kurczaka w bazylii, pieprzu cayenne oraz 2 ząbkach czosnku; 10 g sera feta; 2 rzodkiewki; garść rukoli. Gotową, przestygniętą pitę kroję na pół i środek smaruję
Życie na widelcuskładniki * 1 duży filet z kurczaka * 30 dag małych pieczarek * 1 papryka * 1-2 małe cebulki * przyprawa curry * czerwona pasta curry * sos sojowy jasny * sól * 1 saszetka ryżu * kurkuma Sposób wykonania Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, włożyć do miski, wlać ok. 5 łyżek oleju, 1/2 torebki przyprawy curry i łyżkę sosu sojowego, wymieszać tak aby kawałki(...)podsmażyć na nim fileta, następnie zdjąć z patelni i na tym samym oleju zeszklić cebulkę, dodać do niej pieczarki i podsmażyć, a następnie paprykę. Na koniec dodać mięso, łyżeczkę pasty curry i dusić na delikatnym ogniu ok. 15-20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W tym samym czasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu dodając do wody
Mix smakuMoje rodzina była bardzo zadowolona i ten pyszny sos na pewno jeszcze nie raz będzie gościł na naszym stole. Składniki: 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka 1 cebula 5 pełnych łyżek ajvaru łagodnego – pasta warzywna papryka&bakłażan Podravka * 1 łyżka przyprawy Vegeta do mięs Podravka 3/4 szklanki wody 1/3 szklanki przecieru pomidorowego Podravka 2 płaskie łyżeczki mąki
Słodkie okruszkitakie obiady lubię najbardziej, szybko, mało składników, ale przy tym smacznie, a nawet lekko orientalnie :D Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka pasty z ostrych papryczek chilli / 1/2 świeżej chilli 1 łyżka curry sól pieprz oliwa / olej kokosowy 2-3 łyżki śmietany 18% lub mleczka kokosowego (opcjonalnie) ryż Przygotowanie: Na patelni zeszklić pokrojona
Malinowo w kuchniPasta kurczakowa ze słonecznikiem /na kanapki Składniki: - ugotowane mięso z kurczaka (najlepiej z rosołu) - sól - mielony czarny pieprz - mielona słodka czerwona papryka - 1-2 łyżki prażonych ziaren: słonecznika, dyni, konopi siewnych (u mnie mieszanka Euforia Ziarenkowo) dodatki: - świeża bazylia do dekoracji Przygotowanie: Mięso z kurczaka oddzielam od kości i usuwam chrząstki. Dodaję wszystkie przyprawy do smaku oraz prażone
Kuchnia co dniaJest to przepyszne danie na kolacyjkę dla znajomych lub rodzinki. Podawać można na dwa sposoby pierwszy – sałatkę wrzucić do miseczki, usmażone mięso włożyć do drugiej
Kuchnia Pokoleńporcji): 400 gram piersi kurczaka marynata do kurczaka : 5 łyżek jogurtu naturalnego, 1/3 łyżeczki garam masala, 1 łyżeczka curry w proszku, szczypta papryki ostrej i wędzonej, szczypta kuminu 1 bakłażan 250 gram topinamburu 1 średni batat 1/2 puszki kukurydzy 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy(...)minut lub dłużej. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodaję przyprawy oraz pastę curry i koncentrat pomidorowy. Całość smażę 3-4 minuty. Po tym czasie dodaję kurczaka razem z marynatą i smażę kolejne 5 minut. Topinambur, batata oraz bakłażana kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Wlewam bulion i gotuję
Mango Papajaprzygotować dzień wcześniej, a chwilę przed podaniem tylko zapiec w piekarniku. Składniki: 300g makaronu muszelki 200g szpinaku (waga zamrożonego) 1 pierś z kurczaka podwójna 100g żółtego sera 1 łyżka mąki 150ml mleka 2 ząbki czosnku pasta z bakłażana (użyłam gotowej, zdrowej od Proeco ) pieprz, sól, chili oliwa do smażenia Makaronu gotujemy al dente. Szpinak rozmrażamy na patelni z dodatkiem soli(...)łatki, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Smażymy na złoto. Usmażonego mieszamy z bakłażanem. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy kawałki kurczaka, następnie makaron, starty żółty ser i sos szpinakowy. Całość delikatnie mieszamy. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 20minut. Pastę z bakłażana można zrobić domowym sposobem – upiec go w piekarniku z dodatkiem oliwy, następnie zblednować i doprawić do smaku
Gotowanie i blogowanieSponsorem tego tygodnia jest… nie jedna literka, a całe słowo. CURRY. Dokładnie tajskie zielone. A jeszcze dokładniej, ze świeżo kręconej domowej, zielonej pasty curry. Zaczęło
slodkokwasnapljest godne najlepszej orientalnej restauracji. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 200 g * papryka czerwona oraz żółta – po 0,5 szt * dynia hakkaido – ok. 150 g * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2-3 ząbki * mleko kokosowe – 250 ml * pasta Tom Yum – 1 łyżeczka * papryczka chili – 1 szt * trawa cytrynowa(...)pokruszone liście kaffiru i dużą szczyptę kurkumy, czerwonej papryki i pieprzu – wszystko razem przesmażamy kilka minut aż składniki nabiorą aromatu, a następnie dodajmy łyżeczkę pasty Tom Yum. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso z kurczaka, a następnie wrzucamy pokrojone papryki oraz dynię – wszystko razem przesmażamy kilka minut mieszając i obtaczając w przyprawach. Po przesmażaniu zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy odrobinę
Ostra na Słodkogram piersi kurczaka 1 duży batat 500 gram dyni, po obraniu 1 puszka pomidorów 1/2 puszki mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry łyżka oleju sezamowego sól pieprz 1/2 szklanki bulionu Na oleju sezamowym smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy go solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i całość
Mango Papajacebulka zmięknie. Piersi kurze pokroić w małe kawałeczki i wrzucić na patelnię. Przesmażyć lekko, tylko tyle żeby straciły kolor surowizny. Kurczaka nie można smażyć za długo bo będzie suchy. Wlać mleczko kokosowe, pomidory z puszki, dodać pastę curry i zagotować. Doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut i gotowe. Gdyby było za gęste wlać trochę wody. Podawać z kluseczkami, ryżem
Kuchnia PokoleńSkładniki: 1 filet z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej pasty ajwar sól, pieprz słodka papryka curry Przygotowanie: Fileta pokroić w kostkę i posypać … Czytaj dalej Kurczak na ostro z ajwarem
czarrna od kuchni