Dziś mam dla Was zupkę jarzynową z dodatkiem czerwonej soczewicy ;) składniki 1,5 litra bulionu pół selera 2 cebule 6 marchewek 2 papryki puszka pomidorów 0,5 szklanki czerwonej soczewicy kilka kropel soku z cytryny papryka słodka i ostra, oregano, zioła prowansalskie, sól i pieprz W dużym garnku podsmażamy pokrojone w kostkę seler,marchewkę, cebulę i czosnek przez(...)minut. W między czasie w drugim garnku gotujemy bulion. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w paski paprykę. Zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy soczewicę, pomidory i doprawiamy. Gotujemy pod przykryciem ok 25 minut , po tym czasie dajemy kilka kropel cytryny i szczyptę cukru możemy jeszcze dodatkowo przyprawić. Smacznego! K:* Przepis
Cukier&PuderLasagne bez glutenu i bez mleka Sos pomidorowy: SKŁADNIKI: 400-500 g mielonej karkówki 1-2 cebule 1 czerwona papryka (ważne - czerwona daje najlepszy smak) 4-5 ząbków czosnku 1 przecier pomidorowy (500 ml) oliwa/olej sól i pieprz WYKONANIE: Cebule i paprykę zmielić w maszynce do mięsa. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy/oleju. Mięso obsmażać aż zmieni kolor(...)czerwonego na brązowy i lekko się przyrumieni. Przełożyć do dużego garnka. Dodać drobno rozdrobnioną cebulę, paprykę oraz przeciśnięty czosnek. Wlać 1/2 szklanki gorącej wody i dusić na średnim ogniu około 15 minut, w razie konieczności dolać odrobinę więcej wody. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować na średnim ogniu kolejne 15-20 minut do czasu, aż mięso będzie miękkie, a smaki
Tradycyjna kuchnia inaczejpichcenie, koreczki są idealnym rozwiązaniem. Składniki: wykałaczki ser żółty w kawałku kabanos niewielki kawałek kiełbasy kilka oliwek np. z nadzieniem paprykowym kilka marynowanych pieczarek ogórek konserwowy świeża papryka żółta lub czerwona Wykonanie: Ser pokroić na niewielkie równe kostki. Ogórek pokroić na grube plastry, jeśli są one większe niż kostki sera to przekroić je jeszcze na pół. Kabanosy pokroić na kawałki(...)długością zbliżone do wielkości kostek sera. W zależności jaką mamy kiełbasę, kroimy ją na plastry lub w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Nabijać na wykałaczkę dowolną kompozycję składników np. ser, kabanos, papryka, oliwka lub kiełbasa, ser, ogórek, pieczarka. Jakie składniki, ich ilość i kolejność należy wybierać według swoich upodobań przy okazji starając się, żeby całość ładnie się prezentowała
Mama Gotujefarsz z indykiem (wystarczy zrobić z ½ porcji): ½ piersi z indyka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasolki natka pietruszki 1 łyżka majonezu 4 łyżki ketchupu sól pieprz oregano tymianek ostra czerwona papryka słodka czerwona papryka Wykonanie: Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cząbrem i solą. Dodać żółtka, margarynę i wodę a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą(...)kaparów i doprawić pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Do babeczek włożyć farsz i udekorować je pozostałym łososiem i kaparami. Farsz z indykiem: Indyka pokroić w drobną kostkę i wymieszać. Dodać paprykę ostrą i słodką, pieprz, oregano, tymianek i sól a następnie wymieszać. Indyka usmażyć i przełożyć do miski. Do mięsa dodać posiekaną natkę pietruszki, kukurydzę, fasolkę majonez i ketchup, wszystko wymieszać
Mama GotujeWiosennie... delikatnie...kolorowo... Zupa krem paprykowy z feta i bagietką }i{ SKŁADNIKI: 2 papryki czerwonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak oliwa/olej do smażenia bulion wegetariański (suszone warzywa, wrzątek, oliwa) sól, pieprz, pieprz cayenne feta bagietka z czosnkiem/ziołami jak ktoś lubi delikatniejszą, można dodać łyżkę jogurtu Paprykę dokładnie myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy(...)kosteczkę, podobnie postępujemy z cebulą. Czosnek przeciskamy przez praskę lub rozcieramy na deseczce z dodatkiem soli. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pokrojona cebulę, po chwili dodajemy paprykę, a po opływie 5 minut ziemniaki. Uważamy aby warzywa się nie przypaliły, w razie konieczności dodajemy oliwę i/lub kilka kropel wody. Po kilku minutach przykrywamy patelnię i dusimy warzywa
