piersi z kurczaka, 2 torebki kardamonu, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka kuminu, sól, oliwa, średnia kapusta pekińska 1 zielony ogórek, 1 papryka żółta lub czerwona, sól, chleb pita, 6 plasterków żółtego sera 500 ml jogurtu greckiego, sos słodko kwaśny Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut(...)solą. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć przyprawami i odstawić na pół godziny. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski. Ogórki odcisnąć, połączyć z kapustą i papryką. Mięso ostudzić, pokroić w cienkie plasterki. Chleb pita rozciąć na rancie, włożyć do środka plasterek sera i trochę mięsa
królestwo garówmałży, 200 g wędzonego pikantnego chorizo, 2 nogi z kurczaka, 1 duża cebula, 1 żółtka papryka, 200 ml białego wytrawnego wina, 400 ml bulionu, 350 ml ryżu krótko ziarnistego, 240 g groszku konserwowego ( puszka 400 ml) 2 łyżeczki przyprawy do ryb – NOMU, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, Kurczaka umyć, osuszyć, pociąć na mniejsze kawałki, osolić, oprószyć pieprzem i odstawić(...)się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych. Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paski. Chorizo pokroić w plasterki. Do żeliwnego naczynia wlać oliwę i wrzucić chorizo. Podsmażyć. Chorizo przełożyć do miski, a do garnka włożyć kawałki kurczaka. Podsmażyć na rumiano
królestwo garówchorizo pikantnego, 10 surowych ogonów krewetek, 1 ząbek czosnku, 200 g pomidorków koktajlowych, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, kolendra, Chorizo obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Smażyć na suchej patelni, co jakiś czas mieszając, około 4-5 minut, powinno się przyrumienić. Dodać posiekany czosnek, pomidorki koktajlowe i wędzoną paprykę. Smażyć około 1 minutę. Dodać krewetki i smażyć około 5 minut. Posypać(...)kolendrą. Podawać z tostem. Krewetki, szynka serrano, wędzona papryka z oferty Złoto Hiszpanii . Tapas niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii
królestwo garówSkładniki: kiełbasa biała 8 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka, maggi 1 łyżeczka, jabłka 4 sztuki, cebula 2 sztuki, woda 1 szklanka białą surową kiełbasę ponakłuwać z każdej strony olej, papryki, przyprawa w płynie wymieszać i natrzeć z każdej strony kiełbasę do naczynia żaroodpornego dać pokrojone w ósemki
W Mojej Kuchni LubięKuchnia portugalska w znakomity sposób łączy smaki ziemi i morza… To danie odwzorowuje je idealnie… Z jednej strony mięso do szpiku przeniknięte winem, czerwoną papryka i czosnkiem, z drugiej delikatność małży… 300 g małży Galpeixe 500 g szynki wieprzowej 5 ząbków czosnku 100 ml białego wina 1 łyżeczka ostrej papryki Piątnica (kupisz tutaj) 1 liść laurowy 300 g ziemniaków(...)Olej Do dekoracji: szczypiorek lub natka pietruszki Małże rozmrażamy na sicie. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy na drobne kawałki. Marynujemy przez godzinę w winie, ostrej czerwonej papryce, przeciśniętym przez praskę czosnku, pokruszonym liściu laurowym. Następnie odsączamy z marynaty. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i dusimy około 10 minut. Podlewamy pozostałą marynatą, dodajemy ziemniaki
VioletoweKucharzeniecebula 2 młode marchewki 1 duży pęczek koperku 1 duży liść laurowy 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru duża szczypta ostrej papryki sól morska (ok. 1 łyżki) świeżo mielony pieprz (najlepiej grubo mielony) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 główka młodej kapusty 1 duża cebula 2 młode marchewki(...)duży pęczek koperku 1 duży liść laurowy 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru duża szczypta ostrej papryki sól morska (ok. 1 łyżki) świeżo mielony pieprz (najlepiej grubo mielony)'; document.write(" "); Kapustę przecinamy na ćwiartki i z każdej wycinamy korzeń (tzw. głąb) – nie będzie potrzebny. Kawałki kapusty kroimy ostrym nożem na bardzo cienkie
