sami :) Składniki: (na 2 porcje) Karczek w ziołach: 2 plastry karczku- każdy po około 3-4 cm łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki soli łyżeczka pieprzu pół łyżeczki papryki pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki cukru łyżeczka czosnku kolorowego łyżka oliwy z oliwek- ja użyłam z liściem laurowym i czerwonym pieprzem Awokado z jajkami przepiórczymi: 2 plastry awokado(...)świeżej melisy- użyłam tylko do dekoracji- delikatnie je przetrzymałam zasuszone na krzaczku by uzyskały różowawy kolor Przygotowanie: Karczek: 1. Przygotować marynatę: połączyć oliwę z oliwek, tymianek, majeranek, sól, pieprz, papryki, czosnek oraz cukier 2. Natrzeć dokładnie z obu stron karczek i marynować przez około 30 minut do godziny 3. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy z obu stron po kilkanaście minut
KreatywnePinysytuacja... Ale właśnie dzisiaj prosty przepis z wczorajszego grilla na miasteczku AGH. Składniki: - 0,5 kg piersi z kurczaka - 0,5 kg pieczarków - 0,3 kg boczku wędzonego - 1 papryka żółta - 1 papryka czerwona - 1 cienka, młoda cukinia - 2 duże cebule - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek oleju lub oliwy - łyżka octu - 3 młode ziemniaki - przyprawy jakie kto chce Przygotowanie: Warzywa(...)naczynia (ziemniaki należy wcześniej lekko obgotować), dosypujemy umyte pieczarki, zalewamy olejem i octem, dodajemy przeciśnięty lub bardzo drobno pokrojony czosnek, dodatkowe przyprawy jak ktoś chce (u mnie majeranek, ostra papryka, sól, pieprz) i po wymieszaniu odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podobnie przyprawiamy pokrojonego w kostkę kurczaka i również odstawiamy do lodówki. Boczek wymaga jedynie pokrojenia w plastry i ewentualnego
Tanie przepisy studenckieProdukty potrzebne; Żeberka- 30 dag Korpus- 1 sztuka Pomidor - 4-5 sztuki Cebula - 2 sztuki Czosnek- 4 ząbki Papryka - 1 sztuka Marchewka- 2 sztuki Por- 1 sztuka Seler- 1 sztuka Pietruszka- 1 sztuka Przecier pomidorowy- 1 słoiczek Śmietana 30%- 150 ml Oliwa z oliwy - 2 łyżki Ziele angielskie- 4 ziarenka Liść laurowy - 2 liście Bazylia- 2 łyżeczki Vegeta(...)Sól,pieprz- łyżeczka Cukier- łyżka Woda- 4 litry Sposób przygotowania; kroimy w kostkę cebulę, drobno czosnek, paprykę, marchewkę, seler na 4 części, pietruszkę,por. Do rozgrzanego na oliwie garnka wrzucamy naszą cebulę i czosnek. Gdy zarumieni się nasza cebulka, dodajemy korpus( umyty i oczyszczony) i żeberka podsmażając około 3 minut, Zalewamy wodą i gotujemy 10 minut, wrzucamy naszą włoszczyznę
pichcisztoProdukty potrzebne; żeberka- 30 dag papryka słodka- 1 łyżka woda- 1 litr ziele angielskie- 3 ziarenka liść laurowy- 2 listki vegeta- 1 łyżka mąka- 50 gram czosnek- 1 ząbek cebula- 1/2( pół) sztuki olej- 2 łyżka przyprawa do mięsa lub żeberek Sposób przygotowania; 1. W garnku rozgrzewamy jedną łyżkę oleju i dodajemy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. 2. Dodajemy(...)zielem angielskim. Gotujemy około godziny aż nasza woda będzie parować. 4. Wyjmujemy miękkie żeberka i odkładamy je. Dokładnie mieszamy naszą mąkę z wodą. Mieszając, wlewamy do sosu. 5. Doprawiamy papryką, nieustannie mieszając. Żeberka przyprawiamy przyprawą do mięs lub żeberek i obsmażamy z dwóch stron przez około 5 minut. 6. Zalewamy sosem i w ten sposób podajemy. 7. Możemy także skorzystać
pichcisztotego dania wykorzystałam Przyprawę gosposi bez glutaminianu sodu i soli od Rafex . W swoim składzie ma: pieprz czarny - grys, majeranek, bazylia, gorczyca, lubczyk, kolendra, kminek, cebula, kurkuma, czosnek, tymianek, papryka słodka. Wiecie, nie lubię kminku, niecierpię wręcz, tutaj, zupełnie go nie wyczułam, co jest bardzo na plus. Potrzebujemy: podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 2 łyżeczki(...)sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki przyprawy gosposi bez glutaminianu sodu i soli Ponadto: 100 g ryżu, który należy uprzednio ugotować łyżka zimnotłoczonego oleju z pestek dyni, ja użyłam Oleofarm papryka marynowana Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni na oleju rzepakowym. Pierś kroimy w poprzek włókien na plastry i wrzucamy na patelnię, do zeszklonej cebuli. Chwilę razem podduszamy