MarciochaKucharzyPijany kurczak SKŁADNIKI: cały kurczak pól litra piwa czosnek, sól, pieprz, papryka, lubczyk, inne ulubione przyprawy Oczyścić kurczaka. Następnie porządnie natrzeć solą, papryką, pieprzem oraz innymi przyprawami oraz czosnkiem od środka. Po zamarynowaniu odstawić kurczaka do lodówki by przeszedł smakami przypraw - nawet na całą noc. Następnie przygotować butelkę z piwem: czyli odklejamy etykietę i wyparzamy. Tak przygotowaną butelkę otworzyć(...)musi być podciągnięta do samego szczytu butelki. Dzięki temu wypływające piwo będzie spływało po mięsie, a nie po szyjce butelki z piwem. Całość dania delikatnie natrzeć olejem, solą i papryką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy w zależności od wagi kurczaka przez około 60 do 80 minut. Należy przyjąć, że średnio 1kg kurczaka pieczemy przez
MarciochaKucharzypiątek obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji przygotowałam Cannelloni z dynią i szpinakiem SKŁADNIKI: makaron Cannelloni dynia Hokkaido szpinak w liściach biały ser czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, papryka chilli, masło, słonecznik sos beszamelowy Do takiego Canneloni należy wykonać dwa farsze. Oczyszczoną i obraną dynię należy przysmażyć na masełku. Dynię dusimy tak długo, aż będzie miękka. Przyprawiamy solą(...)pieprzem, i obiema paprykami. Delikatnie ostygniętą blenderujemy do uzyskania gładkiej masy. Szpinak również dusimy na masełku z czosnkiem. Po ostygnięciu dodajemy biały ser i uprażony słonecznik. Dokładnie mieszamy. Faszerujemy rury makaronu pół na pół dynią i szpinakiem. Układamy w naczyniu i oblewamy sosem beszamelowym. Makaron pieczemy 30-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Na pierwsze 20 minut
MarciochaKucharzyZaszalałam - Zrolowałam:P Wrap z liści nori z humusem SKŁADNIKI: 4 liście nori hummus- pasta z cieciorki pierś z kurczaka paluszki z surimi roszpunka czerwona papryka papryka chili szczypiorek czosnek sól, pieprz, kurkuma Pierś z kurczaka posiekać na kawałki gysosowe i podsmażyć w przyprawach na grillu lub patelni. Surimi i paprykę pokroić w paseczki, natomiast papryczkę chili, szczypiorek
MarciochaKucharzyPiękne żółciutkie kabaczki wpadły mi do koszyka:) Leczo z patisona SKŁADNIKI: 2 patisony papryka biała papryka czerwona 4 pomidory 2 cebule 2 kiełbasy 2 łyżki oleju sól, pieprz, oregano, lubczyk, bazylia 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty paprykowej W rondlu z grubszym dnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Następnie dorzucamy pokrojoną kiełbasę,podsmażamy(...)zarumienienia. A po kilku minutach kolejno pokrojone warzywa: patisony, paprykę, pomidory Dusimy wszystko na nie dużym ogniu, dodajemy przyprawy. A na sam koniec łyżkę ostrej pasty paprykowej. Leczo będzie gotowe, kiedy warzywa zmiękną i całość się lekko zagęści. Do lecza idealnie pasuje podpieczona bułeczka:) Smacznego
MarciochaKucharzyObiad dla łasuchów Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym SKŁADNIKI: 500 g mielonego mięsa puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy zielona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra Purée kalafiorowo-marchewkowe-selerowe kalafior (ja miałam mrożone różyczki) 2 marchewki pół selera sól, pieprz, masło Purée kalafiorowo- marchewkowe- selerowe: kalafiora podzielić na różyczki, marchewki(...)smażyć przez około 2 - 3 minuty, na koniec dodać sprasowany czosnek. Dodać mięso i na większym ogniu obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodać pomidory. Gotować przez około 25 minut aż sos pomidorowy zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dodać odsączoną fasolę oraz kukurydze i gotować jeszcze przez około 2 minuty
