się w wiosennym curry doskonale. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 25 min 500 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego sól, pieprz 2 łyżki przyprawy curry natka pietruszki Do podania 1 szkl kaszy jaglanej(...)Kurczaka kroimy w większą kostkę, obtaczamy w przyprawie curry, doprawiamy solą i pieprzem 2. Na patelni, rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy posiekaną w pióra cebulę, podsmażamy na wolnym ogniu, często mieszając, kiedy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie mięso, obsmażamy na złoto 3. Do woka dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, mieszając smażymy chwilę, następnie dodajemy czerwoną pastę curry
Słodki Kompromiszebrało się nam na wspomnienia, więć na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej , możecie też obejrzeć fotorelację z Maroka - linki poniżej - Część pierwsza fotorelacji Składniki 6 dużych udek z kurczaka 2 -3 duże ząbki czosnku drobno posiekane 2 średnie cebule drobno posiekane 1 bardzo mała cytryna lub limonka pokrojona w cienkie plasterki 1 łyżeczka zmielonego(...)marynaty i do smażenia pieprz do smaku Marynata Czosnek, paprykę, kumin, cynamon, kurkumę i sól utrzeć dokładnie na pastę, dodając stopniowo oliwę. Pasta powinna byłć na tyle gęsta, żeby nie spływała z kurczaka. Udka kurczaka zalać marynatą i pozostawic w lodówce na całą noc. Przygotowanie W głębokim rozndlu usmażyc do miękkości cebulę. Dodać udka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasoczystym kurczakiem i słodkim mango to prawdziwa bomba smaków. Po prostu musicie ich spróbować! :) SKŁADNIKI (ok. 10 szt.) 1 podwójna pierś z kurczaka marynata 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 płaska łyżeczka kuminu 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego dodatkowo 1/2 dojrzałego
DefinicjaSmakuminut. W międzyczasie przygotuj sos. 2. W moździerzu rozgnieć czosnek, cebulę, migdały, ziarna kolendry, żeby powstała jednolita pasta. Rozgrzej olej, włóż pastę i podgrzewaj, aż zacznie wydzielać się aromat. 3. Włóż podpieczone kawałki kurczaka, dodaj kawałek obranego imbiru, trawę cytrynową, listki laurowe, cukier, mleko kokosowe i sól do smaku. Zamieszaj. 4. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i trzymaj
Apetyczna babeczkaSkładniki (na 4 duże porcje): 500 gram piersi kurczaka 1 duży batat (lub 2-3 ziemniaki) 500 gram dyni, po obraniu 1 puszka pomidorów 1/2 puszki mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry łyżka oleju sezamowego sól pieprz 1/2 szklanki bulionu do podania: ryż cytrynowy z dodatkiem tymianku, ryż biały bez dodatków lub pita Na oleju sezamowym smażymy pokrojonego(...)kostkę kurczaka. Doprawiamy go solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i gotujemy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Podajemy z ryżem lub pitą, gotowe! Smacznego, Klaudia
Mango Papajalekka przystawka. Cykoria jest lekkostrawna i ma mało kalorii, a małe listki w kształcie łódek wdzięcznie zastępują talerzyki. Można nakładać w nich różne nadzienia, pasty oraz sałatki. Zapraszam! Składniki: 2 cykorie filet z kurczaka 1 avokado serek Apetina Classic 4 łyżki kukurydzy 3 łyżki słoneczniku 4 garści szpinaku 5 suszonych pomidorów w oliwie oliwa z oliwek przyprawa curry ( kupiona tutaj
Podróż w kulinariawakacje u mnie królują, szczególnie te cukiniowe, coś na szybko, no, a dwa ostatnie pomysły całkowicie wegańsko ^^ Miłego dnia :) Makaron noodle z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym Marchewkowe gofry, z pastą ricotta-feta i tymiankiem Tu podobne, z tym, że z cukinią Cukiniowe gofry; z pastą ricotta-feta Cukiniowy omlet pełny sera żółtego
More food, love and dreamskolendra (lecz nie przepadamy) Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekany czosnek, chili i czerwoną cebulę. Chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną pierś kurczaka i smażmy kilka minut. Dodajemy dynię oraz ciecierzycę, pastę curry, passatę pomidorową i dusimy całość kilka minut. Dodajemy bulion oraz mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz miodem. Dusimy kilka kolejnych minut
