papryka - 32566 przepisów (strona:539/2172)

sałatka gyros – warstwowa 1889

składniki: 1 kapusta pekińska 1 pierś z kurczaka| 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 4 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 cebula czerwona 150 g sera żółtego ketchup majonez 1 przyprawa do gyrosa olej wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem 3/4 przyprawy do gyrosa. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ogórki, cebule, paprykę(...)paski. Kukurydzę odcedzamy. Majonez mieszamy z pozostałą częścią przyprawy. W szklanej salaterce układamy warstwowo: kawałki kurczaka, białą cebulę, ketchup, kapustę (grubą warstwę), ogórki, warstwę majonezu, cebulę czerwoną, kukurydzę, paprykę, warstwę majonezu, ser żółty. Przed podaniem schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z fasolki szparagowej - w słoiki 108

sumie nie jest dziwne, bo ja uwielbiam fasolkę! :) Składniki na 3,3 litra sałatki: 2 kg żółtej fasolki szparagowej 1/2 kg marchewki 40 dag cebuli 2 duże papryki czerwone 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 2 szkl. oleju 6 łyżek cukru 3 łyżki soli 3 liście laurowe 2 łyżki octu 10% 1 płaska łyżeczka pieprzu Sposób przygotowania: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki(...)Gotujemy około 15 minut w wodzie z łyżką soli i szczyptą cukru. Odcedzamy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w cienkie półtalarki. Paprykę myjemy i kroimy w małe paseczki. Marchewkę i cebulę dusimy około 15 minut na rozgrzanym oleju z liśćmi laurowymi, pieprzem, pozostałą solą i cukrem. Dodajemy koncentraty pomidorowe i ocet. Dokładnie

Kolorowy Przepisownik
Omlet z pomidorkami koktajlowymi 115

Taki omlet to doskonały pomysł na śniadanie. Szybki do przygotowania i bardzo smaczny. Często robię (nawet na kolację). Dodatki możemy zmieniać - pomidorki daję często, ale też paprykę, kiełbaskę, parówki :) Składniki: 3 duże jajka 3-4 pomidorki koktajlowe 2 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli kilka kropel oleju

Kolorowy Przepisownik
Ljutica - pikantny serbski keczup 205

stwierdzili po chwili, że to jest fenomenalny smak - chciałoby się go wyjadać łyżką z garnka (podczas gotowania) a potem ze słoiczków.  Do przygotowania Ljuticy potrzebujemy: - 3 kg czerwonej papryki - 250 g papryczek chilli - 10 ząbków czosnku - 1 szklankę octu - 1.5 szklanki cukru - 1.5 szklanki oleju - 2 łyżki soli kamiennej - 3 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - 600g przecieru pomidorowego(...)Papryki oczyścic z gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę. Czosnek obrać. W garnku, na odrobinie rozgrzanego tłuszczu, smażyć papryki i czosnek przez ok 15 - 20 minut (całość powinna być miękka). Po tym czasie dodać pozostałe składniki i smażyć przez 40 minut. Gorący keczup przenosić do słoików, które od razu zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Jestem ciekawa

Szybko Tanio Smacznie
Leczo 44

Leczo najlepiej smakuje w sezonie letnim przygotowane z świeżej papryki i pomidorów. Z dodatkiem dobrego mięsa tworzy doskonałą kompozycję letnich smaków. U mnie na bazie chorwackiej kiełbasy slavonska i tutejszych podłużnych papryk jednak składniki można z powodzeniem zastąpić polskimi odpowiednikami - kiełbasą polską i zwykłą czerwoną papryką. Bez wahania przygotujcie sobie większą ilość - każdego następnego dnia smakuje lepiej

Milion Smaków
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 184

faszerowane musem drobiowym są propozycją dla tych, którzy szukają niebanalnych, ciekawych rozwiązań i nowych smaków. Składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe (każda ok. 600g) - różowa sól himalajska, pieprz czarny świeżo mielony, papryka wędzona, rozmaryn Składniki na mus drobiowy: - 2 filety drobiowe – łącznie ok. 500g - 2 ząbki czosnku wędzonego - 1 jajko - pęczek świeżego kopru - natka pietruszki - 1 łyżeczka rozmarynu - różowa sól himalajska(...)pokrojony koper i natkę pietruszki, rozmaryn, wbijamy całe jajko, dodajemy 1 łyżkę oleju. Miksujemy do połączenia składników. Gotowy mus dzielimy na dwie połowy. Rozbite polędwiczki lekko oprószamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i rozmarynem. Nakładamy na każdą po połowie musu drobiowego, rozsmarowujemy równomiernie. Z umytych papryczek odkrajamy „czapeczki”, usuwamy gniazda nasienne i nadziewamy mozarellą. Papryki układamy naprzemiennie kolorami wzdłuż krawędzi dłuższego