MamaOskarkaKarkówka palce lizać! Rewelacyjna marynata z ostrą nutą curry i ostrej i słodkiej papryki. Idealnym dopełnieniem jest sałatka z orzechowym posmakiem i sos czosnkowy. Na majówkowe pikniki i pobyt na świeżym powietrzu IDEALNA! 1 kg karkówki Przyprawa do karkówki Marynata: 0,5 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki z OWOCOWEGO(...)RAJU (tutaj) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka natki pietruszki Sałatka: Garść mixu sałat z orzechową nutą 1 czerwona cebula 10 pomidorków koktajlowych 1 ogórek Sos: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 2 łyżeczki świeżego koperku Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Obtaczamy w przyprawie do karkówki i układamy w pojemniku
VioletoweKucharzenieinaczej i wyjątkowo. Składniki: -filety z udek kurczaka -podwójny filet z piersi kurczaka -główka białej kapusty -2 marchewki -10 dkg kaszy gryczanej -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy -2-3 łyżki masła -olej Udka przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem ziołowym. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Kapustę sparzamy. Zdejmujemy tyle liści, ile mamy udek. Filety(...)podsmażamy delikatnie czosnek. Łączymy pokrojoną pierś kurczaka z kaszą i czosnkiem. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Na liściach układamy udka i porcje piersi z kaszą. Zwijamy, jak gołąbki. Posypujemy papryką. Podsmażamy na oleju z niewielką ilością masła. Gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelni podsmażamy marchewkę. Kiedy się zeszkli, dolewamy ok. szklankę bulionu warzywnego i przekładamy do gołąbków. Wstawiamy
Maminek kulinarnypotrawie niezwykłego charakteru :) Składniki - mrożona mieszanka warzyw ( najlepiej chińska ) - podwójny filet z kurczaka - puszka ananasów w kostce - 1,5 łyżeczki kurkumy - 200 ml śmietanki 200 ml - ostra mielona papryka - sól, pieprz - łyżka oleju Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga(...)wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Ananasy osączyć ( syrop zachować ). Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Dokładnie oprószyć kurkumą i papryką. Podsmażyć na oleju, podlać 4 łyżkami syropu z ananasa i dusić ok.10 minut. Do mięsa dodać mrożone warzywa, wymieszać, dodać 4 łyżki syropu i dusić ok. 15 minut. Ananasy dodać
Świat Smakuoliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki musztardy Dijon sól, pieprz na wierzch: skórka otarta z połowy cytryny 1/2 czerwonej papryki Przygotowanie: Mieszamy łyżkę oliwy z bazylią, szałwią oraz solą i pieprzem. Filety z dorsza obtaczamy w powstałej marynacie i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Skórkę z cytryny ścieramy(...)tarce o małych oczkach, wyciskamy sok. Paprykę obieramy ze skórki i też ścieramy na tarce. Awokado pozbawiamy pestki, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Następnie dodajemy oliwę, czosnek, natką, szczypiorek oraz musztardą i wszystko blendujemy na puree. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy na patelni masło i smażymy dorsza z obu strony po około 3-4 minuty. Nakładamy
Symfonia smakowamaterii i tym samym pomaga nam w odchudzaniu. Kurcze poza tym jest bardzo dobra także nie trzeba się jej bać :-) Składniki: szklanka kaszy jaglanej 1 cebula pół papryki czerwonej łyżka kaparów ząbek czosnku 1 marchewka jajko olej do smażenia bułka tarta sól, pieprz ziołowy, papryka słodka Sposób przyrządzenia: Kaszę bardzo dobrze wypłukać(...)żeby pozbyć się goryczki ugotować w proporcji 1:2 Cebulę i paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć do miękkości. Zimną kaszę wymieszać z warzywami, dodać kapary, przeciśnięty czosnek, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Kiedy masa będzie za rzadka dodać więcej bułki. Zwilżonymi dłońmi formować kulki, a następnie je spłaszczyć
