Zapraszam na mojego pierwszego kuraka pieczonego w całości. Wyszedł fajnie- chrupiąca skórka, soczyste i aromatyczne mięsko. Składniki: Kurczak Oliwa z oliwek Papryka czerwona 2 cukinie Papryka żółta Czosnek Pieprz młotkowany z kolendrą (Kamis) Sól morska (Kamis) Papryka łagodna mielona Cytryna Sposób przygotowania: Kurczaka natrzeć przyprawami z dodatkiem oliwy i zostawić w marynacie najlepiej całą noc. Do środka włożyć cytrynę
Wielki apetytmąki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli 3 łyżki wody nadzienie: cebulki konserwowe (opcjonalnie) 2 jaja 200 ml śmietany 18% 3 łyżki majonezu kilka kropli sosu tabasco 3 papryki 8-10 pomidorków koktajlowych 100 g boczku świeży tymianek sól pieprz kolorowy 2 śliwki suszone 100 g sera Bursztyn Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę, masło, wodę i 1 łyżeczkę(...)soli zagnieć jak najszybciej zimnymi rękoma. Wyklej nim formę, obciąż i zapiecz w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Paprykę umieść w piekarniku razem z pieczonym spodem tarty. Po 15 minutach przelej ją zimną wodą, usuń z niej skórkę i pokrój w kostkę. Śmietanę wymieszaj z majonezem, jajkami i dopraw do smaku solą i tabasco. Bursztyn zetrzyj na tarce
Wielki apetytszklanka mąki 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego kilka suszonych pomidorów 2 łyżki tartej mozzarelli szczypta słodkiej papryki Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wszystkie składniki (poza serem, pomidorami i papryką) umieść w misie miksera i zmiksuj. Dodaj ser i suszone pomidory- wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do papilotek(...)umieszczonych w foremce.Z wierzchu posyp każdą muffinkę słodką papryką. Piecz ok. 15-20 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyttrzeba spędzić długich godzin w kuchni, aby oczarować swoich gości podczas plenerowej imprezy. Dowodem na to jest sposób podania białej, grillowanej kiełbaski. Składniki: cienkie białe kiełbaski (surowe lub parzone) papryka suszona śliwka Sposób przygotowania: Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie. Następnie pokrój kiełbasę na dość spore kawałki. Paprykę natomiast umyj, osusz i pokrój w kostkę. Nakłuj na patyczki kiełbasę(...)zmianę ze śliwką lub z papryką. Grilluj na złoty kolor ze wszystkich stron. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytinne żeberka to zajrzyjcie tu (żeberka w marynacie żurawinowej) lub tu (żeberka w lekko ostrej zalewie). Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 1 kg żeberek wieprzowych (mięsistych) papryka słodka papryka pikantna pieprz chili cayenne sól, pieprz czosnek granulowany 1/3 szklanki jasnego piwa 2 łyżki miodu 2-3 łyżki sosu sojowego olej do smażenia Żeberka umyć, osuszyć(...)mniejsze kawałki (najlepiej, aby jeden kawałek miał jedną kostkę). W naczyniu przygotować marynatę: wlać miód, sos sojowy, piwo, 2 łyżki oleju i wsypać przyprawy (sól, pieprz, pierz chili, paprykę ostrą i słodką oraz czosnek granulowany). Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowaną marynatą zalać mięso. Dodatkowo mięso można przyprawić z wierzchu (dzięki, temu będzie jeszcze bardziej wyraziste). Odstawić na kilka
Ugotowaćsami :) Składniki: (na 2 porcje) Karczek w ziołach: 2 plastry karczku- każdy po około 3-4 cm łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki soli łyżeczka pieprzu pół łyżeczki papryki pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki cukru łyżeczka czosnku kolorowego łyżka oliwy z oliwek- ja użyłam z liściem laurowym i czerwonym pieprzem Awokado z jajkami przepiórczymi: 2 plastry awokado(...)świeżej melisy- użyłam tylko do dekoracji- delikatnie je przetrzymałam zasuszone na krzaczku by uzyskały różowawy kolor Przygotowanie: Karczek: 1. Przygotować marynatę: połączyć oliwę z oliwek, tymianek, majeranek, sól, pieprz, papryki, czosnek oraz cukier 2. Natrzeć dokładnie z obu stron karczek i marynować przez około 30 minut do godziny 3. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy z obu stron po kilkanaście minut