mojewypiekiinietylko
Burgery z indyka z kaszą jaglaną i botwinką 148

Składniki: 1 pęczek świeżej botwiny 250 gram filetu z indyka 1/4 szklanki kaszy jaglanej + 1/2 wody do gotowania kaszy 2 łyżki masła sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki ostrej, papryki wędzonej, ziół prowansalskich, kuminu i carry 1 cebulka 1 jajo 2-3 łyżki mąki jaglanej oliwa z oliwek 2 łyżki płatów migdałów Prosta sałatka: 2-3 liście sałaty rzymskiej 1/4 awokado(...)doprawiamy. Botwinkę myjemy, odrywamy 5 gałązek i drobno siekamy. Na łyżce masła smażymy posiekaną botwinę oraz cebulkę. Mieszamy posiekane mięso, usmażone warzywa, ugotowaną kaszę, jajo, mąkę jaglaną oraz przyprawy: paprykę, zioła, kumin i carry. Doprawiamy solą i pieprzem. Z podanej masy formujemy burgery, najlepiej dłonie zwilżyć oliwą z oliwek, smażymy na dobrze rozgrzanej patelni już bez tłuszczu jeśli używaliśmy oliwy

Mango Papaja
Tortilla wersja hot 195

przepis i zrobić ją w ostrzejszej wersji.   Tortilla w wersji hot   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 160 ml gorącej wody, 2 łyżki oleju, sól, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka czubata przecieru pomidorowego. dodatki. Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą i zalewamy gorącą wodą oraz dodajemy olej, paprykę ostrą i przecier pomidorowy. Mieszamy najpierw drewnianą łyżką a następnie zagniatamy przez(...)najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez 2-3 minuty, obracając placki co 1/2 minuty na drugą stronę. Tortillę podajemy z ulubionymi dodatkami (u nas pomidory, papryka, cebula, sałata, usmażone kawałki piersi z kurczaka, ser żółty, majonez + ketchup (lub sos przyrządzony według tego przepisu )).       Zapraszam również do wypróbowania tortilli w wersji tradycyjnej

paapilotkaa
Golonka z indyka pieczona z warzywami 151

ząbki czosnku płatki chili lub świeża papryczka (można pominąć) sok z połowy limonki solanka (ok. 1 litr wody i 1 łyżka soli) olej (może być aromatyzowany czosnkiem) suszone przyprawy: papryka, czosnek, zioła prowansalskie warzywa do wyboru: ziemniaki, marchewki, cebule, papryki, buraczki, bataty, szalotki, pietruszki, selery itp. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy solankę. W letniej wodzie(...)kroimy na mniejsze części (jeśli używamy dużych cząstek ziemniaków, warto je obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie, małe cząstki ziemniaków czy buraków mogą być surowe). Warzywa posypujemy solą, papryką, granulowanym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Dodajemy 3-4 łyżki oleju i mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i nakrywamy folią aluminiową. Golonki z indyka osuszamy i wkładamy do małej brytfanki

Poezja smaku
Rybna potrawka z ryżem i warzywami 190

doprawioną moim ulubionym curry. Składniki na 1-2 porcje: 1 torebka ryżu parboiled lub ryżu brązowego Garść mrożonych warzyw np. meksykańskie Sól 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki 15 dag dowolnej ryby ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki curry Szczypta cayenne 150 ml passaty pomidorowej 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie(...)Rybę pokrojoną w kostkę i warzywa podsmażyć na łyżce oleju, w trakcie smażenia dodać sos sojowy, a następnie wlać passatę. Doprawić słodką papryką, cayenne oraz curry. Wymieszać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Zupa meksykańska 147