Poezja smakuSkładniki sos : 2 szt. boczniaka królewskiego 6 pieczarek 1 duża cebula 3 łyżki jogurtu w typie greckim 1 łyżka mąki oliwa z oliwek pieprz, majeranek, grzybowy sos sojowy, ostra papryka Boczniaka i cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy grzyby(...)chwilę razem przesmażamy. Podlewamy wodą i dodajemy pieprz, sporo majeranku, ostrą paprykę i odrobinę grzybowego sosu sojowego. Całość dusimy ok. 10 min. Na koniec 3 łyżki jogurtu mieszamy z 1 łyżką mąki dodając odrobinę wody, aby nieco rozcieńczyć jogurt. Łatwiej rozmieszamy mąkę z jogurtem dodając nieco wody. Wlewamy całość do grzybów i zagotowujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec próbujemy
vegetaniezamrażalniku miałam duży filet z indyka... Oto moja interpretacja: Składniki (na dwa lub trzy solidne obiady dla modelu 2+1): ok 1,5 kg filetu z indyka po 1/3 papryk w różnych kolorach (u mnie z braku asortymentu skończyło się na czerwonej(...)plasterków pora (zielonkawej części) 2 małe pieczarki łyżka posiekanej natki pietruszki (ja użyłam mrożonej) 1 łyżka posiekanego szczypioru kilka strąków fasolki szparagowej i inne ulubione kolorowe warzywa sól, pieprz papryka słodka kurkuma zioła prowansalskie majeranek mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia
Kuchnia po mojemuwieprzowej, który zawsze robi furorę u mojego Męża, a obecnie także u mięsożernego Syncia. Składniki (na dwa obiady dla modelu 2+1): 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości 1/2 papryki czerwonej 2-3 grzyby suszone 1/2 średniej cebuli 1/2 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia mąka (do obtoczenia mięsa(...)szczypta tymianku i rozmarynu (lub inne ulubione zioła) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej Przygotowanie: Umyte mięso kroimy w średnio grubą kostkę (w zależności od preferencji). Solimy i pieprzymy i mieszamy z odrobiną startego czosnku. Obtaczamy w mące. Obsmażamy wraz z posiekaną cebulą na średnio rumiano. Następnie przekładamy mięso do garnka z ok. 3/4 litra gotującej się wody. Dodajemy sparzone i posiekane
Kuchnia po mojemutylko ;) Przeczytajcie do końca by sprawdzić dlaczego. Składniki: 4-5 niewielkich ziemniaków kilka plasterków ulubionej wędliny 1/2 niewielkiej piersi z kurczaka kilka plasterków pora 1/2 marchewki 1/2 papryki (ja dodałam po kawałku żółtej i czerwonej) 1/2 małej cebuli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka majonezu sól, pieprz odrobina vegety 10 dag startego żółtego sera 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)olej do podsmażenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotowałam w całości na półmiękko, a następnie pokroiłam w talarki o grubości ok 2 mm. Wędlinę, pierś z kurczaka, paprykę i cebulę pokroiłam w kostkę. Marchewkę w słupki, a pora w plasterki. Wędlinę podsmażyłam wraz z cebulą, marchewką i papryką, a następnie połączyłam z koncentratem i jeszcze chwilę dusiłam. Wysmarowane masłem naczynie żaroodporne wyłożyłam podwójną
Kuchnia po mojemuśrednich ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (ilość - na oko) sól Składniki na sos serowo - warzywny do klopsów: 3/4 kostki serka topionego (naturalny, gouda) 1/2 marchewki 1/4 papryki czerwonej 3-4 plasterki pora 2 spore różyczki brokuła wywar z gotowania klopsów kawałek pietruszki (3-4 cm) łyżka mąki łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kluski przyrządziłam w ten sam sposób co śląskie(...)warzyw. Na czas doprawiania sosu wyjęłam klopsy. Zagotowałam bulion wraz z serkiem topionym. Zmiksowałam bo nie chciał się do końca rozpuścić. Marchew pokroiłam w słupki, pora w plastry, a paprykę w kostkę. Pietruszkę wtarłam do wywaru na drobnej tarce. Najpierw wrzuciłam marchew z porem. Chwilę później paprykę. Obgotowanego brokuła miałam w zamrażalniku, więc zostawiłam go na ostatnią chwilę. Kiedy inne