KreatywnePinysytuacja... Ale właśnie dzisiaj prosty przepis z wczorajszego grilla na miasteczku AGH. Składniki: - 0,5 kg piersi z kurczaka - 0,5 kg pieczarków - 0,3 kg boczku wędzonego - 1 papryka żółta - 1 papryka czerwona - 1 cienka, młoda cukinia - 2 duże cebule - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek oleju lub oliwy - łyżka octu - 3 młode ziemniaki - przyprawy jakie kto chce Przygotowanie: Warzywa(...)naczynia (ziemniaki należy wcześniej lekko obgotować), dosypujemy umyte pieczarki, zalewamy olejem i octem, dodajemy przeciśnięty lub bardzo drobno pokrojony czosnek, dodatkowe przyprawy jak ktoś chce (u mnie majeranek, ostra papryka, sól, pieprz) i po wymieszaniu odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podobnie przyprawiamy pokrojonego w kostkę kurczaka i również odstawiamy do lodówki. Boczek wymaga jedynie pokrojenia w plastry i ewentualnego
Tanie przepisy studenckieProdukty potrzebne; Żeberka- 30 dag Korpus- 1 sztuka Pomidor - 4-5 sztuki Cebula - 2 sztuki Czosnek- 4 ząbki Papryka - 1 sztuka Marchewka- 2 sztuki Por- 1 sztuka Seler- 1 sztuka Pietruszka- 1 sztuka Przecier pomidorowy- 1 słoiczek Śmietana 30%- 150 ml Oliwa z oliwy - 2 łyżki Ziele angielskie- 4 ziarenka Liść laurowy - 2 liście Bazylia- 2 łyżeczki Vegeta(...)Sól,pieprz- łyżeczka Cukier- łyżka Woda- 4 litry Sposób przygotowania; kroimy w kostkę cebulę, drobno czosnek, paprykę, marchewkę, seler na 4 części, pietruszkę,por. Do rozgrzanego na oliwie garnka wrzucamy naszą cebulę i czosnek. Gdy zarumieni się nasza cebulka, dodajemy korpus( umyty i oczyszczony) i żeberka podsmażając około 3 minut, Zalewamy wodą i gotujemy 10 minut, wrzucamy naszą włoszczyznę
pichcisztoProdukty potrzebne; żeberka- 30 dag papryka słodka- 1 łyżka woda- 1 litr ziele angielskie- 3 ziarenka liść laurowy- 2 listki vegeta- 1 łyżka mąka- 50 gram czosnek- 1 ząbek cebula- 1/2( pół) sztuki olej- 2 łyżka przyprawa do mięsa lub żeberek Sposób przygotowania; 1. W garnku rozgrzewamy jedną łyżkę oleju i dodajemy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. 2. Dodajemy(...)zielem angielskim. Gotujemy około godziny aż nasza woda będzie parować. 4. Wyjmujemy miękkie żeberka i odkładamy je. Dokładnie mieszamy naszą mąkę z wodą. Mieszając, wlewamy do sosu. 5. Doprawiamy papryką, nieustannie mieszając. Żeberka przyprawiamy przyprawą do mięs lub żeberek i obsmażamy z dwóch stron przez około 5 minut. 6. Zalewamy sosem i w ten sposób podajemy. 7. Możemy także skorzystać
pichcisztotego dania wykorzystałam Przyprawę gosposi bez glutaminianu sodu i soli od Rafex . W swoim składzie ma: pieprz czarny - grys, majeranek, bazylia, gorczyca, lubczyk, kolendra, kminek, cebula, kurkuma, czosnek, tymianek, papryka słodka. Wiecie, nie lubię kminku, niecierpię wręcz, tutaj, zupełnie go nie wyczułam, co jest bardzo na plus. Potrzebujemy: podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 2 łyżeczki(...)sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki przyprawy gosposi bez glutaminianu sodu i soli Ponadto: 100 g ryżu, który należy uprzednio ugotować łyżka zimnotłoczonego oleju z pestek dyni, ja użyłam Oleofarm papryka marynowana Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni na oleju rzepakowym. Pierś kroimy w poprzek włókien na plastry i wrzucamy na patelnię, do zeszklonej cebuli. Chwilę razem podduszamy