kostek rosołowych 1 kg mięsa mielonego 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka groszku bądź kukurydzy 2 puszki  pomidorów bez skórki (ja użyłam własnych ze słoika) 2 papryki jedna czerwona jedna żółta (użyłam papryki konserwowej w miodzie) 3 ząbki czosnku 3 cebule przecier pomidorowy do smaku oliwa  sól przyprawa meksykańska Sposób: Mięso przysmażamy na patelni z czosnkiem i pokrojoną(...)cebulą, doprawiając solą. W garnku przygotowujemy wywar z kostek rosołowych, do wywaru wkładamy przysmażone mięso z cebulą i czosnkiem, wlewamy zawartość puszek (fasole oraz groszek dałam wraz z zalewami), paprykę kroimy w kosteczkę dorzucamy do wywaru, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy

Kuchenne aromaty
Zimowe leczo z parówkami 128

znaczy, że gorsze... nic z tych rzeczy. Wykonanie banalne, a jakie sycące efekty... Składniki 0,5 kg pieczarek 0,5 kg cienkiej parówki dobrej gatunkowo 0,5 kg papryki 1 duża cebula 0,5 małego słoiczka koncentratu pomidorowego ketchup do smaku sól, pieprz, kucharek, papryka słodka proszkowana Sposób Pieczarki pokroić w plastry, usmażyć na tłuszczu, kiełbaski pokroić w koziołki (plastry(...)stron) również podsmażyć na patelni, aby się lekko pootwierały, tak samo postępujemy z cebulą, którą kroimy w kostkę i podsmażamy. Całość wrzucamy do garnka, dodajemy umytą, wydrążoną i pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, ketchup, przyprawy. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż do uzyskania miękkości

Kuchenne aromaty
Kabaczkowe leczo 151

równiusieńko na półkach spiżarki czekając na zimę. Pora by z ogrodu znikł również kabaczek... jeden z pięciu zaginął w leczo. Składniki 3 średniej wielkości cebule 2 duże marchewki 5 papryk 6 pomidorów obranych ze skóry 40 dag pieczarek 6 kawałków kiełbasy 1 średniej wielkości kabaczek 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek bulion z 2 kostek rosołowych słodka papryka  pieprz(...)Sposób  Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju, kiełbasę kroimy w półksiężyce i dorzucamy do cebuli, dodajemy pokrojone warzywa: paprykę, obranego ze skórki, wypestkowanego i pokrojonego w kostkę kabaczka, pokrojoną w kostkę marchewkę, rozciśnięte rękoma pomidory pozbawione uprzednio skórki, posiekane na plasterki pieczarki. Kostki rosołowe rozpuszczamy w 500 ml wody, wlewamy do garnka

Kuchenne aromaty
Penne po cygańsku 162

przetworów, bo jeszcze trochę to zdąży mnie zima zastac;) Przypominam o profilu na facebooku i do jutra! Składniki  450 g makaronu penne 20 dag pieczarek 2 duże czerwone papryki 4 pomidory obrane ze skórki  1 duża cebula 4 łyżki przecieru pomidorowego 30 dag cienkiej parówki 20 dag żółtego sera startego na tarce słodka papryka majeranek sól pieprz dodatkowo(...)opakowaniu. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, po chwili dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz parówkę. Po paru minutach dorzucamy rozgniecione pomidory oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość zalewamy 3/4 szkl wody, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. Na koniec sos zagezczamy mąką rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody. Sosem polewamy makaron, całośc

Kuchenne aromaty
Zapiekanka gyros po mojemu 227

Ulubiona zapiekanka mojego męża. Bardzo smaczna i bardzo sycąca. Moja wariacja na temat klasycznej zapiekanki gyros, którą robi się z mięsem, papryką i ogórkami konserwowymi. Ja ogórki zamieniłam na pieczarki i kukurydzę. Mówię Wam - jest na prawdę pysznie :) SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób)   1 szkl suchego ryżu 50 dag piersi kurczaka przyprawa do gyrosa 2 cebule 1 czerwona(...)papryka 25 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 3 czubate łyżki keczupu 2 czubate łyżki majonezu ser żółty do posypania 1. Ryż ugotować.  2. Mięso pokroić w kosteczkę, natrzeć przyprawą gyros (można odstawić na trochę do lodówki żeby łądnie się mięsko zamarynowało ale nie jest to konieczne) i usmażyć. 3. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone

Kto ugości moich gości?

Proponowane wyszukiwania