Kuchnia po mojemusumie. Oto propozycja, która może uratować Wasze menu. Warzywny sos na mięsie, który można podać na wiele różnych sposobów. Składniki: 1/3 szyi indyczej ok 3/4 litra wody 1/2 papryki żołtej 1/2 papryki czerwonej kilka plasterków pora łyżka cebuli siekanej kilka strąków zielonej fasolki łyżeczka szczypioru świeżego łyżeczka koperku siekanego 1 łyżka serka topionego 1 łyżka śmietany listek laurowy sól(...)pieprz gałka muszkatołowa mielona - szczypta Przygotowanie: Gotujemy szyję indyczą na miękko - wraz z solą, pieprzem i listkiem laurowym i porem. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy je do obrania, wrzucamy papryki i cebulę posiekane w kostkę oraz fasolkę w kawałkach. Kiedy warzywa są miękkie lecz nierozgotowane dorzucamy koper i szczypior. Wlewamy serek rozrobiony w odrobinie sosu. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową
Kuchnia po mojemuwięc pozostało? Ugotować zupę, z tego co znajdę w lodówce. Wyszło całkiem smakowicie, a do tego kolorowo. Składniki: 1/3 szyi indyczej 1 marchew 1 pietruszka kilka plasterków pora 1/4 papryki żółtej 1/4 papryki czerwonej kilka strąków zielonej fasolki 3-4 ziemniaki 2-3 łyżki siekanego kopru 2 łyżki śmietany 18% 1 listek laurowy szczypta vegety pieprz czarny mielony Przygotowanie(...)kostkę ziemniaki, które wraz z wodą z gotowania wlejemy do zupy gdy będą miękkie Po kilku minutach dorzucamy startą marchewkę i pietruszkę. Na koniec dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany koper. Gotujemy kilka minut. Zabielamy dwoma łyżkami śmietany 18 %. Po zagotowaniu zupa gotowa. Wyszła smakowita - delikatnie warzywna z koperkową nutą. Mniam, doczekać się nie mogę gdy znów
Kuchnia po mojemuquesadille . Dawno ich w naszym menu nie było. Tym razem kurczaka zastąpiliśmy indykiem i to mielonym. Pyszności. Składniki: 6 tortilli pomidorowych mały udziec indyczy do zmielenia 1/2 cebuli 1/3 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 15 dag sera żółtego tartego 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta płatków chili sól, pieprz szczypta ziół tureckich do mięs sos czosnkowy Przygotowanie: Cebulę szklimy na oleju(...)Dorzucamy do niej mięso mielone. Dusimy do miękkości - nie zasmażając. Dodajemy zioła do mięsa, sól i pieprz do smaku. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszany z chili. Dusimy chwilę. Paprykę kroimy w kostkę. Obsmażamy. Dusimy z mięsem do miękkości. Placki mączne podgrzewamy na chrupko na suchej patelni. Oprószamy tartym serem, kładziemy warstwę farszu, znów oprószamy serem. Przykrywamy drugim plackiem. Za pomocą
Kuchnia po mojemudodatek w postaci klusek śląskich czyni z tego dania bardzo efektowny pomysł na niedzielny, a nawet uroczysty obiad... Składniki: 1,5 kg karkówki( można również użyć schabu) 5 cebul papryka wędzona słodka, papryka ostra, rozmaryn, suszony czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa sól, świeżo zmielony pieprz Sos 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu 1 łyżka cukru 1,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki(...)soli po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej oraz ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 szklanka ketchupu Wykonanie: Karkówkę myjemy , kroimy na plastry grubości 1 cm. ( nie rozbijamy) posypujemy przyprawami do mięsa i odstawiamy na chwilę. Następnie obsmażamy na oliwie po czym układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy cebulą pokrojoną w plasterki . Do rondla dodajemy wszystkie składniki na sos i zagotowujemy. Mięso
kgwjanczewo