pieprzny smaczekdietetyczne danie obiadowe. Z całego serca polecam. :-) 500g mięsa mielonego 1/2 kostki sera feta garść świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, sos tabasco 1. Ser feta kroimy w kostkę. Szpinak i cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Doprawiamy do smaku(...)solą, pieprzem, papryką i 3 kroplami sosu tabasco. 3. Formujemy kule dowolnej wielkości, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, przez 25-30 minut
Szefowa kuchnizamiast przecieru pomidorowego dałam sos cygański ..i wyszło znów pyszne danie... 1,20 kg udek przyprawa do kurczaka Rafex 60 dkg pieczarek 2 cebule 1 papryka 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 8 łyżeczek maggi 3 łyżki octu koperkowego WSP "Społem" 1 słoiczek sosu cygańskiego WSP"Społem " listek , ziele marchewka cebula Udka(...)umyć , natrzeć przyprawą i odstawić. Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć. Wodę, sos, cukier, maggi, ocet wymieszać.Udka podsmazyć na rozgrzanym oleju, przełożyć na blaszkę , do łożyć pieczarki, cebulę i paprykę, dolać sos i wymieszać. Piec do miękkości mięsa
Moje domowe kucharzeniepołączeniu z sokiem ananasowym.Bardzo ważne, całość do przygotowania w 30 min! Przepis dla 4 osób Potrzebujemy: 4 udka z kurczaka 2 łyżki oliwy czosnkowej 1 czerwona cebula 2 czerwone papryki 300g kiełków fasoli (dodałam puszkę kiełków fasoli Mung) 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" 150g pokrojonego w plastry kasztana wodnego (pominęłam) Sos: 2 łyżki dżemu morelowego 2 łyżki sosu sojowego(...)soku ananasowego 3 łyżki ketchupu 2 -3 łyżeczki octu ryżowego sól pieprz W dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy aby zmiękła. Oczyszczoną paprykę kroimy w 4cm kawałki i wrzucamy do cebuli i dalej smażymy aż zrobi się miękka. Udka dzielimy na 3 części ( w oryginalnym przepisie należy powyjmować z kurczaka kości, ja tego nie zrobiłam
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Bardzo fajna sprawa na imprezy. Małe, sycące, kolorowe, można dodać różne dodatki np. paprykę, szczypiorek, natkę pietruszki, pieczarki, zioła i przyprawy. Baza jest jedna, kotlety mogą wyjść bardzo różne w zależności od upodobań. Na około 10 kotletów Potrzebujemy: 2 duże filety z kurczaka pół papryki czerwonej 2 łyżki natki pietruszki 10dkg sera żółtego 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki tymianku(...)pszennej 2 jajka mleko ( do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego) S&P Będziemy potrzebować dużą miskę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę (ok.1cmx1cm). Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno paprykę oraz natkę pietruszki. Do miski trzemy żółty ser i wszystko mieszamy. Dodajemy jajka, mąkę, majonez i pomału mleko, mieszamy aż ciasto będzie miało gęsta konsystencję. Dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/typu feta puszka pomidorów krojonych pół pęczku szczypiorku pół pęczku natki pietruszki 1 ząbek czosnku żółty ser S&P 1/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki słodkiej papryki Przepisu na naleśniki nie podaje, ponieważ na pewno każdy ma swój niezawodny i robi go na oko. Jedna tylko mała uwaga, aby naleśniki były trochę grubsze ponieważ będą zapieczone(...)sosie pomidorowym. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy chilli, słodką papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy. Odkładamy na bok. Na patelni po kurczaku, podsmażamy umyty szpinak. Doprawiamy solą, dodajemy drobno posiekany czosnek i ser feta. Lekko dusimy. Pierś z kurczaka oraz szpinak wrzucamy do blendera, dodajemy szczypiorek i natkę pietruszki i szatkujemy na farsz (można również to zrobić dużym
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/