MamaOskarkaKarkówka palce lizać! Rewelacyjna marynata z ostrą nutą curry i ostrej i słodkiej papryki. Idealnym dopełnieniem jest sałatka z orzechowym posmakiem i sos czosnkowy. Na majówkowe pikniki i pobyt na świeżym powietrzu IDEALNA! 1 kg karkówki Przyprawa do karkówki Marynata: 0,5 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki z OWOCOWEGO(...)RAJU (tutaj) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka natki pietruszki Sałatka: Garść mixu sałat z orzechową nutą 1 czerwona cebula 10 pomidorków koktajlowych 1 ogórek Sos: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 2 łyżeczki świeżego koperku Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Obtaczamy w przyprawie do karkówki i układamy w pojemniku
VioletoweKucharzenieinaczej i wyjątkowo. Składniki: -filety z udek kurczaka -podwójny filet z piersi kurczaka -główka białej kapusty -2 marchewki -10 dkg kaszy gryczanej -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy -2-3 łyżki masła -olej Udka przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem ziołowym. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Kapustę sparzamy. Zdejmujemy tyle liści, ile mamy udek. Filety(...)podsmażamy delikatnie czosnek. Łączymy pokrojoną pierś kurczaka z kaszą i czosnkiem. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Na liściach układamy udka i porcje piersi z kaszą. Zwijamy, jak gołąbki. Posypujemy papryką. Podsmażamy na oleju z niewielką ilością masła. Gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelni podsmażamy marchewkę. Kiedy się zeszkli, dolewamy ok. szklankę bulionu warzywnego i przekładamy do gołąbków. Wstawiamy
Maminek kulinarnypotrawie niezwykłego charakteru :) Składniki - mrożona mieszanka warzyw ( najlepiej chińska ) - podwójny filet z kurczaka - puszka ananasów w kostce - 1,5 łyżeczki kurkumy - 200 ml śmietanki 200 ml - ostra mielona papryka - sól, pieprz - łyżka oleju Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga(...)wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Ananasy osączyć ( syrop zachować ). Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Dokładnie oprószyć kurkumą i papryką. Podsmażyć na oleju, podlać 4 łyżkami syropu z ananasa i dusić ok.10 minut. Do mięsa dodać mrożone warzywa, wymieszać, dodać 4 łyżki syropu i dusić ok. 15 minut. Ananasy dodać
Świat Smakuoliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki musztardy Dijon sól, pieprz na wierzch: skórka otarta z połowy cytryny 1/2 czerwonej papryki Przygotowanie: Mieszamy łyżkę oliwy z bazylią, szałwią oraz solą i pieprzem. Filety z dorsza obtaczamy w powstałej marynacie i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Skórkę z cytryny ścieramy(...)tarce o małych oczkach, wyciskamy sok. Paprykę obieramy ze skórki i też ścieramy na tarce. Awokado pozbawiamy pestki, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Następnie dodajemy oliwę, czosnek, natką, szczypiorek oraz musztardą i wszystko blendujemy na puree. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy na patelni masło i smażymy dorsza z obu strony po około 3-4 minuty. Nakładamy
Symfonia smakowamaterii i tym samym pomaga nam w odchudzaniu. Kurcze poza tym jest bardzo dobra także nie trzeba się jej bać :-) Składniki: szklanka kaszy jaglanej 1 cebula pół papryki czerwonej łyżka kaparów ząbek czosnku 1 marchewka jajko olej do smażenia bułka tarta sól, pieprz ziołowy, papryka słodka Sposób przyrządzenia: Kaszę bardzo dobrze wypłukać(...)żeby pozbyć się goryczki ugotować w proporcji 1:2 Cebulę i paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć do miękkości. Zimną kaszę wymieszać z warzywami, dodać kapary, przeciśnięty czosnek, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Kiedy masa będzie za rzadka dodać więcej bułki. Zwilżonymi dłońmi formować kulki, a następnie je spłaszczyć
pieprzny smaczek