MarciochaKucharzysycąca potrawa zdecydowanie wskazana ;) Inną wersję chili con carne prezentowałam już na moim blogu - tutaj . Składniki: 350 g mielonej wołowiny 1 cebula 3/4 szklanki zielonej soczewicy 1 czerwona papryka 4-5 pieczarek ( można pominąć ) 1/2 puszki kukuryczy 1 puszka pomidorów bez skóry krojonych 400 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku chili w proszku lub świeże sól, pierz oregano olej(...)sicie. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać mięso wołowe. Smażyć około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Paprykę pokroić w kostkę - dodać do podsmażonej wołowiny. Smażyć razem przez 5 minut. Mięso przełożyć do większego naczynia - garnek lub duża, wysoka patelnia. Do mięsa z papryką dodać ugotowaną, odsączoną soczewicę, odsączoną
kolorowotorcikowoTabbouleh, to rodzaj libańskiej sałatki, której głównym składnikiem jest kuskus z dodatkiem ogórka, pomidora, papryki, natki pietruszki i mięty. Moja wersja tabbouleh trochę się różni- zamiast kuskusu jest fantastyczna i dużo zdrowsza komosa ryżowa (quinoa) oraz brakuje pomidora i natki pietruszki (mąż ostatnio na natkę krzywo patrzy... hmmm, czyżby gust Mu się zmienił?! ;) ) Całość bardzo orzeźwiająca, dzięki dużej ilości soku(...)zaserwowana z serowymi tostami smakuje równie wybornie, wtedy będzie świetną propozycją jako danie 'kolacyjne' czy imprezowe, sałatkę również można potraktować jako dodatek do mięsa. * komosa ryżowa- 3/4 szklanki * papryka czerwona- 1 szt. * ogórek zielony- 1 średniej wielkości * mała cebula czerwona- 1/2 * świeża mięta- liście z 6 łodyżek * cytryna- 4 łyżki soku + łyżka startej skórki * syrop z agawy- 1 łyżeczka * oliwa
Kraina Miodem Płynącapieczarkowym. Smakowały całej rodzince - na pewno będę je robić częściej. SKŁADNIKI: 100g kaszy jaglanej 3 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 papryka czerwona 1 cebula 1 duża marchew 1-2 ząbki czosnku sól pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1. Kaszę ugotować do miękkości (nawet można ciut rozgotować), osolić do smaku(...)Cebulę posiekać na drobno, zeszklić na maśle. Marchewkę zetrzeć na tartce, paprykę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę. Dodać do cebuli, podlać wodą/bulionem i udusić do miękkości.Osolić do smaku. 3. Ugotowaną kaszę, uduszone warzywa, jajka, obie mąki i przyprawy wymieszać razem. 4. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść placuszki i smażyć na złoto
Kto ugości moich gości?charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól do smaku (około pół łyżeczki) 3 łyżeczki(...)słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli (w zależności od upodobań można dodać więcej) pół łyżki oliwy Dodatkowo: ryż/pieczywo, śmietana 18% (do podania – 1 łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić
Bulliowiara, że ten pełen energii człowiek dostarczy mi jeszcze bardzo dużo pozytywnych emocji! Wspomnienia są bezcenne... A wracając do szpitalnego obiadu, to na pewno nie było w nim pieczarek, papryki czy sera Lazur... ale po tak potężnym wysiłku porównywalnym z biegiem maratończyka na pewno smakował doskonale... Składniki: ok. 250 g grubego makaronu (użyłam rigatoni) 1 szalotka 150 g pieczarek(...)sera Lazur po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej papryki 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% sól i pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Przygotować sos. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno szalotkę, obrane i pokrojone w grube plastry pieczarki pokrojone w grubą kostkę
Czerwień i błękit