Mango PapajaUwielbiam pasty do pieczywa i robię je dosyć często. Z kurczaka, jajek, czy taką jak ta typowo wegetariańską. Są świetną alternatywą dla kupnych serów czy wędlin, oprócz tego można ją doprawic ulubionymi przyprawami. Składniki: 1 duze dojrzałe awokado 150 g niskotłuszczowego sera feta 2 łużki majonezu 1 łyżeczka pokrojonej zielonej bazyli i tymianku sól i pieprz do smaku
Gosia gotujemiksowania swojej zupy, użyłam nowości od Russell Hobbs. Rozdrabniacz Chop & Blend Aura to urządzenie niezwykle funkcjonalne, z którym w mig przygotujecie zupy, sosy, salsy, pasty i wiele, wiele innych. Składniki: * 1 udko z kurczaka - całe * 2 marchewki * 1 pietruszka * nieduży kawałek korzenia selera * 3-4 ziarna ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 puszka kukurydzy ( puszka o wadze
kolorowotorcikowoSkładniki: 6 małych tortilli (średnica 20 cm) 2 filety z kurczaka pół cukinii 4 paski papryki marynowanej 100 g sera żółtego, startego 6 łyżek pasty ajvar sól, pieprz oregano olej Pierś pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i oregano. Usmażyć na odrobinie oleju. Wyjąć i zawinąć w folię aluminiową, żeby kurczak nie wysechł i nie wystygł. Na tą samą patelnię
Moja Galeria Smakuostro łatwe dla 2-3 osób ok 45 minut Składniki 4 filety z piersi kurczaka (po 200-250 g każdy)- ja dałam o wiele mniej i to gotowanego z rosołu 250 ml śmietany 18% 2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry)- dałam czerwoną pastę curry 1 łyżka kurkumy(...)jedną łyżkę oleju. Wrzucamy kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 5 minut. Na patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kurczaka (wraz z resztkami marynaty) i dusimy razem ok 8-10 minut często mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, pastę curry, kurkumę i całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 1 minutę. Dodajemy śmietanę ze szczyptą soli i delikatnie podgrzewamy
sierotka maRysia w kuchnikurczaka pokrojona w kostkę 1 średniej wielkości cebula posiekana drobno w kostkę 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru albo 1 łyżeczka pasty imbirowej 2 łyżki przyprawy korma curry ( jest to mieszanka na bazie jogurtu) 150 ml wywaru z kurczaka np. z kostki rosołowej 400 ml mleka kokosowego 50g-70 g migdałów drobno przetartych w blenderze 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
Viola cooks with passionchrupiąco. Smacznie i pożywnie. Polecam! :) Składniki: 500 g udek kurczaka 1l wody 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu bulionetka drobiowa (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 mała czerwona lub zielona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka fasolki (czarnej lub pinto) 1 puszka kukurydzy (lub mieszanki meksykańskiej) 2 łyżki pasty paprykowej (lub 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku) 1/2 łyżeczki kuminu(...)dodać pomidory, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany czosnek, kukurydzę i fasolkę (odsączone z zalewy), pastę paprykową, kumin, sok i skórkę limonki oraz cukier. Posolić do smaku. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Po nałożeniu do talerzy dodać do każdej porcji kawałki kurczaka, posiekane chili i natkę kolendry oraz awokado pokrojone w kostkę. Tortillę pokroić w paski i podsmażyć
zadanie-gotowaniekilka milimetrów) 200-300g piersi z kurczaka 1 łyżeczka maki kukurydzianej 3 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 czerwone chili 1 szalotka 2-3 łyżki kiełków fasoli 2 garście zielonego groszku (mrożony) kilka strączków groszku cukrowego pokrojonego na cienkie paski sól, pieprz 0,5 łyżki pasty z tamarynowca rozcieńczona niewielka ilością wody 2 łyżki sosu rybnego szczypta(...)dymka, orzechy (opcjonalnie do przybrania) Przygotowanie : Makaron zalej gorącą woda i odstaw aby nasiąkły. Przygotuj sos pad thai - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszaj pastę z tamarynowca, brązowy cukier, sos rybny, pieprz kajeński i biały pieprz. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, przełóż do miski i zalej marynatą przygotowaną z maki kukurydzianej rozrobionej z sosem sojowym, dokładnie wymieszaj
Codzienne Gotowanie